- 340 gram taze turna yemişi
- 125 ml su
- 1 adet portakal kabuğu rendesi
- 1adet portakalın suyu
- 100-150 gr şeker
- 1adet çubuk tarçın
- Bir tatlı kaşığı limon suyu (isteğe bağlı)
31.1.21
Latte macchiato (tahin-pekmezli)
30.1.21
Patates tostu
Malzemeler
- 3 büyük boy patates (4 orta)
- 1 adet yumurta
- 1 bardak rendelenmiş kaşar peyniri
- Tuz, karabiber, pul biber
- Yağlı kağıt
29.1.21
Salata
Ispanaklı, peynir kremalı kek
27.1.21
Fırında Amerikan Pişisi/Pop over
Fırını 200 º getiriyoruz.
Bir kapta yumurtaları çırpıp üzerine un, tereyağı, tuz, sütü ilave edip tekrar pürüzsüz bir kıvamda çırpıyoruz. Akışkan krema kıvamında olmalı. Pankek kıvamında.
Kalıbı fırına koyup 1 dakika sonra çıkarıyoruz. 50 gr tereyağını 12 eşit parçaya bölüp kalıbın her bölmesine yerleştirip tekrar fırına veriyoruz. 1 dakika sonra yağ köpürmeye başlayınca hemen çıkartıp sıvı karışımı kalıbın içine eşit miktarda döküyoruz. (Kalıbı tam doldurmayınız ki kabarma payı olsun) 20 dakika boyunca fırının kapağını hiç açmadan pişiriyoruz. Isıyı 160 dereceye düşürüp 10-15 dakika daha fırında tutuyoruz.
Not: Muffin kalıbını fırının alt katında pişirelim, pişiler çok kabaracağı için üst kısımları yanmasın!
Fırın kapağı sonuna kadar hiç açmayalım!
Bulgurlu mor lahana yemeği
Malzemeler
- Kuru soğan 1 adet
- Bezelye (dondurulmuş) 1 su bardağı
- Mor lahana 2 su bardağı
- Elma 2 adet
- Bulgur 1 su bardağı
- Ceviz 1 çay bardağı (isteğe bağlı)
- Zeytinyağı 3 yemek kaşığı
- Tereyağ 2 yemek kaşığı
- Karabiber, pulbiber ve tuz
- Su 2 buçuk bardak sıcak su
- Sos için
- Sarımsak iki diş
- Taze nane (doğranmış)
- Yoğurt 1 kase
Soğanı soyup doğrayalım. Tavaya yağları ekleyip kızdırdıktan sonra soğanları hafif soteleyip bezelyeleri ilave edelim
Elmaları soyup, küçük küçük doğrayalım. Lahanayı robotta rendeleyelim. Tavaya/tencereye lahanaları ilave edip karıştıra karıştıra kavuralım. Elmaları ekleyip lahanalar yumuşayınca bulguru ekleyelim. Baharatlarla birlikte bir iki karıştırdıktan sonra suyunu ilave edelim. Kısık ateşte yemek suyunu çekene kadar pişirelim. Ateşten alalım ve 5 dakika bekletelim.
- Sarımsakları tuz ile püre haline getirelim ve yoğurdun içine karıştıralım. Doğranmış naneyi de ilave edip sosumuzu hazırlayalım. Cevizleri kabaca doğrayalım. Cevizi serpiştirip, yoğurtlu sos ile servis edelim.
Kırmızı mercimekli kış çorbası
26.1.21
Kabaklı, patates tabanlı pizza
lahana turşusu, mor lahana salatası
25.1.21
Yoğurmadan ekmek
24.1.21
Mor lahana, havuç, rezene salatası
Yeşil mercimekli, buğdaylı çorba
Sucuklu sebzeli kahvaltı tabağı
23.1.21
Cafe Fernando'dan Portakallı Çikolatalı Kek
21.1.21
Fırında brüksel lahanası/spruitjes
17.1.21
Trileçe
16.1.21
Quinoa/Kinoa ve esmer pirinçli pilav
14.1.21
Patatesli fırında ıspanak
Mantı hamuru
9.1.21
Patates tabanlı karışık sebze
Fırında Somon Balığı
6.1.21
Mikrodalga'da kek
4.1.21
Işgınlı kıtırlı tatlı
1.1.21
Kuşkonmazlı Sebze Çorbası
30.12.20
Havuçlu Cevizli Kek
Göz kararı makarna
Kepekli makarna pişirmek için mutfağa girdim. Canım yemek yapmak istemiyor, başım ağrıyor ve keyifsizim. Şöyle çabucak hazırlanacak bir şey olsun.
Bir paket kepekli makarnamız var. Buzdolabından iki domates, biber salçası çıkardık. Zeytinyağı ve tereyağını da aldık tezgaha. Sıcak suyumuzu da kaynatmıştık. Bundan sonrası kolay olmalı. Sebzelerle falan uğraşamam. Beyaz makarna olsaydı suda haşlayıp yiyebilirdim.
29.12.20
Zerde
Malzemeler
1 çay bardağı pirinç
2 su bardağı toz şeker
1 kaşık nişasta
5 su bardağı su
1 tutam safran
1 tutam zerdeçal
Üzerine:
Fındık, üzüm, tarçın, badem, nar
Safran, zerdeçal sıcak suda eritilir, bir kenarda bekletilir. (Safran yoksa bir tatlı kaşığı zerdeçal sıcak suda eritilir.)
Beş bardak su içerisine yıkanmış pirinç katılır, yumuşuncaya kadar pişirilir. Şeker katılır, tekrar kaynatılır.
Safran, zerdeçal karışımı haşlanan pirince dökülür. Kaynamaya bırakılır.
Suda erittiğimiz nişasta kaynayan zerdenin içerisine ilave edilir. Bir iki taşım kaynatılır.
Kâselere paylaştırılır, soğuduktan sonra fındık, ıslatılmış kuş üzümü, badem, tarçınla süslenir. Varsa nar taneleri ile taçlandırılır. Isteğe bağlı olarak gül suyu da kullanılabilir.
(Ben ocaktan almadan önce bir iki damla portakal çiçeği suyu ve yeşil misket limonu kabuğu kullanmıştım.)
24.12.20
Cranberry compote/Turna yemişi marmelatı
20.11.14
Sarımsak saklama
12.8.14
Kesilmiş sütten ekmek
Havuç şekeri
9.8.14
9.7.14
Supangle
Siteden farklı olarak, evde buğday nişastası olmadığı için 1,5 kahve fincanı un ve 1,5 kahve fincanı mısır nişastası kullandım.