Buzdolabında kalanları değerlendirmeye yine devam ediyorum. İki adet ışgın vardı. Yapmak istediğim tariflerde çilek kullanılmış. Evde yaban mersini vardı ama kullanmak istemedim. Elma bol en iyisi bolca elma kullanmak. Çok hafif ve kolay bir tatlı oldu. İlk gün üzerine hazırladığım yulaflı karışım kıtır kıtırdı. Ertesi gün kıtırlığını kaybetmişti. Biz yoğurdun üstüne ekleyerek yedik. Yoğurtla bana göre daha güzel oldu.
Yapılışı
- 2 adet ışgın (Rabarber/Rhubarb)
- 4 adet elma
- Yarım su bardağı kuru üzüm
- 1 adet portakal suyu
- 1 paket vanilya şekeri
- 80 gram yulaf yaprakları
- 50 gram iri öğütülmüş fındık
- 2 yemek kaşığı hindistan cevizi
- 1 çay kaşığı tarçın
- Çay kaşığı ucu kadar deniz tuzu
- 3 yemek kaşığı hindistan cevizi yağı
- 4 kaşık bal
Yapılışı
- Fırını 180ºC de ısıtalım
- Kuru üzümleri sıcak su dolu bir kapta ıslatalım. Işgınları yıkayıp, kabuklarını soyalım. İki cm büyüklüğünde doğrayalım. Elmaların da kabuklarını soyup küp küp doğrayalım. Bir tavada, ışgın ve elmaları 1 portakalın suyu ile beş dakika kadar kısık ateşte, ara sıra karıştırarak pişirelim. Ateşten aldıktan sonra vanilya şekerini ilave edip karıştıralım. Portakal suyunu süzüp (içtim ben bu suyu), kuru üzümleri ekleyelim. Karışımı fırına dayanıklı bir kaba yayalım.
- İri kıyılmış fındıklarla yulaf yapraklarını, tarçın ve tuzu bir kapta karıştıralım.
- Hindistan cevizi yağını bir tavada eritelim. Ocaktan aldıktan sonra balı ilave edip karıştıralım. Bu karışımı yulaflı karışıma ekleyip karıştıralım.
- Kıtırlı karışımı ışgın ve elmaların üzerine yayalım. 30 dakika kadar üzeri kızarıncaya kadar pişirelim. Soğuduktan sonra servis edelim.
* 1,2. aşamaları yapıp hazır granola serpebiliriz üzerine
* meyve, sebzeler çiğ olarak da hazırlanabilir
* İsterseniz sade, yoğurtlu veya taze meyvelerle süsleyip servis edebilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder