27.1.21

Bulgurlu mor lahana yemeği


Malzemeler 

  • Kuru soğan 1 adet 
  • Bezelye (dondurulmuş) 1 su bardağı 
  • Mor lahana 2 su bardağı 
  • Elma 2 adet 
  • Bulgur 1 su bardağı 
  • Ceviz 1 çay bardağı (isteğe bağlı) 
  • Zeytinyağı 3 yemek kaşığı
  • Tereyağ 2 yemek kaşığı 
  • Karabiber, pulbiber ve tuz
  • Su 2 buçuk bardak sıcak su 


  • Sos için 
  • Sarımsak iki diş 
  • Taze nane (doğranmış)
  • Yoğurt 1 kase
Yapılışı 
  1. Soğanı soyup doğrayalım. Tavaya yağları ekleyip kızdırdıktan sonra soğanları hafif soteleyip bezelyeleri ilave edelim 

  2. Elmaları soyup, küçük küçük doğrayalım. Lahanayı robotta rendeleyelim. Tavaya/tencereye lahanaları ilave edip karıştıra karıştıra kavuralım. Elmaları ekleyip lahanalar yumuşayınca bulguru ekleyelim. Baharatlarla birlikte bir iki karıştırdıktan sonra suyunu ilave edelim. Kısık ateşte yemek suyunu çekene kadar pişirelim. Ateşten alalım ve 5 dakika bekletelim.

  3. Sarımsakları tuz ile püre haline getirelim ve yoğurdun içine karıştıralım. Doğranmış naneyi de ilave edip sosumuzu hazırlayalım. Cevizleri kabaca doğrayalım. Cevizi serpiştirip, yoğurtlu sos ile servis edelim.






     






Kırmızı mercimekli kış çorbası


Malzemeler 

1 bardak kırmızı mercimek 
1 havuç, pırasa, patates, kuru soğan
1 kapya biberi 
2 dal kereviz sapı, 2 diş sarımsak 
1 çay kaşığı pulbiber, zerdeçal, kimyon, kırmızı toz biber, köri, karabiber, kekik, deniz tuzu 
Konserve doğranmış domates
1 kaşık biber salçası 
Et suyu
Üç kaşık zeytinyağı, 1 kaşık tereyağı

26.1.21

Kabaklı, patates tabanlı pizza


Malzemeler 

Taban için:
2 adet kabak
3 adet patates
2 adet yumurta
2 kaşık mısır nişastası
2 diş sarımsak
1/2 bardak rendelenmiş kaşar peyniri
(mozzarella, parmezan da kullanılabilir) 
Kekik, karabiber, pulbiber, tuz
Üzeri için:
3 kaşık salça 
2 kaşık zeytinyağ 
1/2 bardak rendelenmiş kaşar peyniri 
3 adet sosis (ya da sucuk) 
1 adet domates 
2 kaşık kadar jalapeño biber turşusu 
Baharatlar 

Yapılışı 

Fırını önceden 200º'ye ısıtın ve fırın tepsisine yağlı kağıt döşeyin. Mutfak robotunda kabağı ve patatesleri rendeleyin. Tülbent veya kurulama bezi kullanarak kabaktaki fazla suyu sıkın.
Kabağı yumurta, sarımsak, kekik, (mozzarella, parmesan) kaşar rendesi ve mısır nişastası ile büyük bir kaseye aktarın ve tuz ve baharatları ekleyin. İyice karıştırın. 
Karışımı hazırlanan fırın tepsisine döküp düzeltin. 25 dakika kadar kadar pişirin.
Üzeri için salça, yağ, baharatlar ve biraz su ile sos hazırlayın. 
Pizza sosunu  üzerine yayın ve ardından kalan (mozzarella/parmezan) kaşar peyniri ve sucuk/sosis ve biber turşusunu ekleyin. Peynir eriyene ve kızarana kadar yaklaşık 10 dakika daha pişirin. 

lahana turşusu, mor lahana salatası


Zuurkool ya da Sauerkraut bir nevi lahana turşusu. Yemeklerde ve sade olarak tüketiliyor. Mor lahana salatasını daha havuçlu veya turp rendelenmiş olarak yeriz.
Turp yoksa lahana turşusu olmaz mı? Aynı oranlarda sebzeleri rendeleyip, limon, zeytinyağı, tuz ile salata hazır. 

25.1.21

Yoğurmadan ekmek


Fırında pişen ekmeğin eve yaydığı kokunun verdiği mutluluğu tarif edebilir miyim? Hayır, sanmıyorum. Ekmek ne çok anlamlar taşır üzerinde. Türkülere, deyimlere konu olmuş kutsal bir değer. Son zamanlarda kendisinden uzaklaşmaya çalışsak bile, hayatımızdan çıkaramayız onu tamamen. Ekmeği seven bir milletiz. Arada diyet yapar  bir süreliğine ayrı düşeriz.. Sahanda yumurtaya ekmek banmadan olur mu? Hele o ekmeği kendimiz pişirmişsek yumurta ayrı bir lezzetlenir.

24.1.21

Mor lahana, havuç, rezene salatası


Malzemeler 

Havuç, kök rezene, mor lahana, mayhoş elma, ceviz, yarım kırmızı portakal suyu, kırmızı soğan, limon suyu, deniz tuzu, ayçiçeği yağı, kuru üzüm 


Havuç ve mor lahanayı mutfak robotunun ince rendesiyle rendeledim. Rezeneyi de robotta ince ince dilimledim. Soğan ve elmayı bıçakla minik minik doğradım. Portakal suyu ve limon suyunu döktüm. Tuzlayıp karıştırdıktan sonra ceviz ve kuru üzüm ile süsledim.

Yeşil mercimekli, buğdaylı çorba


Hemen hemen her malzemeden çorba yaparız. Evde ne varsa katar karıştırız. Bu da onlardan biri. Çorbanın kıvamı için elimin altında tam buğday unu duruyordu. Neden olmasın denemekten ne çıkar. Ya buğdayın kepekleri damağımıza yapışırsa ne yaparız diye düşünmedim değil! Neyseki korktuğum olmadı. Malzemelerimiz aşağı yukarı şöyle;

1 bardak haşlanmış yeşil mercimek
1 bardak haşlanmış buğday
3 bardak süzme yoğurt
3 kaşık tam buğday unu
1 yumurta
1 kaşık salça
Tereyağ, tuz, karabiber, pulbiber, nane
Yeteri kadar su

Bir tencereye mercimek ve buğdayı koyup kaynatıyoruz. Haşlanmış oldukları için fazla kaynatmaya gerek yok.
Başka bir kapta yumurtayı çırpalım. Unu ve yoğurdu ekleyelip tekrar çırpalım. Sıcak su ile biraz kıvamını açalım. Karışımı kaynayan çorbaya karıştıra karıştıra ekleyelim. Çorba koyu kıvamda ise kaynamış su ile açabilirsiniz. Tuzunu ekleyelim. 

Bir tavada tereyağını eritip nane ekleyelim. Salçayı ilave edip karıştıralım. İstediğiniz baharatları ekleyerek sosumuzu pişen çorbanın üzerine gezdirelim. 

Sucuklu sebzeli kahvaltı tabağı


Malzemeler:

Küçük bir bağ taze soğan 
Bir küçük parmak sucuk 
1 adet kapya biberi
3-4 adet sivri biber
Zeytinyağı, tuz, karabiber 

Yeteri kadar yağı tavaya koyup, sırasıyla önce doğradığımız biberleri kavuruyoruz. Doğranmış sucukları ilave ediyoruz. Biraz kavurduktan sonra doğranmış yeşil soğanları ekliyoruz. Son olarak tavanın ortasını açıp yumurtaları kırıyoruz. Tuz ve karabiber serpiştirip servis ediyoruz.

23.1.21

Cafe Fernando'dan Portakallı Çikolatalı Kek




Portakal ve çikolata uyumunu sevenler için Cafe Fernando'dan harika bir tarif. Üzerinin portakal şerbetini dökmeden önce temiz bir fırın tepsisini tezgaha aldım. Tepsinin üstüne tel ızgarayı, onun üzerine keki yerleştirdim. Şerbetten ve çikolata sosundan damlayan sosu daha sonra mikrodalga'da kek tarifinde kullandım. 
Ayrıca tarifin orijinalinde buttermilk kullanılmış. Ben de kullandım. 



21.1.21

Fırında brüksel lahanası/spruitjes


750gr brüksel lahanası, temizlenmiş ve uçları kesilmiş
1 orta boy kuru soğan, doğranmış 
3 yemek kaşığı zeytinyağı
3 yemek kaşığı hindistancevizi yağı 
1/4 çay kaşığı tuz 
1 yemek kaşığı kavrulmuş susam
1/2 çay kaşığı pulbiber, kekik
1 çorba kaşığı sarımsak tozu


Önce fırını 220° ısıtın.
Daha sonra brüksel lahanalarının baş kısımlarını kesip, ilk yapraklarını koparıp ılık suyla yıkayın. Kağıt havluya ya da mutfak bezi ile kurulayın.
Yaprakların bir kısmı düşerse endişelenmeyin! Çıtır çıtır kızarmış seviyorsanız bırakın düşen yaprakları kızarsınlar.
Orta boy beyaz soğanı doğrayın.
Sebzeleri yeteri kadar zeytinyağı, tuz, karabiber, sarımsak tozu ve diğer baharatlar ile baharatlayın. Ellerinizle baharatları iyice lahanalara yedirin. 
Fırın tepsisini hindistancevizi yağı ile yağlayın. Kesilmiş yüzeylerinin tepsiye gelecek şekilde dizin. 
Brüksel lahanasını fırın tepsisine eşit bir şekilde dağıtın. Kahverengi ve gevrek hale geldiğinde fırından çıkarın.

17.1.21

Trileçe


Malzemeler 

5 yumurta 
1 su bardağı toz şeker
3 çorba kaşığı tepeleme toz fındık
1 paket vanilya 
1 paket kabartma tozu
5 çorba kaşığı tepeleme un

Şerbeti 

4 su bardağı süt
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı sıvı krema

Sos

500 gr çilek
1 çay bardağı toz şeker
1 çay bardağı su
1 çorba kaşığı nişasta

Üzeri için

1 poşet köpürtülmüş krem şanti

16.1.21

Quinoa/Kinoa ve esmer pirinçli pilav


Malzemeler

1su bardağı esmer pirinç
1 su bardağı quinoa (siyah, kahverengi, sarı) 
2 minik defne yaprağı
1 çay kaşığı deniz tuzu
4 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı tereyağı 
1 kuru soğan
3 adet sivri biber
2 diş sarımsak
2 çay kaşığı kimyon
3 çorba kaşığı taze limon suyu
1 yemek kaşığı kuru maydanoz
2 yemek kaşığı kuru frenk soğanı
Taze çekilmiş karabiber, pulbiber
Tepeleme dolu bir kaşık kapari turşusu 
Yarım limon 

14.1.21

Patatesli fırında ıspanak


5 ya da 6 adet patates
500 gr ıspanak 
1 kapya biberi 
1 çarliston biber 
1 soğan
1 diş sarımsak 
3 kaşık zeytinyağ
1 kaşık hindistancevizi yağı 
1 su bardağı kadar kaşar rendesi 
Baharatlar: pulbiber,  tütsülenmiş kırmızı biber, zencefil, köri, karabiber, tuz, kekik, kimyon, biberiye, sarımsak tozu

Mantı hamuru


Mantı hamuru malumunuz sert kıvamda olmalı. Ben yeterince katı yoğuramıyorum. Bu kez iki değişik undan denedim. Hamur kendini salıyordu daha önceki denemelerimde. Bu kez İtalyanların makarnalarında kullandıkları unlardan kullandım. Fakat yine kendimce bir hamur yoğurdum. Sonuç güzel oldu. Hamur yapım işlemlerinin neredeyse sonuna kadar salmadı kendini. 
600 gr tip 00, 100 gr çok ince irmik, 3 yumurta, 1, 5 bardak kadar su, tuz.

9.1.21

Patates tabanlı karışık sebze


Daha önce bu yemeği paylaşmıştım. Evdeki malzemeye göre tarifte değişiklik yaptım. Önceki tarifte kapari ve havuç kullanmıştım. Bu tarifte onları kullanmadım. Üç renkli dolmalık biber (Kırmızı, sarı, yeşil paprika), birkaç dal taze soğan, bir tutam dereotu, bezelye, sucuk ekledim. Yapım aşamaları aynen önceki tarifte olduğu gibi. Sadece en son doğranmış sucuk ve kaşar peyniri ilavesiyle, piştiğine emin olduktan sonra fırından çıkardım.

Patates tabanlı pizza oldu sanki! 

Fırında Somon Balığı


440 gram somon balığı
1 portakalın suyu
Galeta unu ya da ekmek kırıntısı
1 adet limon
Tütsülenmiş toz kırmızı biber 
Balık baharatı (İçindekiler: beyaz biber, karabiber, zerdeçal, dereotu) 

Isıya dayanıklı bir kaba balıkları yerleştirdim. Bir portakalın suyunu üzerine döktüm. On dakika kadar beklettim. Balığın üzerine tüm baharatları serptim. Galeta ununu serptim. Limon suyunu gezdirip, aynı limonu dilimleyerek balıkların üstüne yerleştirdim.
200° fırında 20' pişirdim.

6.1.21

Mikrodalga'da kek


Canınız tatlı çektiğinde çabucak yapabileceğiniz bir lezzet. Cafe Fernando'dan tarifini alıp yaptığım "portakallı çikolatalı kek" ten artan sosu değerlendirmek için yaptığım sufle tarzı bir şeydi.
Önce çikolata sosundan söze başlamalı. Cenk beyin kekinin üzerine önce portakallı bir şerbet döküyoruz. Daha sonra da çikolata sosunu döküyoruz. Ben kekin altına fırın tepsisi yerleştirdim ve soslar bu tepsiye damlamıştı. Tabi ortaya enfes portakallı çikolatalı bir krema çıktı. Bu kremayı işte bu kekte kullandım. 


Malzemeler (iki kişilik) 

4 yemek kaşığı kepekli un
4 yemek kaşığı şeker (şeker kamışı şekeri kullandım) 
8 yemek kaşığı süt 
4 yemek kaşığı sıvıyağ
1 çay kaşığı kabartma tozu 
Bir tutam tuz 
İki kaşık kadar çikolata sosu (Nutella ya da başka bir çikolata sosu kullanılabilir) 

Yapılışı 

Çikolata sosu hariç tüm malzemeleri bir kapta karıştıralım. Isıya dayanıklı fincan ya da kaseleri tereyağı ile yağlayalım. 
Karışımı kaselere paylaştıralım. Üzerine çikolata sosunu/kremayı ekleyelim. Kekin pişerken taşmaması için kaselerde iki parmak kadar boşluk bırakalım. 
Mikrodalga fırınınızın ayarını %80 kapasiteye getirin ( ya da 800 watt). 90 saniye pişmeye bırakın. Ben taşıp taşmadığını kontrol için önce 45 saniye ayarladım, daha sonra bir 45 saniye daha pişirdim. Bol çikolatalı sıcak ıslak kekimiz hazır. İsterseniz pudra şekeri serperek servis edebilirsiniz. 

Afiyet olsun. 

Not : Krema tamamen erimemişti. Kaşıkla hafif üstünden karıştırdım. Tamamen erimesine gerek yok zaten karıştırınca eriyor. Aksi halde çikolata yanabilir! 

4.1.21

Işgınlı kıtırlı tatlı

Buzdolabında kalanları değerlendirmeye yine devam ediyorum. İki adet ışgın vardı. Yapmak istediğim tariflerde çilek kullanılmış. Evde yaban mersini vardı ama kullanmak istemedim. Elma bol en iyisi bolca elma kullanmak. Çok hafif ve kolay bir tatlı oldu. İlk gün üzerine hazırladığım yulaflı karışım kıtır kıtırdı. Ertesi gün kıtırlığını kaybetmişti. Biz yoğurdun üstüne ekleyerek yedik. Yoğurtla bana göre daha güzel oldu. 

1.1.21

Kuşkonmazlı Sebze Çorbası




Kabak çorbası yapmak için buzdolabını açıp malzemeleri alırken gözüme kuşkonmazlar ilişti. Onları tamamen unutmuşum. Pörsümeye yüz tutmuşlardı. Bu sayede buzdolabını gözden geçirmiş oldum. Kereviz saplarını da sararmadan kurtarmak lazım. Iki tane de havuç sürünüyor çekmecede. Artık başlayabiliriz. 

30.12.20

Havuçlu Cevizli Kek


Bu kek yıllar önce Cafe Fernando'da (Cenk) keşfettiğim günden beri favorim oldu. Cenk beyin tariflerine güveniyorum. Birkaç tarif daha denedim, onları da inşaallah başka zaman paylaşırım. Tariflerine aşırı özen gösteren ve en ince ayrıntısına kadar paylaşan biri olduğunu sayfasında görebilirsiniz. Bir uğrayıp tarifi inceleyin derim. 

Göz kararı makarna


Kepekli makarna pişirmek için mutfağa girdim. Canım yemek yapmak istemiyor, başım ağrıyor ve keyifsizim. Şöyle çabucak hazırlanacak bir şey olsun. 

Bir paket kepekli makarnamız var. Buzdolabından iki domates, biber salçası çıkardık. Zeytinyağı ve tereyağını da aldık tezgaha. Sıcak suyumuzu da kaynatmıştık. Bundan sonrası kolay olmalı. Sebzelerle falan uğraşamam. Beyaz makarna olsaydı suda haşlayıp yiyebilirdim. 

29.12.20

Zerde


Malzemeler

1 çay bardağı pirinç
2 su bardağı toz şeker
1 kaşık nişasta
5 su bardağı su
1 tutam safran
1 tutam zerdeçal
Üzerine:
Fındık, üzüm, tarçın, badem, nar

Safran, zerdeçal sıcak suda eritilir, bir kenarda bekletilir. (Safran yoksa bir tatlı kaşığı zerdeçal sıcak suda eritilir.)

Beş bardak su içerisine yıkanmış pirinç katılır, yumuşuncaya kadar pişirilir. Şeker katılır, tekrar kaynatılır.

Safran, zerdeçal karışımı haşlanan pirince dökülür. Kaynamaya bırakılır.

Suda erittiğimiz nişasta kaynayan zerdenin içerisine ilave edilir. Bir iki taşım kaynatılır.

Kâselere paylaştırılır, soğuduktan sonra fındık, ıslatılmış kuş üzümü, badem, tarçınla süslenir. Varsa nar taneleri ile taçlandırılır. Isteğe bağlı olarak gül suyu da kullanılabilir.

(Ben ocaktan almadan önce bir iki damla portakal çiçeği suyu ve yeşil misket limonu kabuğu kullanmıştım.)

24.12.20

Cranberry compote/Turna yemişi marmelatı



Malzemeler 
  • 340 gram taze turna yemişi
  • 125 ml su
  • 1 adet portakal kabuğu rendesi 
  • 1adet portakalın suyu
  • 100-150 gr şeker
  • 1adet çubuk tarçın 
  • Bir tatlı kaşığı limon suyu (isteğe bağlı) 
Yapılışı 

Tüm malzemeleri bir tencereye alıp, kısık ateşte ara sıra karıştırarak pişirdim. Portakalı rendelemeye üşendiğim için incecik soyup ekledim. Daha sonra süzerken içinden çıkardım. Ekşi olmasını istemezseniz limon suyunu eklemeyin. Ben katılaşana kadar ocakta tuttum.
Ocaktan aldıktan sonra süzgeçten geçirdim (Posasını atmadım. Onu da kahvaltıda tüketeceğiz kısmetse.). Kavanoza doldurdum ve soğuduktan sonra kapağını kapatıp buzdolabına kaldırdım. İki hafta kadar saklanabilir.
Bu sosu istediğiniz alanlarda değerlendirebilirsiniz. 

20.11.14

Sarımsak saklama


Sarmısakları geceden suda beklettim. Ertesi gün kabuklarını soyup biraz tuz atıp, doğrayıcıda püre haline getirdim. Silikon buz kalıplarına doldurdum. Streç film ile üzerini kapattım. Tekrar bir poşete sarıp buzluğa kaldırdım. 

12.8.14

Kesilmiş sütten ekmek


Kız kardeşime kesilmiş sütüm var çörek tarifi biliyor musun diye sordum. Annem, ablalarımın telefonlarında internet bağlantısı yok ki sorsak! Ben senin için ararım dedi sağolsun. Tarif aynen şöyle: Yumurta sıvı yağ süt un yoğur ya maya ya da karbonat kat tepsiye yay çatal batır süsle.
Ne kadar yumurta, ne kadar yağ belli değil! 😊
Ben unutmadan nasıl yaptığımı yazayım. Ilk önce sıvı malzemeleri karıştırıp daha sonra kuru malzemeleri ekledim. Kesilmiş sütü temiz bir bezle biraz süzdürdüm. Lor peynirinden cıvık, çok koyu bir ayran kıvamı elde ettim. 
Yoğurma kabına kesik sütü, 2 yumurtayı (birinin sarisinin yarisini üzerine sürmek için ayırdım), yarım su bardağı sıvı yağı koyup karıştırdım. Aldığı kadar un (üçte bir oranında mısır unu ilave ettim) 4 silme çay kaşığı instant maya, tuz ilave ederek ele yapışan bir hamur yoğurdum. Yarım saat kadar sonra elimi yağlayarak hamuru devşirdim. Tekrar mayalanmaya bıraktım.  
Fırına pizza taşı koyup 220 derecede ısıttım.  Ellerimi ıslatarak hamuru ikiye böldüm. Pizza taşını fırından çıkarıp üzerine mısır unu serptim. Tezgahta mısır unu serptiğim yağlı kağıtta ekmeğimi yassılaştırdım. Bütün bunları yaparken Fethiye'nin (Yogurtland) kulaklarını çınlattım. Çünkü bana onun yoğurmadan yapılan ekmeğini hatırlattı bu ekmek. Taşın üzerine biraz zorlanarak hamuru yerleştirdim. Yumurtaya biraz ayran karistirip hamurun üzerine sürdüm. Sonra evdeki peynirleri değerlendirmek için üzerine eski kaşar, grana padano, mozzarella yerleştirdim. Ekmeğimiz böylelikle normal ekmek olmaktan çıkıp peynirli pizza'ya dönüştü. Hem sütü hem de peynirlerimizi değerlendirmiş olduk. 
Teşekkür ederim ablacım bana bu tarifte yardımcı olduğun için. 

Havuç şekeri

Havuçla aram pek iyi değildir aslında. Markette paketlenmiş yuvarlak misket gibi havuçlar ilgimi çekti. Amacım havuçları bir sebze yemeğinde kullanmaktı.
Yemek dergilerini karıştırırken gözüme kestane ilişti ve canım tatlı yemek istiyordu. Aklıma benim şu çok şık havuç toplarım geldi. Kestane şekeri yapamam ama havuç şekeri yapabilirim! Hem de kestane şekeri gibi fazla bir zahmeti olmayan bir tatlı!

400gr havucu haşladım. 2 çay bardağı şeker ve 2 çay bardağı suyu tencerede kaynamaya koydum. Içine bir tane karanfil ve birkaç limon damlattım. Şeker kaynamaya başlayınca haşlanmış havuç toplarımı yerleştirdim. Çok kısık ateşte bir saat pişirdim. Ceviz, fındık, tarçın, ya da hindistan cevizi ile servis edilebilir. Cezeryenin yerini tutmayan zahmetsiz bir tatlı oldu.

9.8.14

Havuçlu tarator

Tarator tarifi Cennet`ten.  Tarator sunumu için bir fikriniz olsun diye paylaşmak istedim.





 

9.7.14

Supangle


Bu tarifi "bir tutam kekik" adlı siteden uyguladım. Yapımı çok kolay.
Siteden farklı olarak, evde buğday nişastası olmadığı için 1,5 kahve fincanı un ve 1,5 kahve fincanı mısır nişastası kullandım.

25.1.14

Frambuazlı sürpriz kek / muffin




Malzemeler

150 gr frambuaz
100 gr beyaz krem peynir
2 paket vanilya şekeri
2 yemek k süt
2 bardak un
2 buçuk çay kaşığı kabartma tozu
yarım  çay k karbonat
1 yumurta 
1 bardaktan iki parmak eksik şeker
yarım su bardağı sıvı yağ
1 çay bardağınddan bir parmak eksik sıvı krema (slagroom)
1 bardak yoğurt

Yapılışı

  • Fırını 180 derecede ısıtın
  • Muffin kalıbınızı yağlayın ya da kağıt kalıplarınızı yerleştirin
  • Bir kapta vanilya şekerinin bir paketi ile krem peyniri karıştırıp bir kenara alın
  • Un, kabartma tozu ve karbonatı bir kapta karıştırın
  • Başka bir kapta yumurta, şeker, vanilya şekeri, süt, sıvıyağ ve yoğurdu karıştırın.
  • Unlu karışımla sıvı karışımı birleştirin ve karıştırın.
  • Kalıplara hamurun yarısını paylaştırın
  • Bir çay kaşığıyla krem peynirden hamurların ortalarına paylaştırın.
  •  Peynirlerin üzerine bir ya da daha fazla frambuaz yerleştirin
  • Kalan hamuru peynirlerin üzerini kapatacak şekilde paylaştırın
  • 25-30 dakika pişirin, soğuduktan sonra krema ile servis edilebilir.
Afiyet olsun



14.3.13

Fırında kabaklı, havuçlu sebze




Malzemeler:

Taban için:
5 patates (rendelenmiş suyu sıkılmış)
4 kaşık un
1 yumurta
tuz, beyaz biber

Üst malzeme:
4 kaşık süt
3 havuç (rendelenmiş suyu sıkılmış)
3 kaşık haşlanmış mısır
3 kaşık kapari turşusu
2 kabak (küp küp doğranmış)
2 yumurta
1 büyük soğan
1 küçük acı kırmızı biber 
100 gr rendelenmiş kaşar peyniri
Baharatlar

Fırın tepsimizi iyice yağlayalım. Patates, un, tuz, yumurta ve baharatları bir kapta karıştırıp tepsiye bastırarak döşeyelim. 190 ısıtılmış fırında 10 dakika pişirelim.
Tavaya yağ koyup soğanları daha sonra kabakları ilave ederek kavuralım. Kabakları eklediğimiz zaman ocağın ısısını biraz artıralım. Kabaklar suyunu çekince ocağı kapatalım ve soğumaya bırakalım.
Bir kapta yumurta, kabak, havuç, peynir ve diğer malzemelerle baharatları karıştıralım.
Fırında 10 dakika kadar pişirdiğimiz patatesin üzerine sebze karışımımızı yayalım. Ve tekrar fırında 30 dakika kadar pişirelim.








7.3.13

Tayland usulü mantarlı çorba


Malzemeler:

1 yeşil sivri biber
200 gr tavuk göğsü
200 gr istiridye mantarı
1 çay kaşığı toz zencefil
4 dl hindistancevizi sütü
1 kaşık acıbiber sosu
2 diş sarımsak
baharatlar
limon suyu

Biberin çekirdeklerini çıkaralım. Minik minik doğrayalım. Tavuk göğsünü şeritler halinde doğrayalım. Şeritleri biraz yağ koyduğumuz tenceremizde kavuralım. biberlerimizi ekleyelim. Hindistancevizi sütü ve yarım litre kadar suyu ekleyip sekiz dakika kadar pişirelim.
Mantarları minik şeritler halinde doğrayıp tencereye ilave edelim. İki dakika kadar piştikten sonra baharatları ve limonu ilave edip ocaktan alalım.

Mercimekli Kabak Çorbası




Malzemeler:

1 soğan (doğranmış)
2 diş sarımsak (ezilmiş)
300 gr. bal kabağı (temizlenmiş, doğranmış)
1 bardak kırmızı mercimek (ayıklanmış yıkanmış)
yarım çay kaşığı köri
yarım çay kaşığı kırmızı biber, pul biber
sıvı yağ

Yapılışı:


  • Biraz sıvı yağda soğanları hafif kavuralım.
  • Sarımsakları ilave edip biraz daha kavuralım.
  • Kabakları ekleyip kavurmaya devam edelim.
  • Mercimekleri de ekleyip 1,5 litre kadar sıcak su ilave edelim.
  • 15-20 dakika kadar orta ateşte kabaklar yumuşayana kadar pişirelim.
  • Baharatları ilave edip karıştırıcı ile püre haline getirelim.
  • İsteğe bağlı olarak sunum aşamasında krema kavrulmuş badem ile süsleyelim.



16.2.13

Enginarlı çorba

Malzemeler:

1 adet pırasa
2 diş sarımsak
2 adet enginar
1 patates
( isteğe bağlı) sunum aşamasında mascarpone, krema

Enginarları temizleyip göbeklerini limonlu suda bekletelim. Pırasayı temizleyip yemeklik doğrayalım. Tencerede iki kaşık zeytin yağını kızdırıp pırasaları ve ezilmiş sarımsakları bir iki dakika kavurduktan sonra yemeklik doğranmış patatesi ilave edip tekrar kavuralım. Küp küp doğradığımız enginarları, tuzu, karabiberi ilave ettikten sonra yeteri kadar sıcak su  ekleyelim. Sebzeler pişince ocağı kapatıp çorbayı karıştırıcı ile pürüzsüz hale getirelim. İsteğe bağlı olarak krema ya da mascarpone ile tatlandıralım.

Not: Yukarıdaki fotoğrafta gördüğünüz enginarı bu çorba için kullanmaya kıyamayıp dolmasını yapmıştım. Çorba için yaprakları sararmış olanları tercih ediyorum. Maalesef çorbamızın fotoğrafı olmadığı için bu güzel enginarı tercih ettim.
,

Kabak beğendi






Malzemeler:

4 adet kabak
3 yemek kaşığı tereyağ
1 çay bardağı un
1 çay bardağı eski kaşar rendesi ya da gravyer
Eti için:
yarım kg. kuşbaşı koyun eti
1 kuru soğan
1 yemek kaşığı tereyağ
1 yemek kaşığı salça
yeteri kadar tuz, karabiber

Kuşbaşı etleri tencereye alın, suyunu bırakıp çekinceye kadar kavurun. Yemeklik doğradığınız soğanı ve ve tereyağını ilave edin. Soğanlar yumuşayıncaya kadar kavurun. Salça, tuz ve karabiberi ekleyin. Üzerini örtecek kadar su ilave ederek yumuşayıncaya kadar pişirin.
Kabakları kazıyın. Yıkadıktan sonra rendeleyin. Bir tencereye alıp suyunu çekinceye kadar pişirin.Diğer tencerede tereyağını kızdırın. Unu ilave edip rengi dönünceye kadar unu kavurup içine sütü ve kabakları ilave edin. Sürekli karıştırarak koyulaşıncaya kadar pişirin. Tuzunu ilave edin. Ateşten aldıktan sonra gravyer/kaşar rendesini ekleyin. Servis tabağına beğendiyi boşaltın. Üzerine pişirdiğiniz eti yayın. Sıcak olarak ikram edin.

10.2.13

Kolay Hazırlanan Tatlılar

 
Bal kabağı tatlınız varsa ve canınız değişik bir tatlı yemek istiyorsa işte size bir seçenek.
Kedi dili bisküvileri aynen tiramisu yapar gibi ıslatılır ve kabın dibine yerleştirilir. Üzerine püre haline getirdiğimiz cevizli kabak+krema+mascaorpone+vanilya şekeri karışımını dökülür. Dilersek bir sıra daha bisküvi dizerek krema karışımı ile sonlandırılır. Biraz buzdolabında dinlendirdikten sonra yemeye hazırdır.
Kremanın şekeri az bulunursa ekstra şeker ilave edilebiliriz.








Çikolatadan saksıda meyveli yoğurdu, yine çikolatadan bir kaşıkla yedikten sonra kapları da yiyerek bulaşıkları aza indirebiliriz :)



Kabaklı tart` a ne dersiniz!

30.11.12

Elmalı browni ve çikolatalı naneli çay

elmali browni ve cikolatali naneli cay by tuhfe001
Elmalı Brownie

Tarif Oktay Usta'nın kitabından. Kolay ve beğenimizi kazanan bir tarif. Çikolalı ve naneli çay henüz benden aynı beğeniyi kazanamadı. 

Malzemeler
 2 yumurta
100 gr tereyağı
100 gr bitter çikolata
1 su bardağı esmer toz şeker
1 su bardağı un
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
2 adet elma
1 çorba kaşığı kakao

Elmaları küp küp doğradıktan sonra yağsız ve şekersiz olarak tavada yumuşayıncaya kadar pişirip, soğuması için kenara alıyoruz.
Karıştırma kabına yumurtaları kırıp, şekeri ilave edip karıştırıyoruz.
Bir tavaya tereyağını ve bitter çikolatayı koyup eritiyoruz. Ilık hale gelince şeker ve yumurtanın içine döküyoruz ve kakaoyu ekleyip karıştırıyoruz. Unu, kabartma tozunu, vanilyayı ekleyip karıştırıyoruz. 
Kekimizi istediğimiz kalıba (yağlanmış veya yağlı kağıt döşenmiş) döküp, üzerine elmalarımızı serpip, önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında 15-20 dakika pişiriyoruz.

Afiyet olsun!

4.10.12

Kuzu Gevreği Salatası / Veldsla salade




İnternette yaptığım araştırmada Veldsla/Cornsalad/Feldsalad "Kuzu gevreği" olarak geciyor. Ben Türkiyede rastladığımı hatırlamıyorum bu bitkiye. Arama motorunda  "karahindiba" sonucu cikiyor. Görüntü olarak uzaktan yakından alakası yok. Fakat salata ailesi bildiğiniz üzere çok geniş, belki uzaktan akrabadırlar! Yaprakları semizotunu andırıyor. Tadında diğer otlardan ayırıcı belirgin bir özellik yok. Rokada, hindibada ya da terede hissedilen o acımtıraklık yok.


250 gr Kuzu gevreği
1 avokado
limon suyu
6 kaşık yoğurt
4 kaşık mayonez
2 kaşık doğranmış maydanoz
süslemek için ceviz, fındık ya da herhangi bir çerez çeşidi

  1. Kuzu gevreklerini yıkayıp suyunu iyice süzdürün.
  2. Avokadoyu temizleyip ay şeklinde ince ince dilimleyin. Limon suyu, tuz, karabiber ya da sevdiğiniz baharatla tatlandırın.
  3. Salata tabağına kuzu gevreklerini yerleştirin. Üzerne avokadoları dizin.
  4. Yoğurt, mayonez, maydanoz ve yine baharatları bir kapta karıştırın.
  5. Hazırladığınız sosu salatanın üzerine gezdirin ve üzerine çerez serperek salatayı tamamlayın.


Kaynak: Veroniqe & Michel de Meyer

30.9.12

Meyveli Dondurma




Ben dondurmayı cranbery ile yaptım. Dilerseniz diğer meyvelerden de deneyebilirsiniz. Cranbery paketinin üzerinde yaban mersini yazıyordu. Fakat ben doğrusu tam emin değilim bu çeviriden. İnternette bazı yerlerde kızılcık olarak çevrilmiş. Yalnız benim Türkiyeden bildiğim kızılcıklardan biraz daha farklı gibi...Yaban mersini olarak bildiğim meyvenin rengi siyahımsı mor. Şekil olarak da yuvarlak. Neyse artık meyvenin gerçek adını bilenler bizi aydınlatırlarsa memnun oluruz. Şimdi tarifimize geçelim.

Gerekli şeyler:

Dondurma makinası

125 gr cranbery  kurusu
1 su bardağı çay (ben cranberyli yeşil çay kullandım)
100 gr krem peynir
100 gr sıvı krema
100 gr şeker
1 paket vanilya şekeri

Akşam bir bardak suyu kaynatıp çayımızı hazırlayalım. Bir kaba aldığımız cranbery`lerin üzerine çayımızı döküp sabaha kadar bekletelim. Cranberyler iyice yumuşamış olacaklardır. Suyunun iyice süzülmesi için süzgeçte bir süre bekletelim. Sular iyice süzülünce kağıt havluya çıkarabiliriz.
Eğer kuru erik/kayısı kullanacaksak suda bekletmemiz yeterli olmayabilir. O zaman meyveleri kaynatıp yumuşadıktan sonra ocaktan alalım. İyice temiz olduklarından emin olduktan sonra soğumaya bırakalım.
Mutfak robotuna cranberylerimizi koyup çok kısa devir çalıştıralım. Daha sonra diğer malzemeleri ilave edip püre elde edelim. 
Dondurma makinamızın haznesine karışımı doldurup 30-35 dakika çalıştıralım. Makinanızın gücüne göre bu süre değişebilir, daha kısa sürede de dondurmamız olabilir. Dondurmamız donduktan sonra hazneden buzlukta saklayabileceğimiz bir kaba boşaltalım. Buzlukta yarım saat dinlendikten sonra dondurmamız servise hazırdır. 

Servis şekli: Ben çerez- üzüm karışımı müsli ve karamelle süsledim. Müslilerin yumuşak olması için kabın kenarlarına süt kreması döktüm. Siz istediğiniz gibi yiyebilirsiniz. 

Öneri: Dondurma makinanız yoksa karışımı buzluğa kaldırdıktan sonra  kıvam aldığına kanaat getirene kadar belli aralıklarla karıştırın. Karıştırma işlemini için geniş bir kap kullanılması sanırım işlemi daha da kolaylaştırır.