4.9.25

Dondurma denemeleri

 


Son zamanlarda dondurma yapımına merak sardım. İlk yaptığım başarısızlıkla sonuçlandı. İnternette bir çok site dolaşıp daha iyi sonuç nasıl elde edeceğim konusunda bilgi topladım. İlk dondurmanın tadı güzeldi fakat kıvamı istediğim kıvamda değildi. İkinci deneme güzel sonuç verince biri bitmeden bir diğerini yapıp buzluğa koymaya başladım. Kendimce tariflerde ufak tefek değişiklikler yaptım. Hepsi de güzel sonuçlar verdi. 


Eşsiz Bir Lezzet Yolculuğu: Kakaolu ve Limonlu Dondurma

Dondurma denince akla hemen klasikleşmiş tatlar gelir. Ancak bazen beklenmedik kombinasyonlar, damaklarda unutulmaz izler bırakır. İşte kakaolu ve limonlu dondurma da tam olarak bu deneyimi sunuyor. Bir yanda yoğun ve zengin çikolata tadı, diğer yanda ise ferahlatıcı ve hafif limon aroması... Bu iki zıt kutup, bir araya geldiğinde şaşırtıcı derecede uyumlu bir lezzet senfonisi yaratıyor.

Zıtların Büyüleyici Dansı

Kakaolu dondurmanın derin, bitter notaları, limonlu dondurmanın canlı ve ekşi tadıyla buluştuğunda adeta bir lezzet patlaması yaşanır. Kakaonun ağırlığı, limonun asidik yapısı sayesinde dengelenir ve ortaya ne çok tatlı ne de çok ekşi, ideal bir denge çıkar. Bu, dondurma deneyimini sıradanlıktan çıkarıp bambaşka bir boyuta taşıyan bir ikilidir.

Neden Bu Kadar Çok Seviliyor?

Bu sıra dışı ikilinin popülerliği, sunduğu duyusal kontrasta dayanıyor. Bir kaşıkta kakao dondurmasının kremsi ve doyurucu tadını alırken, hemen ardından limon dondurmasının keskin ve temizleyici etkisiyle ferahlayabilirsiniz. Bu ardışık tatlar, her lokmayı heyecan verici ve merak uyandırıcı hale getirir. Özellikle sıcak yaz günlerinde, limonun serinletici etkisiyle birlikte kakaonun verdiği mutluluk hissi, bu dondurma kombinasyonunu vazgeçilmez kılıyor.

Sunum Önerileri

Bu muhteşem dondurma ikilisini daha da özel kılmak için birkaç küçük dokunuş ekleyebilirsiniz:

 * Üzerine rendelenmiş bitter çikolata serpebilirsiniz. Ben çikolatalı hindistancevizi yaprakları serptim.

 * Birkaç adet nane yaprağı ile hem görsel olarak zenginleştirebilir hem de ferahlığı artırabilirsiniz.

 * Yanında taze bir dilim limon sunmak, lezzeti pekiştirecektir.

Kısacası, eğer yeni ve heyecan verici dondurma tatları keşfetmek istiyorsanız, kakaolu ve limonlu dondurma ikilisine mutlaka bir şans verin. Bu deneyim, dondurmaya bakış açınızı değiştirebilir!

Kakaolu dondurma tarifi:

250 ml süt
200 ml sıvı krema
200 gr krem peynir %70 yağlı
4 kaşık kakao (+/-)
Yarım kutu yoğunlaştırılmış süt (397÷2)
1 paket tek içimlik salep 20 gr

Krem peyniri bir kapta pürüzsüz hale gelmesi için azar azar süt ekleyerek karıştırın. Kalan tüm malzemeleri ekleyip pürüzsüz hale gelinceye kadar karıştırın. Tel çırpıcı ile işimiz daha kolay olacaktır. Eğer pütürler kalmışsa süzebiliriz. Üstünü kapatıp buzdolabında 24 saat bekletiyoruz. Daha sonra mutfak şefimizin dondurma kabını makineye yerleştirip çalıştırıyoruz. Kıvam yoğunlaşınca uygun kapaklı bir kaba boşaltıp, dondurucuya kaldırıyor ve istediğimiz zaman çıkarıp afiyetle yiyoruz. Dondurucudan çıkardıktan bir kaç dakika sonra kaptan çıkarması daha kolay ve kıvamı daha da güzel oluyor. Limonlu dondurmanın tarifi de çok yakında...

1.9.25

Lahanalı, tatlı patatesli çorba

Buzdolabında kalan malzemelerle yapılabilecek bir çorba. Ben yarım kalan küçük boy lahana ve iki adet tatlı patates ile yaptım. Sebze oranları isteğe göre değiştirilebilir. İstediğiniz sebzeyi ekleyip çıkarabilirsiniz. Baharat olarak hardalın yerine köri, zerdeçal, yakışır. 

Malzemeler:

300 gr lahana
300 gr tatlı patates
1 adet kuru soğan
1 adet kapya biber
1 adet havuç
2 diş sarımsak
1 adet defne yaprağı 
1 kaşık hardal
Tuz, biber
Rendelenmiş kaşar peyniri 

Yapılışı:

Bir tencereye zeytinyağı koyup yağı kızdıralım. Küp şeklinde doğradığımız soğanları ve sarımsakları ekleyip bir iki dakika kavuralım. 
Temizlediğimiz, kalın yerlerlerini ayıklayıp doğradığımız lahanaları ilave edelim. Küp şeklinde doğradığımız havuç, kapya biber ve tatlı patatesleri ekleyip kavurmaya devam edelim. Üzerine yeteri kadar sıcak su ilave edip defne yaprağını atarak ara sıra karıştıralım. Patatesler ve lahanalar piştikten sonra ocaktan alıp defne yaprağını çıkaralım.
Öğütücüden geçirip baharatları ve hardal ilave edip tekrar karıştıralım.
Servis etmeden önce kaselere kaşar peyniri serpelim.
Afiyet olsun.

31.8.25

Tamarillo meyvesi


Tamarillo egzotik bir meyve. Domatese benziyor fakat ekşimsi bir tadı var. Çarkıfelek meyvesini de çağrıştıran bir yapısı var. Çekirdekleri çıtır çıtır hissediliyor ağızda. Faydaları ve yetiştirilmesi hakkında buradan faydalanabilir.

22.8.25

Limonlu, dereotlu soslu somon

Malzemeler:

2 dilim somon filetosu 
125 ml yemeklik krema 
bir limonun rendelenmiş kabuğu (± 1 yemek kaşığı)
2 yemek kaşığı tereyağı
yarım limonun suyu
1 yumurta sarısı
2 yemek kaşığı ince kıyılmış dereotu

Yapılışı: 

Somonu tuz, pulbiber ve taze çekilmiş karabiberle tatlandırın. Fırın kabına yerleştirin. Üzerine limon sıkın. Kabın kenarları yanmaması için biraz su ilave edin. Yaklaşık on dakika 200° önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin. Balık fırında pişerken sosu hazırlayalım. Kremayı ve limon kabuğu rendesini tavaya ekleyin ve ısınana kadar pişirin. Tereyağını ve limon suyunu ekleyin ve iyice karıştırın. Ardından yumurta sarısını ekleyin. Sos koyulaşana kadar karışımı çırpın. Servis etmeden hemen önce dereotunu karıştırın. Sosu somonun üzerine dökün ve istediğiniz garnitürlerle servis edin.

20.8.25

Kabaktan Lazanya

 Bir gün önce köfte yapmıştım. Biraz fazla geldiği için kalan harcı buzdolabına kaldırmıştım. Evde üç adet kabak vardı. Aklıma kabaktan islim kebabı yapmak geldi ama zamanım olmadığı için lazanya' ya çevirdim. Siz iç harcını istediğiniz malzemelerden hazırlayabilirsiniz. Kabakları soydum ve ince ince uzunlamasına dilimleyip yağlı fırın kağıdı serdiğim fırın tepsisine dizdim. Bir fırça yardımıyla kabakların üzerini yağladım. 200° ısıttığım fırında hafif kızarıncaya kadar pişirdim.
İç malzemeye ek olarak bir kuru soğan, kırmızı dolmabiber, iki adet sivri biber, üç domates bir kaç diş sarımsak, kaşar peyniri, salça ve baharat kullandım. Beşamel sos ve ayrıca salçalı sos hazırlamadım.

Malzemeler:
3 kabak

Ara kat: 
Artan köfte harcına ek olarak 1 kırmızı dolmabiber, 2 sivri biber, 1 kaşık biber salçası, 2 kaşık domates salçası, 3 diş sarımsak, 1 kuru soğan, 1 küçük kase rendelenmiş kaşar peyniri, 3 domates karabiber, pulbiber, kırmızı biber, tuz, yeteri kadar sıcak su.

Yukarıda anlattığım gibi kabkları fırında pişirdim. 
Bir tencereye biraz zeytinyağı koydum. Doğradığım kuru soğanı biraz kavurdum. Ardından biberleri, sarımsağı ekleyip bir iki dakika sonra salçaları ekleyip kavurmaya devam ettim. Baharatları, tuzuilave ettim. Köfte hamurunu ekleyip karıştıra karıştıra iyice kavurdum. Köftenin dağılması için su ilave ettim.
Kabakları tepsiye dizdim. Üzerine kıymalı harçtan yaydım. Üzerine yine kabakları dizdim. Domatesleri yuvarlak olacak şekilde keserek kabakların Üzerine dizdim. Kaşar peynirini serpiştirdim. Kaynamış sudan kabakların hizasına kadar doldurdum. 200° önceden ısıtılmış fırında kaşarlar eriyene kadar pişirdim.

Afiyet olsun. 

19.4.25

Mantarlı, bakliyatlı, tatlı patatesli wok

 


250 gram doğranmış mantar

230 gram fasulye, nohut, Meksika fasulyesi konserve

3 adet tatlı patates

2 adet yeşil biber

1 adet kapya biber

1 iri soğan

2 kırmızı soğan

3 diş sarımsak 

Zeytinyağı

Tuz, karabiber, pulbiber, kırmızı toz biber, karışık kırmızı zahter baharatı


Derin bir tavaya zeytinyağını koyalım. İri bir şekilde doğranmış soğanları ekleyip kavuralım. Sarımsakları doğrayıp ekleyelim. Ardından iri doğranmış biberleri, tatlı patatesleri ekleyip kavurmaya devam edelim. Konserve bakliyatları ekleyip arada karıştıralım. Baharatları ilave ederek karıştıralım.  Sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirelim. 




25.11.22

Tahin soslu somon

 



Malzemeler

• 4 dilim somon (600 gram, derili)

• 2 kaşık zahter

• 2 çay kaşığı sumak, ve artı ½ çay kaşığı üzerine servis için

• 60 ml zeytinyağı

• 250 gram ıspanak

• 90 gram tahin

• 3 diş ezilmiş sarımsak

• 3½ yemek kaşığı limon suyu

• 1½ yemek kaşığı doğranmış maydanoz 

• tuz, karabiber

Yapılışı 

• Fırın 220 °C ısıtılır.

• Somonlar (4 dilim) yıkanıp kurulandıktan sonra biber ve tuzu eklenir. Başka bir kapta zahter ve sumak karıştırılıp balıkların üzerine yayılır.

• Fırına girebilecek bir tavaya bir kaşık zeytinyağı konarak ıspanaklar bir miktar tuzla sotelenir.

• Somonlar derileri alt tarafa gelecek şekilde ıspanakların üzerine yerleştirilir, ve iki kaşık zeytinyağı gezdirilir. fırında beş dakika tutulur.

• Bir kapta tahin, sarımsak, limon suyu, tuz ve 100 ml su akıcı bir sos kıvamı elde edinceye kadar karıştırılır. 

• Sos hazırlandıktan sonra tava fırından çıkarılır ve balıkların üzerine gelmeyecek şekilde kenarlara dökülür. Tava tekrar fırına konur ve balıkların üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. Limon suyu, maydanoz ve sumak serpilerek servis edilir.

31.8.22

Arpa şehriyeli kıymalı çorba


Malzemeler 
(10-15 kişilik)

250 gr yağsız kıyma 
1 kuru soğan 
3 diş sarımsak 
1 kutu domates sosu
1 bardak arpa şehriye
3 adet yeşil biber
1 yemek kaşığı biber salçası 
2 kaşık zeytinyağ
2 kaşık tereyağ 
1 çay kaşığı pulbiber
1 çay kaşığı karabiber
Tuz, kuru nane
3 litre kadar kaynamış su

Yapılışı 

Tencerede zeytinyağını ve tereyağı eritin, minik doğranmış soğan ve biberleri ilave edin.
Ezilmiş sarımsakları ekleyip yumuşayıncaya kadar kavurun. Salça ve domates sosunu ilave edip biraz daha kavurun. Kıymayı ekleyip kavurmaya devam edin. Baharatları ekleyin.
Kaynamış su ve şehriyeyi ilave edin. Arada karıştırarak şehriyeler yumuşayıncaya kadar pişirin. Tuz ve nane ilave edin.

☆ Su az gelirse ilave edebilirsiniz.
☆ Nane yerine maydanoz da kullanılabilir.

Afiyet olsun.



28.8.22

Airfryer de çikolatalı cupcake



Malzemeler

200 gr bitter çikolata ( ben 100 gr sütlü, 100 gr bitter kullandım)
70 gr un
70 gr tereyağ
50 ml süt 
1/2 çay kaşığı kabartma tozu 
40 gr pudra şekeri 
2 yumurta
Bir fiske tuz

Airfryer xl, xxl
9-10 silikon muffin kalıbı 

Yapılışı 

Çikolata parçalanıp benmari usulü bir tavada ara sıra karıştırılarak eritilir. Süt eklenir ve tekrar karıştırılır ve kenara alınır.
Tereyağı eklenir ve pürüzsüz oluncaya kadar karıştırılır.

Un ve kabartma tozu ve tuz bir kaba elenir.
Ayrı bir kapta yumurta ve pudra şekeri çırpılır ve çikolatalı karışıma incecik akıtılarak yavaş yavaş çırpıcı ile karıştırılır. 

Unlu karışım çikolatalı harca dikkatlice azar azar eklenir. Pürüzsüz kıvam alınca silikon muffin kalıplarına takriben bir kaşık kadar doldurulur. 
Airfryer 180° ye ayarlanır. 7 dakikada ortası akışkan bir kek elde edilir. Biz 7 dakikadan sonra 160°ve 4 dakika daha pişirdik.

☆ Siz kendi fritözünüze göre kontrollü pişirirseniz daha iyi olur!



17.5.21

Tatlı patatesli, ricottalı gnocchi



1 adet irice tatlı patates (500 gr) 
250 gr ricotta 
8 kaşık un (5 kaşığı normal 3 kaşığı tam buğday)
80gr tereyağ 
Taze kekik
Tuz ve beyazbiber

Fırını önceden 220 c° ısıtın. 

Tatlı patatesi yıkayın birkaç parçaya bölün ve alüminyum folyo ile sarın. Patatesi fırına yaklaşık 30 dakika veya yumuşayıncaya ve tamamen pişene kadar koyun. Tatlı patates püresinin mümkün olduğunca kuru olmasına dikkat edin. Tamamen soğumaya bırakın. 

Patatesi soyun ve bir çatalla ezin. Geniş bir kapta ricotta ve sekiz çorba kaşığı un ile karıştırın. 

Hamur hala biraz yapışkan ve yumuşak olmalıdır. Çok fazla un eklemeyin, yoksa gnocchi daha az lezzetli olur. Tuz ve karabiberle tatlandırın. 

Tezgaha bol un dökelim. Hamurumuzu sekiz eşit parçaya bölelim ve bezeler yapalım. 

Bezelere çok bastırmadan ince şeritler yapalım. Yaklaşık 1,5 cm aralıklarla şeritleri keselim. 

Bir çatalı una bulayıp gnocchileri çatalın üzerine hafifçe bastırarak şekil verelim (internetten nasıl yapıldığını görmek işimizi kolaylaştırır). 

Baş parmağınızla çatalın üzerinde hafif batırarak yuvarlıyorsunuz. Böylelikle hamurumuz da incelmiş ve kıvrılmış oluyor. 

Unladığımız tepsiye gnocchileri dizelim. 

Bir tencerede suyu kaynatalım biraz tuz ilave edelim. Gnocchileri sığdığı kadar birkaç seferde pişirelim. 

Büyük tavada tereyağını kızdırdıktan sonra kekik ve gnocchileri ekleyin ve birkaç dakika kızartın. 

Böylece içi harika bir şekilde yumuşak ve dışı gevrek olacaktır. İstediğiniz baharatlarla tatlandırın. (Ben, adaçayı, kekik kullandım. Üzerine kaşar rendesi serptim.) 

Afiyet olsun. 

17.2.21

Tavuklu, erişteli, patatesli çorba


Daha önce bu yemeğin bir benzerini yıllar önce paylaşmıştım. Minik birkaç değişiklikle tekrar paylaşıyorum. Yemeklerde yağ, su ve baharatları kendinize göre ayarlamanızı öneririm. Bazen gözüme yağı, suyu ve baharatları eksik gibi gelirse ekleme yapıyorum ve bunları kaydetmediğim için tam ölçü veremiyorum. Gönlünüzce yapın, zevkinize bıraksam olur mu! 

Malzemeler

1 adet tavuk göğsü
1 çay bardağı pirinç (yıkanmış) 
1 su bardağı kadar hazır erişte makarna (makarnayı buzdolabı poşetine koyup havan döveceği ile kırıp küçülttüm.) 
1 patates (minik küpler şeklinde doğranmış) 
1 kuru soğan (doğranmış) 
2-3 diş sarımsak (ezilmiş) 
1 kaşık biber salçası
1 kaşık domates salçası
1 kaşık zeytinyağ
2 kaşık tereyağı
Limon 
Tuz, karabiber, pulbiber, zerdeçal, kimyon, nane

Yapılışı 

Tencereye tavuk göğsünü koyalım. Tuzunu atıp, üzerine bir litre kadar su doldurup haşlayalım. Suyunu bir kenarda bekletelim. Eti çatalla ya da elimizle didikleyelim. 

Soğanları temizledikten sonra yemeklik doğrayalım. Bir tencerede yağları erittikten sonra soğanları ekleyelim ve parlak renk alana kadar soteleyelim. Sarmısakları ilave edelim. Salçaları ekleyip bir iki dakika karıştıralım. Patatesleri ilave edelim ve karıştıralım. Baharatları ekleyerek tavuk suyunu ekleyelim. Kaynayınca erişteleri, pirinçleri ekleyelim. Eğer suyu az gelmişse kaynamış su ilave edebiliriz. Didiklediğimiz tavukları ekleyip pişmeye bırakalım. Yer yer dibi tutmaması için karıştıralım. Ocaktan almaya yakın limon sıkıp bir iki taşım kaynatıp ocaktan alalım. Kıvamlı bir çorba olduğu için durdukça koyulaşabilir. 



4.2.21

Biberli muffins


Malzemeler 

1 kapya biberi
3-4 adet tatlı sivri biber
90 gr yulaf
1 tepeleme kaşık  kapari turşusu 
150 gr mısır unu
1 su bardağı eski kaşar rendesi 
1 adet yumurta 
300 ml ayran
1 çay bardağı sıvıyağ
Tuz, karabiber, pul biber, kırmızı toz biber
2,1/2 çay kaşığı kabartma tozu 
1/2 çay kaşığı karbonat 
Muffin kalıbını yağlamak için tereyağ

Yapılışı 

Muffin kalıbını iyice tereyağ ile yağlayalım. 

Biberleri temizleyip küçük küçük doğrayalım. Bir kaba mısır unu ve yulafı, doğranmış biberleri, baharatları, karbonat ve kabartma tozunu koyalım. 

Başka yumurtayı çırpalım. Yağı ve koyu ayranı ekleyip karıştıralım. Sıvı karışımı kuru karşıma ekleyelim ve karıştıralım. Kalıba paylaştıralım. 20-25 dakika önceden ısıtılmış fırında pişirelim. Fırından çıkarıp 5 dakika beklettikten sonra servis edelim. 












2.2.21

German pancake/Dutch baby pancake

Bu pankeklerin hikayeleri var. Kim kimden almışsa almış. İsimleri de aslında öyle değilmiş böyleymiş... Her neyse... Olan olmuş... Bizde de vardır benzer tarifler. 
Neden Dutch baby demişler tam bilinmiyor. Aksine büyükçe ebatları. İki adet fırınınıza sığacak boyutta tava da kullanılabilir. Ben büyük ve pilav tavası gibi bir dökme demir tencere kullandım. Genelde hamur karışımına kabartma tozu kullanılmıyor. Buğday unu tercihimden dolayı, istediğim kadar kabarmamasından korktum. Bir çay kaşığı kadar ekledim. 
Sonuç bana göre güzeldi. Kenarlarının hafif kıtır olması hoşuma gitti. Minik Yorkshire'in büyümüş hali! 


Malzemeler 

3 yumurta
bir tutam tuz
200 ml süt
1/2 çay kaşığı tarçın
1 yemek kaşığı vanilya şekeri
100 gram tam buğday unu 
2 yemek kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı kabartma tozu 
Isıya dayanıklı kızartma tavası (dökme tava) 


Yapılışı 

Isıya dayanıklı tavayı fırına koyun ve 220 derecede önceden ısıtın.
Yumurtaları tuz ve sütle iyice çırpın. Tarçın ve vanilya şekeri ile tatlandırın. 
Unu ve kabartma tozunu ekleyip karıştırın. Fırın ısınmış ise
tavayı dikkatlice fırından çıkarın ve 3-4 yemek kaşığı tereyağı ekleyin. 
Tavayı yavaşça çevirerek tereyağını yayın ve hamuru tavaya dökün. Sonra hemen fırına geri koyun. Pankeki 20-25 dakikada kızarana kadar pişirin. Fırından çıkarıp tavada birkaç dakika soğumaya bırakın. Pankek öncelikle kabaracak daha sonra çökecek. Tavadan bir tabağa kaydırın ve dilimler halinde kesin. Hemen servis yapın.
İstediğiniz herhangi bir meyve, reçel ile çikolata, tahin-pekmez ile sunabilirsiniz. Küflü peynir de çok yakışıyor. 

Afiyet olsun!

1.2.21

Ayvalı, Kestaneli, Bal kabaklı pilav



Malzemeler 

1 çay bardağı pirinç 
1 çay bardağı bulgur 
1 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 soğan, doğranmış
1 diş sarımsak, ezilmiş 
1 ayva
150 gram bal kabağı (küp küp doğranmış) 
150 gram kestane haşlanmış ikiye bölünmüş 
1 çay bardağı badem
4 çay bardağı su (kaynamış) 
tuz, karabiber, pulbiber, kimyon, zerdeçal 
Yarım çay kaşığı tarçın 
1 limon

Geniş, kalın tabanlı bir tavada yağları eritin. Soğanı, bademleri yumuşayıncaya kadar soteleyin. Sarmısakları ilave edin. 
Ayvayı soymadan yıkayın, dörde bölün, çekirdeğini çıkarın ve çok küçük olmayan parçalara bölün. Limon suyunda bekletin. Parçaları tavada soğana ilave edin ve hafifçe soteleyin. Kabakları ve kestaneleri de ekleyin. 5-6 dakika kısık ateşte pişirin. 
Pirinci ve bulguru yıkayıp süzüp tencereye ekleyin. Birlikte birkaç dakika kavurun. Tuz ve baharatlarlarını ilave edin. 
Kaynamış suyu pilavın üzerine dökün, hepsini karıştırın ve çok kısık ateşte suyunu çekinceye kadar pişirin. 

Et ya da sebzelerle servis edebilirsiniz. Kabak ve ayva çabuk pişiyor. Biraz dişe dokunan tarzda isterseniz kavurma süresini azaltabilirsiniz. 

Afiyet olsun. 




Orecchiette/İtalya'dan taze makarna


Orecchiette kulak şeklinde bir İtalyan makarna çeşidi olarak biliniyor. İlk kez yaptım. Marketlerde satılmasına rağmen hiç ilgimi çekmemişti. 


Bu paketi İtalya'dan hediye getiren canlarıma teşekkür ederim. Klasik makarnaya benzemiyor tadı. Sanki hamuru yeni yapmışsınız gibi tazeydi. Bir dahaki sefere kısmetse hamurunu kendim yoğurup yaparım!!! (inandım mı acaba yazdıklarıma, bende bu tembellik varken!) Tarifimiz çok klasik!

Malzemeler 

1 paket orecchiette makarna 
1 kuru soğan 
2 diş sarımsak 
2 kaşık biber salçası 
1 kaşık domates salçası 
2 kaşık kapari çiçeği turşusu 
Zeytinyağı, deniz tuzu, kekik, adaçayı, pulbiber, tane karabiber

Makarnayı tuz attığımız bol suda 10 dakika haşlıyoruz. O sırada tavaya zeytinyağı koyuyoruz. Doğranmış soğanı, sarmısakları kavuruyoruz. Salçaları ekleyip kavurmaya devam ediyoruz. Baharatları ilave ediyoruz. En son kaparileri ekleyip makarna suyundan ilave ediyoruz. 
Makarnayı süzüp sosumuzu ekleyip karıştırıyoruz. Üzerine küflü peynir, ya da parmezan serpip servis ediyoruz. 


31.1.21

Latte macchiato (tahin-pekmezli)



Aslında şekerli içecekler içmem. Çok nadirdir içtiğim. Kahveyi sade tercih edenlerdenim. Kahve makinelerinin hayatımıza girmesi ve kahve çeşitliliği beraberinde değişik sunumları da getirdi. Arasıra ben de sütlü şekerli çeşitlerini içerken buldum kendimi. 
Karamelli latte macchiato'ya öykünerek tahin-pekmezli kahveyi denedim. 


Makinemizin süt haznesini dolduruyoruz. 
Seçtiğiniz kahve kapsülünün gramı (7-11) arasında olabilir. Ben güçlü olanları tercih ediyorum. Latte bardağının dibine bir kaşık tahin-pekmez karışımından koyuyoruz. Makineyi çalıştırıp biraz akıttıktan sonra durduruyoruz. Kahveyi kaşıkla iyice karıştırıp bardağı tekrar makinemize yerleştiriyoruz. Süt ayar düğmesine basıyoruz. Köpüklü sütten sonra makine otomatik olarak tekrar kahve akıtarak işlemi bitirir. Tahin pekmezli sütlü kahvemiz hazır.

Afiyet olsun.


Latte'yi biraz yudumladıktan sonra geldi aklıma fotoğraf çekmek! Malesef köpüksüz! 

30.1.21

Patates tostu


İki çeşit patates tostu yaptım. İkincisine küflü peynir, kapari turşusu, dereotu kurusu ekledim. Sade olanının tadını daha çok beğendim. 

Malzemeler

  • 3 büyük boy patates (4 orta) 
  • 1 adet yumurta
  • 1 bardak rendelenmiş kaşar peyniri
  • Tuz, karabiber, pul biber
  • Yağlı kağıt

29.1.21

Salata


Salatanın malzemeleri:

Kök rezene, salatalık, sarı kapya biberi, domates, avocado, zeytin, peynir, badem, ceviz, zeytinyağı, limon, keten tohumu, pulbiber, taze çekilmiş karabiber (tuz yok) 

Ispanaklı, peynir kremalı kek



 
 
Malzemeler 

3 adet yumurta
1.5 su bardağı şeker kamışı şekeri 
1 su bardağı süt
1 çay bardağı oda ısısında yoğurt 
1 çay bardağı sıvıyağ
Yarım çay bardağı ıspanak suyu (2 bardak kadar çiğ ıspanaktan) 
3 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 limon kabuğu rendesi 
1 tepeleme kaşık matcha latte tozu
Yarım çay kaşığı karbonat

27.1.21

Fırında Amerikan Pişisi/Pop over



Pop over bir Amerikan pişisi bana göre. İngiltere'den Amerika'ya göçen İngilizler Yorkshire pudingini Amerika'ya götürmüşler. Pop over, Yorkshire pudingine çok benzermiş ancak çok daha küçükmüş. 

Bu klasik bir Amerikan tarifi. Amerika'da, genellikle yumurta ve pastırması ile kahvaltıda pop overs servis edilirmiş. Tatlı ve tuzlu olarak yapılanları var. Peynirli, baharatlı çeşitlerini internet sitelerinde görmek mümkün. 


Malzemeler 

125 gr  un
1/4 çay kaşığı tuz
3 yumurta
200 ml süt
25 gram eritilmiş tereyağı
50 gram tereyağı, soğuk ve küpler halinde kesilmiş

Yapılışı 

Fırını 200 º getiriyoruz.

Bir kapta yumurtaları çırpıp üzerine un, tereyağı, tuz, sütü ilave edip tekrar pürüzsüz bir kıvamda çırpıyoruz. Akışkan krema kıvamında olmalı. Pankek kıvamında. 

Kalıbı fırına koyup 1 dakika sonra çıkarıyoruz. 50 gr tereyağını 12 eşit parçaya bölüp kalıbın her bölmesine yerleştirip tekrar fırına veriyoruz. 1 dakika sonra yağ köpürmeye başlayınca hemen çıkartıp sıvı karışımı kalıbın içine eşit miktarda döküyoruz. (Kalıbı tam doldurmayınız ki kabarma payı olsun) 20 dakika boyunca fırının kapağını hiç açmadan pişiriyoruz. Isıyı 160 dereceye düşürüp 10-15 dakika daha fırında tutuyoruz.

Not: Muffin kalıbını fırının alt katında pişirelim, pişiler çok kabaracağı için üst kısımları yanmasın!

Fırın kapağı sonuna kadar hiç açmayalım!