18.4.07

Bu Bahar Onlarla Pek Hoş Geldi

Bir süre günlüğüme özen gösteremeyeceğim. Türkiye'den ablam ve yeğenim geldiler. Onlar gelmeden önce kurutmuş olduğum çileklerden yardımcımla basit pastalar yapıyor, güzel vakit geçirmeye çalışıyoruz.

Diktörtgen pasta için kullandığımız kocamaaan gofret yaprakları.

Yardımcım.

Cheese Cake.

Güneşlenen çilekler.


Yumurta dilimleyicisi ile çilek ve muz dilimlemek çok pratik.

Fırında Çilek Kurutma

250 gr. çileği yıkayıp kuruladıktan sonra dilimleyip tekrar kuruladım. Isıttığım fırında (110 derece) bir saat kadar tuttum. Çilekleri çevirip yine bir saat kadar beklettim. Çilekler kahverengileşmeden fırından çıkardım. İyice kuruduktan sonra kapaklı kavanoza koyup buzdolabında iki hafta kadar sakladım.
Bir daha denemeyi düşünmüyorum. Gerçi pasta süslemesi olarak çok işime yaradı. En azından doğal bir malzeme. Yine de taze olarak tüketmeyi tercih ederim. Tadı çok ekşi ve pestile çok benziyordu.


Wafel Pasta

5 yaprak wafel (sade gofret)
Krem çikolata (kavanozda)
Süt
Kutu dondurma
Krem Şanti

Birinci ve ikinci gofrete sütle yumuşattığınız çikolatayı sürün. Üçüncü gofrete dondurmayı sürün. Dördüncüye çikolata sürdükten sonra yarım bardak sütle hazırladığınız krem şantiyi en son yaprağın üzerine sıvayın. Mevsim dilimleri ile süsleyin. Dondurma erimeden ikram edin.

Cheesecake

200 gr. bisküvi
25 gr. tereyağ
2 kaşık kayısı marmelatı
250 gr. vanilyalı kwark
250 ml. krema
1 limon
1 paket krema sertleştirici
2 kaşık lemon curd ya da portakal marmelatı

Bisküviyi robotta ezip eritilmiş yağı ve marmelatı yedirin. Kalıba (ø 24 cm) bastırarak yerleştirin.
Limonu rendeleyip suyunu sıkın. Bir kaba kwark, krema, pudra şekeri, limon kabuğu rendesi ve suyunu koyup koyu kıvam elde edinceye kadar karıştırın. Kalıba döküp buzdolabında sertleşinceye kadar bekletin. İstediğiniz gibi süsleyin.


3.4.07

Çikolatalı Créme Brûlée ve Virgin Banana Colada



Onyedinci yüzyılda ortaya çıkan, Fransızca'da " yanmış krema" anlamına gelen Créme Brûlée'nin aslen hangi ülkeye ait olduğu kesin bilinmemekte. Fransa, İspanya ve İngiltere her ne kadar bize aittir deseler de bazı kaynaklara göre Katalonya'ya (İspanya'nın bir bölgesi) ait olduğu sanılıyor. Katalonya'da "Crema Catalana" olarak adlandırılan bu tatlının bir çeşidi, Katalonların 19 mart'ta kutladıkları Sint Yosef törenlerinde ikram edilirmiş.

Krem Brule'nin sadesinin fotoğrafını çekemeden bitti malesef. Bu defa çikolatalısı ile yetinelim.
Aklıma Sevgili Dilek'in yaptığı "Fındıklı Krem Brule" geldi. İsterseniz bir de oraya bakın, eminim çok hoşunuza gidecek.

Malzemeler:
2dl. süt
2dl. krema
yarım çay kaşığı tarçın
bir fiske kakule
200 gr. parçalanmış sade çikolata
3 yumurta sarısı
75 gr. şeker

  • Tencereye süt ve kremayı koyun, kaynamaya başlayınca ocaktan alın. Kırık çikolataları içine atın ve eriyinceye kadar karıştırın. Fırını 175 dereceye getirin.

  • Bir kapta yumurta sarılarını ve 40 gram şekeri köpürtmeden karıştırın. Kremalı karışıma karıştıra karıştıra yedirin.

  • Kakule ve tarçını da ilave edip karıştırın. Karışımı ısıya dayanıklı mini kaplara paylaştırın.

  • Fırın tepsisine kapları yerleştirin. Kapların yarısına kadar gelecek şekilde tepsiye sıcak su doldurun.

  • Önceden ısıtılmış fırında 30-35 dakika pişirin.

  • Soğuduktan sonra buzdolabına kaldırın. Servis edeceğiniz zaman kalan şekeri kaplara paylaştırıp şekeri pürmüzle karamelize edin (ben karamelize etmeden öylece yedim).

Pürmüz yoksa fırının sadece üst ızgarasının iyice kızdırılıp karamelize işleminin yapılabileciği yazıyor tarifte. Ama ben bu işlemi beceremedim malesef!

Virgin Banana Colada

2 adet muz

200 gr. konserve ananas

14 kaşık ananas suyu (konservenin suyu)

5 kaşık hindistancevizi sütü

Tüm malzemeyi mutfak robotunda püre haline getirin . Kırılmış buz parçaları ile iki bardağa doldurun ve soğuk soğuk ikram edin.

...

19.3.07

Bir Kitap... Bir Dünya... Bin Teşekkür...

Sevgi Şenol (sağdaki) geleneksel kıyafet ile.


Bundan birkaç ay önce bayram ve yeniyıl hediyesi olarak emekli öğretmen Sevgi Şenol hanımdan bir kitap ve takı hediyesi almıştım. Mutluluğumu heyecanımı kelimelerle ifade edemem. Sevgi Şenol kendi kaleme aldığı "Balıkesir Boncuk Oyaları" adlı kitabını layık görüp gönderdiği için ona buradan da teşekkür etmek istedim. Yüzyüze görüşmediğim tanımadığım, saygıdeğer bir insanın böylesine bir incelikte bulunması doğrusu beni çok duygulandırdı.

Kitap titiz araştırmaların sonucu ortaya çıkmış ve benim kültürümden bir parça. Menfaat kazanılmak üzere yapılmış bir eser asla değil. Yurdumun unutulmaya yüz tutmuş el sanatı çok ince detaylarla, yapım aşamaları ile birlikte sunulmuş. İtiraf etmem gerekirse boncuk oyaları ile hiç ilgim yoktu. Bu kitap sayesinde kadınlarımızın hangi duygularla o oyaları işlemiş olduklarını ve bir nevi kendi kendilerine terapi uyguladıklarını farkettim. Oyaların isimleri ve kullanılan renkler kadınımızın iç ve dış dünyasını çok güzel yansıtmış. Öğretmenim kültürümüze kazandırdığınız bu ve diğer eserlerinizden dolayı sizi kutluyor, ellerinizden öpüyorum.

Sayın Sevgi Şenol'un izniyle önümüzdeki günlerde birkaç oya örneği sunacağım. Kitaba ulaşmak isteyenler buradan iletişim kurabilirler.


Arpasapı kolye

Arpa sapından yapılmış kolye aldığım en anlamlı hediyeler arasında. Arpa sapları bereketin sembolü, çitlembikler ise nazara karşı kullanılırmış.

15.2.07

Muzlu Dondurma / Dondurmalı Kek
















Muzlu Dondurma

Malzemeler:
200 gr. muz (2 adet)
40 gr. şeker (ince)
yarım limonun suyu
50 ml. sıvı krema
90 ml. yoğurt

Muzları şeker ve limonsuyu ile birlikte robotta püre haline getirin. Krema ve yoğurdu karıştırın. Püreye ilave edin. Karışımı süzgeçten geçirin. (tadına baktığımda şekeri bana yine fazla geldiği için yoğurdu ve kremayı biraz artırdım) Daha sonra dondurma makinanızın talimatlarına göre makinanızı çalıştırın. Yaklaşık 35 dakika sonra dondurmamız yenmeye hazırdır.

Makinamız yok ne yapacağız derseniz fikir verebilirim ama olur mu olmaz mı garanti veremem. Aynı tarif derindondurucuya konulup arada bir karıştırılırsa belki tutar. Sanırım 3-4 saat yeterlidir.

İnternette dondurma tarifleri ararken bir sitede ucuz makinanın da aynı işi gördüğü yazısı beni cesaretlendirdi. Ve çok ucuz bir fiyata makinayı aldım. Her gün dondurma yapacak değiliz ya! bozulana kadar idare ederiz. Ne kadar enerji harcadığını bilmiyorum ama dondurma güzel oldu.



Dondurmalı Kek

Tarifi gelecek...

dondurmali kek / IJsbergjes van sinaasappelcake

8.2.07

Havuç Helvası

Evde havuç fazlasını değerlendirmek için adı ilginç yapımı kolay görünen havuç helvasını denemek istedim. Pişme süresinin tahmin ettiğimden de uzun sürmesi biraz beni yıldırmıştı. Tarifte kullanılan şeker miktarı bana biraz fazla geldi ve tek çözüm olarak süzme yoğurtla yemeyi uygun buldum.

Malzemeler:
Yarım kilogram havuç
1 lt.süt (ben yarım lt. kullandım)
1 su bardağı şeker
yarım su bardağı sıvı yağ
Badem, antep fıstığı
(ceviz kullandım)

Yarım kilogram havucun kabuklarını soyup (yıkayın) rendeledikten sonra bir tencereye koyun. Süt ve şekeri ilave edin. Süt çekene kadar ara sıra karıştırarak kısık ateşte pişirin.

Suyu çekince sıvı yağı ekleyin ve kahverengi bir renk alana kadar kavurun (ben o kadar bekleyemedim).

Tadına bakın piştiğine eminseniz beklemeyin kahverengi olmasını, ocağı kapatın.

İşte işe son noktayı koyma anı geldi. Helvayı bir kaba boşaltıp üzerine kıyılmış ceviz serpin. Ben tarçın da serpmiştim fena olmadı. İster soğuk isterse sıcak olarak servis yapın. Birkaç gün sonra lezzeti daha güzel oluyor onca sızlanmaya değiyor. Canınız çektikçe bir tabak alıp helvayı daha sonra da yoğurdu üzerine ekliyorsunuz. Cevizlice tarçınlıca yemesi bir harika oluyor.

(Yapımı zor bir tarif değil. Aslında kendi kendine pişen gariban bir helva. Biraz sabır!)


* Tarif Sabah gazetesi eki Damak Tadı'ndan ölçüler yarıya indirilerek alınmıştır.


5.2.07

Mini Lezzetler

Mini tartolet

Havuç helvalı tartölet
Yabanmersinli/Cranberryli tartölet

Cranberry/yabanmersini kullandığım tartöletleri nasıl yaptım anlatayım. Havuç helvalı olanı daha sonra anlatırım. Krem peynire biraz bal karıştırdım. Tartöletlerin tabanına bir kaşık yaydım. Üzerine yabanmersini reçeli koydum. En üste pastacı şırıngası ile ballı krem peyniri sıktım. Son olarak üzerlerine bal gezdirdim.


Dondurmalı muffin

Dondurmalı Kek

28.1.07

Ankara Simidi ve İtalyan Ekmeği Focaccia

Simit ve Foccacia

Dün tüm gün neredeyse hamur işleri ile uğraştım. Çiğ börek, Focaccia ve saatlerimi verdiğim Ankara Simidi yaptım. Ankara simidini bu ikinci denemem. İlk önce normal undan denemiştim. Israrla Ev Cini'nin verdiği oranları içeren undan bulmaya çalıştım. İnanın gıda malzemeleri ve mutfak malzemeleri konusunda Türkiye çok ileride. Ya da ben küçücük bir şehirde yaşadığımdan olsa gerek istediğim malzemeleri bulmakta zorlanıyorum. Pasta yapımında kullanılan hiçbir malzeme yok. Uyduruk uyduruk keklerle idare ediyorum. İnternetten siparişle ancak aranılan malzemelere ulaşmak mümkün. Ben de bu yolu tercih edenlerden değilim. Aslında ellerime güveniyorum, çalışşam güzel şeyler ortaya çıkarabilirim.

Neyse bunca açılış konuşmasından sonra Ankara Simidi macereasını anlatayım. İlk denemem hüsranla sonuçlanmıştı. Simitlerim kaskatı kesildiler. Dişlerimiz bayağı zorlandı yerken. Tekrar Ev Cini'nin yolunu tuttum. Yorumların arasında Zinnur'un yaptığı simidin yapım aşamalarını okudum. Ölçüler Ev Cini'nden yapım aşamaları Zinnurdan oldu. Mayalandırma süresi oldukça uzun olsada harfiyyen aşamaları uyguladım. Simidimiz ancak akşam çayına yetişti. Bir önceki simitten oldukça farklı bir simit çıktı ortaya. Evde üşenip hiç kullanmadığım Pizza taşım da işe yaradı. Pizza taşına yalnızca üç simit sığdığı için ben ölçüleri ona göre azalttım. Simitlerim biraz tombulca oldular. Eşim gülümseyerek; tam Ankara simidi olmamış ama çok yaklaşmışsın bu sefer, bunlar hormonlu mu?

Focaccia

600gr un
10 gr maya
1 çay kaşığı şeker
1 kaşık bruschetta (kurutulmuş)
5/6 yemek kaşığı zeytinyağı


ara:
20 zeytin
5 adet kuru domates
1 soğan
deniz tuzu
* bruschetta içeriği: kurutulmuş domates, soğan, sarmısak, dolmalıkbiber, fesleğen, kekik, tuz, chili
  • Kurutulmuş domatesleri yumuşayana kadar sıcak suda bekletin
  • Soğanı doğrayıp tavada biraz tuz ekleyerek kavurun (ben soğan kullanmadım)
  • Maya, şeker, brushetta, 200 gr. un, ve ılık su ile yumuşak bir hamur yoğurup yarım saat dinlendirin
  • Kalan una tuz, zeytinyağı ilave edip ele yapışmayacak kıvamda hamur yoğurun. Kurutulmuş domatesleri minik minik doğrayın ve hamura ilave edin. Soğanları da ekleyin.
  • İlk yoğurduğunuz hamurla birleştirip birlikte yumuşak ele yapışmayan bir hamur yoğurun. 20 dakika mayalanmaya bırakın.
  • Hamuru ikiye bölün, 1,5- 2 cm incelikte açın
  • Alt hamuru zeytinyağı sürülmüş tepsiye yerleştir. Çekirdekleri çıkarılmış ikiye bölünmüş zeytinleri yerleştirin (10 zeytin kullandım)
  • Üzerini ikinci hamurla kapatın, kenarlarını iyice birleştirin, üzerine zeytinyağı sürün ve deniz tuzu serpin (deniz tuzunu ekmeğim tuzlu olur endişesi ile kullanmadım)
  • Yarım saat dinlendirin
  • 200 derecede önceden ısıttığınız fırında 25 dakika kadar pişirin (ben süreyi daha uzun tuttum)


Ankara Simidi ve Foccacia


20.1.07

Cranberrie'li Kekli Dondurma Katları



Malzemeler:

Kutu dondurma (vanilyalı)
Kutu dondurma (çikolata+kapuçino)
Kek
Cranberie (yabanmersini) marmelatı

Dondurmaları derin dondurucudan çıkarıp 15 dakika buzdolabında beklettim. Dikdörtgen bir kabın içine streçfilm yerleştirip üzerine vanilyalı dondurmadan bir parmak kalınlığında yaydım. Kekim de dikdörtgendi ve tam kalıbıma göreydi. Keki de bir parmak kalınlığında kesip dondurmanın üzerine yerleştirdim. Özgül abladan görüp yapmış olduğum cranberie marmelatını bir kaşık ılık su ile incelttim ve kekin üzerine yaydım. Çikolatalı dondurmadan bir parmak kadarını da marmelatın üzerine yaydım. Tekrar bir parmak kalınlığında kestiğim kekten yerleştirdim. Son olarak vanilyalı dondurma ile katlarım tamamlandı. Streçfilmi kapatıp elimle bastırdım ve 3 saat kadar buzdolabının derindondurucu bölümünde beklettim.


16.1.07

Pirinçli Fındıklı Pasta


400 gr. (1 kase) Uzun Pirinç (basmati kullandım)
100 gr. fındık (ince öğütülmüş)
100 gr. pane harcı
2 yumurta
1 yumurta sarısı+2 kaşık süt (üzeri için)
yarım bardak süt
2 kaşık tereyağı
100 ml. sıvı krema
tuz, baharatlar
Sos:
100ml. ekşi krema
1 kaşık bieslook (incecik doğranmış taze soğan olabilir)

Pirinci tuz attığınız bol suda, kapaklı tencerede hafif ateşte 15 dakika kadar haşlayın. Ocaktan alıp süzün ve tereyağını ilave edip karıştırın.
Bir kapta pane harcını krema ile karıştırın üç dakika kadar beklemeye alın.
İki yumurta ile yarım bardak sütü çırpın. Tuz, biber (ben beyaz biber kullandım), fındıkları ve pane harcını karıştırın. Haşlanmış pirinç ile bu karışımı birleştirin. Karışımı kelepçeli (ø 24cm) yağlanmış kalıba yerleştirin. Önceden ısıtılmış 175 derecede yaklaşık yarım saat pişirin.
Yumurta sarısı ile sütü çırpın ve pirinç pastasının üzerine sürün. Tekrar fırına verip üzeri kızarıncaya kadar iyice pişirin.
Sos:
Kremayı çırpıp ince doğranmış bieslook ile karıştırın. Servis tabağına bir kaşık dökün.

8.1.07

Ciabatta


Hafta sonları marketten aldığım yarı pişmiş ekmekleri ( ciabatta, focaccia, keizer v.b) pişirip sıcacık yemek alışkanlık haline geldi. Geçenlerde sevgili Fethiye'nin nefiss "yoğurmadan ekmeği"ni ve İtalyan ekmeği olan ciabatta yaptım. Ciabatta hazır aldıklarıma benzemedi ama, içime sine sine kendi yaptığım ekmeği yemek gurur vericiydi. Bir dahaki sefere farklı tarif deneyeceğim. Bu kez kolay bir tarif denedim.

Malzemeler:
350 gr. kadar un
aldığı kadar ılık su
1 y.k zeytinyağı
7 gr. kuru maya
1 çay k. şeker
1,5 çay k. tuz (isteğe bağlı ayarlanabilir)

Ilık suda maya ve şekeri eritelim. Un ve tuzu bir kaba eleyelim. Maya ile unu, zeytinyağını karıştırıp, suyla kulakmemesi yumuşaklığında bir hamur yoğuralım. Hamura diktörtgen şekil verip, üzerini kapatarak yarım saat dinlendirelim. Hamuru ikiye bölüp elimizle sündürelim, güzel bir şekil verelim ve tepsiye yerleştirip üzerini örtelim. Tekrar yarım saat dinlendirelim. (Ben fırına vermeden önce hamurun üzerine biraz un serptim) 220 derecede ısıtılmış fırında 20 dakika kadar pişirelim.

23.12.06

Işgınlı Tart




Daha önce sevgili Mine'nin ışgınlı kekini deneyip çok sevmiştim. Bu kez yine o keke yakın bir lezzet yakaladım fakat ışgınım az geldiği için elma ilave ettim.

Hamur:
200gr. kekun
125 gr. tereyağı
100 gr. şeker
1 paket vanilya şekeri
2 yumurta

Dolgu:
2 ışgın (rabarber)
1 elma

Beze:
2 yumurta akı
100 gr. şeker
100 gr. kadar fındık (ince çekilmiş)

  • Kalıbınızı (Ø 24) yağlayın. Fırınınızı 170 dereceye ayarlayın.
  • Yağ, vanilya şekeri ve şekeri iyice çırpın.
  • Yumurtaları birer birer ekleyip iyice karıştırın.
  • Unu ilave edin. Yumuşak bir hamur elde edin (Un ayarını kendiniz azaltarak veya çoğaltarak yapın, yumurtaların büyüklüklerine göre un miktarı değişebilir).
  • Işgını yıkayıp kurulayın ve soyun. 4cm uzunluğunda kesin. Elmayı temizleyip ince ince dilimleyin.
  • Kalıba hamuru yayın. Üzerine ışgınları ve elmaları dizin.
  • Fırında 30-45 dakika kadar pişirin.
Beze:
  • Yumurta aklarını köpük oluncaya kadar çırpın.
  • Şekeri ilave edin, köpüğün sönmemesine dikkat edin.
  • Fındıkları ilave edip dikkatlice karıştırın.
Fırından çıkardığınız biraz ılımış olan tartın üzerine köpüğü pastacı şırıngasıyla (ya da bir torbaya koyup ucunu kesin) sıkın. Tekrar fırına yerleştirip 10 dakika kadar pişirin.

Afiyet olsun.



* Bezeyi isterseniz tarçın, cevz-i bevva (muskat cevizi) ya da kakule ile tatlandırabilirsiniz.

18.12.06

Ispanaklı kek

Erkek kardeşimin düğünü için kısa süreliğine vatana gittim. Bu arada günlüğümü ziyaret eden arkadaşlara çok teşekkür ederim. Sizlere düğün pastamızdan ikram edemedim ama Oktay Usta'nın Ispanaklı Pasta tarifini vereyim. 

 
Malzemeler: 

4 yumurta 1 su bardağı şeker 2,5 su bardağı Un 1 paket vanilya 1 paket kabartma tozu yarım su bardağı kadar ıspanak püresi ara krema: 2 su bardağı süt 1 çay bardağı şeker 3 çorba kaşığı un üzeri için: 1 paket krem şanti 1 su bardağı süt Kekin hazırlanışı
  • Şeker ve yumurtayı iyice çırpın
  • Ispanak püresini yavaş yavaş tahta kaşıkla karıştırarak ekleyin
  • Un, kabartma tozu, vanilya şekerini ilave edin
  • Karışımı kalıba (yağlanmış) dökün
  • Önceden ısıttığınız 170 derecelik fırında 20-30 dakika pişirin
Kremanın hazırlanışı
  • Tencereye süt, un, şeker, unu (silme kaşık) koyun
  • Koyu kıvam alıncaya kadar karıştıra karıştıra pişirin
Pastanın hazırlanışı
  • Keki iple ikiye kesin
  • Arasına soğumuş kremayı sürün
  • İkinci keki üzerine kapatın
  • Üzerine köpürttüğünüz krem şantiyi sıvayın
  • İstediğiniz gibi süsleyin
  • Buzdolabında soğuttuktan sonra servis edin.

19.10.06

Kadir gecesi



Ben Türkiye'de iken bu yaz kızkardeşimin yaptığı kandil simidi'nin tarifini vererek bir başlangıç yapmış olayım. Tarifi buradan okuyabilirsiniz.

Hepimizin "kadir gecesi" mübarek olsun.

21.9.06

Pasta

Malzemeler:
200 gr. kedidili bisküvisi
1 bardak sıcak suda eritilmiş neskafe
50 gr. bitter çikolata
50 gr. fındık
250 gr. çilek
250 gr. ricotta ya da labne (mascarpone)
75 gr. şeker
1 limon
1 çay kaşığı (silme) agar agar
2 ½ dl. krema (10 yemek kaşığı)

Kalıbın içine streç folyo serdim. Benim kullandığım kedidili bisküvileri uzun oldukları için ortadan bıçakla kestim. Bir bardak sıcak suyla hazırladığım neskafeye bisküvileri batırarak, kalıbın kenarlarına ve tabanına dizdim. Çikolatayı, fındıkları irice robotta ezdim.Çilekleri doğradım.
Bir kapta ricotta peynirini şekerle çırptım. Fındıkları, çilekleri ve çikolataları ricotta peynirine ilave edip karıştırdım. Limonu yıkadıktan sonra kabuğunu rendeleyip suyu ile birlikte kaynattım. Agar agar ilave edip karıştıra karıştıra koyulaşana kadar pişirdim. Ilıdıktan sonra ricottalı karışıma yavaş yavaş karıştırdım. Kremayı koyulaşana kadar çırptıktan sonra karışıma ekledim.
Kedidillerinin üzerine karışımdan döküp bir sıra daha ıslatılmış bisküvilerden dizdim. Kalan karışımı da döküp üzerini düzledim. Buzdolabında 24 saat (4 saat yeterli) beklettikten sonra üzerini çikolata parçaları ile süsledim.


14.9.06

Bılamık

Bılamık


Bılamık bir tatar yemeğidir. Ben çok seviyorum bu yemeği. Kimden öğrendiğimi tahmin edersiniz umarım. En güzel yine kayınvalidem yapar. O yaptığı zaman parmaklarımızı bile yeriz! Ben hazır alıp yapıyordum ama kesinlikle kendi yaptığımız bılamığın tadını tutmuyordu. İkinci deneyimim olduğu için henüz tam istediğim gibi yapamıyorum. Daha doğrusu hamuru yeterince sert yoğurup, şeritleri eşit kesemiyorum. Aşağıda verdiğim malzeme listesi bir tabura yetecek kadardır. Yapmak isteyenler ölçüleri yarıya indirirlerse iyi olur. Ben ertesi güne kalınca da çok sevdiğimden kocaman bir tencere ile pişiriyorum.

Malzemeler:

6 adet tavuk budu
4 küçük ya da 3 orta boy patates
1 büyük boy kuru soğan
1 kaşık salça
1 buçuk bardak (250 ml.) Un
tuz, karabiber, pulbiber

Hamur:

Unu bir kaba alıp ortasını açıyoruz. Tuzunu serpip yavaş yavaş su ilave ederek sertçe bir hamur yoğuruyoruz. Üstüne nemli bez örterek bir kenara alıyoruz. Yarım saat dinlendirdikten sonra, iki ya da tek beze yapıp hamurları mantı yapar gibi açıyoruz. Yufkamız erişteden azıcık daha ince olacak. Çok ince açarsak pişerken eriyip dağılabilir. İçine yumurta koymadığımız için daha hassas bir hamur! Yufkamızdan iki parmak enliliğinde şeritler kesiyoruz. Bu şeritleri tekrar ince ince erişte keser gibi kesiyoruz. Bir bezin üstüne serip, sosunu hazırlamaya koyuluyoruz.

Bir tencereye zeytinyağı ( ya da tereyağ) koyup, küçük küçük doğradığımız soğanları ilave edip hafifçe kavuruyoruz. Tavuk butlarının (derisiz) etlerini kuşbaşı doğrayıp, tencereye etleri ve kemikleri ekleyip kavurmaya devam ediyoruz. Küp küp doğradığımız patatesleri de ilave edip birkaç dakika daha pişiriyoruz. Salçasını tuz ve biberleri de ekldikten sonra sıcak su ekleyip kaynatıyoruz. Kestiğimiz kibrit çöpü şeklindeki hamurlarımızı, kaynayan suyumuza ilave edip pişmeye bırakıyoruz. Makarnalarımız piştiğinde, tavuk kemiklerini yemeğin içinden çıkararak sıcak sıcak servis yapıyoruz.


Ravioli


Malzemeler:
400 gr.un
5 yumurta
1 kaşık su
bir fiske tuz, biber
1 damla sirke
300 gr. Hüttenkäse (lor ya da ricotta)
80 gr. parmezan peyniri (rendelenmiş)
4 lt. su
100 gr. tereyağ

Unun ortasını açıp 4 yumurta, bir damla sirke ve bir kaşık soğuk su ile katıca bir hamur yoğuralım. Plastik bir torbanın içine koyup yarım saat dinlendirmeye alalım.

Hüttenkäse' yi (ya da lor) bir bezin içine alıp iyice sıkıp, suyunun akmasını sağlıyoruz. Peyniri bir kaba alıp üzerine 1 yumurta, 40 gr. parmezan, tuz ve biberi ekleyip karıştırıyoruz.

Hamurumuzu iki beze yapıp bezeleri 1mm açalım. Alt yufkaya bir tatlı kaşığı yardımıyla ( pastacı şırıngası kullanılabilir) eşit aralıklarla peynir dolgumuzu yerleştirelim. Parmağımızla boş kalan yerleri kare şekli verecek şekilde ıslatalım. Diğer yufkayı da üzerine kapatıp elimizle ıslattığımız yerlerin üzerini yapıştıralım. Hamur kesme aletiniz varsa onunla, yoksa bıçakla 4mm aralıklarla kareler keselim. Yarım saat kurumaya bırakalım. (Ben yufkayı kareler halinde kesip peynirleri yerleştirdim ve üçgen şeklinde katladım. Bazılarını da tortellini gibi katladım)

Tencereye tuz ve suyu koyup kaynatalım. Raviolileri atıp on dakika kadar hafif ateşte pişirelim. Süzdüğümüz raviolileri servis tabaklarına alalım. Üzerlerine erittiğimiz tereyağını gezdirip kalan parmezan peynirlerini serpelim.

Tarif Blue Band`ın "Pasta&Rijst" kitabından alınmıştır.

13.9.06

Ekmekarası

Hırsızlık Olayları

Sevgili Tijen' in (Mutfakta Zen) sitesinde yayınlanan yazıyı aynen kopyalıyorum.

"BU YAZIYI WWW.ISKENDERIYE.COM SITESININ ALT SITESI OLAN WWW.GURME.NET SITESININ YUZSUZLUGUNU IFSA ETMEK ICIN YAZIYORUM. EGER OTOMATIK OLARAK ALIYORLARSA YAZI VE RESIMLERIMIZI, BUNU DA YAYINLAYACAKLARDIR. SIZLERDEN RICAM SIZLER DE SITELERINIZDE BENZER YAZILAR YAYINLAYINIZ KI ONLARI DA YAYINLASINLAR. SADECE BEN SEN O DEGIL, NEREDEYSE TUM YEMEK BLOGLARININ YAZILARI (KI ARALARINDA OZELLERIMIZ DE VAR, YANI IC DOKTUGUMUZ, GURME.NET SITESININ OKURLARINI NORMALDE ILGILENDIRMEMESI GEREKENLER DE. USTELIK BU ISI 2005 YILININ HAZIRAN'INDAN BERI YAPIYORLAR. SAYFANIN SAG TARAFINDAKI ARSIVLERDE EMINIM KENDI ADRESLERINIZI VE YAZILARINIZI DA BULACAKSINIZ. TESADUFEN GORMESEM DAHA DA DEVAM EDECEKLERDI. BU SITENIN DOMAIN SAHIBI VE BILGILERI SOYLE (TESEKKURLER Z.!)
*ADRES BILGISINI KALDIRIYORUM ÇÜNKÜ DOGRU ADRES DEGIL!
*
SIKAYET ICIN AYRICA INFO@ISKENDERIYE.COM ADRESINE YAZMANIZI RICA EDIYORUM. BU SITEDE GUNLUK LINKLERIMIZ OLDUGU GIBI YAYINLANIYOR. BU YAZI SONRADAN GELENLER OLACAGI ICIN KISA BIR SURE SONRA ANA SAYFADA GORUNMEZ OLACAK. LUTFEN SIZ DE DURUMU SITENIZDE YENI BIR YAZIYLA DUYURUN."

Emeğe saygı duymayanları kınıyoruz!



Malzemeler:

Ekmek
Kıvırcık
Kiraz domatesler
Salatalık
Gorgonzola peyniri
Chedar peyniri
Kırılmış fındık
Tere Filizi (çimlenmiş)
Tuz, karabiber

Fındık fındık projesi için çok sönük bir tarif. Karnımız acıktığında evde de malzeme varsa en azından böyle bir ekmekarası ile karnımızı doyurabiliriz. Tere filizi yerine, yonca filizi (alfalfa, lucerne, purple medick) fesleğen ya da roka kullanılabilir. Öğrendiğime göre yonca filizi on çeşit vitamin ihtiva ediyormuş. Gorgonzola yerine diğer peynir çeşitlerinden seçebiliriz. Çeşitlendirmek bize kalmış, yeterki fındık serpiştirmeyi unutmayalım. Bu tarz sandeviçlerde (ekmekiç) genelde çamfıstığı kullanılır. Biz neden fındık tercih etmeyelim! Bence fındık, kahvaltıdan ana yemeğe kadar her şeye yakışıyor.
Ekmeğinizin arasına malzemeleri dilediğiniz gibi dizin, istediğiniz baharat çeşitleriyle de tatlandırın, ekmekarası hazırdır.

Sevgili Fethiye sitesinde maş fasülyesini çimlendirmişti. Ben şimdilik hazır alıyorum, ama en kısa zamanda kendim çimlendirmeyi düşünüyorum. Nohut, fasulye, mercimek, ya da tohum çeşitlerinden bir çok ürün de çimlendirilerek tüketilebilir.


11.9.06

Fındıklı bisküvi/ Fındıklı karışık sebze


Malzemeler:
150 gr. tereyağ
75 gr. şeker
2 yumurta
140 gr. Un
60 gr. soya unu
½ çay kaşığı kakule
½ çay kaşığı tarçın
½ çay kaşığı kabartma tozu
½ çay kaşığı tuz
75 gr. fındık tozu
50 gr. fındık
2 kaşık soya sütü

Yapılışı:
  • Yağ ile şekeri iyice çırpalım.
  • Yumurtaların sarılarını ayıralım (1 yumurta sarısı daha sonra üzerine sürülecek!).
  • Yumurta aklarını ilave edip karıştıralım.
  • Yumurta sarısı, kakule, tarçın, kabartma tozu, tuz, fındık tozu, un ve soya ununu ekleyip tekrar iyice karıştırıp hamurumuzu yoğuralım. Un az gelmiş ise ilave edebiliriz.
  • Hamuru 1 saat dinlendirelim.
  • Yumurta sarısı ile soya sütünü karıştıralım.
  • Hamurumuza şekil verip tepsiye dizelim.
  • Hazırladığımız soya sütlü yumurtayı üzerlerine sürelim.
  • Bisküvilerin ortasına yarım ya da bütün fındık batırıp fırında 6-8 dakika pişirelim.
  • Fırından çıkarıp ızgarada soğutalım.

Fındıklı karışık sebze


Malzemeler:
200 gr. brokoli
1 küçük kabak
1 adet kırmızı dolmalık biber
200 gr. haricotverts (taze fasülye olabilir)
3-4 adet arpacık soğan ya da 1 orta boy kuru soğan
100 gr. mantar
3 kaşık zeytinyağı
45 gr. hazır peynir sosu
75 gr. iri çekilmiş fındık
parmezan, tuz, biber, bir diş sarmısak

Yapılışı:
  • Soğanları doğrayıp zeytinyağ koyduğumuz tencerede çok hafif kavuralım.
  • Temizleyip yıkadığımız fasülyeleri ilave edip biraz daha kavuralım.
  • Dolmalık biberi ve kabakları da kare kare doğrayıp ilave edelim. Mantarları da yıkayıp doğradıktan sonra tencereye alalım.
  • Çiçek çiçek ayırdığımız brokolileri yıkayıp süzdürelim ve tencereye aktaralım. Pişirmeye devam edelim. Ara sıra karıştıralım, sebzeler yumuşayınca fındıkları, sarmısak, tuz ve biberi ilave edip ocaktan alalım. Bir fırın kabına boşaltalım.
  • Bir kaba büyük bir bardak (250ml.) soğuk su doldurup peynir sosunu boşaltalim. Krema haline gelinceye kadar pişirelim. Ocaktan alıp sebzelerin üzerine gezdirelim. Üzerine bir miktar parmezan peyniri serpip fırına sürelim.
  • Peynirler kızarınca fırından çıkarıp servis edelim.

Her hakkı bloglararası fındık projesine aittir. Bu yazımla ilgili hiçbir maddi talebim olmayacaktır.

9.9.06

Fırında brokoli



Malzemeler:
450 gr. milföy hamuru
300 gr. brokoli
100 gr. fındık
100 gr. eski kaşar
3 kaşık ufalanmış bayat ekmek
3 yumurta
100 ml. sıvı krema
beyazbiber, tuz

Yapılışı:
  • Brokoliyi temizleyip küçük parçalara ayıralım. Buhar tenceresinde (yoksa suda) 3-4 dakika haşlayalım.
  • Fındıkları robotta (ya da havanda) irice öğütelim.
  • Milföy hamurlarımızı eritelim. Yağlanmış kalıba ya da tepsiye kenarları bir parmak taşacak şekilde döşeyelim.
  • Ufaladığımız ekmekleri hamurumuzun tabanına serpiştirelim.
  • Brokolileri ve fındıkları ekmeklerin üzerine döşeyelim.
  • Yumurtaları krema ile birlikte çırpıp tuz ve biberini ekleyelim.
  • Kremalı karışımı brokolilerin üzerine dökelim.
  • Rendelenmiş eski kaşar peynirini de karışımın üzerine serpelim. Artan milföylerden kareler kesip dekor yapalım.
  • Önceden ısıttığımız 200 derecelik fırında 45 dakika pişirelim.

3.9.06

Fındıklı Pastacıklar

Malzemeler:
  • 4 yumurta akı
  • 1 yumurta
  • 3 yumurta sarısı
  • 200 gr. şeker (100 gr. ara dolgu için)
  • 10 gr. un
  • 400 gr. kestane (haşlanmış robotta irice çekilmiş)
  • 200 gr. tereyağ
  • 175 gr. fındık
  • süslemek için çikolata parçaları
Yapılışı:

Fındıkların (kavrulmuş) 100 gr. kadarını robotta öğütüp, 50 gram şeker ve unu ilave ederek karıştırıyoruz. Yumurta aklarını bir fiske tuzla sertleşene dek çırpıyoruz. Kalan 50 gram şekeri azar azar ilave ediyoruz. Bu karışımı fındık ezmesi ile birleştiriyoruz. Karışımdan kaşık kaşık alıp silikon minik muffin kalıbına ya da tepsiye döşediğiniz yağlı kağıt üzerine (6cm çapında) 30 adet döküyoruz. Önceden ısıttığımız 170 derecelik fırında 20-25 dakika pişiriyoruz. (fırınınızın ayarına göre pişirirseniz daha iyi olur, dikkat edelim bezelerimiz yanmasın!) 30 adet bezeden 3 katlı pasta yapınca toplam 10 adet mini pastacıklar elde ediyoruz.

Ara dolgu:

Benmari usulü 100 gr. şekerle yumurta sarılarını ve bütün yumurtayı ılınıncaya kadar çırpıyoruz. Sıcak su banyosundan karışımı alıp soğuyana kadar çırpıyoruz. Ayrı bir kapta yağı çırpıyoruz. Yavaş yavaş yumurta sarılarını ilave ederek pürüzsüz hale gelinceye dek çırpmaya devam ediyoruz.
75 gram fındığı robotta krem haline gelinceye dek eziyoruz. Yumurtalı kremaya ilave edip karıştırıyoruz.

Hazırlanışı:

Fırında pişirip soğuyan bezelerden birini alıp kağıt kek kalıbımıza yerleştiriyoruz. Üzerine krema sürüp kestane serpiştiriyoruz. Bu işlemi üç kez tekrarlayıp en üste krema sürdükten sonra, çikolata parçaları ile süslüyoruz. Çikolata sosu döküp tekrar fındık serpiştirilebilir.

Not: Minik pasta yapmaya üşenirim diyorsanız; 3 adet 18cm çapında pişirdiğiniz bezelerden bir adet büyük bir pasta elde edebilirsiniz.

Her hakkı bloglararası fındık projesine aittir. Bu yazımla ilgili hiçbir maddi talebim olmayacaktır.

31.8.06

Fındıklı Toplar


Malzemeler:

150 gr. bitter çikolata
4 kaşık sıvı krema
1 kaşık tereyağ
Yeteri kadar bütün fındık ve çekilmiş fındık

Yapılışı:
  • Çikolatayı bir kabın içine kırıp kremayı da ekleyerek ocakta ya da mikrodalga fırında (%100 kapasitede 1 dakika) erititelim
  • Ocaktan alıp yumuşamış tereyağını ilave edip iyice karışıma yedirelim.
  • İnce çekilmiş fındık (yarım su bardağı kadar) ilave edip karıştırıp buzdolabında istenilen katılığa ulaşana kadar bekletelim.
  • a) Çikolatadan küçük parçalar koparıp toplar yapıp fındığa ya da başka bir malzemeye bulayalım.
  • b) Bütün fındıkların üzerine pastacı şırıngası (aletin adını yeni öğrendim) ile çikolatalı karışımı sıkalım. (İsteğe bağlı) hindistan cevizi veya başka malzemelerle süsleyelim.





Her hakkı bloglararası fındık projesine aittir. Bu yazımla ilgili hiçbir maddi talebim olmayacaktır.

27.8.06

Fındıklı Dondurma

 

Evdeki meyveleri değerlendirmek için dondurmaya meyve ilavesi yaptım. Aslında sadece fındıklı olursa çok daha nefis oluyor. 
Malzemeler: 
250 gr. ricotta peyniri (tuzsuz lor ya da süzme yoğurt kullanabilirsiniz ancak ricottanın verdiği lezzete yakın olur mu bilemem!) 
50 gr. tereyağı 
1 paket hazır süt kreması 
yarım paket vanilya 
2 adet kuru kayısı 
yarım su bardağı böğürtlen ve frambuaz (çilek de yakışır) 
yarım su bardağı pudra şekeri 
yarım su bardağı çekilmiş fındık 

14.8.06

Patlıcan Salatası



Dün patlıcan yemeği pişecekti evde. Aklıma salata-ye etkinliği gelince, ben de klasik de olsa patlıcan salatası ile katılayım istedim.

4 adet patlıcanı fırında közledim. Fırın hazır yanmışken yanına birkaç tane de patates koydum. Patlıcanların kabuklarını soyup bir kenara aldım. Patatesler taze oldukları için kabuklarını soymadım.

Yeteri kadar yeşil biber, kırmızı soğan, maydanoz (evde yoktu) doğradım. Soğumuş patlıcanları da doğradıktan sonra diğer malzemeleri ekledim. Ezilmiş sarmısak, tuz, karabiber, limon, sıvı yağ ilave ederek karıştırdım.

Biraz patlıcan salatasına iki siyah zeytin ve feta peyniri ilave edip bu karışımı içini boşalttığım domatese doldurdum. Közlenmiş patatesle birlikte servis ettim (kendime).

26.6.06

Kolay Pasta



Pandispanya
3 yumurta
150gr. şeker
300 gr. un
175 gr. tereyağ
portakal kabuğu rendesi
100 ml. süt
portakal suyu (taze)

2 dl. krema
Dr. Oetker Krem ole
200 gr. mascarpone/labne
1 bardak süt
1 pak. krema sertleştirici
süsleme için: çikolata parçaları ve şekerli badem ezmesi (mecburiyetten!)

Hazırlanışı
1. Fırını 180 dereceye getirip ısıttım. Kalıbı yağladım.
2. Yumuşamış tereyağını derin bir kabın içine aldım.
3. Şeker, vanilyalı şeker, bir fiske tuz ve portakal kabuğu rendesini de ilave edip mikserle çırptım.
4. Teker teker yumurtaları ekleyip tekrar çırptım.
5. Karışımı yağlanmış kalıba döktüm.
6. Keki aşağı yukarı 25 ya da 30 dakika pişirip, 10 dakika kalıpta soğumaya bıraktım.

Ara Dolgu/Üst sıvama
1 Krem ole, süt, krema, krema sertleştirici'yi derin bir kapta çırptım.
2 Labne peynirini de yumuşatıp kremaya ilave edip mikserle iyice karıştırdım.

Yapılışı
*Keki soğuyunca iple ortadan ikiye böldüm. Taze portakal suyu ile her iki parçanın iç yüzeylerini ıslattım.
*Krem ole ile hazırlanmış kremadan biraz alıp alt kekin üzerine sürdüm.
*Üst parçayı yerleştirip kalan kremayı pastanın her tarafına sıvadım.
Evde bu pastaya yakışabilecek bir süsleme malzemesi bulamadığım için çikolata parçaları ve şekerli badem ezmesi ile süsledim.

6.2.06

Taba börek 2

Taba börek 2 (8 kişilik) Bu böreği de yine kayınvalidemden öğrendim. Bu diğerinden biraz zahmetli ama daha lezzetli. Ben biraz fazla yapmışım iki gün yedik. Yapmak isteyenler malzemelerin yarısını denerlerse daha iyi olur. Hamuru için: 1 kg un 1 kaşık kuru maya Tuz, su Sıvı yağ İç harç için: 5-6 patates 1 iri kuru soğan 8 tavuk budu ya da iki tavuk göğsü 1 kaşık salça Tuz, karabiber Ilık su ile mayayı eritip unun ortasına döküp tuz ekleyerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğuruyoruz. Fazla yumuşak olmasın oklava ile açarken oklavaya yapışmamalı. Kabımızın üzerini nemli bezle örterek mayalanmaya bırakıyoruz. Diğer tarafta tencereye biraz sıvı yağ koyup doğradığımız soğanları hafif kavuruyoruz. Temizlediğimiz tavuk butlarını (ya da doğranmış tavuk göğüs etlerini) ilave edip biraz pişirdikten sonra salça, tuz, baharat ilave ediyoruz. Minik ve küp küp doğradığımız patatesleri ilave edip patatesler ezilmeden pişirip ocağı kapatıp soğumasını bekliyoruz. Eğer patatesler tencerenin dibine yapışıyorsa su ilave edilebilir. Hamurumuzdan parçalar koparıp dört küçük ve bu bezelerden biraz büyükçe dört beze daha yapıyoruz. Büyük bezeden bir tanesini alıp incecik açıyoruz. Fırçayla üzerine sıvı yağ sürüp iki kenarlarını içe katlayıp tekrar yağlıyoruz. Aynen gözleme/katmer yapar gibi yağlayıp kare şekli verip bir kenara alıyoruz. Üzerine bez örtüp kurumamasını sağlıyoruz. Küçük bezeyi de aynı şekilde yapıyoruz. Daha önce katladığımız kare yufkayı tepsiye göre tekrar açıyoruz ve iç malzememizi yerleştiriyoruz. Pişen butların etlerini didip eşit şekilde paylaştırıyoruz. Böreğin üzerine küçük bezemizden yaptığımız yağlanmış yufkayı (biraz açıp) örtüp kenarlarını kapatıyoruz. Üzerine dilerseniz yumurta sürdükten sonra çörek otu, susam serpip ısıtılmış fırında pişiriyoruz. Ben su sürdüm, yağlı olduğu için yumurtasız da kızarıyor. Piştikten sonra fırın ızgarasına alıyoruz. Diğer kalan bezeleri de aynı şekilde yapıp pişiriyoruz. Böylelikle 4 adet böreğimiz oluyor. Benim fırın tepsilerim çok küçük olduğu için dört adet çıkıyor, sizinkiler büyükse 3 büyük börek de çıkabilir.

22.1.06

Taba börek&Tatar çayı

Yazın çektiğim bir fotoğraf. Aradan uzun zaman geçmiş ve ben bu tarifi eklemeye fırsat bulamamışım. Oğlum yaz tatilinde bir kaç günlüğüne arkadaşına gitmişti. Onu almaya gittiğimde arkadaş hamuru yoğurmuş iç malzemeyi pişirmişti. Yemek için vaktim olmadığını belirtince hamur ve iç harcını elime tutuşturmuş bana sadece evde pişirmesi kalmıştı. Ben hamuruna maya kullanırdım ve benimki daha yumuşak olurdu. Çok pratik bir tatar böreği. Bu tür böreklerin yanında mutlaka tatar çayı içeriz. Böreğin yanında bir de pizza görünüyor ama ben malzemeleri hatırlayamıyorum. Evde ne varsa onu kullanmıştım, fotoğrafı çektikten sonra balkonda yemiştim. Tatar Böreği/Taba börek Malzemeler: 1 kg. un 2 paket kabartma tozu yarım kaşık tuz 1 bardak sıvı yağ 1 bardak yoğurt 1 bardak süt. İç harç: 1 adet kuru soğan 1 kaşık salça 1 kg. ıspanak 1 büyük boy patates tuz, baharat Yapılışı: Hamur malzemeleriyle ele yapışmayan kıvamda (hafif katı) hamuru yoğurup en az yarım saat bekletelim. Doğranmış soğanı sıvıyağda kavurup 1 kaşık salça ekleyelim. Doğranmış ıspanakları ilave edip pişirelim. Ocağın altını kapatalım. Patatesi rendeleyip tencerenin kapağını kapatalım. Hamuru tepsimize göre yuvarlak ya da kare ve her tepsi için bir alt ve üst olmak üzere ikişer beze yapalım. Üst bezeler biraz daha küçük olmalı. Alt bezeyi açıp iç harcımızı yaydıktan sonra üst bezeyi de açıp kapatalım. Üzerine isterseniz yumurta sürebilirsiniz. Ben su sürdüm. Kalan bezeleri de aynı şekilde yapın, fırında pişirin. Tatar çayı: 1lt. suyu tencereye koyup iyice kaynatın. İçine bir avuç siyah çay atıp kaynatmaya devam edin. Çay ham kokmamalı, miss gibi çay kokusunu alana kadar kaynatın acı da olmasın. Ocağı kapatın. İki çay kaşığı neskafe ilave edin. Bir bardak veya; çayın rengi sütlü kahve rengini alıncaya kadar süt biraz da kaymak ilave edilebilir. Sıvı kahve sütü varsa tercih edilir. En güzel tadı bu sütler veriyor zaten. Yoksa kaymak ilavesi de aynı tadı verebilir. Geldik işin en ilginç tarafına. Duymayanlar için garipsenecek bir nokta. Bir tatlı kaşığı kadar tuz atıp çayı karıştırıp özel taslarda servis edilir.

17.1.06

Ayva-Ye

Ayva etkinliği için aslında başka bir tarif yapmıştım. Görüntüsü güzeldi fakat tadını hiç beğenmediğim için fotoğrafını da çekmemiştim. Artan ayvaları ayvaların ağırlığınca şeker ve su ile kaynattım, biraz suyu fazla kaçırmışım. Mikser ile çırptım ve akıcı kıvamda bir reçelim oldu. Sos olarak kullanmak için çok idealdi. Tekrar etkinlik için bir şeyler yapabilir miyim diye düşündüm ve akşam bir kaç dergi karıştırdım. Evde bulunan malzemelerle yapabileceğim çok basit bir tiramisu tarifi buldum. Bunun için sabah erkenden kalktım. Tiramisuyu hazırlayıp Kadın ve Çocuk Merkezine gittim. Akşam üzeri eve gelip acele acele ayva sosunu (reçeli) tiramisu'nun üzerine gezdirdim, bayramdan kalma iki gül tatlısı ve bir kaç tane de baharatlı bisküvi ayırmıştım süs olarak, onları da yerleştirdikten sonra sıra hava kararmadan fotoğraf çekmeye geldi, bu işlemleri de hallettim ve sunuma hazır duruma geldi. Kruidnootjestiramisu/ Ayva Soslu Tiramisu Tarifi "Baksels" dergisinden aldım ve bazı değişiklikler yaptım. Kullandığım bisküvi Türkiye'de bulunur mu bilmiyorum! Tarçın, muskat, karanfil, zencefil, kakule, beyaz biber, anason içeren bir bisküvi. Bu baharatların belli bir oranı var ve genelde noelde yapılan özel bisküvilerde kullanılır. Bu bisküviler yoğun olarak kasım aralık ayında satılır. Amaretti'ye benzer fakat daha küçük ve serttir. 200 gr. baharatlı bisküvi 100 ml. neskafe 100 gr. şeker (kullanmadım) 3 yumurta sarısı ( ben kullanmadım) 1 paket vanilya şekeri 200 gr. labne peyniri 200 gr. cremé fraiche 2 yemek kaşığı portakal ya da tarçın likörü (ben 2 kaşık ayva reçeli kullandım) Kakao (kullanmadım)
  1. Bisküvilerin yarısını düz bir cam kabın tabanına dizdim.
  2. Neskafenin (ılık su içine bir yemek kaşığı neskafeyi atıp karıştırdım) yarısını bisküvilerin üzerine serpiştirdim.
  3. Bir kabın içinde peynir, iki kaşık reçel, vanilya şekerini karıştırıp iyice çırptım.
  4. (Ben reçeli sos olarak kullanacağım için tarifte verilen 100gr. şekeri kullanmadım) Şekersiz sıvı kremayı krema sertleştirici ile çırpıp peynirli karışıma ekledim. Karışımı pürüzsüz hale gelinceye kadar karıştırdım.
  5. Karışımın yarısını bisküvilerin üzerine yaydım.
  6. Kalan bisküvilerden bir kaç adet süsleme için ayırdım. Bisküvicikleri neskafeye batırıp peynirli kremanın üzerine dizdim.
  7. Kalan peynirli kremayı bisküvilerin üzerine yaydım. Buzdolabına kaldırdım.
  8. 3-4 saat sonra üzerine ayva sosunu döküp süsledim.

16.1.06

Salatalar


Eve onbeş dakikalığına geldim ve hemen günlüğe bir şeyler ekleyeyim istedim (eşim ve kızımın "salatanın da mı fotoğrafı çekilirmiş?" sözlerine rağmen!)
Kurban Bayramını geride bıraktık. Çok tatlı ve et yiyerek biraz fazla kaçırmışsanız, size salata ikram edebilirim! Biz hafif başladık hafif bitirdik! İki komşu ziyaret ettik, bize de iki akraba geldi (şükürler olsun) bayram ziyaretine. İşte bütün bayram evde kapı zilinin ve telefonun çalmasını bekledik! Pardon bütün bayram mı yazmışım! Topu topu bir gün izin alabiliyor herkes işyeri ve okullarından! Gün boyunca desem daha doğru olur. İnşaallah herkesin bayramı güzel geçmiştir.

Eyvaaah!!! geç kalıyorum....

8.1.06

Poğaça

 

Bu tarifi Yadigar ve Hatice'den aldım. 

Malzemeler: 

1 bardak sıvı yağ 
2 bar. ılık süt 
1 bar. ılık su 
1 fincan şeker (isteğe göre azaltılabilir) 
1 kaşık tuz (isteğe göre azaltılabilir) 
42 gr. maya 
Aldığı kadar un ( 1 kg. dan fazla) 
Üzerine sürmek için yumurta 
Susam, çörekotu, haşhaş 
İsteğe göre peynirli iç harç

29.12.05

Gül börek ve Pırasalı mercimekli kiş

Gül böreğini springroll yufkaları ile yaptım. Normal yufka ile de olur sanırım. Tam ölçü veremeyeceğim. Bu yufkalar çok ince oluyor ve yaparken elimizi çabuk tutmak, nemli bir bezle üzerini kapatmak gerekiyor. Bir kabın içine 3 ya da 4 yumurta, bir kase yoğurt, sıvı yağ ve 1 paket kabartma tozunu koyup karıştırıyorum. İçi için peynirli harç kullandım. Kare şeklindeki yufkayı yoğurtlu bulamaca batırıp elimle fazlasını sıyırıp yufkayı düz zemine (sivri ucu kendimize gelecek şekilde) açıp orta kısma harcı yerleştirdim. Yufkanın ucundan tutup diğer ucuna kapatınca üçgen bir şekil oluşuyor. Bu yufkayı buruşturup bir ucundan başlayarak gül şekli verecek biçimde sardım. Tepsiye dizip üzerlerine haşhaş, susam ya da çörek otu serpip önceden ısıtılmış fırında pişirdim. Pırasalı Kiş Tarif yine Ziyafet dergisi'nden. Malzemeler: 150 gr. margarin (1 çay bardağı sıvıyağ kullandım) 2 su bardağı un (3 su bardağı kullandım) 2 yumurta 1 çay kaşığı tuz İç malzeme: 3 pırasa, 2 çorba kaşığı sıvı yağ 1 çorba kaşığı dolmalık fıstık (kullanmadım) 1 çorba kaşığı kuş üzümü (kullanmadım) 6-7 mantar (kullanmadım) tuz, karabiber Ben 1 su badağı kadar haşlanmış yeşil mercimek kullandım Üzeri için: yarım su bardağı rendelenmiş kaşar 2 yumurta 1 su bardağı süt kreması (ben yarım bardak kullandım) Kızım pırasa yemeğini sevmediği için pırasa pişirirken bir tepsi de kiş ya da benzer bir şeyler yaparım. Bu kez pırasam az ve mantarım yoktu. Evde şekerli patates vardı. Klasik usülde kıymalı pırasa pişirdim içine 2 adet şekerli patates doğradım. Kiş iç malzemesini artırmak için de aklıma yeşil mercimek geldi onunla malzemeyi artırabileceğimi düşündüm, hiç de fena olmadı. Eveet gelelim kiş'in yapımına.
  • Derin bir kapta margarini kıyın(sıvı yağ kullandım). Un, yumurta ve tuzu ekleyip yoğurun. Ben biraz da yoğurt ilave etmiştim. Hamuru buzdolabında yarım saat dinlendirin.
  • Pırasaları ince ince kıyın. Fıstıkla birlikte sıvıyağda kavurun (ben fıstık kullanmadım). Mantarı küçük küçük doğrayıp üzümle birlikte pırasaya ekleyin(bunları da kullanmadım, haşlanmış mercimek ilave ettim). Karabiber ve tuzla tatlandırın.
  • Hamuru yağlanmış tart kalıbına yayın (kalıp şart değil, fakat hamurun kenarlarını bir parmak kadar yükseltin krema kalıba akmasın). Üzerine çatalla bolca delikler açıp 180 derecelik fırında 15 dakika kadar pişirin. Tam pişmiş olmayacak. Fırından çıkarıp üzerine pırasalı karışımı yayın.
  • Kaşar peyniri, süt kreması ve yumurtaları çırpıp karışımın üzerine dökün. Kalıbı tekrar fırına sürüp kızarıncaya kadar pişirin. Dilimleyip sıcak servis yapın.

27.12.05

Parfe

Tarifin asıl adı "çilekli parfe" olup Yemek Zevki dergisinden alınmadır. Malzeme: 1 kutu krem şanti 1 su bardağı süt 2 paket beze (ben bir paket kullandım gramajını hatırlamıyorum) 6 adet kakaolu bisküvi ( normal ve daha fazla kullandım) 2 çorba kaşığı ceviz 1 su bardağı iri doğranmış çilek (muz kullandım) Hazırlanışı:
  • Krem şantiyi sütle çırpın
  • İçine beze ve kakaolu bisküviyi ufalayın (normal bisküvi kullandığım için kakao ekledim)
  • Çilekleri ve cevizi koyup karıştırın
  • Bir kalıba naylon yayın
  • İçine karışımı bastırarak yerleştirin
  • Buzlukta bir gece beklettikten sonra çikolatalı sosla servis yapın.

23.12.05

Karışık Pilav ve Burcu'dan Susamlı Patates



Ben geldim. Merak eden arkadaşlarıma çok teşekkür ederim. Kızım bilgisayara sızan virüsü etkisiz hale getirdi ve şükür kaybımız yok. Merkezdeki yoğunluktan dolayı PC'nin başına oturamadım. Daha önce fotoğrafını çekmiş olduğum yemekle başlayayım istedim.

  1. Kuşbaşı doğradığım etleri tavada kavurdum.
  2. Ayrı bir tencerede taze fasulye çeşidi olan (haricots verts) kenya fasulyesini kavurdum. Tuz, zencefil, keri v.s baharatlarla tatlandırdım (masala da olur)
  3. Başka bir tencerede pilav pişirdim.
  4. Pilava etleri ve fasulyeyi ekleyip karıştırdım ve dinlenmeye bıraktım.
Sevgili Burcu'nun nefis susamlı patatesi ile servis ettim. Teşekkürler Burcu.

19.12.05

Subi'den Afrika Rüyası



Afrika Rüyası'nı ne zamandır yapmak istiyordum. Memlekette pardon gurbette kakaolu bisküviyi bulana kadar tarif epey bir bekledi. Çok kolay bir pasta ve çok lezzetliydi. Bu güzel tarif için sevgili Subi'ye, üzerindeki çikolata sosu tarifi için sevgili Burcu'ya teşekkür ederim.

Malzemeler:
2 pak. kakaolu bisküvi
2 pak. krem şanti (2 bar. sütle hazırlanmış)
1 muz (robotta ezilmiş)
1 kaşık neskafe
1 pak. vanilya şekeri
1 çay bardağı dövülmüş ceviz
1 çay bardağı pudra şekeri (krem şanti çok şekerli ise az kullanmakta fayda var, ya da kullanmayın)
Krem şanti hazırlanır, içine kırılmış bisküvilerle birlikte diğer malzemeler eklenir. İçine streç film serilmiş bir kabın içine karışım dökülür. Ben diktörtgen plastik bir kaba dökmüştüm. Buzlukta iki saat kadar bekletilir. Üzerine ılımış çikolata sosu dökülür (ben ceviz olmadığı için üzerine fındık serpmiştim).
Afiyetle yenir.

15.12.05

Kestane-Ye



Bu sefer istediğim tarifi yapamadım. Kestane bulmak ayrı bir macera bulduklarımın arasından sağlam işe yarayanları seçmek ayrı bir maceraydı, piştikten sonra karşılaştığım çürük çarıkları hiç sormayın. Elimde kalanlarla ancak bunu yapabildim. Biraz ordan biraz burdan, yemek literatüründe böyle bir isimle bilinmeyen bir tarif çıktı ortaya...

Kestane Terine
400 gr. kestane
50 gr. bitter çikolata
25 gr. esmerin bir ton açığı rengi şeker
2 paket vanilyalı şeker
1 kaşık pudra şekeri
süt


Kestaneleri tombul kısımlarından kesip su dolu tencerede haşlayın. Ya da biraz suda bekletip çıkarın fırında közleyin. Pişen kestanelerin iç ve dış kabuklarını soyup robotta ezin. Esmer şeker, vanilyalı şekerleri ve biraz süt ilave edip püre haline getirin. Süt miktarını yumuşak bir kıvam elde etmek için artırabilirsiniz. Karışımı buzdolabına kaldırın.

Ara katlar için hazır dondurma ya da kendi yapmış olduğunuz bir dondurma kullanabilirsiniz. Kendiniz yapmışsanız yayvan dikdörtgen bir kalıba bir parmak yüksekliğinde döküp dondurun. Kullanmadan biraz önce çıkarıp yumuşamasını bekleyin. Hazır almışsanız yine bir parmak kalınlığında kesip bardakla kalıp çıkarabilirsiniz.

Çikolatayı eritin, ılıdıktan sonra fırçayla dondurma kaplarına sıvı çikolatayı sürün ve donmaya bırakın.

Kestane püresini silindir bir kalıbın [plastik bardakları kesip elde edebilirsiniz, ya da dantel yumakların plastik silindirlerini (adını bilmiyorum kuka değil herhalde)kullanabilirsiniz örenbayan 50gr.lık olabilir, el işi yapanlardan isteyin!]içine bir parmak yüksekliğinde kaşıkla düzgünce doldurun.

Dondurmayı aynı çapta bir kalıpla kesip pürenin üzerine yerleştirin. Tekrar püre ve en üste dondurma keserek yerleştirin ve çikolatalı kabın içine dikkatlice karışımı çıkarın. Kenarlarına kırık çikolata parçaları yapıştırın. İstediğiniz gibi süsleyip hemen servis yapın (ben elmalı tarçınlı şeker parçaları serptim).Ya da diğer tabaklar hazırlanıncaya kadar buzlukta bekletin.

Bir başka servis şekli ise; kestane püresini elinizde yuvarlayın. Çikolata sürülmüş kapların içine bir dilim ya da bir kaç top dondurma yerleştirin, yanına da fındık kırıntılarına batırılmış kestane bonbonlarını koyun. Ya da dondurmasız sadece kestane toplarının üzerine çikolata sosu gezdirip fındık serpiştirin.


Afiyet olsun.

Diğer kestaneli lezzetleri görmek için Devletşah'a uğrayabilirsiniz.

9.12.05

Kremalı brüksel lahanası



Geçen gün kremalı brüksel lahanası yapmıştım. Her defasında evdeki malzemeye göre tarif değiştiği için nasıl yaptığımı unutmadan yazayım istedim.

Malzemeler:
500 gr. brüksel lahanası
1 adet haşlanmış tavuk göğüs eti
bir kaç tane havuç
bir kaç tane patates
200ml. krema (creme fraiche)
1 yumurta
tuzotu, istenilen baharatlar (muskat cevizi çok yakışıyor)
rendelenmiş kaşar peyniri


Brüksel lahanalarını temizleyip yıkadım. Havuçları ve patatesleri de soyup yıkadım, brüksel lahanalarının büyüklüğünce doğradım. Buhar tenceresinin alt tenceresine biraz su doldurup doğranmış patates ve havuçları çok az haşladıktan sonra delikli tenceresini yerleştirip brüksel lahanalarını buharda pişirdim. Alt ve üst tencereyi aynı anda kullandım. Haşlanmış sebzelerin suyunu süzdürdükten sonra bir cam tepsiye tavuk etlerini ve sebzeleri yerleştirdim. Etsiz de yapılabilir.
Tuzot ve baharatları üzerine serptim. Krema ile yumurtayı çırpıp sebzelerin üzerine gezdirdim. Kaşar peynirini üzerine gezdirdikten sonra fırında (mikrodalga'da) üzeri kızarıncaya kadar pişirdim.