Bılamık
Bılamık bir tatar yemeğidir. Ben çok seviyorum bu yemeği. Kimden öğrendiğimi tahmin edersiniz umarım. En güzel yine kayınvalidem yapar. O yaptığı zaman parmaklarımızı bile yeriz! Ben hazır alıp yapıyordum ama kesinlikle kendi yaptığımız bılamığın tadını tutmuyordu. İkinci deneyimim olduğu için henüz tam istediğim gibi yapamıyorum. Daha doğrusu hamuru yeterince sert yoğurup, şeritleri eşit kesemiyorum. Aşağıda verdiğim malzeme listesi bir tabura yetecek kadardır. Yapmak isteyenler ölçüleri yarıya indirirlerse iyi olur. Ben ertesi güne kalınca da çok sevdiğimden kocaman bir tencere ile pişiriyorum.
Malzemeler:
6 adet tavuk budu
4 küçük ya da 3 orta boy patates
1 büyük boy kuru soğan
1 kaşık salça
1 buçuk bardak (250 ml.) Un
tuz, karabiber, pulbiber
Hamur:
Unu bir kaba alıp ortasını açıyoruz. Tuzunu serpip yavaş yavaş su ilave ederek sertçe bir hamur yoğuruyoruz. Üstüne nemli bez örterek bir kenara alıyoruz. Yarım saat dinlendirdikten sonra, iki ya da tek beze yapıp hamurları mantı yapar gibi açıyoruz. Yufkamız erişteden azıcık daha ince olacak. Çok ince açarsak pişerken eriyip dağılabilir. İçine yumurta koymadığımız için daha hassas bir hamur! Yufkamızdan iki parmak enliliğinde şeritler kesiyoruz. Bu şeritleri tekrar ince ince erişte keser gibi kesiyoruz. Bir bezin üstüne serip, sosunu hazırlamaya koyuluyoruz.
Bir tencereye zeytinyağı ( ya da tereyağ) koyup, küçük küçük doğradığımız soğanları ilave edip hafifçe kavuruyoruz. Tavuk butlarının (derisiz) etlerini kuşbaşı doğrayıp, tencereye etleri ve kemikleri ekleyip kavurmaya devam ediyoruz. Küp küp doğradığımız patatesleri de ilave edip birkaç dakika daha pişiriyoruz. Salçasını tuz ve biberleri de ekldikten sonra sıcak su ekleyip kaynatıyoruz. Kestiğimiz kibrit çöpü şeklindeki hamurlarımızı, kaynayan suyumuza ilave edip pişmeye bırakıyoruz. Makarnalarımız piştiğinde, tavuk kemiklerini yemeğin içinden çıkararak sıcak sıcak servis yapıyoruz.
RavioliMalzemeler:
400 gr.un
5 yumurta
1 kaşık su
bir fiske tuz, biber
1 damla sirke
300 gr. Hüttenkäse (lor ya da ricotta)
80 gr. parmezan peyniri (rendelenmiş)
4 lt. su
100 gr. tereyağ
Unun ortasını açıp 4 yumurta, bir damla sirke ve bir kaşık soğuk su ile katıca bir hamur yoğuralım. Plastik bir torbanın içine koyup yarım saat dinlendirmeye alalım.
Hüttenkäse' yi (ya da lor) bir bezin içine alıp iyice sıkıp, suyunun akmasını sağlıyoruz. Peyniri bir kaba alıp üzerine 1 yumurta, 40 gr. parmezan, tuz ve biberi ekleyip karıştırıyoruz.
Hamurumuzu iki beze yapıp bezeleri 1mm açalım. Alt yufkaya bir tatlı kaşığı yardımıyla ( pastacı şırıngası kullanılabilir) eşit aralıklarla peynir dolgumuzu yerleştirelim. Parmağımızla boş kalan yerleri kare şekli verecek şekilde ıslatalım. Diğer yufkayı da üzerine kapatıp elimizle ıslattığımız yerlerin üzerini yapıştıralım. Hamur kesme aletiniz varsa onunla, yoksa bıçakla 4mm aralıklarla kareler keselim. Yarım saat kurumaya bırakalım. (Ben yufkayı kareler halinde kesip peynirleri yerleştirdim ve üçgen şeklinde katladım. Bazılarını da tortellini gibi katladım)
Tencereye tuz ve suyu koyup kaynatalım. Raviolileri atıp on dakika kadar hafif ateşte pişirelim. Süzdüğümüz raviolileri servis tabaklarına alalım. Üzerlerine erittiğimiz tereyağını gezdirip kalan parmezan peynirlerini serpelim.
Tarif Blue Band`ın "Pasta&Rijst" kitabından alınmıştır.