21.1.21

Fırında brüksel lahanası/spruitjes


750gr brüksel lahanası, temizlenmiş ve uçları kesilmiş
1 orta boy kuru soğan, doğranmış 
3 yemek kaşığı zeytinyağı
3 yemek kaşığı hindistancevizi yağı 
1/4 çay kaşığı tuz 
1 yemek kaşığı kavrulmuş susam
1/2 çay kaşığı pulbiber, kekik
1 çorba kaşığı sarımsak tozu


Önce fırını 220° ısıtın.
Daha sonra brüksel lahanalarının baş kısımlarını kesip, ilk yapraklarını koparıp ılık suyla yıkayın. Kağıt havluya ya da mutfak bezi ile kurulayın.
Yaprakların bir kısmı düşerse endişelenmeyin! Çıtır çıtır kızarmış seviyorsanız bırakın düşen yaprakları kızarsınlar.
Orta boy beyaz soğanı doğrayın.
Sebzeleri yeteri kadar zeytinyağı, tuz, karabiber, sarımsak tozu ve diğer baharatlar ile baharatlayın. Ellerinizle baharatları iyice lahanalara yedirin. 
Fırın tepsisini hindistancevizi yağı ile yağlayın. Kesilmiş yüzeylerinin tepsiye gelecek şekilde dizin. 
Brüksel lahanasını fırın tepsisine eşit bir şekilde dağıtın. Kahverengi ve gevrek hale geldiğinde fırından çıkarın.

17.1.21

Trileçe


Malzemeler 

5 yumurta 
1 su bardağı toz şeker
3 çorba kaşığı tepeleme toz fındık
1 paket vanilya 
1 paket kabartma tozu
5 çorba kaşığı tepeleme un

Şerbeti 

4 su bardağı süt
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı sıvı krema

Sos

500 gr çilek
1 çay bardağı toz şeker
1 çay bardağı su
1 çorba kaşığı nişasta

Üzeri için

1 poşet köpürtülmüş krem şanti

16.1.21

Quinoa/Kinoa ve esmer pirinçli pilav


Malzemeler

1su bardağı esmer pirinç
1 su bardağı quinoa (siyah, kahverengi, sarı) 
2 minik defne yaprağı
1 çay kaşığı deniz tuzu
4 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı tereyağı 
1 kuru soğan
3 adet sivri biber
2 diş sarımsak
2 çay kaşığı kimyon
3 çorba kaşığı taze limon suyu
1 yemek kaşığı kuru maydanoz
2 yemek kaşığı kuru frenk soğanı
Taze çekilmiş karabiber, pulbiber
Tepeleme dolu bir kaşık kapari turşusu 
Yarım limon 

14.1.21

Patatesli fırında ıspanak


5 ya da 6 adet patates
500 gr ıspanak 
1 kapya biberi 
1 çarliston biber 
1 soğan
1 diş sarımsak 
3 kaşık zeytinyağ
1 kaşık hindistancevizi yağı 
1 su bardağı kadar kaşar rendesi 
Baharatlar: pulbiber,  tütsülenmiş kırmızı biber, zencefil, köri, karabiber, tuz, kekik, kimyon, biberiye, sarımsak tozu

Mantı hamuru


Mantı hamuru malumunuz sert kıvamda olmalı. Ben yeterince katı yoğuramıyorum. Bu kez iki değişik undan denedim. Hamur kendini salıyordu daha önceki denemelerimde. Bu kez İtalyanların makarnalarında kullandıkları unlardan kullandım. Fakat yine kendimce bir hamur yoğurdum. Sonuç güzel oldu. Hamur yapım işlemlerinin neredeyse sonuna kadar salmadı kendini. 
600 gr tip 00, 100 gr çok ince irmik, 3 yumurta, 1, 5 bardak kadar su, tuz.

9.1.21

Patates tabanlı karışık sebze


Daha önce bu yemeği paylaşmıştım. Evdeki malzemeye göre tarifte değişiklik yaptım. Önceki tarifte kapari ve havuç kullanmıştım. Bu tarifte onları kullanmadım. Üç renkli dolmalık biber (Kırmızı, sarı, yeşil paprika), birkaç dal taze soğan, bir tutam dereotu, bezelye, sucuk ekledim. Yapım aşamaları aynen önceki tarifte olduğu gibi. Sadece en son doğranmış sucuk ve kaşar peyniri ilavesiyle, piştiğine emin olduktan sonra fırından çıkardım.

Patates tabanlı pizza oldu sanki! 

Fırında Somon Balığı


440 gram somon balığı
1 portakalın suyu
Galeta unu ya da ekmek kırıntısı
1 adet limon
Tütsülenmiş toz kırmızı biber 
Balık baharatı (İçindekiler: beyaz biber, karabiber, zerdeçal, dereotu) 

Isıya dayanıklı bir kaba balıkları yerleştirdim. Bir portakalın suyunu üzerine döktüm. On dakika kadar beklettim. Balığın üzerine tüm baharatları serptim. Galeta ununu serptim. Limon suyunu gezdirip, aynı limonu dilimleyerek balıkların üstüne yerleştirdim.
200° fırında 20' pişirdim.