12.8.14

Havuç şekeri

Havuçla aram pek iyi değildir aslında. Markette paketlenmiş yuvarlak misket gibi havuçlar ilgimi çekti. Amacım havuçları bir sebze yemeğinde kullanmaktı.
Yemek dergilerini karıştırırken gözüme kestane ilişti ve canım tatlı yemek istiyordu. Aklıma benim şu çok şık havuç toplarım geldi. Kestane şekeri yapamam ama havuç şekeri yapabilirim! Hem de kestane şekeri gibi fazla bir zahmeti olmayan bir tatlı!

400gr havucu haşladım. 2 çay bardağı şeker ve 2 çay bardağı suyu tencerede kaynamaya koydum. Içine bir tane karanfil ve birkaç limon damlattım. Şeker kaynamaya başlayınca haşlanmış havuç toplarımı yerleştirdim. Çok kısık ateşte bir saat pişirdim. Ceviz, fındık, tarçın, ya da hindistan cevizi ile servis edilebilir. Cezeryenin yerini tutmayan zahmetsiz bir tatlı oldu.

9.8.14

Havuçlu tarator

Tarator tarifi Cennet`ten.  Tarator sunumu için bir fikriniz olsun diye paylaşmak istedim.





 

9.7.14

Supangle


Bu tarifi "bir tutam kekik" adlı siteden uyguladım. Yapımı çok kolay.
Siteden farklı olarak, evde buğday nişastası olmadığı için 1,5 kahve fincanı un ve 1,5 kahve fincanı mısır nişastası kullandım.

25.1.14

Frambuazlı sürpriz kek / muffin




Malzemeler

150 gr frambuaz
100 gr beyaz krem peynir
2 paket vanilya şekeri
2 yemek k süt
2 bardak un
2 buçuk çay kaşığı kabartma tozu
yarım  çay k karbonat
1 yumurta 
1 bardaktan iki parmak eksik şeker
yarım su bardağı sıvı yağ
1 çay bardağınddan bir parmak eksik sıvı krema (slagroom)
1 bardak yoğurt

Yapılışı

  • Fırını 180 derecede ısıtın
  • Muffin kalıbınızı yağlayın ya da kağıt kalıplarınızı yerleştirin
  • Bir kapta vanilya şekerinin bir paketi ile krem peyniri karıştırıp bir kenara alın
  • Un, kabartma tozu ve karbonatı bir kapta karıştırın
  • Başka bir kapta yumurta, şeker, vanilya şekeri, süt, sıvıyağ ve yoğurdu karıştırın.
  • Unlu karışımla sıvı karışımı birleştirin ve karıştırın.
  • Kalıplara hamurun yarısını paylaştırın
  • Bir çay kaşığıyla krem peynirden hamurların ortalarına paylaştırın.
  •  Peynirlerin üzerine bir ya da daha fazla frambuaz yerleştirin
  • Kalan hamuru peynirlerin üzerini kapatacak şekilde paylaştırın
  • 25-30 dakika pişirin, soğuduktan sonra krema ile servis edilebilir.
Afiyet olsun



14.3.13

Fırında kabaklı, havuçlu sebze




Malzemeler:

Taban için:
5 patates (rendelenmiş suyu sıkılmış)
4 kaşık un
1 yumurta
tuz, beyaz biber

Üst malzeme:
4 kaşık süt
3 havuç (rendelenmiş suyu sıkılmış)
3 kaşık haşlanmış mısır
3 kaşık kapari turşusu
2 kabak (küp küp doğranmış)
2 yumurta
1 büyük soğan
1 küçük acı kırmızı biber 
100 gr rendelenmiş kaşar peyniri
Baharatlar

Fırın tepsimizi iyice yağlayalım. Patates, un, tuz, yumurta ve baharatları bir kapta karıştırıp tepsiye bastırarak döşeyelim. 190 ısıtılmış fırında 10 dakika pişirelim.
Tavaya yağ koyup soğanları daha sonra kabakları ilave ederek kavuralım. Kabakları eklediğimiz zaman ocağın ısısını biraz artıralım. Kabaklar suyunu çekince ocağı kapatalım ve soğumaya bırakalım.
Bir kapta yumurta, kabak, havuç, peynir ve diğer malzemelerle baharatları karıştıralım.
Fırında 10 dakika kadar pişirdiğimiz patatesin üzerine sebze karışımımızı yayalım. Ve tekrar fırında 30 dakika kadar pişirelim.








7.3.13

Tayland usulü mantarlı çorba


Malzemeler:

1 yeşil sivri biber
200 gr tavuk göğsü
200 gr istiridye mantarı
1 çay kaşığı toz zencefil
4 dl hindistancevizi sütü
1 kaşık acıbiber sosu
2 diş sarımsak
baharatlar
limon suyu

Biberin çekirdeklerini çıkaralım. Minik minik doğrayalım. Tavuk göğsünü şeritler halinde doğrayalım. Şeritleri biraz yağ koyduğumuz tenceremizde kavuralım. biberlerimizi ekleyelim. Hindistancevizi sütü ve yarım litre kadar suyu ekleyip sekiz dakika kadar pişirelim.
Mantarları minik şeritler halinde doğrayıp tencereye ilave edelim. İki dakika kadar piştikten sonra baharatları ve limonu ilave edip ocaktan alalım.

Mercimekli Kabak Çorbası




Malzemeler:

1 soğan (doğranmış)
2 diş sarımsak (ezilmiş)
300 gr. bal kabağı (temizlenmiş, doğranmış)
1 bardak kırmızı mercimek (ayıklanmış yıkanmış)
yarım çay kaşığı köri
yarım çay kaşığı kırmızı biber, pul biber
sıvı yağ

Yapılışı:


  • Biraz sıvı yağda soğanları hafif kavuralım.
  • Sarımsakları ilave edip biraz daha kavuralım.
  • Kabakları ekleyip kavurmaya devam edelim.
  • Mercimekleri de ekleyip 1,5 litre kadar sıcak su ilave edelim.
  • 15-20 dakika kadar orta ateşte kabaklar yumuşayana kadar pişirelim.
  • Baharatları ilave edip karıştırıcı ile püre haline getirelim.
  • İsteğe bağlı olarak sunum aşamasında krema kavrulmuş badem ile süsleyelim.



16.2.13

Enginarlı çorba

Malzemeler:

1 adet pırasa
2 diş sarımsak
2 adet enginar
1 patates
( isteğe bağlı) sunum aşamasında mascarpone, krema

Enginarları temizleyip göbeklerini limonlu suda bekletelim. Pırasayı temizleyip yemeklik doğrayalım. Tencerede iki kaşık zeytin yağını kızdırıp pırasaları ve ezilmiş sarımsakları bir iki dakika kavurduktan sonra yemeklik doğranmış patatesi ilave edip tekrar kavuralım. Küp küp doğradığımız enginarları, tuzu, karabiberi ilave ettikten sonra yeteri kadar sıcak su  ekleyelim. Sebzeler pişince ocağı kapatıp çorbayı karıştırıcı ile pürüzsüz hale getirelim. İsteğe bağlı olarak krema ya da mascarpone ile tatlandıralım.

Not: Yukarıdaki fotoğrafta gördüğünüz enginarı bu çorba için kullanmaya kıyamayıp dolmasını yapmıştım. Çorba için yaprakları sararmış olanları tercih ediyorum. Maalesef çorbamızın fotoğrafı olmadığı için bu güzel enginarı tercih ettim.
,

Kabak beğendi






Malzemeler:

4 adet kabak
3 yemek kaşığı tereyağ
1 çay bardağı un
1 çay bardağı eski kaşar rendesi ya da gravyer
Eti için:
yarım kg. kuşbaşı koyun eti
1 kuru soğan
1 yemek kaşığı tereyağ
1 yemek kaşığı salça
yeteri kadar tuz, karabiber

Kuşbaşı etleri tencereye alın, suyunu bırakıp çekinceye kadar kavurun. Yemeklik doğradığınız soğanı ve ve tereyağını ilave edin. Soğanlar yumuşayıncaya kadar kavurun. Salça, tuz ve karabiberi ekleyin. Üzerini örtecek kadar su ilave ederek yumuşayıncaya kadar pişirin.
Kabakları kazıyın. Yıkadıktan sonra rendeleyin. Bir tencereye alıp suyunu çekinceye kadar pişirin.Diğer tencerede tereyağını kızdırın. Unu ilave edip rengi dönünceye kadar unu kavurup içine sütü ve kabakları ilave edin. Sürekli karıştırarak koyulaşıncaya kadar pişirin. Tuzunu ilave edin. Ateşten aldıktan sonra gravyer/kaşar rendesini ekleyin. Servis tabağına beğendiyi boşaltın. Üzerine pişirdiğiniz eti yayın. Sıcak olarak ikram edin.

10.2.13

Kolay Hazırlanan Tatlılar

 
Bal kabağı tatlınız varsa ve canınız değişik bir tatlı yemek istiyorsa işte size bir seçenek.
Kedi dili bisküvileri aynen tiramisu yapar gibi ıslatılır ve kabın dibine yerleştirilir. Üzerine püre haline getirdiğimiz cevizli kabak+krema+mascaorpone+vanilya şekeri karışımını dökülür. Dilersek bir sıra daha bisküvi dizerek krema karışımı ile sonlandırılır. Biraz buzdolabında dinlendirdikten sonra yemeye hazırdır.
Kremanın şekeri az bulunursa ekstra şeker ilave edilebiliriz.








Çikolatadan saksıda meyveli yoğurdu, yine çikolatadan bir kaşıkla yedikten sonra kapları da yiyerek bulaşıkları aza indirebiliriz :)



Kabaklı tart` a ne dersiniz!

30.11.12

Elmalı browni ve çikolatalı naneli çay

elmali browni ve cikolatali naneli cay by tuhfe001
Elmalı Brownie

Tarif Oktay Usta'nın kitabından. Kolay ve beğenimizi kazanan bir tarif. Çikolalı ve naneli çay henüz benden aynı beğeniyi kazanamadı. 

Malzemeler
 2 yumurta
100 gr tereyağı
100 gr bitter çikolata
1 su bardağı esmer toz şeker
1 su bardağı un
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
2 adet elma
1 çorba kaşığı kakao

Elmaları küp küp doğradıktan sonra yağsız ve şekersiz olarak tavada yumuşayıncaya kadar pişirip, soğuması için kenara alıyoruz.
Karıştırma kabına yumurtaları kırıp, şekeri ilave edip karıştırıyoruz.
Bir tavaya tereyağını ve bitter çikolatayı koyup eritiyoruz. Ilık hale gelince şeker ve yumurtanın içine döküyoruz ve kakaoyu ekleyip karıştırıyoruz. Unu, kabartma tozunu, vanilyayı ekleyip karıştırıyoruz. 
Kekimizi istediğimiz kalıba (yağlanmış veya yağlı kağıt döşenmiş) döküp, üzerine elmalarımızı serpip, önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında 15-20 dakika pişiriyoruz.

Afiyet olsun!

4.10.12

Kuzu Gevreği Salatası / Veldsla salade




İnternette yaptığım araştırmada Veldsla/Cornsalad/Feldsalad "Kuzu gevreği" olarak geciyor. Ben Türkiyede rastladığımı hatırlamıyorum bu bitkiye. Arama motorunda  "karahindiba" sonucu cikiyor. Görüntü olarak uzaktan yakından alakası yok. Fakat salata ailesi bildiğiniz üzere çok geniş, belki uzaktan akrabadırlar! Yaprakları semizotunu andırıyor. Tadında diğer otlardan ayırıcı belirgin bir özellik yok. Rokada, hindibada ya da terede hissedilen o acımtıraklık yok.


250 gr Kuzu gevreği
1 avokado
limon suyu
6 kaşık yoğurt
4 kaşık mayonez
2 kaşık doğranmış maydanoz
süslemek için ceviz, fındık ya da herhangi bir çerez çeşidi

  1. Kuzu gevreklerini yıkayıp suyunu iyice süzdürün.
  2. Avokadoyu temizleyip ay şeklinde ince ince dilimleyin. Limon suyu, tuz, karabiber ya da sevdiğiniz baharatla tatlandırın.
  3. Salata tabağına kuzu gevreklerini yerleştirin. Üzerne avokadoları dizin.
  4. Yoğurt, mayonez, maydanoz ve yine baharatları bir kapta karıştırın.
  5. Hazırladığınız sosu salatanın üzerine gezdirin ve üzerine çerez serperek salatayı tamamlayın.


Kaynak: Veroniqe & Michel de Meyer

30.9.12

Meyveli Dondurma




Ben dondurmayı cranbery ile yaptım. Dilerseniz diğer meyvelerden de deneyebilirsiniz. Cranbery paketinin üzerinde yaban mersini yazıyordu. Fakat ben doğrusu tam emin değilim bu çeviriden. İnternette bazı yerlerde kızılcık olarak çevrilmiş. Yalnız benim Türkiyeden bildiğim kızılcıklardan biraz daha farklı gibi...Yaban mersini olarak bildiğim meyvenin rengi siyahımsı mor. Şekil olarak da yuvarlak. Neyse artık meyvenin gerçek adını bilenler bizi aydınlatırlarsa memnun oluruz. Şimdi tarifimize geçelim.

Gerekli şeyler:

Dondurma makinası

125 gr cranbery  kurusu
1 su bardağı çay (ben cranberyli yeşil çay kullandım)
100 gr krem peynir
100 gr sıvı krema
100 gr şeker
1 paket vanilya şekeri

Akşam bir bardak suyu kaynatıp çayımızı hazırlayalım. Bir kaba aldığımız cranbery`lerin üzerine çayımızı döküp sabaha kadar bekletelim. Cranberyler iyice yumuşamış olacaklardır. Suyunun iyice süzülmesi için süzgeçte bir süre bekletelim. Sular iyice süzülünce kağıt havluya çıkarabiliriz.
Eğer kuru erik/kayısı kullanacaksak suda bekletmemiz yeterli olmayabilir. O zaman meyveleri kaynatıp yumuşadıktan sonra ocaktan alalım. İyice temiz olduklarından emin olduktan sonra soğumaya bırakalım.
Mutfak robotuna cranberylerimizi koyup çok kısa devir çalıştıralım. Daha sonra diğer malzemeleri ilave edip püre elde edelim. 
Dondurma makinamızın haznesine karışımı doldurup 30-35 dakika çalıştıralım. Makinanızın gücüne göre bu süre değişebilir, daha kısa sürede de dondurmamız olabilir. Dondurmamız donduktan sonra hazneden buzlukta saklayabileceğimiz bir kaba boşaltalım. Buzlukta yarım saat dinlendikten sonra dondurmamız servise hazırdır. 

Servis şekli: Ben çerez- üzüm karışımı müsli ve karamelle süsledim. Müslilerin yumuşak olması için kabın kenarlarına süt kreması döktüm. Siz istediğiniz gibi yiyebilirsiniz. 

Öneri: Dondurma makinanız yoksa karışımı buzluğa kaldırdıktan sonra  kıvam aldığına kanaat getirene kadar belli aralıklarla karıştırın. Karıştırma işlemini için geniş bir kap kullanılması sanırım işlemi daha da kolaylaştırır. 


21.9.12

Makarnalı Karnabaharlı Börek



200 gr tagliatelle makarnası (haşlanmış)
300 gr karnabahar çiçekleri
250 gr kıyma
1 soğan
10 adet milföy hamuru
bir tutam maydanoz
100 gr eski kaşar
300 gr lor ya da herhangi bir beyaz peynir çeşidi
iki kaşık salça
tuz, karabiber, pulbiber

Karnabaharı 5 dakika kadar haşlayıp bir kenara alalım.
Tavaya yağ koyup yemeklik doğradığımız soğanı hafif kavurup kıymayı ekleyerek biraz daha kavuralım. Salça ve baharatları da ilave ederek pişirelim. Çok kuru kaldıysa biraz su ilave ederek pişirebiliriz. Ocaktan aldıktan sonra maydanoz, 75 gr kaşar ve makarnayı kıymaya ilave edelim.

Milföy hamurlarından 6 sını beze haline getirip pişireceğiniz kalıbın büyüklüğüne göre açalım. Kelepçeli bir kalıp olursa çıkarmak daha kolay olacaktır. Yağladığımız kalıbın kenarlarından taşacak şekilde hamuru yerleştirelim. Kıyma-makarna karışımını hamurun üzerine yayalım.
Beyaz peynir sulu ise bir bezin içinde asarak fazla suyunu alabiliriz. Karnabahar ile ezdiğimiz beyaz peyniri karıştırıp kıymalı karışımın üzerine yayalım. Kalan 25 gr eski kaşarı da karışımın üzerine serpelim.
Kalan 4 adet hamuru beze haline getirip açalım ve kalıbımımzın üzerini kapatalım. Hamura fazla buharın çıkabilmesi için minik pencere açalım (ya da  4cm uzunluğunda kestiğiniz pipetleri batıralım).
Önceden ısıttığımız 200 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirelim.

İsterseniz hamurdan biraz parça koparıp şekiller oluşturarak böreğinizi süsleyebilirsiniz.





14.9.12

Çikolatalı kek



Kek için:
125 gr yumuşamış tereyağ
125 gr basterd şekeri
150 gr kek unu
2 yumurta
2 yemek kaşığı kakao
25 gr eritilmiş acı çikolata

Krema için:
100 gr tereyağ
225 gr pudra şekeri
rendelenmiş yarım limon kabuğu
1 yemek kaşığı limon suyu
pudra şekeri

Kek malzemelerinin tümünü mikserle karıştırın. Çikolatayı ekleyip karıştırın. Kek kalıplarını doldurup 180 derecede önceden ısıttığınız fırında pişirin. Fırından çıkarıp ızgarada soğutun.
Bir kapta tereyağını çırpın, yavaş yavaş pudra çekerini ilave edin. Azar azar limon suyunu ve rendesini ilave edin. Kremayı keklerin üzerine yerleştirin. Servise hazırdır.

Afiyet olsun.


9.7.12

Lokumlu Kurabiye


Tarifi Yemek Zevki dergisinden yarım ölçü olarak yaptım. Hamuru elle açtıktan sonra portakallı lokum ve ceviz koydum.

1 paket margarin (tereyağı kullandım)
1 kutu krema
1 su bardağı pudra şekeri
250 gr. fıstıklı lokum
1 çay kaşığı limon rendesi
1 çay kaşığı limon suyu
Aldığı kadar un

  • Yumuşamış margarini/tereyağını kremayla yoğurun.
  • Unu, yarım bardak pudra şekerini, limon suyu ve rendesini koyup poğaça kıvamında yoğurun. Hamurdan parçalar koparıp elle açın.
  • İçine bir tane lokum koyup uçlarını birleştirin ve kapatın. Kapanan kısımlar alta gelecek şekilde tepsiye dizin.
  • 170 derecede pişirin. Hamurlar beyaz olarak pişer. Kalan pudra şekerini üzerine serpin.

20.5.12

Cevizli Kurabiye

cevizli kurabiye by tuhfe001
cevizli kurabiye, a photo by tuhfe001 on Flickr.

200 gr tereyağ
400 gr un
150 gr şeker, bir fiske tuz
1 yumurta
+/_ 200 gr ceviz
100 gr marzipan (badem ezmesi)
100 gr reçel
100 gr bitter çikolata
1 kaşık hindistancevizi yağı (kullanmadım)

  • Parçalar haline getirilmiş soğuk tereyağı, un, şeker, tuz, yumurta bir kapta yoğrulur. Bir poşete ya da kapaklı kabın içinde soğuk bir yerde 1 saat dinlenmeye bırakılır. Unu azar azar aldığı kadar eklemekte fayda var.
  • Cevizin yarısı havanda ezilir reçel ve marzipanla karıştırılır (benim iç harcım artmıştı!).
  • Hamurdan parçalar koparılıp yuvarlaklar elde edilir ve avuç içinde yassılaştırılarak biraz açılır.
  • Açılan hamurların içine marzipanlı karışımdan koyulup kapatılır. Üzerlerine yarım ceviz yerleştirilir.
  • Önceden ısıtılmış180/200 derecede 20 dakika kadar pişirilir. Piştikten sonra fırın ızgarasında soğumaya bırakılır.
  • Benmari usulü eritilen çikolata ve yağ yeteri kadar ılınınca bir buzdolabı poşetine doldurulur ve ucu kesilen torbadan kurabiyelerin üzerine gezdirilerek süslenir. Afiyet olsun.

18.3.12

Maracuya meyveli tart

passievrucht cake by tuhfe001
passievrucht cake, a photo by tuhfe001 on Flickr.

Internette yaptigim gezintilerde Passiflora bitkisinin carkifelek cicegi olarak adlandirildigi ve meyvesine maracuya, mutluluk verdigi icin de ask ya da tutku meyvesi dendigini ogrendim. Passiflora hakkinda buradan daha genis bilgi edinebilirsiniz. Bilgiler icinde gunde iki taneden fazla yenmemesi oneriliyor. Ben tarifi yariya indirip 3 adet passie kullandim. Kendi adima belirtmek gerekirse ucuz bir meyve degil ki her gun tuketebilelim!





Maracuya meyvesi

Carkifelek cicegi

Bu tartin adi kitabimda Passion fruit taart olarak geciyordu. Meyvenin Turkiye`deki adinin ask, tutku meyvesi oldugunu ogrenince ismini degistirmek istedim. "Tutku`lu Tart" desek  nasil olur? Ya da " Ask`la Tart" !

Malzemeler:
250 gr un
125 gr tereyağ
2 kaşık toz şeker (ince)
1 kaşık rendelenmiş portakal kabuğu
1 kaşık rendelenmiş limon kabuğu
soğuk su

Üst harcı için:
6 passie meyvesinin içi
200 gr toz şeker (ince)
1 çay bardağı portakal suyu
2 çay kaşığı portakal kabuğu rendesi
4 yumurta
1 çay bardağı krema
pudra şekeri

Yapılışı

1- Bir kaba elenmiş unu, parçalara ayrılmış yağı alın ve parmak uçlarınızla yağı una yedirin. Şekeri, rendelenmiş meyveleri ekleyin. Aldığı kadar soğuk su ile sert olmayan bir hamur elde edin. Hamuru fazla yoğurmadan beze haline getirip bir naylon poşete ya da kapaklı bir kabın içinde buzdolabında yarım saat bekletin.
2- Unlanmış tezgahta hamuru kalıbınıza göre açarak kenarları iki parmak kadar yüksek olacak şekilde yerleştirin (kalıbı yağlayabilir ya da yağlı kağıtla döşeyebilirsiniz). Hamurun üzerini fırın kağıdı ile kaplayın ve üzerine ağırlık olarak kuru baklagillerden birini serpin. 200 derecelik ısıtılmış fırında aşağı yukarı on dakika pişirin.
3- Bir kapta maracuya meyvesi, şeker, portakal suyu-rendesi, yumurta ve kremayı karıştırın.
4- Dolgu malzemesini hamurun üzerine dökün. Fırının derecesini 190 a düşürün, dolgu malzemesi sertleşene kadar 15-20 dakika pişirin. Üzerine pudra şekeri serpip tekrar fırında 1-2 dakika karamelize olana kadar tutun. Dilerseniz créme fraiche ile servis edin.

Not: Ben ölçüleri yarıya indirerek denedim. Yerken ağza çıtır çıtır gelen passie çekirdeklerinden hoşlanmıyorsanız bir süzgeçten geçirerek kullanmak sanırım uygun olabilir.

Afiyet olsun.

Kaynak: Het Nieuwe Koken

10.1.12

Erikli Peynirli Kek/Cheesecake





Ben taban için çikolatalı bisküvi (chocolate chip cookies) kullandım. Bisküvi sadece undan yapılmış olmamalı. İçinde en azından kepek/yulaf barındırısa iyi sonuç alınır. Yağ oranı da düşük olursa tercihimdir. Fındık parçacıklı bisküviler de çok yakışıyor.
Quark/ Kwark yerine krem peynir/ricotta kullanılabilir. Tam karşılığını bilemiyorum. Lor peyniri biraz cıvıksa kullanılabilir. Kwark yoğurt gibi bir şey. Güya taze peynirmiş ama kıvamı ve tadı daha çok yoğurt gibi. Siz buraya bir göz atıp karar verin hakkında.

Taban için: 

250 gr bisküvi 
2 1/2 kaşık eritilmiş tereyağı

Üstü için:

2 yumurta
500 gr kwark 
60 gr şeker
1 çay k. limon suyu
1/2 çay k. tuz
4 kaşık rendelenmiş mürdüm eriği
200 gr krem fraiche
1/2 çay k. vanilya aroması
2-3 adet mürdüm eriği 

Bisküvileri ezip un haline getirelim. Tereyağını ilave edip karıştıralım. 20 cm lik kelepçeli bir kalıbın altına yağlı kağıt döşedikten sonra karışımımızı bir kaşığın arka tarafı ile bastırarak yerleştirelim. Buzdolabında bekletelim.

Yumurtaları çırpalım. Peynir/yoğurt, şeker, limon suyu ve tuzu ekleyerek karıştıralım. Erik püresini de ekleyip karıştıralım. Kalıbımızı buzdolabından çıkarıp üstüne hazırladığımız karışımı dökelim. 190 derecede ısıttığımız fırında pişirelim. Harç çok cıvık gibiyse biraz daha fazla tutabiliriz fırında. Fakat fazla tutmayın çünkü karışımın çok sert olmasına gerek yok. Kekimizi biraz soğuması için kenara alalım.

Kremayı iki kaşık şeker ve vanilya aroması ile çırpalım. Eriklerin kabuklarını soyup incecik dilimleyelim. Dilimleri soğumuş/ılınmış kekimizin üzerine dizelim. Hazırladığımız kremayı eriklerin üzeri kapanacak şekilde dökelim ve tekrar fırında 5-10 dakika daha pişirelim. Bu arada fırını tekrar ısıtmayı unutmayalım. Üst harcımızın katı pişmesine gerek yok. Buzdolabında en az 6 saat kadar beklettiğimizde istenilen kıvama gelecektir. Kızarmasına da gerek yok. Ben aksam yaptım ve ertesi gün akşama kadar dayanamadık öğle üzeri yedik.




16.4.11

Egzotik sebze ve meyveler

Uzun zaman oldu gunlugume zaman ayirmayali. Bir gun mutlaka bir seyler yazmaliyim dedigim gunun uzerinden epey zaman gecmis. Dun markete gitmis ve yine beni kendine ceken o egzotik meyve, sebze reyonundan gecmistim. Gorduklerimden yalnizca bir kacinin fotografini cekebildim. Fiyatlari uzak ulkelerden gelmeleri sebebiyle bayagi tuzlu sayilabilir.



Siyah rengine yakin biraz koyu mor gibi havuc ve sari havuc. Cep telefonu ile cekildigi icin renkler aslina uygun cikmamis.



Siyah nar ve tanesi 4 euroya yakin!




Ilk bakista bibere benzeyen domatesler!



Taptaze patlicanlar



Yesil ve sari minicik sirinmi sirin kabaklar! Son zamanlarda bebek sebzeler hayli revacta!



Karnabaharlarin uzerine sanki mor boya puskurtulmus. Ben yakindan inceledim boya falan yok, dogal hali?