17.9.25

Kuru Domates ve Shiitake Mantarlı Makarna

 


Kuru Domates ve Shiitake Mantarlı Makarna

Malzemeler:

  • ​250-300 +/-  gr makarna (dilediğiniz bir çeşit)
  • ​10-12 adet kurutulmuş domates (önceden suda yumuşayana kadar bekletilmiş)
  • ​200 gr shiitake mantarı 
  • ​2-3 diş sarımsak
  • ​Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • ​Yarım su bardağı makarnanın haşlama suyu
  • ​1 çay kaşığı kırmızı pul biber (isteğe bağlı baharatlar)
  • ​Tuz ve karabiber
  • ​Bir avuç taze maydanoz (fesleğen ya da dereotu)
  • ​Kaşar peyniri (servis için)
  • Krema ( isteğe bağlı)

Hazırlanışı:

  1. ​Makarnayı tuzlu suda paketin üzerindeki talimatlara göre haşlayın. Haşlama suyundan yarım su bardağı kadar ayırıp süzün.
  2. ​Mantarları ve kuru domatesleri küçük parçalar halinde doğrayın. 
  3. ​Geniş bir tavada zeytinyağını ısıtın. İnce doğradığınız sarımsakları ekleyip kokusu çıkana kadar yaklaşık 1 dakika kadar kavurun.
  4. ​Doğradığınız shiitake mantarlarını tavaya ekleyin ve yüksek ateşte suyunu salıp çekene kadar soteleyin.
  5. ​Mantarlar sotelendikten sonra doğradığınız kuru domatesleri ve pul biberi ekleyin. Birkaç dakika daha kavurmaya devam edin.
  6. ​Tavaya makarnanın haşlama suyunu yavaş yavaş ekleyin. Sos kıvamına gelene kadar karıştırın. Dilediğiniz ölçüde kremayı bu aşamada ekleyip bir iki dakika daha pişirin. Tuz ve karabiberle tatlandırın.
  7. ​İsterseniz makarnaları ayrı servis edebilirsiniz ya da mantarla iyice karıştırarak makarnanın sosu çekmesini sağlayabilirsiniz. 
  8. ​Makarnayı sıcak olarak servis tabağına alın. Üzerine maydanoz ve bolca rendelenmiş parmesan peyniri serperek servis yapın.

​Afiyet olsun!



10.9.25

Somon ( yoğurt soslu)

 







İçindekiler

  • 4 parça derisiz somon filetosu
  • 1 1/4 çay kaşığı öğütülmüş kişniş
  • çay kaşığı öğütülmüş kimyon
  • 1/2 çay kaşığı öğütülmüş kırmızı toz biber
  • 1/2 çay kaşığı öğütülmüş tarçın
  • 1/2 çay kaşığı öğütülmüş zencefil
  • 1/4 çay kaşığı zerdeçal
  • 1/4 çay kaşığı öğütülmüş hindistan cevizi
  • 1/8 çay kaşığı kırmızı biber
  • yemek kaşığı zeytinyağı
  • Tuz ve taze çekilmiş karabiber

Limon Yoğurt Sosu

  • 1/2 su bardağı az yağlı yoğurt 
  • yemek kaşığı krema 
  • 1/4 çay kaşığı limon kabuğu rendesi
  • çay kaşığı taze limon suyu
  • çay kaşığı kıyılmış taze sarımsak
  • yemek kaşığı ince kıyılmış dereotu
  • 1 bardak haşlanmış bezelye
  • 1 bardak haşlanmış arpa şehriyesi
  • Üzeri için ince doğranmış dereotu 

Talimatlar

  • Somonu oda sıcaklığında 10 dakika bekletin.
  • Bir karıştırma kabında kişniş, kimyon, kırmızı toz biber, tarçın, zencefil, zerdeçal, hindistan cevizi ve kırmızı biberi karıştırın.
  • 30 cm'lik yapışmaz bir tavada zeytinyağını orta-yüksek ateşte ısıtın.
  • Somonun her iki tarafına tuz ve karabiber serpin, ardından baharat karışımıyla her iki tarafını ovun.
  • Somonu sıcak tavaya koyun ve her tarafını yaklaşık 4 dakika pişirin.
  • Somonu limonlu yoğurt sosu ve dereotu serperek servis edin

Sos için

  • Küçük bir kasede yoğurt, krema, limon kabuğu rendesi, limon suyu, sarımsak ve kişnişi karıştırın. Haşlanmış bezelye ve arpa şehriyeyi de ilave edip karıştırın. Hafifçe tuz ve karabiberle tatlandırın.
  • Somonu pişirirken sosu oda sıcaklığında bekletin  ( ya da sıcak somonun üzerinde soğuk sos olmasını istemiyorsanız mikrodalgada hafifçe ısıtın).


4.9.25

Dondurma denemeleri

 


Son zamanlarda dondurma yapımına merak sardım. İlk yaptığım başarısızlıkla sonuçlandı. İnternette bir çok site dolaşıp daha iyi sonuç nasıl elde edeceğim konusunda bilgi topladım. İlk dondurmanın tadı güzeldi fakat kıvamı istediğim kıvamda değildi. İkinci deneme güzel sonuç verince biri bitmeden bir diğerini yapıp buzluğa koymaya başladım. Kendimce tariflerde ufak tefek değişiklikler yaptım. Hepsi de güzel sonuçlar verdi. 


Eşsiz Bir Lezzet Yolculuğu: Kakaolu ve Limonlu Dondurma

Dondurma denince akla hemen klasikleşmiş tatlar gelir. Ancak bazen beklenmedik kombinasyonlar, damaklarda unutulmaz izler bırakır. İşte kakaolu ve limonlu dondurma da tam olarak bu deneyimi sunuyor. Bir yanda yoğun ve zengin çikolata tadı, diğer yanda ise ferahlatıcı ve hafif limon aroması... Bu iki zıt kutup, bir araya geldiğinde şaşırtıcı derecede uyumlu bir lezzet senfonisi yaratıyor.

Zıtların Büyüleyici Dansı

Kakaolu dondurmanın derin, bitter notaları, limonlu dondurmanın canlı ve ekşi tadıyla buluştuğunda adeta bir lezzet patlaması yaşanır. Kakaonun ağırlığı, limonun asidik yapısı sayesinde dengelenir ve ortaya ne çok tatlı ne de çok ekşi, ideal bir denge çıkar. Bu, dondurma deneyimini sıradanlıktan çıkarıp bambaşka bir boyuta taşıyan bir ikilidir.

Neden Bu Kadar Çok Seviliyor?

Bu sıra dışı ikilinin popülerliği, sunduğu duyusal kontrasta dayanıyor. Bir kaşıkta kakao dondurmasının kremsi ve doyurucu tadını alırken, hemen ardından limon dondurmasının keskin ve temizleyici etkisiyle ferahlayabilirsiniz. Bu ardışık tatlar, her lokmayı heyecan verici ve merak uyandırıcı hale getirir. Özellikle sıcak yaz günlerinde, limonun serinletici etkisiyle birlikte kakaonun verdiği mutluluk hissi, bu dondurma kombinasyonunu vazgeçilmez kılıyor.

Sunum Önerileri

Bu muhteşem dondurma ikilisini daha da özel kılmak için birkaç küçük dokunuş ekleyebilirsiniz:

 * Üzerine rendelenmiş bitter çikolata serpebilirsiniz. Ben çikolatalı hindistancevizi yaprakları serptim.

 * Birkaç adet nane yaprağı ile hem görsel olarak zenginleştirebilir hem de ferahlığı artırabilirsiniz.

 * Yanında taze bir dilim limon sunmak, lezzeti pekiştirecektir.

Kısacası, eğer yeni ve heyecan verici dondurma tatları keşfetmek istiyorsanız, kakaolu ve limonlu dondurma ikilisine mutlaka bir şans verin. Bu deneyim, dondurmaya bakış açınızı değiştirebilir!

Kakaolu dondurma tarifi:

250 ml süt
200 ml sıvı krema
200 gr krem peynir %70 yağlı
4 kaşık kakao (+/-)
Yarım kutu yoğunlaştırılmış süt (397÷2)
1 paket tek içimlik salep 20 gr

Krem peyniri bir kapta pürüzsüz hale gelmesi için azar azar süt ekleyerek karıştırın. Kalan tüm malzemeleri ekleyip pürüzsüz hale gelinceye kadar karıştırın. Tel çırpıcı ile işimiz daha kolay olacaktır. Eğer pütürler kalmışsa süzebiliriz. Üstünü kapatıp buzdolabında 24 saat bekletiyoruz. Daha sonra mutfak şefimizin dondurma kabını makineye yerleştirip çalıştırıyoruz. Kıvam yoğunlaşınca uygun kapaklı bir kaba boşaltıp, dondurucuya kaldırıyor ve istediğimiz zaman çıkarıp afiyetle yiyoruz. Dondurucudan çıkardıktan bir kaç dakika sonra kaptan çıkarması daha kolay ve kıvamı daha da güzel oluyor. Limonlu dondurmanın tarifi de çok yakında...

1.9.25

Lahanalı, tatlı patatesli çorba

Buzdolabında kalan malzemelerle yapılabilecek bir çorba. Ben yarım kalan küçük boy lahana ve iki adet tatlı patates ile yaptım. Sebze oranları isteğe göre değiştirilebilir. İstediğiniz sebzeyi ekleyip çıkarabilirsiniz. Baharat olarak hardalın yerine köri, zerdeçal, yakışır. 

Malzemeler:

300 gr lahana
300 gr tatlı patates
1 adet kuru soğan
1 adet kapya biber
1 adet havuç
2 diş sarımsak
1 adet defne yaprağı 
1 kaşık hardal
Tuz, biber
Rendelenmiş kaşar peyniri 

Yapılışı:

Bir tencereye zeytinyağı koyup yağı kızdıralım. Küp şeklinde doğradığımız soğanları ve sarımsakları ekleyip bir iki dakika kavuralım. 
Temizlediğimiz, kalın yerlerlerini ayıklayıp doğradığımız lahanaları ilave edelim. Küp şeklinde doğradığımız havuç, kapya biber ve tatlı patatesleri ekleyip kavurmaya devam edelim. Üzerine yeteri kadar sıcak su ilave edip defne yaprağını atarak ara sıra karıştıralım. Patatesler ve lahanalar piştikten sonra ocaktan alıp defne yaprağını çıkaralım.
Öğütücüden geçirip baharatları ve hardal ilave edip tekrar karıştıralım.
Servis etmeden önce kaselere kaşar peyniri serpelim.
Afiyet olsun.

31.8.25

Tamarillo meyvesi


Tamarillo egzotik bir meyve. Domatese benziyor fakat ekşimsi bir tadı var. Çarkıfelek meyvesini de çağrıştıran bir yapısı var. Çekirdekleri çıtır çıtır hissediliyor ağızda. Faydaları ve yetiştirilmesi hakkında buradan faydalanabilir.

22.8.25

Limonlu, dereotlu soslu somon

Malzemeler:

2 dilim somon filetosu 
125 ml yemeklik krema 
bir limonun rendelenmiş kabuğu (± 1 yemek kaşığı)
2 yemek kaşığı tereyağı
yarım limonun suyu
1 yumurta sarısı
2 yemek kaşığı ince kıyılmış dereotu

Yapılışı: 

Somonu tuz, pulbiber ve taze çekilmiş karabiberle tatlandırın. Fırın kabına yerleştirin. Üzerine limon sıkın. Kabın kenarları yanmaması için biraz su ilave edin. Yaklaşık on dakika 200° önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin. Balık fırında pişerken sosu hazırlayalım. Kremayı ve limon kabuğu rendesini tavaya ekleyin ve ısınana kadar pişirin. Tereyağını ve limon suyunu ekleyin ve iyice karıştırın. Ardından yumurta sarısını ekleyin. Sos koyulaşana kadar karışımı çırpın. Servis etmeden hemen önce dereotunu karıştırın. Sosu somonun üzerine dökün ve istediğiniz garnitürlerle servis edin.

20.8.25

Kabaktan Lazanya

 Bir gün önce köfte yapmıştım. Biraz fazla geldiği için kalan harcı buzdolabına kaldırmıştım. Evde üç adet kabak vardı. Aklıma kabaktan islim kebabı yapmak geldi ama zamanım olmadığı için lazanya' ya çevirdim. Siz iç harcını istediğiniz malzemelerden hazırlayabilirsiniz. Kabakları soydum ve ince ince uzunlamasına dilimleyip yağlı fırın kağıdı serdiğim fırın tepsisine dizdim. Bir fırça yardımıyla kabakların üzerini yağladım. 200° ısıttığım fırında hafif kızarıncaya kadar pişirdim.
İç malzemeye ek olarak bir kuru soğan, kırmızı dolmabiber, iki adet sivri biber, üç domates bir kaç diş sarımsak, kaşar peyniri, salça ve baharat kullandım. Beşamel sos ve ayrıca salçalı sos hazırlamadım.

Malzemeler:
3 kabak

Ara kat: 
Artan köfte harcına ek olarak 1 kırmızı dolmabiber, 2 sivri biber, 1 kaşık biber salçası, 2 kaşık domates salçası, 3 diş sarımsak, 1 kuru soğan, 1 küçük kase rendelenmiş kaşar peyniri, 3 domates karabiber, pulbiber, kırmızı biber, tuz, yeteri kadar sıcak su.

Yukarıda anlattığım gibi kabkları fırında pişirdim. 
Bir tencereye biraz zeytinyağı koydum. Doğradığım kuru soğanı biraz kavurdum. Ardından biberleri, sarımsağı ekleyip bir iki dakika sonra salçaları ekleyip kavurmaya devam ettim. Baharatları, tuzuilave ettim. Köfte hamurunu ekleyip karıştıra karıştıra iyice kavurdum. Köftenin dağılması için su ilave ettim.
Kabakları tepsiye dizdim. Üzerine kıymalı harçtan yaydım. Üzerine yine kabakları dizdim. Domatesleri yuvarlak olacak şekilde keserek kabakların Üzerine dizdim. Kaşar peynirini serpiştirdim. Kaynamış sudan kabakların hizasına kadar doldurdum. 200° önceden ısıtılmış fırında kaşarlar eriyene kadar pişirdim.

Afiyet olsun. 

19.4.25

Mantarlı, bakliyatlı, tatlı patatesli wok

 


250 gram doğranmış mantar

230 gram fasulye, nohut, Meksika fasulyesi konserve

3 adet tatlı patates

2 adet yeşil biber

1 adet kapya biber

1 iri soğan

2 kırmızı soğan

3 diş sarımsak 

Zeytinyağı

Tuz, karabiber, pulbiber, kırmızı toz biber, karışık kırmızı zahter baharatı


Derin bir tavaya zeytinyağını koyalım. İri bir şekilde doğranmış soğanları ekleyip kavuralım. Sarımsakları doğrayıp ekleyelim. Ardından iri doğranmış biberleri, tatlı patatesleri ekleyip kavurmaya devam edelim. Konserve bakliyatları ekleyip arada karıştıralım. Baharatları ilave ederek karıştıralım.  Sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirelim. 




25.11.22

Tahin soslu somon

 



Malzemeler

• 4 dilim somon (600 gram, derili)

• 2 kaşık zahter

• 2 çay kaşığı sumak, ve artı ½ çay kaşığı üzerine servis için

• 60 ml zeytinyağı

• 250 gram ıspanak

• 90 gram tahin

• 3 diş ezilmiş sarımsak

• 3½ yemek kaşığı limon suyu

• 1½ yemek kaşığı doğranmış maydanoz 

• tuz, karabiber

Yapılışı 

• Fırın 220 °C ısıtılır.

• Somonlar (4 dilim) yıkanıp kurulandıktan sonra biber ve tuzu eklenir. Başka bir kapta zahter ve sumak karıştırılıp balıkların üzerine yayılır.

• Fırına girebilecek bir tavaya bir kaşık zeytinyağı konarak ıspanaklar bir miktar tuzla sotelenir.

• Somonlar derileri alt tarafa gelecek şekilde ıspanakların üzerine yerleştirilir, ve iki kaşık zeytinyağı gezdirilir. fırında beş dakika tutulur.

• Bir kapta tahin, sarımsak, limon suyu, tuz ve 100 ml su akıcı bir sos kıvamı elde edinceye kadar karıştırılır. 

• Sos hazırlandıktan sonra tava fırından çıkarılır ve balıkların üzerine gelmeyecek şekilde kenarlara dökülür. Tava tekrar fırına konur ve balıkların üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. Limon suyu, maydanoz ve sumak serpilerek servis edilir.

31.8.22

Arpa şehriyeli kıymalı çorba


Malzemeler 
(10-15 kişilik)

250 gr yağsız kıyma 
1 kuru soğan 
3 diş sarımsak 
1 kutu domates sosu
1 bardak arpa şehriye
3 adet yeşil biber
1 yemek kaşığı biber salçası 
2 kaşık zeytinyağ
2 kaşık tereyağ 
1 çay kaşığı pulbiber
1 çay kaşığı karabiber
Tuz, kuru nane
3 litre kadar kaynamış su

Yapılışı 

Tencerede zeytinyağını ve tereyağı eritin, minik doğranmış soğan ve biberleri ilave edin.
Ezilmiş sarımsakları ekleyip yumuşayıncaya kadar kavurun. Salça ve domates sosunu ilave edip biraz daha kavurun. Kıymayı ekleyip kavurmaya devam edin. Baharatları ekleyin.
Kaynamış su ve şehriyeyi ilave edin. Arada karıştırarak şehriyeler yumuşayıncaya kadar pişirin. Tuz ve nane ilave edin.

☆ Su az gelirse ilave edebilirsiniz.
☆ Nane yerine maydanoz da kullanılabilir.

Afiyet olsun.