18.3.12

Maracuya meyveli tart

passievrucht cake by tuhfe001
passievrucht cake, a photo by tuhfe001 on Flickr.

Internette yaptigim gezintilerde Passiflora bitkisinin carkifelek cicegi olarak adlandirildigi ve meyvesine maracuya, mutluluk verdigi icin de ask ya da tutku meyvesi dendigini ogrendim. Passiflora hakkinda buradan daha genis bilgi edinebilirsiniz. Bilgiler icinde gunde iki taneden fazla yenmemesi oneriliyor. Ben tarifi yariya indirip 3 adet passie kullandim. Kendi adima belirtmek gerekirse ucuz bir meyve degil ki her gun tuketebilelim!





Maracuya meyvesi

Carkifelek cicegi

Bu tartin adi kitabimda Passion fruit taart olarak geciyordu. Meyvenin Turkiye`deki adinin ask, tutku meyvesi oldugunu ogrenince ismini degistirmek istedim. "Tutku`lu Tart" desek  nasil olur? Ya da " Ask`la Tart" !

Malzemeler:
250 gr un
125 gr tereyağ
2 kaşık toz şeker (ince)
1 kaşık rendelenmiş portakal kabuğu
1 kaşık rendelenmiş limon kabuğu
soğuk su

Üst harcı için:
6 passie meyvesinin içi
200 gr toz şeker (ince)
1 çay bardağı portakal suyu
2 çay kaşığı portakal kabuğu rendesi
4 yumurta
1 çay bardağı krema
pudra şekeri

Yapılışı

1- Bir kaba elenmiş unu, parçalara ayrılmış yağı alın ve parmak uçlarınızla yağı una yedirin. Şekeri, rendelenmiş meyveleri ekleyin. Aldığı kadar soğuk su ile sert olmayan bir hamur elde edin. Hamuru fazla yoğurmadan beze haline getirip bir naylon poşete ya da kapaklı bir kabın içinde buzdolabında yarım saat bekletin.
2- Unlanmış tezgahta hamuru kalıbınıza göre açarak kenarları iki parmak kadar yüksek olacak şekilde yerleştirin (kalıbı yağlayabilir ya da yağlı kağıtla döşeyebilirsiniz). Hamurun üzerini fırın kağıdı ile kaplayın ve üzerine ağırlık olarak kuru baklagillerden birini serpin. 200 derecelik ısıtılmış fırında aşağı yukarı on dakika pişirin.
3- Bir kapta maracuya meyvesi, şeker, portakal suyu-rendesi, yumurta ve kremayı karıştırın.
4- Dolgu malzemesini hamurun üzerine dökün. Fırının derecesini 190 a düşürün, dolgu malzemesi sertleşene kadar 15-20 dakika pişirin. Üzerine pudra şekeri serpip tekrar fırında 1-2 dakika karamelize olana kadar tutun. Dilerseniz créme fraiche ile servis edin.

Not: Ben ölçüleri yarıya indirerek denedim. Yerken ağza çıtır çıtır gelen passie çekirdeklerinden hoşlanmıyorsanız bir süzgeçten geçirerek kullanmak sanırım uygun olabilir.

Afiyet olsun.

Kaynak: Het Nieuwe Koken

10.1.12

Erikli Peynirli Kek/Cheesecake





Ben taban için çikolatalı bisküvi (chocolate chip cookies) kullandım. Bisküvi sadece undan yapılmış olmamalı. İçinde en azından kepek/yulaf barındırısa iyi sonuç alınır. Yağ oranı da düşük olursa tercihimdir. Fındık parçacıklı bisküviler de çok yakışıyor.
Quark/ Kwark yerine krem peynir/ricotta kullanılabilir. Tam karşılığını bilemiyorum. Lor peyniri biraz cıvıksa kullanılabilir. Kwark yoğurt gibi bir şey. Güya taze peynirmiş ama kıvamı ve tadı daha çok yoğurt gibi. Siz buraya bir göz atıp karar verin hakkında.

Taban için: 

250 gr bisküvi 
2 1/2 kaşık eritilmiş tereyağı

Üstü için:

2 yumurta
500 gr kwark 
60 gr şeker
1 çay k. limon suyu
1/2 çay k. tuz
4 kaşık rendelenmiş mürdüm eriği
200 gr krem fraiche
1/2 çay k. vanilya aroması
2-3 adet mürdüm eriği 

Bisküvileri ezip un haline getirelim. Tereyağını ilave edip karıştıralım. 20 cm lik kelepçeli bir kalıbın altına yağlı kağıt döşedikten sonra karışımımızı bir kaşığın arka tarafı ile bastırarak yerleştirelim. Buzdolabında bekletelim.

Yumurtaları çırpalım. Peynir/yoğurt, şeker, limon suyu ve tuzu ekleyerek karıştıralım. Erik püresini de ekleyip karıştıralım. Kalıbımızı buzdolabından çıkarıp üstüne hazırladığımız karışımı dökelim. 190 derecede ısıttığımız fırında pişirelim. Harç çok cıvık gibiyse biraz daha fazla tutabiliriz fırında. Fakat fazla tutmayın çünkü karışımın çok sert olmasına gerek yok. Kekimizi biraz soğuması için kenara alalım.

Kremayı iki kaşık şeker ve vanilya aroması ile çırpalım. Eriklerin kabuklarını soyup incecik dilimleyelim. Dilimleri soğumuş/ılınmış kekimizin üzerine dizelim. Hazırladığımız kremayı eriklerin üzeri kapanacak şekilde dökelim ve tekrar fırında 5-10 dakika daha pişirelim. Bu arada fırını tekrar ısıtmayı unutmayalım. Üst harcımızın katı pişmesine gerek yok. Buzdolabında en az 6 saat kadar beklettiğimizde istenilen kıvama gelecektir. Kızarmasına da gerek yok. Ben aksam yaptım ve ertesi gün akşama kadar dayanamadık öğle üzeri yedik.