15.2.07
Muzlu Dondurma / Dondurmalı Kek
Muzlu Dondurma
Malzemeler:
200 gr. muz (2 adet)
40 gr. şeker (ince)
yarım limonun suyu
50 ml. sıvı krema
90 ml. yoğurt
Muzları şeker ve limonsuyu ile birlikte robotta püre haline getirin. Krema ve yoğurdu karıştırın. Püreye ilave edin. Karışımı süzgeçten geçirin. (tadına baktığımda şekeri bana yine fazla geldiği için yoğurdu ve kremayı biraz artırdım) Daha sonra dondurma makinanızın talimatlarına göre makinanızı çalıştırın. Yaklaşık 35 dakika sonra dondurmamız yenmeye hazırdır.
Makinamız yok ne yapacağız derseniz fikir verebilirim ama olur mu olmaz mı garanti veremem. Aynı tarif derindondurucuya konulup arada bir karıştırılırsa belki tutar. Sanırım 3-4 saat yeterlidir.
İnternette dondurma tarifleri ararken bir sitede ucuz makinanın da aynı işi gördüğü yazısı beni cesaretlendirdi. Ve çok ucuz bir fiyata makinayı aldım. Her gün dondurma yapacak değiliz ya! bozulana kadar idare ederiz. Ne kadar enerji harcadığını bilmiyorum ama dondurma güzel oldu.
Dondurmalı Kek
Tarifi gelecek...
8.2.07
Havuç Helvası
Malzemeler:
Yarım kilogram havuç
1 lt.süt (ben yarım lt. kullandım)
1 su bardağı şeker
yarım su bardağı sıvı yağ
Badem, antep fıstığı
(ceviz kullandım)
Yarım kilogram havucun kabuklarını soyup (yıkayın) rendeledikten sonra bir tencereye koyun. Süt ve şekeri ilave edin. Süt çekene kadar ara sıra karıştırarak kısık ateşte pişirin.
Suyu çekince sıvı yağı ekleyin ve kahverengi bir renk alana kadar kavurun (ben o kadar bekleyemedim).
Tadına bakın piştiğine eminseniz beklemeyin kahverengi olmasını, ocağı kapatın.
İşte işe son noktayı koyma anı geldi. Helvayı bir kaba boşaltıp üzerine kıyılmış ceviz serpin. Ben tarçın da serpmiştim fena olmadı. İster soğuk isterse sıcak olarak servis yapın. Birkaç gün sonra lezzeti daha güzel oluyor onca sızlanmaya değiyor. Canınız çektikçe bir tabak alıp helvayı daha sonra da yoğurdu üzerine ekliyorsunuz. Cevizlice tarçınlıca yemesi bir harika oluyor.
(Yapımı zor bir tarif değil. Aslında kendi kendine pişen gariban bir helva. Biraz sabır!)
* Tarif Sabah gazetesi eki Damak Tadı'ndan ölçüler yarıya indirilerek alınmıştır.
5.2.07
Mini Lezzetler
Havuç helvalı tartölet
Yabanmersinli/Cranberryli tartölet
Cranberry/yabanmersini kullandığım tartöletleri nasıl yaptım anlatayım. Havuç helvalı olanı daha sonra anlatırım. Krem peynire biraz bal karıştırdım. Tartöletlerin tabanına bir kaşık yaydım. Üzerine yabanmersini reçeli koydum. En üste pastacı şırıngası ile ballı krem peyniri sıktım. Son olarak üzerlerine bal gezdirdim.
Dondurmalı Kek
28.1.07
Ankara Simidi ve İtalyan Ekmeği Focaccia
Dün tüm gün neredeyse hamur işleri ile uğraştım. Çiğ börek, Focaccia ve saatlerimi verdiğim Ankara Simidi yaptım. Ankara simidini bu ikinci denemem. İlk önce normal undan denemiştim. Israrla Ev Cini'nin verdiği oranları içeren undan bulmaya çalıştım.
Neyse bunca açılış konuşmasından sonra Ankara Simidi macereasını anlatayım. İlk denemem hüsranla sonuçlanmıştı. Simitlerim kaskatı kesildiler. Dişlerimiz bayağı zorlandı yerken. Tekrar Ev Cini'nin yolunu tuttum. Yorumların arasında Zinnur'un yaptığı simidin yapım aşamalarını okudum. Ölçüler Ev Cini'nden yapım aşamaları Zinnurdan oldu. Mayalandırma süresi oldukça uzun olsada harfiyyen aşamaları uyguladım. Simidimiz ancak akşam çayına yetişti. Bir önceki simitten oldukça farklı bir simit çıktı ortaya. Evde üşenip hiç kullanmadığım Pizza taşım da işe yaradı. Pizza taşına yalnızca üç simit sığdığı için ben ölçüleri ona göre azalttım. Simitlerim biraz tombulca oldular. Eşim gülümseyerek; tam Ankara simidi olmamış ama çok yaklaşmışsın bu sefer, bunlar hormonlu mu?
Focaccia
600gr un
10 gr maya
1 çay kaşığı şeker
1 kaşık bruschetta (kurutulmuş)
5/6 yemek kaşığı zeytinyağı
ara:
20 zeytin
5 adet kuru domates
1 soğan
deniz tuzu
* bruschetta içeriği: kurutulmuş domates, soğan, sarmısak, dolmalıkbiber, fesleğen, kekik, tuz, chili
- Kurutulmuş domatesleri yumuşayana kadar sıcak suda bekletin
- Soğanı doğrayıp tavada biraz tuz ekleyerek kavurun (ben soğan kullanmadım)
- Maya, şeker, brushetta, 200 gr. un, ve ılık su ile yumuşak bir hamur yoğurup yarım saat dinlendirin
- Kalan una tuz, zeytinyağı ilave edip ele yapışmayacak kıvamda hamur yoğurun. Kurutulmuş domatesleri minik minik doğrayın ve hamura ilave edin. Soğanları da ekleyin.
- İlk yoğurduğunuz hamurla birleştirip birlikte yumuşak ele yapışmayan bir hamur yoğurun. 20 dakika mayalanmaya bırakın.
- Hamuru ikiye bölün, 1,5- 2 cm incelikte açın
- Alt hamuru zeytinyağı sürülmüş tepsiye yerleştir. Çekirdekleri çıkarılmış ikiye bölünmüş zeytinleri yerleştirin (10 zeytin kullandım)
- Üzerini ikinci hamurla kapatın, kenarlarını iyice birleştirin, üzerine zeytinyağı sürün ve deniz tuzu serpin (deniz tuzunu ekmeğim tuzlu olur endişesi ile kullanmadım)
- Yarım saat dinlendirin
- 200 derecede önceden ısıttığınız fırında 25 dakika kadar pişirin (ben süreyi daha uzun tuttum)
20.1.07
Cranberrie'li Kekli Dondurma Katları
Malzemeler:
Kutu dondurma (vanilyalı)
Kutu dondurma (çikolata+kapuçino)
Kek
Cranberie (yabanmersini) marmelatı
Dondurmaları derin dondurucudan çıkarıp 15 dakika buzdolabında beklettim. Dikdörtgen bir kabın içine streçfilm yerleştirip üzerine vanilyalı dondurmadan bir parmak kalınlığında yaydım. Kekim de dikdörtgendi ve tam kalıbıma göreydi. Keki de bir parmak kalınlığında kesip dondurmanın üzerine yerleştirdim. Özgül abladan görüp yapmış olduğum cranberie marmelatını bir kaşık ılık su ile incelttim ve kekin üzerine yaydım. Çikolatalı dondurmadan bir parmak kadarını da marmelatın üzerine yaydım. Tekrar bir parmak kalınlığında kestiğim kekten yerleştirdim. Son olarak vanilyalı dondurma ile katlarım tamamlandı. Streçfilmi kapatıp elimle bastırdım ve 3 saat kadar buzdolabının derindondurucu bölümünde beklettim.
16.1.07
Pirinçli Fındıklı Pasta
400 gr. (1 kase) Uzun Pirinç (basmati kullandım)
100 gr. fındık (ince öğütülmüş)
100 gr. pane harcı
2 yumurta
1 yumurta sarısı+2 kaşık süt (üzeri için)
yarım bardak süt
2 kaşık tereyağı
100 ml. sıvı krema
tuz, baharatlar
Sos:
100ml. ekşi krema
1 kaşık bieslook (incecik doğranmış taze soğan olabilir)
Pirinci tuz attığınız bol suda, kapaklı tencerede hafif ateşte 15 dakika kadar haşlayın. Ocaktan alıp süzün ve tereyağını ilave edip karıştırın.
Bir kapta pane harcını krema ile karıştırın üç dakika kadar beklemeye alın.
İki yumurta ile yarım bardak sütü çırpın. Tuz, biber (ben beyaz biber kullandım), fındıkları ve pane harcını karıştırın. Haşlanmış pirinç ile bu karışımı birleştirin. Karışımı kelepçeli (ø 24cm) yağlanmış kalıba yerleştirin. Önceden ısıtılmış 175 derecede yaklaşık yarım saat pişirin.
Yumurta sarısı ile sütü çırpın ve pirinç pastasının üzerine sürün. Tekrar fırına verip üzeri kızarıncaya kadar iyice pişirin.
Sos:
Kremayı çırpıp ince doğranmış bieslook ile karıştırın. Servis tabağına bir kaşık dökün.
8.1.07
Ciabatta
Hafta sonları marketten aldığım yarı pişmiş ekmekleri ( ciabatta, focaccia, keizer v.b) pişirip sıcacık yemek alışkanlık haline geldi. Geçenlerde sevgili Fethiye'nin nefiss "yoğurmadan ekmeği"ni ve İtalyan ekmeği olan ciabatta yaptım. Ciabatta hazır aldıklarıma benzemedi ama, içime sine sine kendi yaptığım ekmeği yemek gurur vericiydi. Bir dahaki sefere farklı tarif deneyeceğim. Bu kez kolay bir tarif denedim.
Malzemeler:
350 gr. kadar un
aldığı kadar ılık su
1 y.k zeytinyağı
7 gr. kuru maya
1 çay k. şeker
1,5 çay k. tuz (isteğe bağlı ayarlanabilir)
Ilık suda maya ve şekeri eritelim. Un ve tuzu bir kaba eleyelim. Maya ile unu, zeytinyağını karıştırıp, suyla kulakmemesi yumuşaklığında bir hamur yoğuralım. Hamura diktörtgen şekil verip, üzerini kapatarak yarım saat dinlendirelim. Hamuru ikiye bölüp elimizle sündürelim, güzel bir şekil verelim ve tepsiye yerleştirip üzerini örtelim. Tekrar yarım saat dinlendirelim. (Ben fırına vermeden önce hamurun üzerine biraz un serptim) 220 derecede ısıtılmış fırında 20 dakika kadar pişirelim.
23.12.06
Işgınlı Tart
Daha önce sevgili Mine'nin ışgınlı kekini deneyip çok sevmiştim. Bu kez yine o keke yakın bir lezzet yakaladım fakat ışgınım az geldiği için elma ilave ettim.
Hamur:
200gr. kekun
125 gr. tereyağı
100 gr. şeker
1 paket vanilya şekeri
2 yumurta
Dolgu:
2 ışgın (rabarber)
1 elma
Beze:
2 yumurta akı
100 gr. şeker
100 gr. kadar fındık (ince çekilmiş)
- Kalıbınızı (Ø 24) yağlayın. Fırınınızı 170 dereceye ayarlayın.
- Yağ, vanilya şekeri ve şekeri iyice çırpın.
- Yumurtaları birer birer ekleyip iyice karıştırın.
- Unu ilave edin. Yumuşak bir hamur elde edin (Un ayarını kendiniz azaltarak veya çoğaltarak yapın, yumurtaların büyüklüklerine göre un miktarı değişebilir).
- Işgını yıkayıp kurulayın ve soyun. 4cm uzunluğunda kesin. Elmayı temizleyip ince ince dilimleyin.
- Kalıba hamuru yayın. Üzerine ışgınları ve elmaları dizin.
- Fırında 30-45 dakika kadar pişirin.
- Yumurta aklarını köpük oluncaya kadar çırpın.
- Şekeri ilave edin, köpüğün sönmemesine dikkat edin.
- Fındıkları ilave edip dikkatlice karıştırın.
Afiyet olsun.
* Bezeyi isterseniz tarçın, cevz-i bevva (muskat cevizi) ya da kakule ile tatlandırabilirsiniz.
18.12.06
Ispanaklı kek
- Şeker ve yumurtayı iyice çırpın
- Ispanak püresini yavaş yavaş tahta kaşıkla karıştırarak ekleyin
- Un, kabartma tozu, vanilya şekerini ilave edin
- Karışımı kalıba (yağlanmış) dökün
- Önceden ısıttığınız 170 derecelik fırında 20-30 dakika pişirin
- Tencereye süt, un, şeker, unu (silme kaşık) koyun
- Koyu kıvam alıncaya kadar karıştıra karıştıra pişirin
- Keki iple ikiye kesin
- Arasına soğumuş kremayı sürün
- İkinci keki üzerine kapatın
- Üzerine köpürttüğünüz krem şantiyi sıvayın
- İstediğiniz gibi süsleyin
- Buzdolabında soğuttuktan sonra servis edin.
19.10.06
Kadir gecesi
Ben Türkiye'de iken bu yaz kızkardeşimin yaptığı kandil simidi'nin tarifini vererek bir başlangıç yapmış olayım. Tarifi buradan okuyabilirsiniz.
Hepimizin "kadir gecesi" mübarek olsun.
21.9.06
Pasta
200 gr. kedidili bisküvisi
1 bardak sıcak suda eritilmiş neskafe
50 gr. bitter çikolata
50 gr. fındık
250 gr. çilek
250 gr. ricotta ya da labne (mascarpone)
75 gr. şeker
1 limon
1 çay kaşığı (silme) agar agar
2 ½ dl. krema (10 yemek kaşığı)
Kalıbın içine streç folyo serdim. Benim kullandığım kedidili bisküvileri uzun oldukları için ortadan bıçakla kestim. Bir bardak sıcak suyla hazırladığım neskafeye bisküvileri batırarak, kalıbın kenarlarına ve tabanına dizdim. Çikolatayı, fındıkları irice robotta ezdim.Çilekleri doğradım.
Bir kapta ricotta peynirini şekerle çırptım. Fındıkları, çilekleri ve çikolataları ricotta peynirine ilave edip karıştırdım. Limonu yıkadıktan sonra kabuğunu rendeleyip suyu ile birlikte kaynattım. Agar agar ilave edip karıştıra karıştıra koyulaşana kadar pişirdim. Ilıdıktan sonra ricottalı karışıma yavaş yavaş karıştırdım. Kremayı koyulaşana kadar çırptıktan sonra karışıma ekledim.
Kedidillerinin üzerine karışımdan döküp bir sıra daha ıslatılmış bisküvilerden dizdim. Kalan karışımı da döküp üzerini düzledim. Buzdolabında 24 saat (4 saat yeterli) beklettikten sonra üzerini çikolata parçaları ile süsledim.
14.9.06
Bılamık
Bılamık bir tatar yemeğidir. Ben çok seviyorum bu yemeği. Kimden öğrendiğimi tahmin edersiniz umarım. En güzel yine kayınvalidem yapar. O yaptığı zaman parmaklarımızı bile yeriz! Ben hazır alıp yapıyordum ama kesinlikle kendi yaptığımız bılamığın tadını tutmuyordu. İkinci deneyimim olduğu için henüz tam istediğim gibi yapamıyorum. Daha doğrusu hamuru yeterince sert yoğurup, şeritleri eşit kesemiyorum. Aşağıda verdiğim malzeme listesi bir tabura yetecek kadardır. Yapmak isteyenler ölçüleri yarıya indirirlerse iyi olur. Ben ertesi güne kalınca da çok sevdiğimden kocaman bir tencere ile pişiriyorum.
Malzemeler:
6 adet tavuk budu
4 küçük ya da 3 orta boy patates
1 büyük boy kuru soğan
1 kaşık salça
1 buçuk bardak (250 ml.) Un
tuz, karabiber, pulbiber
Hamur:
Unu bir kaba alıp ortasını açıyoruz. Tuzunu serpip yavaş yavaş su ilave ederek sertçe bir hamur yoğuruyoruz. Üstüne nemli bez örterek bir kenara alıyoruz. Yarım saat dinlendirdikten sonra, iki ya da tek beze yapıp hamurları mantı yapar gibi açıyoruz. Yufkamız erişteden azıcık daha ince olacak. Çok ince açarsak pişerken eriyip dağılabilir. İçine yumurta koymadığımız için daha hassas bir hamur! Yufkamızdan iki parmak enliliğinde şeritler kesiyoruz. Bu şeritleri tekrar ince ince erişte keser gibi kesiyoruz. Bir bezin üstüne serip, sosunu hazırlamaya koyuluyoruz.
Bir tencereye zeytinyağı ( ya da tereyağ) koyup, küçük küçük doğradığımız soğanları ilave edip hafifçe kavuruyoruz. Tavuk butlarının (derisiz) etlerini kuşbaşı doğrayıp, tencereye etleri ve kemikleri ekleyip kavurmaya devam ediyoruz. Küp küp doğradığımız patatesleri de ilave edip birkaç dakika daha pişiriyoruz. Salçasını tuz ve biberleri de ekldikten sonra sıcak su ekleyip kaynatıyoruz. Kestiğimiz kibrit çöpü şeklindeki hamurlarımızı, kaynayan suyumuza ilave edip pişmeye bırakıyoruz. Makarnalarımız piştiğinde, tavuk kemiklerini yemeğin içinden çıkararak sıcak sıcak servis yapıyoruz.
Ravioli
Malzemeler:
400 gr.un
5 yumurta
1 kaşık su
bir fiske tuz, biber
1 damla sirke
300 gr. Hüttenkäse (lor ya da ricotta)
80 gr. parmezan peyniri (rendelenmiş)
4 lt. su
100 gr. tereyağ
Unun ortasını açıp 4 yumurta, bir damla sirke ve bir kaşık soğuk su ile katıca bir hamur yoğuralım. Plastik bir torbanın içine koyup yarım saat dinlendirmeye alalım.
Hüttenkäse' yi (ya da lor) bir bezin içine alıp iyice sıkıp, suyunun akmasını sağlıyoruz. Peyniri bir kaba alıp üzerine 1 yumurta, 40 gr. parmezan, tuz ve biberi ekleyip karıştırıyoruz.
Hamurumuzu iki beze yapıp bezeleri 1mm açalım. Alt yufkaya bir tatlı kaşığı yardımıyla ( pastacı şırıngası kullanılabilir) eşit aralıklarla peynir dolgumuzu yerleştirelim. Parmağımızla boş kalan yerleri kare şekli verecek şekilde ıslatalım. Diğer yufkayı da üzerine kapatıp elimizle ıslattığımız yerlerin üzerini yapıştıralım. Hamur kesme aletiniz varsa onunla, yoksa bıçakla 4mm aralıklarla kareler keselim. Yarım saat kurumaya bırakalım. (Ben yufkayı kareler halinde kesip peynirleri yerleştirdim ve üçgen şeklinde katladım. Bazılarını da tortellini gibi katladım)
Tencereye tuz ve suyu koyup kaynatalım. Raviolileri atıp on dakika kadar hafif ateşte pişirelim. Süzdüğümüz raviolileri servis tabaklarına alalım. Üzerlerine erittiğimiz tereyağını gezdirip kalan parmezan peynirlerini serpelim.
Tarif Blue Band`ın "Pasta&Rijst" kitabından alınmıştır.
13.9.06
Ekmekarası
Hırsızlık Olayları
Sevgili Tijen' in (Mutfakta Zen) sitesinde yayınlanan yazıyı aynen kopyalıyorum.
"BU YAZIYI WWW.ISKENDERIYE.COM SITESININ ALT SITESI OLAN WWW.GURME.NET SITESININ YUZSUZLUGUNU IFSA ETMEK ICIN YAZIYORUM. EGER OTOMATIK OLARAK ALIYORLARSA YAZI VE RESIMLERIMIZI, BUNU DA YAYINLAYACAKLARDIR. SIZLERDEN RICAM SIZLER DE SITELERINIZDE BENZER YAZILAR YAYINLAYINIZ KI ONLARI DA YAYINLASINLAR. SADECE BEN SEN O DEGIL, NEREDEYSE TUM YEMEK BLOGLARININ YAZILARI (KI ARALARINDA OZELLERIMIZ DE VAR, YANI IC DOKTUGUMUZ, GURME.NET SITESININ OKURLARINI NORMALDE ILGILENDIRMEMESI GEREKENLER DE. USTELIK BU ISI 2005 YILININ HAZIRAN'INDAN BERI YAPIYORLAR. SAYFANIN SAG TARAFINDAKI ARSIVLERDE EMINIM KENDI ADRESLERINIZI VE YAZILARINIZI DA BULACAKSINIZ. TESADUFEN GORMESEM DAHA DA DEVAM EDECEKLERDI. BU SITENIN DOMAIN SAHIBI VE BILGILERI SOYLE (TESEKKURLER Z.!)
*ADRES BILGISINI KALDIRIYORUM ÇÜNKÜ DOGRU ADRES DEGIL!
*
SIKAYET ICIN AYRICA INFO@ISKENDERIYE.COM ADRESINE YAZMANIZI RICA EDIYORUM. BU SITEDE GUNLUK LINKLERIMIZ OLDUGU GIBI YAYINLANIYOR. BU YAZI SONRADAN GELENLER OLACAGI ICIN KISA BIR SURE SONRA ANA SAYFADA GORUNMEZ OLACAK. LUTFEN SIZ DE DURUMU SITENIZDE YENI BIR YAZIYLA DUYURUN."
Emeğe saygı duymayanları kınıyoruz!
Malzemeler:
Ekmek
Kıvırcık
Kiraz domatesler
Salatalık
Gorgonzola peyniri
Chedar peyniri
Kırılmış fındık
Tere Filizi (çimlenmiş)
Tuz, karabiber
Fındık fındık projesi için çok sönük bir tarif. Karnımız acıktığında evde de malzeme varsa en azından böyle bir ekmekarası ile karnımızı doyurabiliriz. Tere filizi yerine, yonca filizi (alfalfa, lucerne, purple medick) fesleğen ya da roka kullanılabilir. Öğrendiğime göre yonca filizi on çeşit vitamin ihtiva ediyormuş. Gorgonzola yerine diğer peynir çeşitlerinden seçebiliriz. Çeşitlendirmek bize kalmış, yeterki fındık serpiştirmeyi unutmayalım. Bu tarz sandeviçlerde (ekmekiç) genelde çamfıstığı kullanılır. Biz neden fındık tercih etmeyelim! Bence fındık, kahvaltıdan ana yemeğe kadar her şeye yakışıyor.
Ekmeğinizin arasına malzemeleri dilediğiniz gibi dizin, istediğiniz baharat çeşitleriyle de tatlandırın, ekmekarası hazırdır.
Sevgili Fethiye sitesinde maş fasülyesini çimlendirmişti. Ben şimdilik hazır alıyorum, ama en kısa zamanda kendim çimlendirmeyi düşünüyorum. Nohut, fasulye, mercimek, ya da tohum çeşitlerinden bir çok ürün de çimlendirilerek tüketilebilir.
11.9.06
Fındıklı bisküvi/ Fındıklı karışık sebze
Malzemeler:
150 gr. tereyağ
75 gr. şeker
2 yumurta
140 gr. Un
60 gr. soya unu
½ çay kaşığı kakule
½ çay kaşığı tarçın
½ çay kaşığı kabartma tozu
½ çay kaşığı tuz
75 gr. fındık tozu
50 gr. fındık
2 kaşık soya sütü
Yapılışı:
- Yağ ile şekeri iyice çırpalım.
- Yumurtaların sarılarını ayıralım (1 yumurta sarısı daha sonra üzerine sürülecek!).
- Yumurta aklarını ilave edip karıştıralım.
- Yumurta sarısı, kakule, tarçın, kabartma tozu, tuz, fındık tozu, un ve soya ununu ekleyip tekrar iyice karıştırıp hamurumuzu yoğuralım. Un az gelmiş ise ilave edebiliriz.
- Hamuru 1 saat dinlendirelim.
- Yumurta sarısı ile soya sütünü karıştıralım.
- Hamurumuza şekil verip tepsiye dizelim.
- Hazırladığımız soya sütlü yumurtayı üzerlerine sürelim.
- Bisküvilerin ortasına yarım ya da bütün fındık batırıp fırında 6-8 dakika pişirelim.
- Fırından çıkarıp ızgarada soğutalım.
Fındıklı karışık sebze
Malzemeler:
200 gr. brokoli
1 küçük kabak
1 adet kırmızı dolmalık biber
200 gr. haricotverts (taze fasülye olabilir)
3-4 adet arpacık soğan ya da 1 orta boy kuru soğan
100 gr. mantar
3 kaşık zeytinyağı
45 gr. hazır peynir sosu
75 gr. iri çekilmiş fındık
parmezan, tuz, biber, bir diş sarmısak
Yapılışı:
- Soğanları doğrayıp zeytinyağ koyduğumuz tencerede çok hafif kavuralım.
- Temizleyip yıkadığımız fasülyeleri ilave edip biraz daha kavuralım.
- Dolmalık biberi ve kabakları da kare kare doğrayıp ilave edelim. Mantarları da yıkayıp doğradıktan sonra tencereye alalım.
- Çiçek çiçek ayırdığımız brokolileri yıkayıp süzdürelim ve tencereye aktaralım. Pişirmeye devam edelim. Ara sıra karıştıralım, sebzeler yumuşayınca fındıkları, sarmısak, tuz ve biberi ilave edip ocaktan alalım. Bir fırın kabına boşaltalım.
- Bir kaba büyük bir bardak (250ml.) soğuk su doldurup peynir sosunu boşaltalim. Krema haline gelinceye kadar pişirelim. Ocaktan alıp sebzelerin üzerine gezdirelim. Üzerine bir miktar parmezan peyniri serpip fırına sürelim.
- Peynirler kızarınca fırından çıkarıp servis edelim.
Her hakkı bloglararası fındık projesine aittir. Bu yazımla ilgili hiçbir maddi talebim olmayacaktır.
9.9.06
Fırında brokoli
Malzemeler:
450 gr. milföy hamuru
300 gr. brokoli
100 gr. fındık
100 gr. eski kaşar
3 kaşık ufalanmış bayat ekmek
3 yumurta
100 ml. sıvı krema
beyazbiber, tuz
Yapılışı:
- Brokoliyi temizleyip küçük parçalara ayıralım. Buhar tenceresinde (yoksa suda) 3-4 dakika haşlayalım.
- Fındıkları robotta (ya da havanda) irice öğütelim.
- Milföy hamurlarımızı eritelim. Yağlanmış kalıba ya da tepsiye kenarları bir parmak taşacak şekilde döşeyelim.
- Ufaladığımız ekmekleri hamurumuzun tabanına serpiştirelim.
- Brokolileri ve fındıkları ekmeklerin üzerine döşeyelim.
- Yumurtaları krema ile birlikte çırpıp tuz ve biberini ekleyelim.
- Kremalı karışımı brokolilerin üzerine dökelim.
- Rendelenmiş eski kaşar peynirini de karışımın üzerine serpelim. Artan milföylerden kareler kesip dekor yapalım.
- Önceden ısıttığımız 200 derecelik fırında 45 dakika pişirelim.
3.9.06
Fındıklı Pastacıklar
- 4 yumurta akı
- 1 yumurta
- 3 yumurta sarısı
- 200 gr. şeker (100 gr. ara dolgu için)
- 10 gr. un
- 400 gr. kestane (haşlanmış robotta irice çekilmiş)
- 200 gr. tereyağ
- 175 gr. fındık
- süslemek için çikolata parçaları
Fındıkların (kavrulmuş) 100 gr. kadarını robotta öğütüp, 50 gram şeker ve unu ilave ederek karıştırıyoruz. Yumurta aklarını bir fiske tuzla sertleşene dek çırpıyoruz. Kalan 50 gram şekeri azar azar ilave ediyoruz. Bu karışımı fındık ezmesi ile birleştiriyoruz. Karışımdan kaşık kaşık alıp silikon minik muffin kalıbına ya da tepsiye döşediğiniz yağlı kağıt üzerine (6cm çapında) 30 adet döküyoruz. Önceden ısıttığımız 170 derecelik fırında 20-25 dakika pişiriyoruz. (fırınınızın ayarına göre pişirirseniz daha iyi olur, dikkat edelim bezelerimiz yanmasın!) 30 adet bezeden 3 katlı pasta yapınca toplam 10 adet mini pastacıklar elde ediyoruz.
Ara dolgu:
Benmari usulü 100 gr. şekerle yumurta sarılarını ve bütün yumurtayı ılınıncaya kadar çırpıyoruz. Sıcak su banyosundan karışımı alıp soğuyana kadar çırpıyoruz. Ayrı bir kapta yağı çırpıyoruz. Yavaş yavaş yumurta sarılarını ilave ederek pürüzsüz hale gelinceye dek çırpmaya devam ediyoruz.
75 gram fındığı robotta krem haline gelinceye dek eziyoruz. Yumurtalı kremaya ilave edip karıştırıyoruz.
Hazırlanışı:
Fırında pişirip soğuyan bezelerden birini alıp kağıt kek kalıbımıza yerleştiriyoruz. Üzerine krema sürüp kestane serpiştiriyoruz. Bu işlemi üç kez tekrarlayıp en üste krema sürdükten sonra, çikolata parçaları ile süslüyoruz. Çikolata sosu döküp tekrar fındık serpiştirilebilir.
Not: Minik pasta yapmaya üşenirim diyorsanız; 3 adet 18cm çapında pişirdiğiniz bezelerden bir adet büyük bir pasta elde edebilirsiniz.
Her hakkı bloglararası fındık projesine aittir. Bu yazımla ilgili hiçbir maddi talebim olmayacaktır.
31.8.06
Fındıklı Toplar
Malzemeler:
150 gr. bitter çikolata
4 kaşık sıvı krema
1 kaşık tereyağ
Yeteri kadar bütün fındık ve çekilmiş fındık
Yapılışı:
- Çikolatayı bir kabın içine kırıp kremayı da ekleyerek ocakta ya da mikrodalga fırında (%100 kapasitede 1 dakika) erititelim
- Ocaktan alıp yumuşamış tereyağını ilave edip iyice karışıma yedirelim.
- İnce çekilmiş fındık (yarım su bardağı kadar) ilave edip karıştırıp buzdolabında istenilen katılığa ulaşana kadar bekletelim.
- a) Çikolatadan küçük parçalar koparıp toplar yapıp fındığa ya da başka bir malzemeye bulayalım.
- b) Bütün fındıkların üzerine pastacı şırıngası (aletin adını yeni öğrendim) ile çikolatalı karışımı sıkalım. (İsteğe bağlı) hindistan cevizi veya başka malzemelerle süsleyelim.
Her hakkı bloglararası fındık projesine aittir. Bu yazımla ilgili hiçbir maddi talebim olmayacaktır.
27.8.06
Fındıklı Dondurma
14.8.06
Patlıcan Salatası
Dün patlıcan yemeği pişecekti evde. Aklıma salata-ye etkinliği gelince, ben de klasik de olsa patlıcan salatası ile katılayım istedim.
4 adet patlıcanı fırında közledim. Fırın hazır yanmışken yanına birkaç tane de patates koydum. Patlıcanların kabuklarını soyup bir kenara aldım. Patatesler taze oldukları için kabuklarını soymadım.
Yeteri kadar yeşil biber, kırmızı soğan, maydanoz (evde yoktu) doğradım. Soğumuş patlıcanları da doğradıktan sonra diğer malzemeleri ekledim. Ezilmiş sarmısak, tuz, karabiber, limon, sıvı yağ ilave ederek karıştırdım.
Biraz patlıcan salatasına iki siyah zeytin ve feta peyniri ilave edip bu karışımı içini boşalttığım domatese doldurdum. Közlenmiş patatesle birlikte servis ettim (kendime).
26.6.06
Kolay Pasta
Pandispanya
3 yumurta
150gr. şeker
300 gr. un
175 gr. tereyağ
portakal kabuğu rendesi
100 ml. süt
portakal suyu (taze)
2 dl. krema
Dr. Oetker Krem ole
200 gr. mascarpone/labne
1 bardak süt
1 pak. krema sertleştirici
süsleme için: çikolata parçaları ve şekerli badem ezmesi (mecburiyetten!)
Hazırlanışı
1. Fırını 180 dereceye getirip ısıttım. Kalıbı yağladım.
2. Yumuşamış tereyağını derin bir kabın içine aldım.
3. Şeker, vanilyalı şeker, bir fiske tuz ve portakal kabuğu rendesini de ilave edip mikserle çırptım.
4. Teker teker yumurtaları ekleyip tekrar çırptım.
5. Karışımı yağlanmış kalıba döktüm.
6. Keki aşağı yukarı 25 ya da 30 dakika pişirip, 10 dakika kalıpta soğumaya bıraktım.
Ara Dolgu/Üst sıvama
1 Krem ole, süt, krema, krema sertleştirici'yi derin bir kapta çırptım.
2 Labne peynirini de yumuşatıp kremaya ilave edip mikserle iyice karıştırdım.
Yapılışı
*Keki soğuyunca iple ortadan ikiye böldüm. Taze portakal suyu ile her iki parçanın iç yüzeylerini ıslattım.
*Krem ole ile hazırlanmış kremadan biraz alıp alt kekin üzerine sürdüm.
*Üst parçayı yerleştirip kalan kremayı pastanın her tarafına sıvadım.
Evde bu pastaya yakışabilecek bir süsleme malzemesi bulamadığım için çikolata parçaları ve şekerli badem ezmesi ile süsledim.