29.7.05

Karnıyarık





Belki Türkiye'de de böyledir fırınlar, bilemeyeceğim. Alevler sayesinde çok kolay közleniyor patlıcanlar.
Bildiğimiz karnıyarık... sadece patlıcanı daha hafif olsun diye fırında közledim.

26.7.05

Özgül'ün Salatası

 
 
Sevgili Özgül'ün sitesinde görüp denediğim bir lezzet. Tarifi okuyunca belki birbirine zıt malzemeler yanyana gelmiş gibi düşünebilirsiniz. Ben ekşi+tatlı+tuzlu kombinasyonlarını bir arada yiyebileceğimi pek sanmıyordum. Teşekkürler Özgül beni bu salatayla tanıştırdığın için, çok güzeldi. 
[ben kereviz yerine bir adet koolrabi'yi (alabaş) haşlayıp kullandım]

Öneriler: Yumurta sevmiyorsanız kullanmayabilirsiniz. Az yağlı mayonez yerine yoğurt ve normal mayonezi karıştırıp kullanabilirsiz. 
Ya da mayonezsiz, yağlı kremamsı koyu kıvamlı bir yoğurt yeterli. Yoğurt ve crème fraiche karışımı da  yakışıyor.
Elma hafif ekşi ve sert olunca harika bir tat veriyor salataya.

24.7.05

Kazan börek



Şimdiye kadar bu yemeği yaparken ölçü kullanmadım hiç, hep göz kararı yaptım. Belli bir ölçü veremeyeceğim için kusura bakmayın.

Mantı hamuru gibi sertçe bir hamur yoğurun. Üzerine nemli bir bez örterek kenara alın. Yine mantı içi gibi soğanı elinizde (rendelemeyin, sulanmasın) ince ince doğrayın. Kasaptan aldığınız kıymalık az yağlı eti kendiniz iki keskin bıçak yardımıyla incecik kıyın. Hakiki kazan böreği kendi kıydığınız kıymayla yapılır ve harika bir tadı vardır. Böyle bir imkanınız yoksa, normal kıyma ile de yapabilirsiniz. Soğanı kıymayı tuz ve karabiber ilave ederek karıştırın.

Hamurdan bezeler yaparak üzerlerini örtün. Bezenin birini mantı hamuru kalınlığında (inceliğinde) açıp çay bardağıyla keserek şekilllenirin. Kestiğiniz yuvarlakların içine hazırladığınız kıyma harcından doldurup güzelce yapıştırın ve temiz bir bez üzerine hamurlarınızı dizin. Hamurların üzerini kurumamaları için temiz bir bezle örtün. Diğer bezeleri de aynı şekilde yapın. Büyükçe bir tencereye su koyup kaynatın, suya tuz ilave ettikten sonra hamurları içine atıp pişirin. Kat kat buhar tencereniz varsa onda da pişirebilirsiniz. Piştikten sonra servis tabağına alıp, üzerine sarmısaklı yoğurtlu sos ve kızdırılmış tereyağı gezdirin pul biber serpiştirdikten sonra sıcak sıcak servise sunun.

Afiyet olsun.

21.7.05

Kolay Pasta



Portakalların mevsimi değil ama, belki cheescake falan yaparım diye almıştım. Cheescake yapmaya fırsatım olmadı, onun yerine kolay bir pasta yaptım (portakallar çürüyecekti yoksa).

Bir kutu krem peynir ile bir bardak sütle hazırlanmış toz kremşantiyi çırptım. 3 -4 adet portakalı soyup daireler halinde ince ince dilimledim. Bir kabın içerisine streç yerleştirip bir kaç portakal dilimi dizdim. Üzerine krema daha sonra bisküvileri kırıp yerleştirdim. Sırayla malzemeler bitene kadar işlemleri tekrarladım ve streç filmi pastanın üzerini iyice örtecek şekilde hafif bastırarak kapattım. Buzdolabında bir gün beklettim. (Çünkü evde henüz bitmeyen turtalarımız vardı) Streç filmi açıp pastayı bir tabağa ters çevirdim. Portakallı mozaik pasta gibi bir şey oldu.

13.7.05

Pırasalı muffin/ Tuzlu kek



Ziyafet dergisinden aldığım bir tarif. Muffin tuzlu yapıldığı gibi tatlı çeşitleri de var. Kek türü aslında. Hangi ülkeye ait olduğunu bilmiyorum. Bir çok ülkede bu kalıplar içinde yapılıyor ve muffin kalıpları olarak adlandırılıyor. Kalıbın ambalajında Türkçe ye
" kurabiye kalıbı" olarak çevrilmiş.


Malzeme:
2 pırasa
2.5 su bardaı un
4 yumurta
1 su bardağı süt (ben daha fazla kullandım)
yarım su bardağı sıvı yağ
250 gr. çedar (ben Hollanda peyniri kullandım)
1 çay k. pulbiber
1.5 çay k. kabartma tozu
tuz, çörekotu, haşhaş, susam

* Derin bir kapta sıvı malzemeleri çırpın. Peyniri (rendelenmiş) ekleyin.
* Ayrı bir kapta kuru malzemeleri harmanlayın. Ve sıvı karışıma ilave edin.
* Pırasaları ince kıyıp hamura ilave edin ve pulbiberi ekleyin.
* Hamuru yağlanmış muffin kalıplarına paylaştırıp her birinin üzerine haşhaş, susam, çörekotu serpin. Önceden ısıtılmış fırında (150 derece) 30 dakika kadar pişirin.

Bizim muffinlere ben biraz daha süt ekledim, hazır doğranmış pırasa almıştım belki o yüzden koyu olmuştur. Tuzu da fazlaydı. Peynir tuzlu ise biraz tuzu azaltmak gerekir herhalde.

11.7.05

Kaşarlı Mantar Güveç



Yemek zevki dergisinden aldığım nefis bir tarif.
Malzemesi:
400 gr. haşlanmış mantar
300 gr. kabuğu soyulmuş, ince doğranmış domates
200 gr. ince, yuvarlak kesilmiş sivri biber
100 gr. tereyağı (sıvı yağ da olabilir)
100 gr. rendelenmiş kaşar peyniri
100 gr. dil peyniri (ben kullanmadım)
1 kahve fincanı süt
1 baş iri kuru soğan, (ince kesilmiş)
1 tatlı kaşığı tuz
1çay kaşığı karabiber

Hazırlanışı:
Mantarları piyaz gibi keserek hazırlayın. Soğan, biber ve domatesleri doğrayarak bir kenara alın. Tavaya yağ koyup erittikten sonra soğanları biraz kavurun. Biberleri ekleyip hafif pişirin. Mantarları koyup beş dakika sonra domatesleri ekleyin. Tuzu, karabiberi ve sütü koyduktan sonra kaynayıncaya kadar pişirin. Hazırlanan malzemeyi güveçlere (küçük) paylaştırın. Üzerlerine kaşar peyniri serpiştirin. Dil peynirlerini ince dilimleyerek üzerlerine dizin. Fırında üzerleri pembeleşinceye kadar pişirin.


8.7.05

Dondurma



Subi'nin dondurma tarifinin yarısını şeftalili yarısını kivili yapmıştım. Bizim aile için bu kadar dondurma biraz fazlaydı tabi. Kivili karışımı bir kasede dondurup buzdolabında beklettim.(erimeden fotoğrafını çekip hemen eklemek istedim, henüz tadına bakmadım) Kivi biraz ekşi olduğu için biraz şekeri fazla koymuştum. Üzerine önceki dondurmanın tam tersi bu kez şeftali sosu döktüm. Tabağın kenarlarına erik ve yeni dünya dizdim. Daha önceden şeftalili dondurmadan artan harcı buzluklara koyup dondurmuştum. Onları da meyvelerin üzerine koydum. En üstte de yine çikolatadan yaptığım yıldız.
(dondurmayı yedik; 500 gr. kiwi biraz fazla gelmiş gibi geldi bize, azaltılırsa daha güzel olabilir. Ben şeftalili olanı daha çok sevdim)

5.7.05

Dondurma


Rotterdam fotoğraflarına tatlı bir ara verelim ne dersiniz?

Bu dondurma, Tarif Defteri'nden Subi'nin tarifi. Teşekkürler Subi, dondurma çok güzel oldu. Subi'nin tarifinde çilek kullanılmıştı. Ben verilen 1 kilo çilek yerine yarım kilo şeftali ve yarım kilo kiwi kullandım. Yoğurt ve krem şanti ile hazırladığım karışımın yarısını kiwi ile, diğer yarısını şeftali ile karıştırdım. Bir kabın içine ilk önce streç film daha sonra kabın ortasına bir kase oturttum. Daha sonra karışımı kenarlardan döktüm, böylece dondurmanın ortası boş kaldı. Süsleme için, bitter çikolatayı mikrodalga'da eritip minik bir poşetin içine doldurdum ve ucunudan çok küçük kestim. Yağlı kağıdın üzerine desenler oluşturacak şekilde sıktım. İsterseniz yağlı kağıdın tersinden isteğiniz deseni çizip, ön tarafına çikolata sosu dökebilirsiniz. Benim desenler doğaçlama olduğu için biraz yamuk oldular.
Donduktan sonra dondurmanın üzerini süsledim. Kiwi' den ayırmış olduğum bir çay bardağı kadar sosu da orta boşluğa doldurdum.

2.7.05

Sebzeli Makarna



Bu tarifi nereden aldığımı hiç hatırlamıyorum. Eğer hatırlayan olursa kaynak gösterebilirim.

Bamya makarna olursa görüntüsü daha güzel oluyor. Makarnayı şehriye kavurur gibi az bir zeytinyağı ile sürekli karıştırarak kavurdum. Üzerine biraz su ekleyerek makarnalar yumuşayıp suyunu çekinceye dek pişirdim. (pilav pişirir gibi)
Ayrı bir tavada yine az bir yağla havuç ve brokoli köklerini sonra brokoli çiçeklerini ilave ederek sebzeleri biraz dişe dokunur şekilde pişirdim. Bu karışımı başka bir kaba alıp, mantarları da kavurdum. İsterseniz mantar yerine tavuk fileto da kullanabilirsiniz. O zaman yanında tavuk servis etmenize de gerek kalmaz.
Makarnayı, mantarı ve sebze karışımını bir kapta karıştırıp baharatlar ve tuz ile tatlandırdım.
(sebze karışımına ocaktan almadan bir dakika önce soya sosu ilave edebilirsiniz. O zaman baharat ve tuzu biraz eksiltmeniz gerekir.)
Afiyet olsun.

1.7.05

Brokoli Çorbası



Sabah gazetesinin 'sofra' ekinden aldığım bir tarif.
50 gr. brüksel lahanası
yarım kilo brokoli
4 adet patates 2 adet tavuk suyu tableti (et ya da tavuk suyu)
zeytinyağı, su
tuz, karabiber, kırmızı biber

Patatesin kabuğunu soyduktan sonra küçük parçalar halinde doğrayın. Brokoli ve brüksel lahanaları ile birlikte tencereye aktarın. Yeterince zeytinyağı ekleyerek kavurun. Üzerini geçecek kadar su ( et suyu) ekleyin. Tavuk suyu tabletlerini, yeterince su, karabiber, tuz ve kırmızıbiber ekleyin. Yumuşayana dek haşlayın. Sonra blendırdan geçirin. Servis tabağına aldığınız çorbaya isteseniz krema ekleyerek servis yapabilirsiniz.

Size daha kolay bir tarif vereyim. Bu çorbayı Ankara'dan Leviathan da çok seviyor. Brüksel lahanası kullanmayabilirsiniz. Sadece brokoli ile de güzel olur.
Brokolileri, patatesi ve soğanı bir tencerede iyice yumuşayana dek haşlayın. (et suyu varsa kullanabilirsiniz) Blendırdan geçirin. Baharatlarını ilave edin. Üzerine sosunu hazırlayın. Servis tabağına aldıktan sonra krema ya da sosu gezdirin. Afiyet olsun.