Ben dondurmayı cranbery ile yaptım. Dilerseniz diğer meyvelerden de deneyebilirsiniz. Cranbery paketinin üzerinde yaban mersini yazıyordu. Fakat ben doğrusu tam emin değilim bu çeviriden. İnternette bazı yerlerde kızılcık olarak çevrilmiş. Yalnız benim Türkiyeden bildiğim kızılcıklardan biraz daha farklı gibi...Yaban mersini olarak bildiğim meyvenin rengi siyahımsı mor. Şekil olarak da yuvarlak. Neyse artık meyvenin gerçek adını bilenler bizi aydınlatırlarsa memnun oluruz. Şimdi tarifimize geçelim.
Gerekli şeyler:
Dondurma makinası
125 gr cranbery kurusu
1 su bardağı çay (ben cranberyli yeşil çay kullandım)
100 gr krem peynir
100 gr sıvı krema
100 gr şeker
1 paket vanilya şekeri
Akşam bir bardak suyu kaynatıp çayımızı hazırlayalım. Bir kaba aldığımız cranbery`lerin üzerine çayımızı döküp sabaha kadar bekletelim. Cranberyler iyice yumuşamış olacaklardır. Suyunun iyice süzülmesi için süzgeçte bir süre bekletelim. Sular iyice süzülünce kağıt havluya çıkarabiliriz.
Eğer kuru erik/kayısı kullanacaksak suda bekletmemiz yeterli olmayabilir. O zaman meyveleri kaynatıp yumuşadıktan sonra ocaktan alalım. İyice temiz olduklarından emin olduktan sonra soğumaya bırakalım.
Mutfak robotuna cranberylerimizi koyup çok kısa devir çalıştıralım. Daha sonra diğer malzemeleri ilave edip püre elde edelim.
Dondurma makinamızın haznesine karışımı doldurup 30-35 dakika çalıştıralım. Makinanızın gücüne göre bu süre değişebilir, daha kısa sürede de dondurmamız olabilir. Dondurmamız donduktan sonra hazneden buzlukta saklayabileceğimiz bir kaba boşaltalım. Buzlukta yarım saat dinlendikten sonra dondurmamız servise hazırdır.
Servis şekli: Ben çerez- üzüm karışımı müsli ve karamelle süsledim. Müslilerin yumuşak olması için kabın kenarlarına süt kreması döktüm. Siz istediğiniz gibi yiyebilirsiniz.
Öneri: Dondurma makinanız yoksa karışımı buzluğa kaldırdıktan sonra kıvam aldığına kanaat getirene kadar belli aralıklarla karıştırın. Karıştırma işlemini için geniş bir kap kullanılması sanırım işlemi daha da kolaylaştırır.