14.9.06

Bılamık

Bılamık


Bılamık bir tatar yemeğidir. Ben çok seviyorum bu yemeği. Kimden öğrendiğimi tahmin edersiniz umarım. En güzel yine kayınvalidem yapar. O yaptığı zaman parmaklarımızı bile yeriz! Ben hazır alıp yapıyordum ama kesinlikle kendi yaptığımız bılamığın tadını tutmuyordu. İkinci deneyimim olduğu için henüz tam istediğim gibi yapamıyorum. Daha doğrusu hamuru yeterince sert yoğurup, şeritleri eşit kesemiyorum. Aşağıda verdiğim malzeme listesi bir tabura yetecek kadardır. Yapmak isteyenler ölçüleri yarıya indirirlerse iyi olur. Ben ertesi güne kalınca da çok sevdiğimden kocaman bir tencere ile pişiriyorum.

Malzemeler:

6 adet tavuk budu
4 küçük ya da 3 orta boy patates
1 büyük boy kuru soğan
1 kaşık salça
1 buçuk bardak (250 ml.) Un
tuz, karabiber, pulbiber

Hamur:

Unu bir kaba alıp ortasını açıyoruz. Tuzunu serpip yavaş yavaş su ilave ederek sertçe bir hamur yoğuruyoruz. Üstüne nemli bez örterek bir kenara alıyoruz. Yarım saat dinlendirdikten sonra, iki ya da tek beze yapıp hamurları mantı yapar gibi açıyoruz. Yufkamız erişteden azıcık daha ince olacak. Çok ince açarsak pişerken eriyip dağılabilir. İçine yumurta koymadığımız için daha hassas bir hamur! Yufkamızdan iki parmak enliliğinde şeritler kesiyoruz. Bu şeritleri tekrar ince ince erişte keser gibi kesiyoruz. Bir bezin üstüne serip, sosunu hazırlamaya koyuluyoruz.

Bir tencereye zeytinyağı ( ya da tereyağ) koyup, küçük küçük doğradığımız soğanları ilave edip hafifçe kavuruyoruz. Tavuk butlarının (derisiz) etlerini kuşbaşı doğrayıp, tencereye etleri ve kemikleri ekleyip kavurmaya devam ediyoruz. Küp küp doğradığımız patatesleri de ilave edip birkaç dakika daha pişiriyoruz. Salçasını tuz ve biberleri de ekldikten sonra sıcak su ekleyip kaynatıyoruz. Kestiğimiz kibrit çöpü şeklindeki hamurlarımızı, kaynayan suyumuza ilave edip pişmeye bırakıyoruz. Makarnalarımız piştiğinde, tavuk kemiklerini yemeğin içinden çıkararak sıcak sıcak servis yapıyoruz.


Ravioli


Malzemeler:
400 gr.un
5 yumurta
1 kaşık su
bir fiske tuz, biber
1 damla sirke
300 gr. Hüttenkäse (lor ya da ricotta)
80 gr. parmezan peyniri (rendelenmiş)
4 lt. su
100 gr. tereyağ

Unun ortasını açıp 4 yumurta, bir damla sirke ve bir kaşık soğuk su ile katıca bir hamur yoğuralım. Plastik bir torbanın içine koyup yarım saat dinlendirmeye alalım.

Hüttenkäse' yi (ya da lor) bir bezin içine alıp iyice sıkıp, suyunun akmasını sağlıyoruz. Peyniri bir kaba alıp üzerine 1 yumurta, 40 gr. parmezan, tuz ve biberi ekleyip karıştırıyoruz.

Hamurumuzu iki beze yapıp bezeleri 1mm açalım. Alt yufkaya bir tatlı kaşığı yardımıyla ( pastacı şırıngası kullanılabilir) eşit aralıklarla peynir dolgumuzu yerleştirelim. Parmağımızla boş kalan yerleri kare şekli verecek şekilde ıslatalım. Diğer yufkayı da üzerine kapatıp elimizle ıslattığımız yerlerin üzerini yapıştıralım. Hamur kesme aletiniz varsa onunla, yoksa bıçakla 4mm aralıklarla kareler keselim. Yarım saat kurumaya bırakalım. (Ben yufkayı kareler halinde kesip peynirleri yerleştirdim ve üçgen şeklinde katladım. Bazılarını da tortellini gibi katladım)

Tencereye tuz ve suyu koyup kaynatalım. Raviolileri atıp on dakika kadar hafif ateşte pişirelim. Süzdüğümüz raviolileri servis tabaklarına alalım. Üzerlerine erittiğimiz tereyağını gezdirip kalan parmezan peynirlerini serpelim.

Tarif Blue Band`ın "Pasta&Rijst" kitabından alınmıştır.

13 yorum:

Adsız dedi ki...

Herşey çok güzel. Fırında brokoliyi deneyeceğimden emin olabilirsin :)
Sevgiler,

Adsız dedi ki...

Aaa siz geri mi dondunuz? Cok sevindim :)

Serra dedi ki...

Ben bu bilamik'in icinde mercimek var sandim fotograftan ki ben mercimekli yemekleri cook severim. Acaba bir avuc atsak, olur mu? Bir de acaba bu seritleri kestikten sonra unlayip kurutsak, hani bir kere cok yapilip sonra kullanmak icin, olur mu?

Adsız dedi ki...

merhabalar,
güzel tarifleriniz için ellerinize yüreğinize sağlık.güzel bir hafta geçirmeniz dileğiyle sevgilerimle

ev perisi;) dedi ki...

Hakikaten bılamıkta ben de mercimek var sandım sevgili Tuhfe atsak orjinalini bozmuş olurmuyuz acaba?
Mutlu pazarlar...

ZeYNeP dedi ki...

Tuhfe cim emek gerektiren tariflerin var yine.
Ellerine saglık .Bilamik cok guzel.

Sevgilerimle
Figen

Dilek'ce dedi ki...

Eline saglik Tuhfecigim!!!
bilamiki Tijen'in kitabinda görmüstüm. Sen de tekrar gördügüme sevindim. Belki cesaretlenir bende yaparim bir gün:) Bize sundugun güzel makarna tarifleri icin tesekkürler!

Tuhfe dedi ki...

Merhaba Berrin, teşekkür ederim. Bılamık'ı önce denemeni tavsiye ederim.

Merhaba Bani, teşekkür ederim.

Merhaba Serra, ilk önce mercimeksiz denemeni daha sonra mercimekli denemeni tavsiye ederim. Orjinalliği bozuluyor gerçekten. Ne biliyorsun denedin mi diye sorarsan; evet, denedim. Yeşil mercimekle denedim. Tadı farklı oldu ama o da lezzetliydi. Kurutup denemedm hiç. Bence olur, denemek lazım.

Merhaba Didem, teşekkür ederim.

Merhaba Şükran, Serra'ya söylediğim gibi. Asıl tadı yakalayamıyoruz o zaman. İllaki boyle yenilecek!

Merhaba Figen, çok teşekkür ederim.

Merhaba Dilek, aaa bilmiyordum Tijen'in kitabında yer aldığını! ne güzeeel. Ben de sana teşekkür ederim. Birbirinden değişik, ilginç tatları bizlere tanıttığın için.

akçahan dedi ki...

Bana da mercimek var gibi gelmişti. Ellerine sağlık, güzel olduğuna eminim.

NuR dedi ki...

Sevgili Tuhfe,
Dönmemene çok sevindim. Ben 3 aydır olmadığım için, biraz geç oldu. Hoşgelmişsin:)))
Fırında brokoliyi ben de çok yapıyorum. Soslarla filan çiğ yemeğe de gayret ediyorum.
Sevgiyle kal

NAZLICA dedi ki...

Tufecigim Bılamık çorba gibimi? Çok değişik bir yemek. Senin elinden hiçbir şey kurtulmaz,çok güzel yaptığını sanıyorum. Tabi büyükler çok sık deneye deneye ustası oluyor. Ölçü falan da bilmiyorlar. Senin gelinin de ilerde kayınvalidemin yaptığı gibi olmadı diyecek inan buna. Ellerine sağlık

Adsız dedi ki...

Tuhfecim ne zaman açtın elizlerini hiç görmemişim bu güzellikleri.Gerçi blog aleminde henüz yeniyim.Yavaş yavaş tanıyorum hepinizi.Çok beğendim elizlerini;)Resimlerine de bayıldım.Keşke bende yapabilsem:)

Selamlar...

Tuhfe dedi ki...

Hosgeldin sevgili Sennur,
Uzuunca bir tatil yaptin. Bizim oyle bir sansimiz yok malesef! Cocuklarin okullari o kadar uzunsureli kapali degil!

Tesekkur ederim Semanur.

Sevgili Nazli bilamik corbadan biraz daha koyuca. Ilk gun biraz daha sulu oluyor. Hamurlar biraz bekleyince suyunu cekmis oluyor. Her iki halide cok lezzetli.

Sevgili Begum hosgeldin, Elizi`ni begenmene sevindim. Hic kimse bilmiyor henuz! ben eski arsivimi kopyamistim oraya, ne olur ne olmaz!