24.7.05

Kazan börek



Şimdiye kadar bu yemeği yaparken ölçü kullanmadım hiç, hep göz kararı yaptım. Belli bir ölçü veremeyeceğim için kusura bakmayın.

Mantı hamuru gibi sertçe bir hamur yoğurun. Üzerine nemli bir bez örterek kenara alın. Yine mantı içi gibi soğanı elinizde (rendelemeyin, sulanmasın) ince ince doğrayın. Kasaptan aldığınız kıymalık az yağlı eti kendiniz iki keskin bıçak yardımıyla incecik kıyın. Hakiki kazan böreği kendi kıydığınız kıymayla yapılır ve harika bir tadı vardır. Böyle bir imkanınız yoksa, normal kıyma ile de yapabilirsiniz. Soğanı kıymayı tuz ve karabiber ilave ederek karıştırın.

Hamurdan bezeler yaparak üzerlerini örtün. Bezenin birini mantı hamuru kalınlığında (inceliğinde) açıp çay bardağıyla keserek şekilllenirin. Kestiğiniz yuvarlakların içine hazırladığınız kıyma harcından doldurup güzelce yapıştırın ve temiz bir bez üzerine hamurlarınızı dizin. Hamurların üzerini kurumamaları için temiz bir bezle örtün. Diğer bezeleri de aynı şekilde yapın. Büyükçe bir tencereye su koyup kaynatın, suya tuz ilave ettikten sonra hamurları içine atıp pişirin. Kat kat buhar tencereniz varsa onda da pişirebilirsiniz. Piştikten sonra servis tabağına alıp, üzerine sarmısaklı yoğurtlu sos ve kızdırılmış tereyağı gezdirin pul biber serpiştirdikten sonra sıcak sıcak servise sunun.

Afiyet olsun.

9 yorum:

ZeYNeP dedi ki...

Ellerine saglik tuhfe, ne guzel yapmissin, bende yaparim bunu ama kaynar suya atmam, tepsiye koyup firina suruyorum, yavas yavas etsuyu ilave ederek firinda pisiriyorum, o zamanda guzel oluyor tadi, karnim tok su an canim cekti yine, benimkiler gormeden hemen yazip kapatayim, cunku ne zamandir yapmiyorum, baslarlar istemeye yine :))
tesekkurler paylasimin icin
zeynep

Adsız dedi ki...

Sevgili Tuhfe bizde mantıyı böyle yaparız yalnız hamuru karelere böleriz içi koyup üçgen kapatır.kaynar suda haşlarız.üstüne ister yoğurt sarımsak ister sade olarak tereyeğ kızdırır ekeriz.buda Tosya mantısı aynı kazan börek gibi yalnız şekil farklı.sevgiler.

akçahan dedi ki...

Her ne kadar biz kazan böreği demiyorsak ta buna ben bunu çok severim.Akşam iş çıkısı yapsam vakit dar olurmu bilmem.Eline sağlık.

Çiğdem Kantarcıoğlu dedi ki...

TUHFECİM YİNE DÖKTÜRMÜŞSÜN ELLERİNE SAĞLIK GÖRÜNTÜ HARİKA LEZZETİNİDE MERAK ETTİM VALLA :)
HAAAAAAAAAM YAPMAK LAZIM

Tuhfe dedi ki...

Sevgili Zeynep abla, Münevver abla, Semanur, Çiğdem ve Özlem hepinize ayrı ayrı teşekkür ederim.

Bu hamur işi değişik şekiller de de yapılsa hepsinin tadı muhakkak çok güzel olur. Biraz zamana ihtiyacımız var tabi bunları yapabilmek için. Ben pazar günleri kızımla beraber yapıyorum. Bu pazar hava çok kötü olduğu için dışarı çıkamadık, ben de uzun zamandır yapmadığım bu böreği yaptım.

Hamur işlerine bayılıyorum da yapması uzun zaman alıyor, yemesi ise iki dakika.

Sevgiyle yoğrulun :))

akçahan dedi ki...

Tuhfeciğim yaşadığın yer uzak olmasa da kızımla bizde gelseydik,yaptığın zamanlar.İki elin sesi,sekiz elin de daha farklı birşeyleri olur sanırım.Kızımla bizde beraber yapıyoruz.Ali küçükken tahtanın üzerine oturup oklavamızı kaçırdığı ve dahi unları serperek uçtuğu için askıya almıştık ama şimdi yapabiliyoruz,zira beyimiz de hem büyüdü hem de mantı türüne bayılıyor.Annneannesinin adı da mantıcım!Sevgilerimle canım.

Adsız dedi ki...

Ellerine saglik Tuhfe, bende ayni böyle yaparim, zahmetli ama degiyorda o zahmete. epeydirde yapmadim nefis görünüyor haftasonuna muhakkak bende yapmayi planladim. Su an yemekten yeni kalktigimiz halde görür görmez inanki yeniden karnim acikti desem yeri var.

Tuhfe dedi ki...

Sevgili Semanur, teşekkürler nazik teklifin için. Gelmiş, yardım etmiş kadar oldun. Biz de ailece hamur işlerine bayılıyoruz. Anneannesi Ali mantı sevdiği için bol bol mantı yapmış herhalde. Ellerine sağlıkanenin epey zahmetli bir iş.

Sevgili Özlem, inan ben de tokum ama fotoğrafı görünce canım çekiyor yine. Epey yapmam artık bu böreği. Haftaya siz yiyin ben yutkunayım :))

Yapacak olanlara şimdiden afiyet olsun.

Tuhfe dedi ki...

Teşekkürler Burcu.