Perşembe, Şubat 08, 2007

Havuç Helvası

Evde havuç fazlasını değerlendirmek için adı ilginç yapımı kolay görünen havuç helvasını denemek istedim. Pişme süresinin tahmin ettiğimden de uzun sürmesi biraz beni yıldırmıştı. Tarifte kullanılan şeker miktarı bana biraz fazla geldi ve tek çözüm olarak süzme yoğurtla yemeyi uygun buldum.

Malzemeler:
Yarım kilogram havuç
1 lt.süt (ben yarım lt. kullandım)
1 su bardağı şeker
yarım su bardağı sıvı yağ
Badem, antep fıstığı
(ceviz kullandım)

Yarım kilogram havucun kabuklarını soyup (yıkayın) rendeledikten sonra bir tencereye koyun. Süt ve şekeri ilave edin. Süt çekene kadar ara sıra karıştırarak kısık ateşte pişirin.

Suyu çekince sıvı yağı ekleyin ve kahverengi bir renk alana kadar kavurun (ben o kadar bekleyemedim).

Tadına bakın piştiğine eminseniz beklemeyin kahverengi olmasını, ocağı kapatın.

İşte işe son noktayı koyma anı geldi. Helvayı bir kaba boşaltıp üzerine kıyılmış ceviz serpin. Ben tarçın da serpmiştim fena olmadı. İster soğuk isterse sıcak olarak servis yapın. Birkaç gün sonra lezzeti daha güzel oluyor onca sızlanmaya değiyor. Canınız çektikçe bir tabak alıp helvayı daha sonra da yoğurdu üzerine ekliyorsunuz. Cevizlice tarçınlıca yemesi bir harika oluyor.

(Yapımı zor bir tarif değil. Aslında kendi kendine pişen gariban bir helva. Biraz sabır!)


* Tarif Sabah gazetesi eki Damak Tadı'ndan ölçüler yarıya indirilerek alınmıştır.


9 yorum:

ReNgArEnK ( Nazlı ) dedi ki...

o ekleri bende alıyorum. denenmişlerini bloglardan görmekte iyi luyor. ynlız yazıyıokumaya başladığımda yapmasam daha iyi sanıım dedim taki son parantezi görene kadar.. umutsuz vak'a gibi geldi bana önce. neyseki başarılı bi sonuç olmuş ellerine sağlık..

http://serinmavi.blogcu.com/ dedi ki...

Eline sağlık,çok güzel görünüyorlar..

Selam ve sevgilerimle

berrince dedi ki...

Çok lezzetli görünüyor.

berrince

LaMa dedi ki...

Tarifi,helvayi bilmem de anlatisiniz cok hosum gitti:) Ben de sevincin kursakta kalanınından hoşlanmıyorum:P
Afiyet olsun

nalan dedi ki...

Tadının güzel olduğunu tahmin ediyorum eline sağlık Tuhfecim,sevgiler...

NAZLICA dedi ki...

Tuhfeciğim gerçekten çok ilginç bir helva, ilk kez karşılaştım. Sabırlı olanlara tavsiye ediyorsun, hiç heveslenmeyeyim. Ellerine sağlık herzaman bloğunda çok değişik şeyler görüyorum, faydalanıyorum. Paylaşımların için teşekkürler. Çok öptüm kendine iyi bak

akçahan dedi ki...

Çok sabırlı sayılmam ama, yine de birgün denemeye niyetliyim Tuhfe. Sevgiyle.

sennur dedi ki...

Sevgili Tuhfe,
Öyle güzel anlatmışsın ki... ben bu tarifi kesin deneyeceğim. Ellerine sağlık. Zaten havucu, tatlılarda kullanmaktan çok hoşlanırım. Sıkça kekini yapıyorum.Sevgiyle kal

tuhfe dedi ki...

Sevgili Nazli ben begendim bu helvayi, korkma dene memnun kalacaksin.

Tesekkur ederim Serinmavi.

Berrin sagolasin.

Tesekkur ederim Lama.

Tadi gercekten guzeldi Nalancim.

Nazlicigim korkulacak bir sey yok aslinda. Benim muzipligim tuttu oyle yazdim, icimden geldigi gibi. Inan zor bir tarafi yok ocagin altini biraz aciverirsin sende. Ben cok mu kisdim ne atesi! Vur deyince oldurdum mu ne!

Sevgili Semanur dene pisman olmayacaksin!

Tesekkur ederim Sevgili Sennur. ikizler burcunun ozelligi iste geliyor arada bir! Madem havuclu tatlilari seviyorsunuz bence pisman olmayacaksiniz. Denerseniz haberim olsun sonuctan iyi ya da kotu farketmez!

Hepinize kucak dolusu selamlar sevgiler.