Cevizli Hurma Pastası/Keki
Tarifte pasta yazıyordu ama kek de denebilir.
Malzemeler:
100 gr. (çekirdeksiz hurma)
1 rendelenmiş portakal kabuğu
2 poşet earl grey (limon kokulu çay,Beğ armudu'ndan/Meyvesinin kabuklarından esans elde edilen bir cins turunçgil/citrus bergamia)
100 gr. tereyağ
100 gr. esmer şeker
2 çırpılmış yumurta
2 çay kaşığı bal
100 gr. kendinden kabartma tozlu un
isteğe bağlı miktarda tarçın, kaküle v.s.
100 gr. ceviz
100 gr. suda bekletilmiş kuru üzüm
Yapılışı
- Hurma ve portakal kabuğu rendesinin üzerine sıcak Earl Grey çayını döküp bir gece bekletin.
- Suyu döküp hurmaları kağıt peçete ile kurulayın (ben hurmaların kabuklarını soydum).
- Şeker ve yağı karıştırıp yavaş yavaş yumurtaları ekleyip balı da ilave edin.
- Unu eleyip baharat ve bir çimdik tuzla harmanladıktan sonra yağ karışımına ekleyin.
- Yavaş yavaş dövülmüş ceviz ve hurmaları ilave edin (benim kullandığım hurmalar çok küçüktüler).
- Yağlanmış fırın kalıbına karışımı döküp 35 dakika pişirin.
- Kahve ya da çayın yanında servis yapın (ben kekin ortasını marzipanlarla doldurdum)
Hurmalı Tatlı (dessert)
Malzemeler:
115 gr. hurma
275 gr. yoğurt
2 muz
50 gr. ceviz
Yapılışı:
- Çekirdeğini çıkardığınız hurmaları yoğurdun (cıvık) içine koyup bir gece buzdolabında bekletin.
- Muzları dilimleyip yoğurda ekleyin.
- Servis tabaklarına yoğurdu paylaştırın ve üzerine ceviz serpip direk servis yapın.
Hurma şekerleri/topları
Malzemeler:
50 gr. hurma
50 gr. tahin
50 gr. soya unu
50 gr. kuru üzüm
25 gr. kavrulmuş susam
2 çay kaşığı portakal kabuğu rendesi
Yapılışı:
- Hurmaları temizleyip minik minik doğrayın.
- Soya ununu tavada biraz kavurun.
- Susam hariç tüm malzemeleri karıştırıp top şekli verin.
- Susama batırıp servis yapın. (ben kürdanların üzerine çikolata kaplı üzümleri yerleştirip tabağın kenarlarını renkli fıstık şekerlerle süsledim, bir gün bekletip ertesi gün yerseniz daha lezzetli oluyor)