6.2.06
Taba börek 2
Taba börek 2 (8 kişilik)
Bu böreği de yine kayınvalidemden öğrendim. Bu diğerinden biraz zahmetli ama daha lezzetli. Ben biraz fazla yapmışım iki gün yedik. Yapmak isteyenler malzemelerin yarısını denerlerse daha iyi olur.
Hamuru için:
1 kg un
1 kaşık kuru maya
Tuz, su
Sıvı yağ
İç harç için:
5-6 patates
1 iri kuru soğan
8 tavuk budu ya da iki tavuk göğsü
1 kaşık salça
Tuz, karabiber
Ilık su ile mayayı eritip unun ortasına döküp tuz ekleyerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğuruyoruz. Fazla yumuşak olmasın oklava ile açarken oklavaya yapışmamalı. Kabımızın üzerini nemli bezle örterek mayalanmaya bırakıyoruz.
Diğer tarafta tencereye biraz sıvı yağ koyup doğradığımız soğanları hafif kavuruyoruz. Temizlediğimiz tavuk butlarını (ya da doğranmış tavuk göğüs etlerini) ilave edip biraz pişirdikten sonra salça, tuz, baharat ilave ediyoruz. Minik ve küp küp doğradığımız patatesleri ilave edip patatesler ezilmeden pişirip ocağı kapatıp soğumasını bekliyoruz. Eğer patatesler tencerenin dibine yapışıyorsa su ilave edilebilir.
Hamurumuzdan parçalar koparıp dört küçük ve bu bezelerden biraz büyükçe dört beze daha yapıyoruz. Büyük bezeden bir tanesini alıp incecik açıyoruz. Fırçayla üzerine sıvı yağ sürüp iki kenarlarını içe katlayıp tekrar yağlıyoruz. Aynen gözleme/katmer yapar gibi yağlayıp kare şekli verip bir kenara alıyoruz. Üzerine bez örtüp kurumamasını sağlıyoruz. Küçük bezeyi de aynı şekilde yapıyoruz. Daha önce katladığımız kare yufkayı tepsiye göre tekrar açıyoruz ve iç malzememizi yerleştiriyoruz. Pişen butların etlerini didip eşit şekilde paylaştırıyoruz. Böreğin üzerine küçük bezemizden yaptığımız yağlanmış yufkayı (biraz açıp) örtüp kenarlarını kapatıyoruz. Üzerine dilerseniz yumurta sürdükten sonra çörek otu, susam serpip ısıtılmış fırında pişiriyoruz. Ben su sürdüm, yağlı olduğu için yumurtasız da kızarıyor. Piştikten sonra fırın ızgarasına alıyoruz. Diğer kalan bezeleri de aynı şekilde yapıp pişiriyoruz. Böylelikle 4 adet böreğimiz oluyor. Benim fırın tepsilerim çok küçük olduğu için dört adet çıkıyor, sizinkiler büyükse 3 büyük börek de çıkabilir.
22.1.06
Taba börek&Tatar çayı
Yazın çektiğim bir fotoğraf. Aradan uzun zaman geçmiş ve ben bu tarifi eklemeye fırsat bulamamışım. Oğlum yaz tatilinde bir kaç günlüğüne arkadaşına gitmişti. Onu almaya gittiğimde arkadaş hamuru yoğurmuş iç malzemeyi pişirmişti. Yemek için vaktim olmadığını belirtince hamur ve iç harcını elime tutuşturmuş bana sadece evde pişirmesi kalmıştı. Ben hamuruna maya kullanırdım ve benimki daha yumuşak olurdu. Çok pratik bir tatar böreği. Bu tür böreklerin yanında mutlaka tatar çayı içeriz. Böreğin yanında bir de pizza görünüyor ama ben malzemeleri hatırlayamıyorum. Evde ne varsa onu kullanmıştım, fotoğrafı çektikten sonra balkonda yemiştim.
Tatar Böreği/Taba börek
Malzemeler:
1 kg. un
2 paket kabartma tozu
yarım kaşık tuz
1 bardak sıvı yağ
1 bardak yoğurt
1 bardak süt.
İç harç:
1 adet kuru soğan
1 kaşık salça
1 kg. ıspanak
1 büyük boy patates
tuz, baharat
Yapılışı:
Hamur malzemeleriyle ele yapışmayan kıvamda (hafif katı) hamuru yoğurup en az yarım saat bekletelim.
Doğranmış soğanı sıvıyağda kavurup 1 kaşık salça ekleyelim. Doğranmış ıspanakları ilave edip pişirelim. Ocağın altını kapatalım. Patatesi rendeleyip tencerenin kapağını kapatalım.
Hamuru tepsimize göre yuvarlak ya da kare ve her tepsi için bir alt ve üst olmak üzere ikişer beze yapalım. Üst bezeler biraz daha küçük olmalı. Alt bezeyi açıp iç harcımızı yaydıktan sonra üst bezeyi de açıp kapatalım. Üzerine isterseniz yumurta sürebilirsiniz. Ben su sürdüm. Kalan bezeleri de aynı şekilde yapın, fırında pişirin.
Tatar çayı:
1lt. suyu tencereye koyup iyice kaynatın. İçine bir avuç siyah çay atıp kaynatmaya devam edin. Çay ham kokmamalı, miss gibi çay kokusunu alana kadar kaynatın acı da olmasın. Ocağı kapatın. İki çay kaşığı neskafe ilave edin. Bir bardak veya; çayın rengi sütlü kahve rengini alıncaya kadar süt biraz da kaymak ilave edilebilir. Sıvı kahve sütü varsa tercih edilir. En güzel tadı bu sütler veriyor zaten. Yoksa kaymak ilavesi de aynı tadı verebilir. Geldik işin en ilginç tarafına. Duymayanlar için garipsenecek bir nokta. Bir tatlı kaşığı kadar tuz atıp çayı karıştırıp özel taslarda servis edilir.
17.1.06
Ayva-Ye
Ayva etkinliği için aslında başka bir tarif yapmıştım. Görüntüsü güzeldi fakat tadını hiç beğenmediğim için fotoğrafını da çekmemiştim.
Artan ayvaları ayvaların ağırlığınca şeker ve su ile kaynattım, biraz suyu fazla kaçırmışım. Mikser ile çırptım ve akıcı kıvamda bir reçelim oldu. Sos olarak kullanmak için çok idealdi. Tekrar etkinlik için bir şeyler yapabilir miyim diye düşündüm ve akşam bir kaç dergi karıştırdım. Evde bulunan malzemelerle yapabileceğim çok basit bir tiramisu tarifi buldum. Bunun için sabah erkenden kalktım. Tiramisuyu hazırlayıp Kadın ve Çocuk Merkezine gittim. Akşam üzeri eve gelip acele acele ayva sosunu (reçeli) tiramisu'nun üzerine gezdirdim, bayramdan kalma iki gül tatlısı ve bir kaç tane de baharatlı bisküvi ayırmıştım süs olarak, onları da yerleştirdikten sonra sıra hava kararmadan fotoğraf çekmeye geldi, bu işlemleri de hallettim ve sunuma hazır duruma geldi.
Kruidnootjestiramisu/ Ayva Soslu Tiramisu
Tarifi "Baksels" dergisinden aldım ve bazı değişiklikler yaptım. Kullandığım bisküvi Türkiye'de bulunur mu bilmiyorum! Tarçın, muskat, karanfil, zencefil, kakule, beyaz biber, anason içeren bir bisküvi. Bu baharatların belli bir oranı var ve genelde noelde yapılan özel bisküvilerde kullanılır. Bu bisküviler yoğun olarak kasım aralık ayında satılır. Amaretti'ye benzer fakat daha küçük ve serttir.
200 gr. baharatlı bisküvi
100 ml. neskafe
100 gr. şeker (kullanmadım)
3 yumurta sarısı ( ben kullanmadım)
1 paket vanilya şekeri
200 gr. labne peyniri
200 gr. cremé fraiche
2 yemek kaşığı portakal ya da tarçın likörü (ben 2 kaşık ayva reçeli kullandım)
Kakao (kullanmadım)
- Bisküvilerin yarısını düz bir cam kabın tabanına dizdim.
- Neskafenin (ılık su içine bir yemek kaşığı neskafeyi atıp karıştırdım) yarısını bisküvilerin üzerine serpiştirdim.
- Bir kabın içinde peynir, iki kaşık reçel, vanilya şekerini karıştırıp iyice çırptım.
- (Ben reçeli sos olarak kullanacağım için tarifte verilen 100gr. şekeri kullanmadım) Şekersiz sıvı kremayı krema sertleştirici ile çırpıp peynirli karışıma ekledim. Karışımı pürüzsüz hale gelinceye kadar karıştırdım.
- Karışımın yarısını bisküvilerin üzerine yaydım.
- Kalan bisküvilerden bir kaç adet süsleme için ayırdım. Bisküvicikleri neskafeye batırıp peynirli kremanın üzerine dizdim.
- Kalan peynirli kremayı bisküvilerin üzerine yaydım. Buzdolabına kaldırdım.
- 3-4 saat sonra üzerine ayva sosunu döküp süsledim.
16.1.06
Salatalar
Eve onbeş dakikalığına geldim ve hemen günlüğe bir şeyler ekleyeyim istedim (eşim ve kızımın "salatanın da mı fotoğrafı çekilirmiş?" sözlerine rağmen!)
Kurban Bayramını geride bıraktık. Çok tatlı ve et yiyerek biraz fazla kaçırmışsanız, size salata ikram edebilirim! Biz hafif başladık hafif bitirdik! İki komşu ziyaret ettik, bize de iki akraba geldi (şükürler olsun) bayram ziyaretine. İşte bütün bayram evde kapı zilinin ve telefonun çalmasını bekledik! Pardon bütün bayram mı yazmışım! Topu topu bir gün izin alabiliyor herkes işyeri ve okullarından! Gün boyunca desem daha doğru olur. İnşaallah herkesin bayramı güzel geçmiştir.
Eyvaaah!!! geç kalıyorum....
8.1.06
Poğaça
Bu tarifi Yadigar ve Hatice'den aldım.
Malzemeler:
1 bardak sıvı yağ
2 bar. ılık süt
1 bar. ılık su
1 fincan şeker (isteğe göre azaltılabilir)
1 kaşık tuz (isteğe göre azaltılabilir)
42 gr. maya
Aldığı kadar un ( 1 kg. dan fazla)
Üzerine sürmek için yumurta
Susam, çörekotu, haşhaş
İsteğe göre peynirli iç harç
29.12.05
Gül börek ve Pırasalı mercimekli kiş
Gül böreğini springroll yufkaları ile yaptım. Normal yufka ile de olur sanırım. Tam ölçü veremeyeceğim. Bu yufkalar çok ince oluyor ve yaparken elimizi çabuk tutmak, nemli bir bezle üzerini kapatmak gerekiyor. Bir kabın içine 3 ya da 4 yumurta, bir kase yoğurt, sıvı yağ ve 1 paket kabartma tozunu koyup karıştırıyorum. İçi için peynirli harç kullandım. Kare şeklindeki yufkayı yoğurtlu bulamaca batırıp elimle fazlasını sıyırıp yufkayı düz zemine (sivri ucu kendimize gelecek şekilde) açıp orta kısma harcı yerleştirdim. Yufkanın ucundan tutup diğer ucuna kapatınca üçgen bir şekil oluşuyor. Bu yufkayı buruşturup bir ucundan başlayarak gül şekli verecek biçimde sardım. Tepsiye dizip üzerlerine haşhaş, susam ya da çörek otu serpip önceden ısıtılmış fırında pişirdim.
Pırasalı Kiş
Tarif yine Ziyafet dergisi'nden.
Malzemeler:
150 gr. margarin (1 çay bardağı sıvıyağ kullandım)
2 su bardağı un (3 su bardağı kullandım)
2 yumurta
1 çay kaşığı tuz
İç malzeme:
3 pırasa, 2 çorba kaşığı sıvı yağ
1 çorba kaşığı dolmalık fıstık (kullanmadım)
1 çorba kaşığı kuş üzümü (kullanmadım)
6-7 mantar (kullanmadım)
tuz, karabiber
Ben 1 su badağı kadar haşlanmış yeşil mercimek kullandım
Üzeri için:
yarım su bardağı rendelenmiş kaşar
2 yumurta
1 su bardağı süt kreması (ben yarım bardak kullandım)
Kızım pırasa yemeğini sevmediği için pırasa pişirirken bir tepsi de kiş ya da benzer bir şeyler yaparım. Bu kez pırasam az ve mantarım yoktu. Evde şekerli patates vardı. Klasik usülde kıymalı pırasa pişirdim içine 2 adet şekerli patates doğradım.
Kiş iç malzemesini artırmak için de aklıma yeşil mercimek geldi onunla malzemeyi artırabileceğimi düşündüm, hiç de fena olmadı.
Eveet gelelim kiş'in yapımına.
- Derin bir kapta margarini kıyın(sıvı yağ kullandım). Un, yumurta ve tuzu ekleyip yoğurun. Ben biraz da yoğurt ilave etmiştim. Hamuru buzdolabında yarım saat dinlendirin.
- Pırasaları ince ince kıyın. Fıstıkla birlikte sıvıyağda kavurun (ben fıstık kullanmadım). Mantarı küçük küçük doğrayıp üzümle birlikte pırasaya ekleyin(bunları da kullanmadım, haşlanmış mercimek ilave ettim). Karabiber ve tuzla tatlandırın.
- Hamuru yağlanmış tart kalıbına yayın (kalıp şart değil, fakat hamurun kenarlarını bir parmak kadar yükseltin krema kalıba akmasın). Üzerine çatalla bolca delikler açıp 180 derecelik fırında 15 dakika kadar pişirin. Tam pişmiş olmayacak. Fırından çıkarıp üzerine pırasalı karışımı yayın.
- Kaşar peyniri, süt kreması ve yumurtaları çırpıp karışımın üzerine dökün. Kalıbı tekrar fırına sürüp kızarıncaya kadar pişirin. Dilimleyip sıcak servis yapın.
27.12.05
Parfe
Tarifin asıl adı "çilekli parfe" olup Yemek Zevki dergisinden alınmadır.
Malzeme:
1 kutu krem şanti
1 su bardağı süt
2 paket beze (ben bir paket kullandım gramajını hatırlamıyorum)
6 adet kakaolu bisküvi ( normal ve daha fazla kullandım)
2 çorba kaşığı ceviz
1 su bardağı iri doğranmış çilek (muz kullandım)
Hazırlanışı:
- Krem şantiyi sütle çırpın
- İçine beze ve kakaolu bisküviyi ufalayın (normal bisküvi kullandığım için kakao ekledim)
- Çilekleri ve cevizi koyup karıştırın
- Bir kalıba naylon yayın
- İçine karışımı bastırarak yerleştirin
- Buzlukta bir gece beklettikten sonra çikolatalı sosla servis yapın.
23.12.05
Karışık Pilav ve Burcu'dan Susamlı Patates
Ben geldim. Merak eden arkadaşlarıma çok teşekkür ederim. Kızım bilgisayara sızan virüsü etkisiz hale getirdi ve şükür kaybımız yok. Merkezdeki yoğunluktan dolayı PC'nin başına oturamadım. Daha önce fotoğrafını çekmiş olduğum yemekle başlayayım istedim.
- Kuşbaşı doğradığım etleri tavada kavurdum.
- Ayrı bir tencerede taze fasulye çeşidi olan (haricots verts) kenya fasulyesini kavurdum. Tuz, zencefil, keri v.s baharatlarla tatlandırdım (masala da olur)
- Başka bir tencerede pilav pişirdim.
- Pilava etleri ve fasulyeyi ekleyip karıştırdım ve dinlenmeye bıraktım.
19.12.05
Subi'den Afrika Rüyası
Afrika Rüyası'nı ne zamandır yapmak istiyordum. Memlekette pardon gurbette kakaolu bisküviyi bulana kadar tarif epey bir bekledi. Çok kolay bir pasta ve çok lezzetliydi. Bu güzel tarif için sevgili Subi'ye, üzerindeki çikolata sosu tarifi için sevgili Burcu'ya teşekkür ederim.
Malzemeler:
2 pak. kakaolu bisküvi
2 pak. krem şanti (2 bar. sütle hazırlanmış)
1 muz (robotta ezilmiş)
1 kaşık neskafe
1 pak. vanilya şekeri
1 çay bardağı dövülmüş ceviz
1 çay bardağı pudra şekeri (krem şanti çok şekerli ise az kullanmakta fayda var, ya da kullanmayın)
Krem şanti hazırlanır, içine kırılmış bisküvilerle birlikte diğer malzemeler eklenir. İçine streç film serilmiş bir kabın içine karışım dökülür. Ben diktörtgen plastik bir kaba dökmüştüm. Buzlukta iki saat kadar bekletilir. Üzerine ılımış çikolata sosu dökülür (ben ceviz olmadığı için üzerine fındık serpmiştim).
Afiyetle yenir.
15.12.05
Kestane-Ye
Bu sefer istediğim tarifi yapamadım. Kestane bulmak ayrı bir macera bulduklarımın arasından sağlam işe yarayanları seçmek ayrı bir maceraydı, piştikten sonra karşılaştığım çürük çarıkları hiç sormayın. Elimde kalanlarla ancak bunu yapabildim. Biraz ordan biraz burdan, yemek literatüründe böyle bir isimle bilinmeyen bir tarif çıktı ortaya...
Kestane Terine
400 gr. kestane
50 gr. bitter çikolata
25 gr. esmerin bir ton açığı rengi şeker
2 paket vanilyalı şeker
1 kaşık pudra şekeri
süt
Kestaneleri tombul kısımlarından kesip su dolu tencerede haşlayın. Ya da biraz suda bekletip çıkarın fırında közleyin. Pişen kestanelerin iç ve dış kabuklarını soyup robotta ezin. Esmer şeker, vanilyalı şekerleri ve biraz süt ilave edip püre haline getirin. Süt miktarını yumuşak bir kıvam elde etmek için artırabilirsiniz. Karışımı buzdolabına kaldırın.
Ara katlar için hazır dondurma ya da kendi yapmış olduğunuz bir dondurma kullanabilirsiniz. Kendiniz yapmışsanız yayvan dikdörtgen bir kalıba bir parmak yüksekliğinde döküp dondurun. Kullanmadan biraz önce çıkarıp yumuşamasını bekleyin. Hazır almışsanız yine bir parmak kalınlığında kesip bardakla kalıp çıkarabilirsiniz.
Çikolatayı eritin, ılıdıktan sonra fırçayla dondurma kaplarına sıvı çikolatayı sürün ve donmaya bırakın.
Kestane püresini silindir bir kalıbın [plastik bardakları kesip elde edebilirsiniz, ya da dantel yumakların plastik silindirlerini (adını bilmiyorum kuka değil herhalde)kullanabilirsiniz örenbayan 50gr.lık olabilir, el işi yapanlardan isteyin!]içine bir parmak yüksekliğinde kaşıkla düzgünce doldurun.
Dondurmayı aynı çapta bir kalıpla kesip pürenin üzerine yerleştirin. Tekrar püre ve en üste dondurma keserek yerleştirin ve çikolatalı kabın içine dikkatlice karışımı çıkarın. Kenarlarına kırık çikolata parçaları yapıştırın. İstediğiniz gibi süsleyip hemen servis yapın (ben elmalı tarçınlı şeker parçaları serptim).Ya da diğer tabaklar hazırlanıncaya kadar buzlukta bekletin.
Bir başka servis şekli ise; kestane püresini elinizde yuvarlayın. Çikolata sürülmüş kapların içine bir dilim ya da bir kaç top dondurma yerleştirin, yanına da fındık kırıntılarına batırılmış kestane bonbonlarını koyun. Ya da dondurmasız sadece kestane toplarının üzerine çikolata sosu gezdirip fındık serpiştirin.
Afiyet olsun.
Diğer kestaneli lezzetleri görmek için Devletşah'a uğrayabilirsiniz.
9.12.05
Kremalı brüksel lahanası
Geçen gün kremalı brüksel lahanası yapmıştım. Her defasında evdeki malzemeye göre tarif değiştiği için nasıl yaptığımı unutmadan yazayım istedim.
Malzemeler:
500 gr. brüksel lahanası
1 adet haşlanmış tavuk göğüs eti
bir kaç tane havuç
bir kaç tane patates
200ml. krema (creme fraiche)
1 yumurta
tuzotu, istenilen baharatlar (muskat cevizi çok yakışıyor)
rendelenmiş kaşar peyniri
Brüksel lahanalarını temizleyip yıkadım. Havuçları ve patatesleri de soyup yıkadım, brüksel lahanalarının büyüklüğünce doğradım. Buhar tenceresinin alt tenceresine biraz su doldurup doğranmış patates ve havuçları çok az haşladıktan sonra delikli tenceresini yerleştirip brüksel lahanalarını buharda pişirdim. Alt ve üst tencereyi aynı anda kullandım. Haşlanmış sebzelerin suyunu süzdürdükten sonra bir cam tepsiye tavuk etlerini ve sebzeleri yerleştirdim. Etsiz de yapılabilir.
Tuzot ve baharatları üzerine serptim. Krema ile yumurtayı çırpıp sebzelerin üzerine gezdirdim. Kaşar peynirini üzerine gezdirdikten sonra fırında (mikrodalga'da) üzeri kızarıncaya kadar pişirdim.
3.12.05
Işgınlı (rabarber) kıtırlı kek
Bu keki yapalı sanırım altı ay kadar olmuştur. Bir türlü sıra bu tarife gelmemişti. Henüz günlük sahibi olma gibi bir niyetim yokken çekilmiş bir fotoğraf. Günlüğüm yokken bazı fotoğraflarımı bir arkadaşıma gönderiyordum, bu fotoğraf da onlardan biri.
Tarif Mine'den. Mine'ye gelen yorumlar arasında Van ve Sivas taraflarında yetiştiğini, bir diğer adının "uçkun" olduğunu okumuştum. Ekşi sevenler için ideal bir seçenek. Işgın yerine elma, mürdüm eriği veya armut tercih edebilirsiniz.
Bu güzel tarif için Mine'ye teşekkür ederim.
www.rhubarbinfo.com adresinde İngilizce olarak Işgın (Rabarber/Ravend/ Rheum/ Rhubarb) hakkında bir çok bilgiye ulaşabilirsiniz. Ayrıca değişik ışgınlı tarifler bulmanız mümkün, buradan da İngilizce, Hollandaca dillerinde bilgi edinilebilir.
Türkçe bilgi için bakınız.
Ravend/Işgın
yeşil saplı ışgın/uçkun
kırmızı saplı ışgın/uçkun
30.11.05
Kuru fasulye köftesi
Ziyafet dergisinde gördüğüm "Adana'nın Tahinli Sarması" nı ne zamandır yapmak istiyordum. Hazır evde tahin bulmuşken hemen denedim. Tahin buldum ama bu kez derin dondurucuda haşlanmış nohut kalmamış. Onun yerine haşlanmış kuru fasulye kullandım. Tadı pek hoşuma gitmediği için tarifi buraya yazmak istemedim. Lahana sarmasından artan fasulyelerle köfte yaptım.
Kuru Fasulyeli Köfte
1 kase haşlanmış kuru fasulye
1 haşlanmış havuç
3 haşlanmış patates
1 kuru soğan
1 yumurta
2 kaşık un
galeta unu
salça
kekik, karabiber, pulbiber, tuzot
Havuç, kuru fasulye ve patatesleri robottan geçirelim. Salça, yumurta, un ve baharatları da ilave edip karıştıralım. Hamurdan kaşıkla alıp galeta ununa bulayalım. Elimizle düzgün şekiller verip kızgın sıvı yağda hafif kızartalım. Kızarttığımız köfteleri kağıt havluya çıkaralım.
* Köfte, kurabiye, börek ne olursa olsun normalinden fazla pişirme gibi bir alışkanlığım vardır.
28.11.05
Kısır
27.11.05
Batan Güneş
Geçen gün Nilüfer'in günlüğünde güneşin doğuşunun görüntülendiği çok güzel bir fotoğraf gördüm. Nilüferden bir gün önce ben de balkondan güneşin batışını yakalamıştım.
24.11.05
Portakal pelteli tart
Bu tarifi Ziyafet dergisi'nden almıştım.
Malzemeler:
yarım paket margarin (sıvı yağ kullanmıştım)
2 yumurta, 2 su bardağı un
3 çorba kaşığı tozşeker
1 çay kaşığı kanbartma tozu
Üzeri için:
1 portakal
2 su bardağı portakal suyu
2 çorba kaşığı mısır nişastası
1 çay bardağı toz şeker
- Margarin, yumurta ve toz şekeri bir kapta karıştırın. Un ve kabartma tozunu ilave edip yumuşak bir hamur yoğurun. Üzerini nemli bir bezle örtüp dinlendirin. Tart kalıbını yağlayın.
- Hamuru tart kalıbı genişliğinde açıp kalıba yayın. Hamura çatalla delikler açın. Önceden ısıtılmış 170 dereceye ayarlı fırında 15-20 dakika kadar pişirin.
- Portakalı soyup dilimlere ayırın. Tart soğuyunca üzerini portakal dilimleri ile süsleyin (ben portakalsız yapmıştım)
- Mısır nişastasını çok az su ile eritip tozşeker ve portakal suyunu ekleyerek karıştırın. Kısık ateşte krema kvamına gelinceye kadar karıştırarak pişirin. Ilınınca tartın üzerine gezdirerek dökün. Soğuduktan sonra servis yapın.
20.11.05
Fıstık ezmeli kurabiye
Bu tarifi defterime nereden kaydettiğimi yazmamışım. Kaynak belirtemediğim için üzgünüm. Bilen varsa ve bildirirse sevinirim.
Malzemeler:
110 gr. (1/2 bar.) oda sıcaklığında tereyağı
55 gr. (1/4 bar.) fıstık ezmesi
230 gr. (1 bar.) esmer şeker
1 yumurta
2 bardak un
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
1 paket vanilya
Yapılışı:
- Kaseye un, kabartma tozunu ekleyin.
- Mutfak robotunda tereyağı, şeker ve fıstık ezmesini iyice karıştırın.
- Yumurta ve vanilyayı da ekleyip karıştırın.
- Önceden hazırladığımız unlu karışımı yavaş yavaş ekleyip yine karıştırın.
- Yağlı kağıda şekiller vererek yerleştirin.
- 180 derecelik fırında 12 dakika pişirin.
15.11.05
Hurma-Ye
Cevizli Hurma Pastası/Keki
Tarifte pasta yazıyordu ama kek de denebilir.
Malzemeler:
100 gr. (çekirdeksiz hurma)
1 rendelenmiş portakal kabuğu
2 poşet earl grey (limon kokulu çay,Beğ armudu'ndan/Meyvesinin kabuklarından esans elde edilen bir cins turunçgil/citrus bergamia)
100 gr. tereyağ
100 gr. esmer şeker
2 çırpılmış yumurta
2 çay kaşığı bal
100 gr. kendinden kabartma tozlu un
isteğe bağlı miktarda tarçın, kaküle v.s.
100 gr. ceviz
100 gr. suda bekletilmiş kuru üzüm
Yapılışı
- Hurma ve portakal kabuğu rendesinin üzerine sıcak Earl Grey çayını döküp bir gece bekletin.
- Suyu döküp hurmaları kağıt peçete ile kurulayın (ben hurmaların kabuklarını soydum).
- Şeker ve yağı karıştırıp yavaş yavaş yumurtaları ekleyip balı da ilave edin.
- Unu eleyip baharat ve bir çimdik tuzla harmanladıktan sonra yağ karışımına ekleyin.
- Yavaş yavaş dövülmüş ceviz ve hurmaları ilave edin (benim kullandığım hurmalar çok küçüktüler).
- Yağlanmış fırın kalıbına karışımı döküp 35 dakika pişirin.
- Kahve ya da çayın yanında servis yapın (ben kekin ortasını marzipanlarla doldurdum)
Hurmalı Tatlı (dessert)
Malzemeler:
115 gr. hurma
275 gr. yoğurt
2 muz
50 gr. ceviz
Yapılışı:
- Çekirdeğini çıkardığınız hurmaları yoğurdun (cıvık) içine koyup bir gece buzdolabında bekletin.
- Muzları dilimleyip yoğurda ekleyin.
- Servis tabaklarına yoğurdu paylaştırın ve üzerine ceviz serpip direk servis yapın.
Hurma şekerleri/topları
Malzemeler:
50 gr. hurma
50 gr. tahin
50 gr. soya unu
50 gr. kuru üzüm
25 gr. kavrulmuş susam
2 çay kaşığı portakal kabuğu rendesi
Yapılışı:
- Hurmaları temizleyip minik minik doğrayın.
- Soya ununu tavada biraz kavurun.
- Susam hariç tüm malzemeleri karıştırıp top şekli verin.
- Susama batırıp servis yapın. (ben kürdanların üzerine çikolata kaplı üzümleri yerleştirip tabağın kenarlarını renkli fıstık şekerlerle süsledim, bir gün bekletip ertesi gün yerseniz daha lezzetli oluyor)
7.11.05
Çörek
Gerekli Malzeme:
1 çorba kaşığı toz maya
1 tatlı kaşığı tuz
1.5 su bardagı sıvı yağ
1 su bardağı haşhaş
1 yumurta
Aldığı kadar un ( 6 bardak kadar)
28.10.05
Süslü Karnabahar/Karınlara Bahar
Bu karnabaharı görür görmez almalıyım diye düşündüm. Nasıl pişireceğime henüz karar vermemiştim. Pane, kızartma türü pek yapmak istemedim. Evde bulunan malzemelerle yaptığım yemek çok hoşuma gitti. Yemeğimizin fotoğrafı yok. Ramazan boyunca iştah açıcı fotolar yayınlamama kararı almıştım (nar etkinliği ve kızımın doğum günü hariç). Yemeği nasıl yaptım onu anlatabilirim.
Karnabaharı çiçeklerine ayırıp yıkadım.
Tavaya (büyük, derin) zeytinyağı koyup üzerine doğranmış kuru soğanı ve doğranmış renkli (kırmızı, yeşil, turuncu) dolma biberleri ilave edip karıştırdım.
Kestane mantarlarını doğrayıp tavaya ekledim.
Biraz harlı ateşte kavrulduktan sonra baharatlar ve karnabaharları ilave edip tavanın kapağını kapatıp ocağı kıstım.
Karnabaharlar yumuşayınca yemeği cam bir kabın içine döküp üzerine parmezan peyniri serpip fırına koydum. Peynirler kızarınca servise hazırdır.
Bu karnabahar bana biraz daha kokusuz geldi. Tecrübesi olan var ise bizimle paylaşabilir. Ben belki açlıktan farketmemiş olabilirim diye de düşünmeden edemedim!
Diğer fotolar 1, 2
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)