22.4.08

Meyveli Kek

Geçen yıl yapmışım ancak şimdi yayımlayabiliyorum! 50 gr. fındık 100 gr. ceviz 120 gr. kuru incir 80 gr. turunç k. şekerlemesi (sukade) 100 gr. limon k. şekerlemesi 1 kaşık un 75 gr. kuru üzüm 125 gr. un 3 yumurta 150 gr. şeker 1 çay k. kabartma tozu bir fiske tuz, kakule, zencefil, muskat cevizi portakal kabuğu rendesi 1 çay kaşığı vanilya aroması
  1. Ceviz ve fındığı irice robotta çekin. Bir kaba alın.
  2. Robota incirleri, şekerlemeleri ve bir kaşık unu koyup çalıştırın ve bir kaba alın.
  3. Kalan malzemeleri (üzüm hariç) robotta bir dakika çırpın.
  4. Tüm malzemeyi birleştirip karıştırın ve yağlanmış kalıba dökün.
  5. Önceden ısıtılmış fırında 45 dakika pişirin. Kalıbın üzerini alüminyum kağıtla sarıp tekrar 45 dakika kadar pişirin.

13.4.08

Dondurmalı kek ve Soya çimlendirme


Bu tarifte ne yağ ne de kabartma tozu var. Yumurta ile şekerin iyice çırpılmasından elde ettiğimiz hava kabarcıkları kekin kabarmasını sağlıyor. Dondurma ile sunulduğu için de yavan bir tadı olmuyor.

4 yumurta
175 gr. esmer şeker
100 gr. kekun
3 kaşık kakao
5dl. dondurma
Çikolata sosu

23cm çapında ortası delik bir kek kalıbını yağlayın. Yumurta ve şekeri çırpıcı ile iyice koyulaşıncaya kadar çırpın. Eğer el çırpıcısı kullanıyorsanız su dolu bir kabı ocağa koyun ve kaynayan su üzerinde yumurtalarnızı çırpın (benmari).
Elediğiniz unu, kakaoyu karışıma ekleyin ve karıştırın. 180 derecelik önceden ısıttığınız fırında 30 dakika pişirin. Kek soğuduktan sonra kalıptan ızgara üzerine çıkarıp dinlendirin.

Kalıbı yıkayın. İçini streçfolyo (biraz dışarı taşırarak) ile kaplayın. Kekin tabanını tüm olarak 1cm kalınlıkta kesip kenara alın. Keki kalıba oturtup kaşık yardımıyla içini oyun.

Buzluktan dondurmayı çıkarın ve biraz bekletin. Dondurmayı açtığınız boşluğa doldurun. Üzerine kestiğiniz tabanı yerleşitirin.

Kenarlardan sarkan folyoyu kekin üzerini örtecek şekilde hafif bastırarak sarın. Buzlukta iki saat bekletin.

Keki servis tabağına ters çevirerek üzerine istediğiniz herhangi bir sosu gezdirin. Ben bitter çikolata eritip süsledim.

Kaynak: Chocolade


Soya Çimlendirme

Daha önce bildiğiniz gibi değişik tohumlardan çimlendirme yapmıştım. Soya çimlendirmenin diğerlerinden farkı sadece yeşermesini beklemiyoruz beyaz olarak kalıyor.

Gerekli malzemeler: Büyükçe cam kase, lastik, naylon tül (pencere tülü)

3 kaşık soya fasülyesini kaseye koyup üzerine bol su doldurun. Tülü kapatıp lastiği geçirin. 12 saat beklettikten sonra suyu süzdürün. Fasülyeleri iyice durulayıp tekrar süzdürün. Bir kaba ters çevirerek karanlık bir yerde (dolap içi) , oda ısısında 4-5 gün bekletin. Her gün en az iki kez durulayıp suyunu süzdürün. 4-6 gün içinde tüketime hazırdır.
Pencere tülünün temizlik ve sağlık açısından önemi büyük. Tülbent kullanacaksanız eğer sanırım her gün ayrı bir tülbent kullanmanız gerekebilir. Aksi takdirde bakteriler çoğalıp koku yapabilirler. Benim görüşüm bu! Aman ha alimler beni ciddiye almayın bu bir tahmindir sadece!

1.4.08

Ciabatta 2


Bugüne kadar yaptığım en başarılı ciabattam diyebilirim. Süt tozundan mı, yanlışlıkla kullandığım pasta unundan mı bilemiyorum!

1. aşama için malzemeler (ön mayalandırma):

125 gr. organik un
1/2 çay k. pudra şekeri
1/2 çay k. toz maya
1 1/2 dl. ılık su

Bütün malzemeleri bir kapta karıştırıp üzerini kapatıyoruz. Bir gece mayalandırmaya bırakıyoruz. Biraz cıvıkça bir kıvam oluyor. Hamuru karıştırdıktan sonra yanlışlıkla pasta v.s. unu kullandığımı farkettim. Fakat sonuçtan çok memnun kaldım. Bazen yanlışlık yapmak çok işe yarıyor!

2. aşama için malzemeler:

1 kaşık süt tozu
2 kaşık zeytinyağı
375 gr. organik un
1 çay k. tuz
1 çay k. esmer şeker
1 çay kaşığı toz maya
2 1/2 dl. su

Önceden hazırladığımız mayalı hamura, süt tozunu, yağı, tuzu, şekeri, mayayı ve aldığı kadar ılık suyu ilave ederek ele yapışmayacak kıvamda yumuşak bir hamur yoğuruyoruz. Üzerini kapatarak (2 saat kadar) hamur üç katına çıkıncaya değin mayalandırmaya bırakıyoruz.

Fırın tepsisini yağlayıp un ya da mısır unu serpiyoruz. Hamurumuzu ikiye bölüp dikkatlice sündürerek (25 cm) tepsiye yerleştiriyoruz. Ekmeklerin üzerini kapatmadan ılık bir ortamda 45 dakika kadar tekrar mayalanmaya bırakıyoruz.

(45 dakika sonra "Ay canlarııııım ne güzel kabarmışsınız siz öyle.." diye kendi kendime konuşurken kızım:"Anne, sanki çocuklarını seviyormuşsun gibi..." dedi! )

Önceden 200 derecede ısıttığınız fırında 20-25 dakika pişiriyoruz. Izgarada soğuttuktan sonra afiyetle yiyoruz.