9.7.12

Lokumlu Kurabiye


Tarifi Yemek Zevki dergisinden yarım ölçü olarak yaptım. Hamuru elle açtıktan sonra portakallı lokum ve ceviz koydum.

1 paket margarin (tereyağı kullandım)
1 kutu krema
1 su bardağı pudra şekeri
250 gr. fıstıklı lokum
1 çay kaşığı limon rendesi
1 çay kaşığı limon suyu
Aldığı kadar un

  • Yumuşamış margarini/tereyağını kremayla yoğurun.
  • Unu, yarım bardak pudra şekerini, limon suyu ve rendesini koyup poğaça kıvamında yoğurun. Hamurdan parçalar koparıp elle açın.
  • İçine bir tane lokum koyup uçlarını birleştirin ve kapatın. Kapanan kısımlar alta gelecek şekilde tepsiye dizin.
  • 170 derecede pişirin. Hamurlar beyaz olarak pişer. Kalan pudra şekerini üzerine serpin.

20.5.12

Cevizli Kurabiye

cevizli kurabiye by tuhfe001
cevizli kurabiye, a photo by tuhfe001 on Flickr.

200 gr tereyağ
400 gr un
150 gr şeker, bir fiske tuz
1 yumurta
+/_ 200 gr ceviz
100 gr marzipan (badem ezmesi)
100 gr reçel
100 gr bitter çikolata
1 kaşık hindistancevizi yağı (kullanmadım)

  • Parçalar haline getirilmiş soğuk tereyağı, un, şeker, tuz, yumurta bir kapta yoğrulur. Bir poşete ya da kapaklı kabın içinde soğuk bir yerde 1 saat dinlenmeye bırakılır. Unu azar azar aldığı kadar eklemekte fayda var.
  • Cevizin yarısı havanda ezilir reçel ve marzipanla karıştırılır (benim iç harcım artmıştı!).
  • Hamurdan parçalar koparılıp yuvarlaklar elde edilir ve avuç içinde yassılaştırılarak biraz açılır.
  • Açılan hamurların içine marzipanlı karışımdan koyulup kapatılır. Üzerlerine yarım ceviz yerleştirilir.
  • Önceden ısıtılmış180/200 derecede 20 dakika kadar pişirilir. Piştikten sonra fırın ızgarasında soğumaya bırakılır.
  • Benmari usulü eritilen çikolata ve yağ yeteri kadar ılınınca bir buzdolabı poşetine doldurulur ve ucu kesilen torbadan kurabiyelerin üzerine gezdirilerek süslenir. Afiyet olsun.