Bu tarifi de yine "Fas Mutfağı" adlı kitaptan aldım. Kitapta verilen ölçüler bana çok fazla geldiği için tarifi göz kararı yaptım. Bizim damak zevkimize uygun olmadığını düşündüğüm baharatları listeden çıkardım. İlk defa kalın dolmabiberlerden dolma yaptım. Aşağıya esas tarifi yazacağım, isteyen ölçüleri kendine göre ayarlayabilir. Tarifte kabak ve domates de dolduruluyordu ama ben sadece biber kullandım. İç malzeme de çok fazla geldi. Kalan içi de daha sonra pilav niyetine tükettik.
4 domates, 4 kabak, 4 adet etli dolmalık biber (sadece biber kullandım)
2 domates
2 kaşık zeytinyağı
1 doğranmış soğan
2 diş ezilmiş sarmısak
yarım çay k. zencefil
yarım çay k. tarçın (kullanmadım)
1/4 çay k. karabiber
500 gr. kıyma
2 kaşık doğranmış maydanoz
1 kaşık doğranmış kişniş (1 ç.k. toz kişniş kullandım)
2 ç. kaşığı doğranmış taze nane yaprağı
55 gr. kırık pirinç (normal pirinç kullandım)
Sos için:
1 büyük domates
1 kaşık zeytinyağı
1 rendelenmiş soğan
1 diş ezilmiş sarmısak
yarım ç.kaşığı biber
1/4 ç.k kimyon
2 kaşık salça
1 kaşık şeker
1 kaşık limon suyu
- Dolmalık biberleri ikiye bölelim. Domateslerin kabuklarını soyup yuvarlak yuvarlak dilimleyelim ve bir kenarda bekletelim.
- Yağı tencereye koyu kızdıralım. Soğanı kavurduktan sonra, zencefil, sarmısak, tarçın, biberi ve daha sonra kıymayı ilave edelim. Biraz kavurduktan sonra 2,5 ml. su, maydanoz, kişniş, nane ve tuzu ilave edip 20 dakika kadar kısık ateşte pişmeye bırakalım. Pirinci ilave edip 10 dakika daha suyunu çekinceye kadar pişirelim.
- Sos için domatesin kabuğunu soyup çekirdeklerini çıkaralım. Domatesi küp küp doğrayalım. Rendelenmiş (1 numaradaki) domateslere ilave edelim. Diğer malzemeleri de ekleyip 125 ml. su ilave edip fırını 180 dereceye ayarlayalım.
- Biberleri hazırladığımız içle dolduralım. Üzerine yarım biberi kapatalım. Dilim domates yerleştirip kürdanla tutturalım. Hazırladığımız sosu döküp, biberlerin üzerini alüminyum folyo ile kapatalım. 50 dakika fırında pişirelim. Folyoyu çıkarıp sosdan kaşık kaşık biberlerin üzerine gezdirelim ve tekrar 10 dakika kadar fırınlayalım. Piştiğini kontrol edip fırından çıkaralım.
6 yorum:
Bir süredir sayfanıza gelip gidiyorum. Ne yalan söyleyim blogunzun eski sayfalarını karıştırırken daha güzel fotoğraflarınızı görüp çok hoşlanmıştım. Tariflerinizi çok beğeniyorum ama birtürlü bu fotoğrafların artık neden net olmadığını soramıyordum. yeni alacağınız makinanızla çekeceğiniz yeni tariflerinizi dört gözle bekliyorum. Ellerinize sağlık dolmalar enfes...
ellerinize saglik .
Tuhfeciğim değişik bir tarif, sağolasın. Biz klasik dolmaya talim ediyoruz ve artık etli yapmıyoruz. Onu yeme bunu yeme ne olacak bilmiyorum halimiz.Evdeki aletlerden ben de şikayetçiyim, hele bilgisayar canımdan bezdirdi. Atacağım başka çare yok, kolay gelsin canım. Sıkma canını, çaresi bulunur elbet. Sevgiyle
Hımmmmm, çok lezzetli bir dolma olmuştur eminim. Ben denerim bunu.
Paylaşımların için teşekkürler Tuhfe ciğim.
Sevgiler,
www.berrince.com
çok severim dolmayı .zeytinyağlı olması tercihim ..ellerine sağlık nefis görünüyor..
http://nagice.blogspot.com/
Sevgili Ilkay, Sentina, Nazli, Berrin ve Nagihan,
Ziyaretlerinizden dolayi tesekkur ederim.
Sevgilerimle.
Yorum Gönder