17.6.05

Karamelli Kurabiye



Fırınımın yemek kitabından aldığım bir tarif. Kitapta verilen ölçüler bana çok az geldiği için miktarı fazlalaştırdım. Yine de bir tepsi kadar çıktı. Çay veya kahvenin yanında iyi bir seçenek olabilir.
(ölçüler aynen kitapta olduğu gibi)

Malzemeler:
85 gr. un
75 gr. margarin
75 gr. esmer şeker
1 kaşık kabartma tozu
tuz
karamel için;
30 gr. şeker

1. Un, esmer şeker (ben esmer şekerin açık renkli olanını kullandım), kabartma tozunu ve bir fiske tuzu bir kapta iyice karıştırın. Margarini ekleyin, ellerinizi soğuk akan çeşmenin altında soğuttuktan sonra (kitapta öyle yazıyor!)karışımı yoğurun.
2. Küçük bir tavayı ve karameli dökebileceğiniz (emaye en iyisi) bir fırın kabını yağlayın. Şekeri yavaş yavaş tavayı sallayarak kestane rengi olana dek tavada pişirin. (fındık ilave edebilirsiniz). Karameli yağladığınız fırın kabına/tepsisine dökün. Soğuduktan sonra mutfak tezgahında bir merdane ile karameli güzelce ezin. ( etrafa sıçramaması için önlem alın)
3. Ezdiğiniz karameli hazırladığınız hamura karıştırın, tekrar yoğurun. Yağlamış olduğunuz ya da kağıt döşediğiniz bir fırın kabına yuvarlak şekiller vererek dizip, önceden ısıtmış olduğunuz (fırınınızın ayarına göre değişebilir) fırında 20 dakika kadar pişirin.
4. Pişen kurabiyeleri ızgaranın üzerine çıkarıp soğuttuktan sonra servis edin.

14.6.05

Fırında brokoli



Gerekli malzemeler:
1 dal brokoli
40 gr. margarin
40 gr. un
1 bardak süt
tuz
hindistan cevizi (muskaat)
150 gr. parmezan ya da kaşar peyniri
50 gr. bayat beyaz ekmek içi

1. Brokolileri yıkayıp çiçek kısımlarını ayırın. Köklerini doğrayıp kaynayan suya atın, kökler yumuşadıktan sonra çiçek kısımlarını da ilave edip biraz haşlayın. Çok fazla haşlarsanız vitamin değeri azalabilir renkleri canlılıklarını kaybetmeden bir süzgece çıkarın. (haşlama suyunu dökmeyin)
2. Margarini eritin, unu ekleyip iyice karıştırın. Sütü ekleyin topak topak olmamasına dikkat edin, ayırdığınız haşlama suyundan gerektiği kadar ilave ederek pişirin. Muskat cevizi ve tuz ekleyin.
3. Parmezan ya da kaşar peynirini rendeleyip üçte birini hazırladığınız sosa ilave edin.
4. Bayat ekmeği ufalayın ya da robottan geçirin. Kalan peynirle ekmeği karıştırın.
5. Brokolileri fırın kabına yerleştirin üzerine hazırladığınız sosu gezdirin. Üzerine ekmek-peynir karışımını dökün. Dilerseniz üzerine bir kaç minik parça tereyağı kesip yerleştirebilirsiniz.
6. Fırında 20 dakika kadar üzeri kızarıncaya kadar pişirin.

12.6.05

Lumpia (Endonez böreği)

Ben içinde 40 adet kareler halinde hazır lumpia hamuru aldım. Ama siz kendiniz de un, tuz ve yumurta beyazıyla yoğrulmuş hamur kullanabilirsiniz. Ben iç harcı için toplam 300 gram hazır malzeme aldım. Kendiniz de ayrı ayrı alıp hazırlayabilirsiniz. İç harcı için: 200 gram tavuk fileto 2 havuç 1 pırasa 50 gram soya filizi 100 gram beyaz lahana 1 soğan (ben kullanmadım) 1 diş sarmısak (ben kullanmadım) dilediğiniz baharatlar tuz 2 kaşık zeytin yağı maydonoz ya da kereviz sapı kızartmak için sıvı yağ Yapılışı 2 kaşık zeytin yağı ile doğranmış soğan ve sarmısakları tavada biraz kavurduktan sonra üzerine ince doğranmış tavuk filetolarını ekleyin. Daha sonra üzerine jülyen doğranmış havuçları ilave edip biraz pişirin. Sonra tüm sebzeleri ekleyip 3 dakika pişirin. Maydonoz ve baharatları ekledikten sonra soğumaya bırakın. (Karışım susuz olmalı). Yufkalar şekilde görüldüğü gibi bir kaşık iç malzemesi doldurularak sarılır. (Yufkaların açılmaması için uçlarına su veya su ve un ile hazırladığınız koyu bir bulamacı sürebilirsiniz). Yufkalarınız yuvarlak ise sigara böreği gibi sarabilirsiniz. Kızgın yağda kızartıp kağıt havluya çıkarınız. İsterseniz 2 kaşık ketçap 1 çay kaşığı sambal oelek (acı biber sosu) yarım limon suyu ile bir sos ile servis yapabilirsiniz.

Kedi Dili Pasta


Hatice' den (Portakal ağacı) güzel bir pasta
tarif için tıkla

Kahvaltı tabağı

Reçel yerine fındık ve çikolata ile süslenmiş kayısı. Yanında da karanfilli yeşilçay.

11.6.05

Aldama/ Hinkal


Hamuru için malzemeler
3 bardak un
1 yumurta
tuz
su


Üzeri için malzemeler
yoğurt
sarmısak
2 kaşık tere yağı
pul biber
kemikli dana eti

Yapılışı

3 bardak un 1 yumurta ve tuz ile mantı hamuru sertliğinde bir hamur yapın. Üzerini nemli bez ile örtün ve beklemeye alin. Büyükçe bir tencerede kemikli eti pişirin. Et suyunu başka bir tencereye süzün. Hamurdan bezeler yapıp bu bezeleri mantı hamuru inceliğinde açın. Bıçakla kareler halinde kesin ve karelerin 2 ucunu birbiri üzerine yapıştırıp yukaridaki şekli verin. Şekil verdiğiniz hamurları temiz bir bez üzerine dizin. Ayırmış olduğunuz et suyunda pişirin. Pişirdiginiz hamurları büyükçe bir tepsiye alın. Sosu için 2 kaşık tere yağını eritin. Arzuya göre kara biber, pul biber ekleyin. Sarmısakları dövün. Yoğurtla karıştırın. Aldamalari servis tabaklarına aldıktan sonra üzerine sarmısaklı yoğurt ve tere yağı gezdirin. Üzerine kemiklerinden ayrılmış etleri dizin. Servise hazırdır.

Meyve sepeti/ dondurma tabağı

_______________________________________________________________________


_______________________________________________________________________
Meyve sepetinin hazırlanışı
Kavunları yıkayıp ortadan iki santim kalınlığında kavunun ortasına gelecek kadar kesiniz. Böylece sapını elde etmiş olursunuz. Sapın bir tarafından sivri uçlu bir bıçakla zigzaglar çizerek kesiniz. Sapı kesmemeye dikkat ediniz. Parçaları dikkatlice çıkarınız. Kavunun içini boşaltınız. İstediğiniz şekli verebilirsiniz. Daha sonra içini mevsim meyveleri ile doldurunuz.

Dondurma tabağının hazırlanışı
Kavunun düz durması için altından biraz kesiniz. Tam ortasından zigzag şekli vererek kesiniz. Kavunu ikiye bölerek içlerini boşaltınız. İstediğiniz dondurma çeşidi ile doldurunuz. Dondurmaların üzerine pasta süsleri serpiştirebilirsiniz.
_______________________________________________________________________