Bu tarifi Ziyafet dergisi'nden almıştım.Malzemeler:yarım paket margarin (sıvı yağ kullanmıştım)2 yumurta, 2 su bardağı un3 çorba kaşığı tozşeker1 çay kaşığı kanbartma tozuÜzeri için:1 portakal2 su bardağı portakal suyu2 çorba kaşığı mısır nişastası1 çay bardağı toz şeker
Margarin, yumurta ve toz şekeri bir kapta karıştırın. Un ve kabartma tozunu ilave edip yumuşak bir hamur yoğurun. Üzerini nemli bir bezle örtüp dinlendirin. Tart kalıbını yağlayın.
Hamuru tart kalıbı genişliğinde açıp kalıba yayın. Hamura çatalla delikler açın. Önceden ısıtılmış 170 dereceye ayarlı fırında 15-20 dakika kadar pişirin.
Portakalı soyup dilimlere ayırın. Tart soğuyunca üzerini portakal dilimleri ile süsleyin (ben portakalsız yapmıştım)
Mısır nişastasını çok az su ile eritip tozşeker ve portakal suyunu ekleyerek karıştırın. Kısık ateşte krema kvamına gelinceye kadar karıştırarak pişirin. Ilınınca tartın üzerine gezdirerek dökün. Soğuduktan sonra servis yapın.
Ben hindistan cevizi ve portakal kabuklarından yaptığım bir gül ile tartı süsledim. Gülümü bir kaç gün mutfakta dekor olarak kullandım.
Tuhfecim hangisini begendigimi söyliyeyim önce, pastayimi yoksa gülümü :) ikiside cok güzel. Ellerine saglik, tam mevsimlik üstelikte. Gülle süslenmede cok güzel bir sunum olmus ellerine saglik canim. Sevgilerimle
Tuhfe yine harikalar yaratmışsın. Portakal diyarındayım ama bir kez bile böyle şeyler yapmadım. Ellerine sağlık. Tarifini saklayayım bari, kimbilir aklıma eser yaparım.Sevgiyle
ben bunu bu hafta kesin denerim, yapimi da kolay gibi. Arkadaslar gelecekti, degisik bir tad olsun, ben de portakalli seyleri severim.Eline saglik. Yalniz ben senin gibi guzel susleyemem ki simdi bunu, bayildim gule.
Sevgili Burcu tam olarak nereyi anlayamadın, sıvı yağ miktarını ben de unuttum ne kadar kullandığımı. Sanırım yarım su bardağı kadar olabilir. Her zaman temkinli olmakta fayda var, kullandığımız ölçekler farklı ölçülerde olabilir. Eğer hamur toparlanmıyorsa biraz daha yağ ya da su ekleyebilirsin. İnşaallah yardımcı olabilmişimdir. Pelteyi hazırlarkende dikkat etmek gerekiyor. Bardak orta boy olmalı aksi takdirde koyu bir kıvam elde edilemez. Böyle durumlarda da nişastayı yine az bir suyla eritip üzerine kaynayan pelteden bir miktar karıştırıp ocakta kaynayan pelteye karıştıra karıştıra ekleyerek koyu pelte elde edilebilir. Pütürlü olmuş ise de süzgeçten geçirip kullanmak gerekir.
tartın iştah açıcı görünüyor, Tuhfe gülün ise ayrı bir güzel, ellerine sağlık... ben de bu aralar portakala taktım, herşeye ekliyorum, bir de tart yapayım diye düşünüyordum. senin bu tartta üzeri için kullandığın portakal suyu taze sıkılmış portakal suyu mu yoksa kutularda satılan meyve sularından mı? sevgiler...
Tuhfecim hangisini begendigimi söyliyeyim önce, pastayimi yoksa gülümü :) ikiside cok güzel. Ellerine saglik, tam mevsimlik üstelikte.
YanıtlaSilGülle süslenmede cok güzel bir sunum olmus ellerine saglik canim.
Sevgilerimle
Tuhfecim,
YanıtlaSilGulunde, portakalli peltende
enfes gorunuyor,ellerine saglik,
usenmemis nasilda yapmis oyle guzel gul...
Harikasin.
Zeynep
Eline saglik! Ne güzel olmus gülün!
YanıtlaSilHindistan cevizli portakalli quarkli bir tartta ben yapmayi planliyorum ilerki haftalar;)
Sevgili Tuhfe nefis görünüyor ellerine sağlık.Eşim portakallı tatlıları çok seviyor.hemen ona yapacağım:)
YanıtlaSilsevgiler
portakal kabuğundan yaptığın gül çok şık olmuş :)
YanıtlaSiltart ise çok iç acıcı duruyor..ellerine sağlık tuhfe :)
sevgiler..
Tuhfe yine harikalar yaratmışsın. Portakal diyarındayım ama bir kez bile böyle şeyler yapmadım. Ellerine sağlık. Tarifini saklayayım bari, kimbilir aklıma eser yaparım.Sevgiyle
YanıtlaSilben bunu bu hafta kesin denerim, yapimi da kolay gibi. Arkadaslar gelecekti, degisik bir tad olsun, ben de portakalli seyleri severim.Eline saglik. Yalniz ben senin gibi guzel susleyemem ki simdi bunu, bayildim gule.
YanıtlaSilSEVGİLİ TUHFE ELLERİNE SAGLIK.NEFİS GÖRÜNÜYOR..KARDESIN YENİMİ GİTTİ ASKERE ALLAH GÜLE GÜLE GİDİP GELMESİNİ NASİP ETSİN HAYIRLI TEZKERELER.SEVGILER..
YanıtlaSilHer zaman ki gibi harikasın Tuhfe!
YanıtlaSilEllerine sağlık, yiyenlere afiyet olsun.Sevgilerimle.
Kardeşin mi asker. Allah kavuştursun salimen.
YanıtlaSilGüzel yorumlarınızdan dolayı hepinize ayrı ayrı teşekkür ederim, sağolun arkadaşlar.
YanıtlaSilMünevver abla kardeşimi unutmadığın için çok teşekkür ederim.
Evet Semanur kardeşim vatani görevde.
Hepinize iyi hafta sonları.
Sevgili Burcu tam olarak nereyi anlayamadın, sıvı yağ miktarını ben de unuttum ne kadar kullandığımı. Sanırım yarım su bardağı kadar olabilir. Her zaman temkinli olmakta fayda var, kullandığımız ölçekler farklı ölçülerde olabilir. Eğer hamur toparlanmıyorsa biraz daha yağ ya da su ekleyebilirsin. İnşaallah yardımcı olabilmişimdir. Pelteyi hazırlarkende dikkat etmek gerekiyor. Bardak orta boy olmalı aksi takdirde koyu bir kıvam elde edilemez. Böyle durumlarda da nişastayı yine az bir suyla eritip üzerine kaynayan pelteden bir miktar karıştırıp ocakta kaynayan pelteye karıştıra karıştıra ekleyerek koyu pelte elde edilebilir. Pütürlü olmuş ise de süzgeçten geçirip kullanmak gerekir.
YanıtlaSiltartın iştah açıcı görünüyor, Tuhfe gülün ise ayrı bir güzel, ellerine sağlık...
YanıtlaSilben de bu aralar portakala taktım, herşeye ekliyorum, bir de tart yapayım diye düşünüyordum.
senin bu tartta üzeri için kullandığın portakal suyu taze sıkılmış portakal suyu mu yoksa kutularda satılan meyve sularından mı?
sevgiler...
Teşekkür ederim Sevgili Hatice. Portakal suyu hazır değil, taze sıkılmış kullandım. Portakal mevsimi şimdi. Bol bol tüketmek lazım.
YanıtlaSilSevgiler.
Çok gösterişli bir tart yapmışsınız canım istedi gerçekten.Ellerinize sağlık
YanıtlaSilTUHFECİM BU NİŞASTALI PELTEYİ DİĞER DOĞAL MEYVE SULARI İLE YAPABİLİRMİYİZ?
YanıtlaSilNeden olmasin bence denemekte fayda var:)
YanıtlaSil