29.1.21

Salata


Salatanın malzemeleri:

Kök rezene, salatalık, sarı kapya biberi, domates, avocado, zeytin, peynir, badem, ceviz, zeytinyağı, limon, keten tohumu, pulbiber, taze çekilmiş karabiber (tuz yok) 

Ispanaklı, peynir kremalı kek



 
 
Malzemeler 

3 adet yumurta
1.5 su bardağı şeker kamışı şekeri 
1 su bardağı süt
1 çay bardağı oda ısısında yoğurt 
1 çay bardağı sıvıyağ
Yarım çay bardağı ıspanak suyu (2 bardak kadar çiğ ıspanaktan) 
3 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 limon kabuğu rendesi 
1 tepeleme kaşık matcha latte tozu
Yarım çay kaşığı karbonat

27.1.21

Fırında Amerikan Pişisi/Pop over



Pop over bir Amerikan pişisi bana göre. İngiltere'den Amerika'ya göçen İngilizler Yorkshire pudingini Amerika'ya götürmüşler. Pop over, Yorkshire pudingine çok benzermiş ancak çok daha küçükmüş. 

Bu klasik bir Amerikan tarifi. Amerika'da, genellikle yumurta ve pastırması ile kahvaltıda pop overs servis edilirmiş. Tatlı ve tuzlu olarak yapılanları var. Peynirli, baharatlı çeşitlerini internet sitelerinde görmek mümkün. 


Malzemeler 

125 gr  un
1/4 çay kaşığı tuz
3 yumurta
200 ml süt
25 gram eritilmiş tereyağı
50 gram tereyağı, soğuk ve küpler halinde kesilmiş

Yapılışı 

Fırını 200 º getiriyoruz.

Bir kapta yumurtaları çırpıp üzerine un, tereyağı, tuz, sütü ilave edip tekrar pürüzsüz bir kıvamda çırpıyoruz. Akışkan krema kıvamında olmalı. Pankek kıvamında. 

Kalıbı fırına koyup 1 dakika sonra çıkarıyoruz. 50 gr tereyağını 12 eşit parçaya bölüp kalıbın her bölmesine yerleştirip tekrar fırına veriyoruz. 1 dakika sonra yağ köpürmeye başlayınca hemen çıkartıp sıvı karışımı kalıbın içine eşit miktarda döküyoruz. (Kalıbı tam doldurmayınız ki kabarma payı olsun) 20 dakika boyunca fırının kapağını hiç açmadan pişiriyoruz. Isıyı 160 dereceye düşürüp 10-15 dakika daha fırında tutuyoruz.

Not: Muffin kalıbını fırının alt katında pişirelim, pişiler çok kabaracağı için üst kısımları yanmasın!

Fırın kapağı sonuna kadar hiç açmayalım!


Bulgurlu mor lahana yemeği


Malzemeler 

  • Kuru soğan 1 adet 
  • Bezelye (dondurulmuş) 1 su bardağı 
  • Mor lahana 2 su bardağı 
  • Elma 2 adet 
  • Bulgur 1 su bardağı 
  • Ceviz 1 çay bardağı (isteğe bağlı) 
  • Zeytinyağı 3 yemek kaşığı
  • Tereyağ 2 yemek kaşığı 
  • Karabiber, pulbiber ve tuz
  • Su 2 buçuk bardak sıcak su 


  • Sos için 
  • Sarımsak iki diş 
  • Taze nane (doğranmış)
  • Yoğurt 1 kase
Yapılışı 
  1. Soğanı soyup doğrayalım. Tavaya yağları ekleyip kızdırdıktan sonra soğanları hafif soteleyip bezelyeleri ilave edelim 

  2. Elmaları soyup, küçük küçük doğrayalım. Lahanayı robotta rendeleyelim. Tavaya/tencereye lahanaları ilave edip karıştıra karıştıra kavuralım. Elmaları ekleyip lahanalar yumuşayınca bulguru ekleyelim. Baharatlarla birlikte bir iki karıştırdıktan sonra suyunu ilave edelim. Kısık ateşte yemek suyunu çekene kadar pişirelim. Ateşten alalım ve 5 dakika bekletelim.

  3. Sarımsakları tuz ile püre haline getirelim ve yoğurdun içine karıştıralım. Doğranmış naneyi de ilave edip sosumuzu hazırlayalım. Cevizleri kabaca doğrayalım. Cevizi serpiştirip, yoğurtlu sos ile servis edelim.






     






Kırmızı mercimekli kış çorbası


Malzemeler 

1 bardak kırmızı mercimek 
1 havuç, pırasa, patates, kuru soğan
1 kapya biberi 
2 dal kereviz sapı, 2 diş sarımsak 
1 çay kaşığı pulbiber, zerdeçal, kimyon, kırmızı toz biber, köri, karabiber, kekik, deniz tuzu 
Konserve doğranmış domates
1 kaşık biber salçası 
Et suyu
Üç kaşık zeytinyağı, 1 kaşık tereyağı

26.1.21

Kabaklı, patates tabanlı pizza


Malzemeler 

Taban için:
2 adet kabak
3 adet patates
2 adet yumurta
2 kaşık mısır nişastası
2 diş sarımsak
1/2 bardak rendelenmiş kaşar peyniri
(mozzarella, parmezan da kullanılabilir) 
Kekik, karabiber, pulbiber, tuz
Üzeri için:
3 kaşık salça 
2 kaşık zeytinyağ 
1/2 bardak rendelenmiş kaşar peyniri 
3 adet sosis (ya da sucuk) 
1 adet domates 
2 kaşık kadar jalapeño biber turşusu 
Baharatlar 

Yapılışı 

Fırını önceden 200º'ye ısıtın ve fırın tepsisine yağlı kağıt döşeyin. Mutfak robotunda kabağı ve patatesleri rendeleyin. Tülbent veya kurulama bezi kullanarak kabaktaki fazla suyu sıkın.
Kabağı yumurta, sarımsak, kekik, (mozzarella, parmesan) kaşar rendesi ve mısır nişastası ile büyük bir kaseye aktarın ve tuz ve baharatları ekleyin. İyice karıştırın. 
Karışımı hazırlanan fırın tepsisine döküp düzeltin. 25 dakika kadar kadar pişirin.
Üzeri için salça, yağ, baharatlar ve biraz su ile sos hazırlayın. 
Pizza sosunu  üzerine yayın ve ardından kalan (mozzarella/parmezan) kaşar peyniri ve sucuk/sosis ve biber turşusunu ekleyin. Peynir eriyene ve kızarana kadar yaklaşık 10 dakika daha pişirin. 

lahana turşusu, mor lahana salatası


Zuurkool ya da Sauerkraut bir nevi lahana turşusu. Yemeklerde ve sade olarak tüketiliyor. Mor lahana salatasını daha havuçlu veya turp rendelenmiş olarak yeriz.
Turp yoksa lahana turşusu olmaz mı? Aynı oranlarda sebzeleri rendeleyip, limon, zeytinyağı, tuz ile salata hazır. 

25.1.21

Yoğurmadan ekmek


Fırında pişen ekmeğin eve yaydığı kokunun verdiği mutluluğu tarif edebilir miyim? Hayır, sanmıyorum. Ekmek ne çok anlamlar taşır üzerinde. Türkülere, deyimlere konu olmuş kutsal bir değer. Son zamanlarda kendisinden uzaklaşmaya çalışsak bile, hayatımızdan çıkaramayız onu tamamen. Ekmeği seven bir milletiz. Arada diyet yapar  bir süreliğine ayrı düşeriz.. Sahanda yumurtaya ekmek banmadan olur mu? Hele o ekmeği kendimiz pişirmişsek yumurta ayrı bir lezzetlenir.

24.1.21

Mor lahana, havuç, rezene salatası


Malzemeler 

Havuç, kök rezene, mor lahana, mayhoş elma, ceviz, yarım kırmızı portakal suyu, kırmızı soğan, limon suyu, deniz tuzu, ayçiçeği yağı, kuru üzüm 


Havuç ve mor lahanayı mutfak robotunun ince rendesiyle rendeledim. Rezeneyi de robotta ince ince dilimledim. Soğan ve elmayı bıçakla minik minik doğradım. Portakal suyu ve limon suyunu döktüm. Tuzlayıp karıştırdıktan sonra ceviz ve kuru üzüm ile süsledim.

Yeşil mercimekli, buğdaylı çorba


Hemen hemen her malzemeden çorba yaparız. Evde ne varsa katar karıştırız. Bu da onlardan biri. Çorbanın kıvamı için elimin altında tam buğday unu duruyordu. Neden olmasın denemekten ne çıkar. Ya buğdayın kepekleri damağımıza yapışırsa ne yaparız diye düşünmedim değil! Neyseki korktuğum olmadı. Malzemelerimiz aşağı yukarı şöyle;

1 bardak haşlanmış yeşil mercimek
1 bardak haşlanmış buğday
3 bardak süzme yoğurt
3 kaşık tam buğday unu
1 yumurta
1 kaşık salça
Tereyağ, tuz, karabiber, pulbiber, nane
Yeteri kadar su

Bir tencereye mercimek ve buğdayı koyup kaynatıyoruz. Haşlanmış oldukları için fazla kaynatmaya gerek yok.
Başka bir kapta yumurtayı çırpalım. Unu ve yoğurdu ekleyelip tekrar çırpalım. Sıcak su ile biraz kıvamını açalım. Karışımı kaynayan çorbaya karıştıra karıştıra ekleyelim. Çorba koyu kıvamda ise kaynamış su ile açabilirsiniz. Tuzunu ekleyelim. 

Bir tavada tereyağını eritip nane ekleyelim. Salçayı ilave edip karıştıralım. İstediğiniz baharatları ekleyerek sosumuzu pişen çorbanın üzerine gezdirelim. 

Sucuklu sebzeli kahvaltı tabağı


Malzemeler:

Küçük bir bağ taze soğan 
Bir küçük parmak sucuk 
1 adet kapya biberi
3-4 adet sivri biber
Zeytinyağı, tuz, karabiber 

Yeteri kadar yağı tavaya koyup, sırasıyla önce doğradığımız biberleri kavuruyoruz. Doğranmış sucukları ilave ediyoruz. Biraz kavurduktan sonra doğranmış yeşil soğanları ekliyoruz. Son olarak tavanın ortasını açıp yumurtaları kırıyoruz. Tuz ve karabiber serpiştirip servis ediyoruz.

23.1.21

Cafe Fernando'dan Portakallı Çikolatalı Kek




Portakal ve çikolata uyumunu sevenler için Cafe Fernando'dan harika bir tarif. Üzerinin portakal şerbetini dökmeden önce temiz bir fırın tepsisini tezgaha aldım. Tepsinin üstüne tel ızgarayı, onun üzerine keki yerleştirdim. Şerbetten ve çikolata sosundan damlayan sosu daha sonra mikrodalga'da kek tarifinde kullandım. 
Ayrıca tarifin orijinalinde buttermilk kullanılmış. Ben de kullandım. 



21.1.21

Fırında brüksel lahanası/spruitjes


750gr brüksel lahanası, temizlenmiş ve uçları kesilmiş
1 orta boy kuru soğan, doğranmış 
3 yemek kaşığı zeytinyağı
3 yemek kaşığı hindistancevizi yağı 
1/4 çay kaşığı tuz 
1 yemek kaşığı kavrulmuş susam
1/2 çay kaşığı pulbiber, kekik
1 çorba kaşığı sarımsak tozu


Önce fırını 220° ısıtın.
Daha sonra brüksel lahanalarının baş kısımlarını kesip, ilk yapraklarını koparıp ılık suyla yıkayın. Kağıt havluya ya da mutfak bezi ile kurulayın.
Yaprakların bir kısmı düşerse endişelenmeyin! Çıtır çıtır kızarmış seviyorsanız bırakın düşen yaprakları kızarsınlar.
Orta boy beyaz soğanı doğrayın.
Sebzeleri yeteri kadar zeytinyağı, tuz, karabiber, sarımsak tozu ve diğer baharatlar ile baharatlayın. Ellerinizle baharatları iyice lahanalara yedirin. 
Fırın tepsisini hindistancevizi yağı ile yağlayın. Kesilmiş yüzeylerinin tepsiye gelecek şekilde dizin. 
Brüksel lahanasını fırın tepsisine eşit bir şekilde dağıtın. Kahverengi ve gevrek hale geldiğinde fırından çıkarın.

17.1.21

Trileçe


Malzemeler 

5 yumurta 
1 su bardağı toz şeker
3 çorba kaşığı tepeleme toz fındık
1 paket vanilya 
1 paket kabartma tozu
5 çorba kaşığı tepeleme un

Şerbeti 

4 su bardağı süt
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı sıvı krema

Sos

500 gr çilek
1 çay bardağı toz şeker
1 çay bardağı su
1 çorba kaşığı nişasta

Üzeri için

1 poşet köpürtülmüş krem şanti

16.1.21

Quinoa/Kinoa ve esmer pirinçli pilav


Malzemeler

1su bardağı esmer pirinç
1 su bardağı quinoa (siyah, kahverengi, sarı) 
2 minik defne yaprağı
1 çay kaşığı deniz tuzu
4 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı tereyağı 
1 kuru soğan
3 adet sivri biber
2 diş sarımsak
2 çay kaşığı kimyon
3 çorba kaşığı taze limon suyu
1 yemek kaşığı kuru maydanoz
2 yemek kaşığı kuru frenk soğanı
Taze çekilmiş karabiber, pulbiber
Tepeleme dolu bir kaşık kapari turşusu 
Yarım limon 

14.1.21

Patatesli fırında ıspanak


5 ya da 6 adet patates
500 gr ıspanak 
1 kapya biberi 
1 çarliston biber 
1 soğan
1 diş sarımsak 
3 kaşık zeytinyağ
1 kaşık hindistancevizi yağı 
1 su bardağı kadar kaşar rendesi 
Baharatlar: pulbiber,  tütsülenmiş kırmızı biber, zencefil, köri, karabiber, tuz, kekik, kimyon, biberiye, sarımsak tozu

Mantı hamuru


Mantı hamuru malumunuz sert kıvamda olmalı. Ben yeterince katı yoğuramıyorum. Bu kez iki değişik undan denedim. Hamur kendini salıyordu daha önceki denemelerimde. Bu kez İtalyanların makarnalarında kullandıkları unlardan kullandım. Fakat yine kendimce bir hamur yoğurdum. Sonuç güzel oldu. Hamur yapım işlemlerinin neredeyse sonuna kadar salmadı kendini. 
600 gr tip 00, 100 gr çok ince irmik, 3 yumurta, 1, 5 bardak kadar su, tuz.

9.1.21

Patates tabanlı karışık sebze


Daha önce bu yemeği paylaşmıştım. Evdeki malzemeye göre tarifte değişiklik yaptım. Önceki tarifte kapari ve havuç kullanmıştım. Bu tarifte onları kullanmadım. Üç renkli dolmalık biber (Kırmızı, sarı, yeşil paprika), birkaç dal taze soğan, bir tutam dereotu, bezelye, sucuk ekledim. Yapım aşamaları aynen önceki tarifte olduğu gibi. Sadece en son doğranmış sucuk ve kaşar peyniri ilavesiyle, piştiğine emin olduktan sonra fırından çıkardım.

Patates tabanlı pizza oldu sanki! 

Fırında Somon Balığı


440 gram somon balığı
1 portakalın suyu
Galeta unu ya da ekmek kırıntısı
1 adet limon
Tütsülenmiş toz kırmızı biber 
Balık baharatı (İçindekiler: beyaz biber, karabiber, zerdeçal, dereotu) 

Isıya dayanıklı bir kaba balıkları yerleştirdim. Bir portakalın suyunu üzerine döktüm. On dakika kadar beklettim. Balığın üzerine tüm baharatları serptim. Galeta ununu serptim. Limon suyunu gezdirip, aynı limonu dilimleyerek balıkların üstüne yerleştirdim.
200° fırında 20' pişirdim.

6.1.21

Mikrodalga'da kek


Canınız tatlı çektiğinde çabucak yapabileceğiniz bir lezzet. Cafe Fernando'dan tarifini alıp yaptığım "portakallı çikolatalı kek" ten artan sosu değerlendirmek için yaptığım sufle tarzı bir şeydi.
Önce çikolata sosundan söze başlamalı. Cenk beyin kekinin üzerine önce portakallı bir şerbet döküyoruz. Daha sonra da çikolata sosunu döküyoruz. Ben kekin altına fırın tepsisi yerleştirdim ve soslar bu tepsiye damlamıştı. Tabi ortaya enfes portakallı çikolatalı bir krema çıktı. Bu kremayı işte bu kekte kullandım. 


Malzemeler (iki kişilik) 

4 yemek kaşığı kepekli un
4 yemek kaşığı şeker (şeker kamışı şekeri kullandım) 
8 yemek kaşığı süt 
4 yemek kaşığı sıvıyağ
1 çay kaşığı kabartma tozu 
Bir tutam tuz 
İki kaşık kadar çikolata sosu (Nutella ya da başka bir çikolata sosu kullanılabilir) 

Yapılışı 

Çikolata sosu hariç tüm malzemeleri bir kapta karıştıralım. Isıya dayanıklı fincan ya da kaseleri tereyağı ile yağlayalım. 
Karışımı kaselere paylaştıralım. Üzerine çikolata sosunu/kremayı ekleyelim. Kekin pişerken taşmaması için kaselerde iki parmak kadar boşluk bırakalım. 
Mikrodalga fırınınızın ayarını %80 kapasiteye getirin ( ya da 800 watt). 90 saniye pişmeye bırakın. Ben taşıp taşmadığını kontrol için önce 45 saniye ayarladım, daha sonra bir 45 saniye daha pişirdim. Bol çikolatalı sıcak ıslak kekimiz hazır. İsterseniz pudra şekeri serperek servis edebilirsiniz. 

Afiyet olsun. 

Not : Krema tamamen erimemişti. Kaşıkla hafif üstünden karıştırdım. Tamamen erimesine gerek yok zaten karıştırınca eriyor. Aksi halde çikolata yanabilir!