Fırında pişen ekmeğin eve yaydığı kokunun verdiği mutluluğu tarif edebilir miyim? Hayır, sanmıyorum. Ekmek ne çok anlamlar taşır üzerinde. Türkülere, deyimlere konu olmuş kutsal bir değer. Son zamanlarda kendisinden uzaklaşmaya çalışsak bile, hayatımızdan çıkaramayız onu tamamen. Ekmeği seven bir milletiz. Arada diyet yapar bir süreliğine ayrı düşeriz.. Sahanda yumurtaya ekmek banmadan olur mu? Hele o ekmeği kendimiz pişirmişsek yumurta ayrı bir lezzetlenir.
- 340 gram taze turna yemişi
- 125 ml su
- 1 adet portakal kabuğu rendesi
- 1adet portakalın suyu
- 100-150 gr şeker
- 1adet çubuk tarçın
- Bir tatlı kaşığı limon suyu (isteğe bağlı)
Yapılışı
Tüm malzemeleri bir tencereye alıp, kısık ateşte ara sıra karıştırarak pişirdim. Portakalı rendelemeye üşendiğim için incecik soyup ekledim. Daha sonra süzerken içinden çıkardım. Ekşi olmasını istemezseniz limon suyunu eklemeyin. Ben katılaşana kadar ocakta tuttum.
Ocaktan aldıktan sonra süzgeçten geçirdim (Posasını atmadım. Onu da kahvaltıda tüketeceğiz kısmetse.). Kavanoza doldurdum ve soğuduktan sonra kapağını kapatıp buzdolabına kaldırdım. İki hafta kadar saklanabilir.
Bu sosu istediğiniz alanlarda değerlendirebilirsiniz.