4.10.12

Kuzu Gevreği Salatası / Veldsla salade




İnternette yaptığım araştırmada Veldsla/Cornsalad/Feldsalad "Kuzu gevreği" olarak geciyor. Ben Türkiyede rastladığımı hatırlamıyorum bu bitkiye. Arama motorunda  "karahindiba" sonucu cikiyor. Görüntü olarak uzaktan yakından alakası yok. Fakat salata ailesi bildiğiniz üzere çok geniş, belki uzaktan akrabadırlar! Yaprakları semizotunu andırıyor. Tadında diğer otlardan ayırıcı belirgin bir özellik yok. Rokada, hindibada ya da terede hissedilen o acımtıraklık yok.


250 gr Kuzu gevreği
1 avokado
limon suyu
6 kaşık yoğurt
4 kaşık mayonez
2 kaşık doğranmış maydanoz
süslemek için ceviz, fındık ya da herhangi bir çerez çeşidi

  1. Kuzu gevreklerini yıkayıp suyunu iyice süzdürün.
  2. Avokadoyu temizleyip ay şeklinde ince ince dilimleyin. Limon suyu, tuz, karabiber ya da sevdiğiniz baharatla tatlandırın.
  3. Salata tabağına kuzu gevreklerini yerleştirin. Üzerne avokadoları dizin.
  4. Yoğurt, mayonez, maydanoz ve yine baharatları bir kapta karıştırın.
  5. Hazırladığınız sosu salatanın üzerine gezdirin ve üzerine çerez serperek salatayı tamamlayın.


Kaynak: Veroniqe & Michel de Meyer

30.9.12

Meyveli Dondurma




Ben dondurmayı cranbery ile yaptım. Dilerseniz diğer meyvelerden de deneyebilirsiniz. Cranbery paketinin üzerinde yaban mersini yazıyordu. Fakat ben doğrusu tam emin değilim bu çeviriden. İnternette bazı yerlerde kızılcık olarak çevrilmiş. Yalnız benim Türkiyeden bildiğim kızılcıklardan biraz daha farklı gibi...Yaban mersini olarak bildiğim meyvenin rengi siyahımsı mor. Şekil olarak da yuvarlak. Neyse artık meyvenin gerçek adını bilenler bizi aydınlatırlarsa memnun oluruz. Şimdi tarifimize geçelim.

Gerekli şeyler:

Dondurma makinası

125 gr cranbery  kurusu
1 su bardağı çay (ben cranberyli yeşil çay kullandım)
100 gr krem peynir
100 gr sıvı krema
100 gr şeker
1 paket vanilya şekeri

Akşam bir bardak suyu kaynatıp çayımızı hazırlayalım. Bir kaba aldığımız cranbery`lerin üzerine çayımızı döküp sabaha kadar bekletelim. Cranberyler iyice yumuşamış olacaklardır. Suyunun iyice süzülmesi için süzgeçte bir süre bekletelim. Sular iyice süzülünce kağıt havluya çıkarabiliriz.
Eğer kuru erik/kayısı kullanacaksak suda bekletmemiz yeterli olmayabilir. O zaman meyveleri kaynatıp yumuşadıktan sonra ocaktan alalım. İyice temiz olduklarından emin olduktan sonra soğumaya bırakalım.
Mutfak robotuna cranberylerimizi koyup çok kısa devir çalıştıralım. Daha sonra diğer malzemeleri ilave edip püre elde edelim. 
Dondurma makinamızın haznesine karışımı doldurup 30-35 dakika çalıştıralım. Makinanızın gücüne göre bu süre değişebilir, daha kısa sürede de dondurmamız olabilir. Dondurmamız donduktan sonra hazneden buzlukta saklayabileceğimiz bir kaba boşaltalım. Buzlukta yarım saat dinlendikten sonra dondurmamız servise hazırdır. 

Servis şekli: Ben çerez- üzüm karışımı müsli ve karamelle süsledim. Müslilerin yumuşak olması için kabın kenarlarına süt kreması döktüm. Siz istediğiniz gibi yiyebilirsiniz. 

Öneri: Dondurma makinanız yoksa karışımı buzluğa kaldırdıktan sonra  kıvam aldığına kanaat getirene kadar belli aralıklarla karıştırın. Karıştırma işlemini için geniş bir kap kullanılması sanırım işlemi daha da kolaylaştırır. 


21.9.12

Makarnalı Karnabaharlı Börek



200 gr tagliatelle makarnası (haşlanmış)
300 gr karnabahar çiçekleri
250 gr kıyma
1 soğan
10 adet milföy hamuru
bir tutam maydanoz
100 gr eski kaşar
300 gr lor ya da herhangi bir beyaz peynir çeşidi
iki kaşık salça
tuz, karabiber, pulbiber

Karnabaharı 5 dakika kadar haşlayıp bir kenara alalım.
Tavaya yağ koyup yemeklik doğradığımız soğanı hafif kavurup kıymayı ekleyerek biraz daha kavuralım. Salça ve baharatları da ilave ederek pişirelim. Çok kuru kaldıysa biraz su ilave ederek pişirebiliriz. Ocaktan aldıktan sonra maydanoz, 75 gr kaşar ve makarnayı kıymaya ilave edelim.

Milföy hamurlarından 6 sını beze haline getirip pişireceğiniz kalıbın büyüklüğüne göre açalım. Kelepçeli bir kalıp olursa çıkarmak daha kolay olacaktır. Yağladığımız kalıbın kenarlarından taşacak şekilde hamuru yerleştirelim. Kıyma-makarna karışımını hamurun üzerine yayalım.
Beyaz peynir sulu ise bir bezin içinde asarak fazla suyunu alabiliriz. Karnabahar ile ezdiğimiz beyaz peyniri karıştırıp kıymalı karışımın üzerine yayalım. Kalan 25 gr eski kaşarı da karışımın üzerine serpelim.
Kalan 4 adet hamuru beze haline getirip açalım ve kalıbımımzın üzerini kapatalım. Hamura fazla buharın çıkabilmesi için minik pencere açalım (ya da  4cm uzunluğunda kestiğiniz pipetleri batıralım).
Önceden ısıttığımız 200 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirelim.

İsterseniz hamurdan biraz parça koparıp şekiller oluşturarak böreğinizi süsleyebilirsiniz.





14.9.12

Çikolatalı kek



Kek için:
125 gr yumuşamış tereyağ
125 gr basterd şekeri
150 gr kek unu
2 yumurta
2 yemek kaşığı kakao
25 gr eritilmiş acı çikolata

Krema için:
100 gr tereyağ
225 gr pudra şekeri
rendelenmiş yarım limon kabuğu
1 yemek kaşığı limon suyu
pudra şekeri

Kek malzemelerinin tümünü mikserle karıştırın. Çikolatayı ekleyip karıştırın. Kek kalıplarını doldurup 180 derecede önceden ısıttığınız fırında pişirin. Fırından çıkarıp ızgarada soğutun.
Bir kapta tereyağını çırpın, yavaş yavaş pudra çekerini ilave edin. Azar azar limon suyunu ve rendesini ilave edin. Kremayı keklerin üzerine yerleştirin. Servise hazırdır.

Afiyet olsun.


9.7.12

Lokumlu Kurabiye


Tarifi Yemek Zevki dergisinden yarım ölçü olarak yaptım. Hamuru elle açtıktan sonra portakallı lokum ve ceviz koydum.

1 paket margarin (tereyağı kullandım)
1 kutu krema
1 su bardağı pudra şekeri
250 gr. fıstıklı lokum
1 çay kaşığı limon rendesi
1 çay kaşığı limon suyu
Aldığı kadar un

  • Yumuşamış margarini/tereyağını kremayla yoğurun.
  • Unu, yarım bardak pudra şekerini, limon suyu ve rendesini koyup poğaça kıvamında yoğurun. Hamurdan parçalar koparıp elle açın.
  • İçine bir tane lokum koyup uçlarını birleştirin ve kapatın. Kapanan kısımlar alta gelecek şekilde tepsiye dizin.
  • 170 derecede pişirin. Hamurlar beyaz olarak pişer. Kalan pudra şekerini üzerine serpin.

20.5.12

Cevizli Kurabiye

cevizli kurabiye by tuhfe001
cevizli kurabiye, a photo by tuhfe001 on Flickr.

200 gr tereyağ
400 gr un
150 gr şeker, bir fiske tuz
1 yumurta
+/_ 200 gr ceviz
100 gr marzipan (badem ezmesi)
100 gr reçel
100 gr bitter çikolata
1 kaşık hindistancevizi yağı (kullanmadım)

  • Parçalar haline getirilmiş soğuk tereyağı, un, şeker, tuz, yumurta bir kapta yoğrulur. Bir poşete ya da kapaklı kabın içinde soğuk bir yerde 1 saat dinlenmeye bırakılır. Unu azar azar aldığı kadar eklemekte fayda var.
  • Cevizin yarısı havanda ezilir reçel ve marzipanla karıştırılır (benim iç harcım artmıştı!).
  • Hamurdan parçalar koparılıp yuvarlaklar elde edilir ve avuç içinde yassılaştırılarak biraz açılır.
  • Açılan hamurların içine marzipanlı karışımdan koyulup kapatılır. Üzerlerine yarım ceviz yerleştirilir.
  • Önceden ısıtılmış180/200 derecede 20 dakika kadar pişirilir. Piştikten sonra fırın ızgarasında soğumaya bırakılır.
  • Benmari usulü eritilen çikolata ve yağ yeteri kadar ılınınca bir buzdolabı poşetine doldurulur ve ucu kesilen torbadan kurabiyelerin üzerine gezdirilerek süslenir. Afiyet olsun.

18.3.12

Maracuya meyveli tart

passievrucht cake by tuhfe001
passievrucht cake, a photo by tuhfe001 on Flickr.

Internette yaptigim gezintilerde Passiflora bitkisinin carkifelek cicegi olarak adlandirildigi ve meyvesine maracuya, mutluluk verdigi icin de ask ya da tutku meyvesi dendigini ogrendim. Passiflora hakkinda buradan daha genis bilgi edinebilirsiniz. Bilgiler icinde gunde iki taneden fazla yenmemesi oneriliyor. Ben tarifi yariya indirip 3 adet passie kullandim. Kendi adima belirtmek gerekirse ucuz bir meyve degil ki her gun tuketebilelim!





Maracuya meyvesi

Carkifelek cicegi

Bu tartin adi kitabimda Passion fruit taart olarak geciyordu. Meyvenin Turkiye`deki adinin ask, tutku meyvesi oldugunu ogrenince ismini degistirmek istedim. "Tutku`lu Tart" desek  nasil olur? Ya da " Ask`la Tart" !

Malzemeler:
250 gr un
125 gr tereyağ
2 kaşık toz şeker (ince)
1 kaşık rendelenmiş portakal kabuğu
1 kaşık rendelenmiş limon kabuğu
soğuk su

Üst harcı için:
6 passie meyvesinin içi
200 gr toz şeker (ince)
1 çay bardağı portakal suyu
2 çay kaşığı portakal kabuğu rendesi
4 yumurta
1 çay bardağı krema
pudra şekeri

Yapılışı

1- Bir kaba elenmiş unu, parçalara ayrılmış yağı alın ve parmak uçlarınızla yağı una yedirin. Şekeri, rendelenmiş meyveleri ekleyin. Aldığı kadar soğuk su ile sert olmayan bir hamur elde edin. Hamuru fazla yoğurmadan beze haline getirip bir naylon poşete ya da kapaklı bir kabın içinde buzdolabında yarım saat bekletin.
2- Unlanmış tezgahta hamuru kalıbınıza göre açarak kenarları iki parmak kadar yüksek olacak şekilde yerleştirin (kalıbı yağlayabilir ya da yağlı kağıtla döşeyebilirsiniz). Hamurun üzerini fırın kağıdı ile kaplayın ve üzerine ağırlık olarak kuru baklagillerden birini serpin. 200 derecelik ısıtılmış fırında aşağı yukarı on dakika pişirin.
3- Bir kapta maracuya meyvesi, şeker, portakal suyu-rendesi, yumurta ve kremayı karıştırın.
4- Dolgu malzemesini hamurun üzerine dökün. Fırının derecesini 190 a düşürün, dolgu malzemesi sertleşene kadar 15-20 dakika pişirin. Üzerine pudra şekeri serpip tekrar fırında 1-2 dakika karamelize olana kadar tutun. Dilerseniz créme fraiche ile servis edin.

Not: Ben ölçüleri yarıya indirerek denedim. Yerken ağza çıtır çıtır gelen passie çekirdeklerinden hoşlanmıyorsanız bir süzgeçten geçirerek kullanmak sanırım uygun olabilir.

Afiyet olsun.

Kaynak: Het Nieuwe Koken

10.1.12

Erikli Peynirli Kek/Cheesecake





Ben taban için çikolatalı bisküvi (chocolate chip cookies) kullandım. Bisküvi sadece undan yapılmış olmamalı. İçinde en azından kepek/yulaf barındırısa iyi sonuç alınır. Yağ oranı da düşük olursa tercihimdir. Fındık parçacıklı bisküviler de çok yakışıyor.
Quark/ Kwark yerine krem peynir/ricotta kullanılabilir. Tam karşılığını bilemiyorum. Lor peyniri biraz cıvıksa kullanılabilir. Kwark yoğurt gibi bir şey. Güya taze peynirmiş ama kıvamı ve tadı daha çok yoğurt gibi. Siz buraya bir göz atıp karar verin hakkında.

Taban için: 

250 gr bisküvi 
2 1/2 kaşık eritilmiş tereyağı

Üstü için:

2 yumurta
500 gr kwark 
60 gr şeker
1 çay k. limon suyu
1/2 çay k. tuz
4 kaşık rendelenmiş mürdüm eriği
200 gr krem fraiche
1/2 çay k. vanilya aroması
2-3 adet mürdüm eriği 

Bisküvileri ezip un haline getirelim. Tereyağını ilave edip karıştıralım. 20 cm lik kelepçeli bir kalıbın altına yağlı kağıt döşedikten sonra karışımımızı bir kaşığın arka tarafı ile bastırarak yerleştirelim. Buzdolabında bekletelim.

Yumurtaları çırpalım. Peynir/yoğurt, şeker, limon suyu ve tuzu ekleyerek karıştıralım. Erik püresini de ekleyip karıştıralım. Kalıbımızı buzdolabından çıkarıp üstüne hazırladığımız karışımı dökelim. 190 derecede ısıttığımız fırında pişirelim. Harç çok cıvık gibiyse biraz daha fazla tutabiliriz fırında. Fakat fazla tutmayın çünkü karışımın çok sert olmasına gerek yok. Kekimizi biraz soğuması için kenara alalım.

Kremayı iki kaşık şeker ve vanilya aroması ile çırpalım. Eriklerin kabuklarını soyup incecik dilimleyelim. Dilimleri soğumuş/ılınmış kekimizin üzerine dizelim. Hazırladığımız kremayı eriklerin üzeri kapanacak şekilde dökelim ve tekrar fırında 5-10 dakika daha pişirelim. Bu arada fırını tekrar ısıtmayı unutmayalım. Üst harcımızın katı pişmesine gerek yok. Buzdolabında en az 6 saat kadar beklettiğimizde istenilen kıvama gelecektir. Kızarmasına da gerek yok. Ben aksam yaptım ve ertesi gün akşama kadar dayanamadık öğle üzeri yedik.




16.4.11

Egzotik sebze ve meyveler

Uzun zaman oldu gunlugume zaman ayirmayali. Bir gun mutlaka bir seyler yazmaliyim dedigim gunun uzerinden epey zaman gecmis. Dun markete gitmis ve yine beni kendine ceken o egzotik meyve, sebze reyonundan gecmistim. Gorduklerimden yalnizca bir kacinin fotografini cekebildim. Fiyatlari uzak ulkelerden gelmeleri sebebiyle bayagi tuzlu sayilabilir.



Siyah rengine yakin biraz koyu mor gibi havuc ve sari havuc. Cep telefonu ile cekildigi icin renkler aslina uygun cikmamis.



Siyah nar ve tanesi 4 euroya yakin!




Ilk bakista bibere benzeyen domatesler!



Taptaze patlicanlar



Yesil ve sari minicik sirinmi sirin kabaklar! Son zamanlarda bebek sebzeler hayli revacta!



Karnabaharlarin uzerine sanki mor boya puskurtulmus. Ben yakindan inceledim boya falan yok, dogal hali?

19.4.10

Antil pastası (Bolo di Cashupete)

DSC00696 İş arkadaşım Alcidra'yı kırmayarak (kendisi Antil asıllıdır) ülkesine ait olan keki günlüğüme eklemeye karar verdim. Bu kek özel günlerde hazırlanırmış onların memleketinde. Ailece yapılan kutlamaların vazgeçilmeziymiş. Kek için; 250 gr tereyağ 250 gr şeker 5 yumurta 250 gr un yarım paket kabartma tozu yarım paket vanilya şekeri 1 çay kaşığı vanilya aroması 1 çay kaşığı limon aroması 1 çay kaşığı badem aroması Ara ve üst harcı için; 250 gr tuzsuz kavrulmuş robotta çekilmiş cashew/kaju çerez 250 gr şeker 180 ml su yarım kutu condensend süt (şekerli, 200 gr) 200 ml yoğunlaştırılmış sıvı kahve sütü (Tr de var mıdır?) 1 kaşık tereyağ fiske tuz, 1 çay kaşığı badem aroması Kek malzemeleriyle alıştığınız tarzda keki pişirin. Harcın hazırlanışı: Şeker ve suyu ocağa koyup iyice koyulaşana kadar pişirin. Condensend süt ve kahve sütünü ekleyip ağır ateşte açık kahverengi renk alana kadar pişirin Karameli ocaktan alıp cashew çerezi, badem aromasını, yağı ve bir fiske tuzu ekleyip karıştırın ve soğumaya bırakın. Keki ikiye bölüp alt katına karamelli karışımın 1/3 ünü sürün. Kekin üst katını yerleştirin. Karamelli karışım cıvık kıvamsız ise tekrar ocakta katılışıncaya kadar pişirin. Karameli ılıkken kekin üzerine sıvayın/dökün. Akşamdan yaptıysanız sabaha kadar beklettiğinizde karamel donmuş olacaktır. Kekin üzerini birkaç kaju tanesi ya da başka bir şeyle süsleyebilirsiniz. Afiyet olsun.

16.9.09

Jamie`den "Tatlı patatesli ve sucuklu corba"

Jamie`den uyarlama corba

Fotograf cep telefonu ile cekildi elimde de baska olmadigi icin kusura bakmayin!

2008 kasim ayi Delicios dergisinde Jamie`nin tarifini kendime gore degistirerek uygulamistim. Ramazanda bu corbanin pek uygun olmadigini dusunerek daha sonra yayimlamaya karar verdim. Dergide tatlı patates yerine bal kabagi kullanilabilecegi yaziyordu. Sicakligini biraz bastirmak icin de yogurtla yenebilecegi belirtilmisti. Evde ne tatlı patates ne de kabak vardi, ben de bildigimiz patates kullanmistim. Corbayi topu topu iki kez yaptim ve her seferinde yine normal patates kullandim. Bu corbayi orijinal tarifi ile denemeyi cok isterdim.
Ayrica kori bu corbaya cok yakisiyor. Corbanin icerisinde sucuk kullanildigi icin baharat kullaniminda asiriya kacmamak lazim. Istenirse sucuk miktari azaltilabilir ve kaliteli olursa corbanin tadinda mutlaka bir fark olacaktir. Benim burada kullandigim (reklam olmasin) tek marka vardir ondan baskasini kullanmam. Turkiye`de sucuklarin cok yagli oldugunu dusunursek biraz dikkatli kullanmakta fayda var!

Malzemeler:
2 kasik hakiki zeytinyagi
2 adet kup kup dogranmis havuc
2 dal dogranmis kereviz sapi
2 adet dogranmis orta buyuklukte kuru sogan
2 dis dogranmis sarimsak
800 gr dogranmis tatlı patates 
200 gr dilimlenmis sucuk
bir kucuk bag ince dogranmis maydanoz
1 cay kasigi tepeleme dolu kori
2 adet tavuk ya da sebze bulyon (ben et suyu kullandim)

Tencereye yagi koyup soganlari kavurun. Tum dogranmis olan malzemeleri ve koriyi de ekleyip tahta kasikla karistira karistira kavurmaya devam edin. 10 dakika kadar, kisik ateste, tencerenin kapagi yari acik sekilde pismeye birakin.

Bulyonlari 1,8 l kaynamis suda eritip sebzelerin uzerine dokun. Sebzeler pisince atesten alin. Tuzunu, biberini ilave edin. Sucuk baharatli oldugu icin baharat secimi size kalmis bir sey.

Corbayi mikserle pure haline getirin. Kirmizi biberle susleyerek servis edin.

(is yerindeyim ve bunlari yazarken etrafimda su anda bir ari dolaniyor, sag salim bitiririm insaallah! eyvah klavyeye dadandi, 1 dakika ben onu pencereden ucurup geliyorum!)

26.1.09

Merhaba

Şennur ablacığımın yorumu ve biraz önce okuldan eve gelen oğlumun serzenişi üzerine, kabak tadı veren bir önceki yazımdan kurtulayım, şartlar ne olursa olsun güzelliğinden zerafetinden ödün vermeyen, yolda yürürken beni kendine doğru çeken bu gül ile herkese sıcak bir merhaba diyeyim istedim. Ne uzun cümle oldu altı üstü bir merhaba diyecektim. Bugünlerde dünyamızda ve ülkemizde yaşanan her türlü felaket hepimizi üzüyor. Biraz olsun karamsar cümlelerden kurtulmak istedim.

Artık çalıştığım için (ücretli) günlüğüme zaman ayıramıyorum (hem çalışıp hem günlüğüne zaman ayıranlara gıpta ediyorum). Hamur işi ve tatlılara paydos dedik. Eşimin kilo sorunu olduğu için ekmeğine diyet yağ sürdük! Fakat oğlum ve ben şikayetçiyiz bu durumdan! Biraz önce " anne; güzel tatlar yapmanın zamanı gelmedi mi ?" diye cümle kurdu. Bazen bir şeyler yapıyorum fakat ya fotoğraf çekmiyorum ya da nasıl yaptığımı unutuyorum. Mesela geçenlerde Jamie' den uyarladığım bir çorba yaptım. Çorba beğenildi fakat fotoğraf çekmeye gelince yan çiziyorum! Makina olmasaydı "ay makinam yok " derdim. Bir dahaki sefere çorbanın tarifini ve yaptığım değişiklikleri tembellik etmeden yazayım.

Bu arada onca yoğunluğun içinde haftada iki saat kendime zaman ayırmaya gayret gösteriyorum. Kadınlar klubünde keçe yapımını ve mandala tekniği ile nakışı öğrenmiştik. Şimdi örgü günlerindeyiz. Herkes ne isterse onu örüyor. Ben çorap örmesini öğreniyorum. Aslında biliyorum biraz ama Hollandalı arkadaşların tekniği daha farklı. Onlar topuk kısmını daha güzel örüyor. Geçen hafta kıvıramadım işi. Bu hafta inşaallah beceririm.

Nerden nereye atladım. Vefalı Şennur ablacığım fırsat buldukça günlüğümü güncellemeye çalışacağım. Kimseyi ziyaret edemesem de yüreğim sizinle. Teşekkür ederim yorumun için.

Not: Fotoğraf cep telefonu ile çekilmiştir.



21.11.08

Dev Kabak




Bir ara haberlerde yarım tonluk kabak üretildiğini duyunca kulaklarıma inanamamıştım. Bugün Makro ( Türkiye'de Metro) markette yarım tona yakın dev kabağı görünce duyduklarıma inanmak zorunda kaldım! Biraz küçük olanının fiyatı KDV hariç 190 euro (2o0 euro).
Sapsarı sakız kabaklarını da ilk kez gördüm. Daha önce rastlamadığım çok ilginç tropikal meyvelere de hayretle bakakaldım! Fotoğraf cep telefonu ile kaydedildiğinden biraz bulanık çıktı.

24.10.08

Badem Pare


Ben bu tarifte hazır teneke kutularda satılan pudra şekerli badem tozu kullandım. Asya ülkelerine ait marketlerde bu ürünü bulabilirsiniz. Salep gibi hazırlanıp sıcak olarak içilen, Faslıların da şarbat dedikleri bir tür içecek için kullanılan hazır karışım.
Malzemeler:
4,5 su bardağı un
200 gr. margarin (tereyağı kullandım)
2 su bardağı pudra şekeri
4 yumurta
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
1 su bardağı toz badem
Şerbeti için:
5 bardak su
5 bardak şeker
1 dilim limon
Yumuşamış margarini mikserle 3 dk. çırpıyoruz. Mikseri en düşük seviyeye indirip pudra şekeri ilave ediyoruz. Unu karıştırma kabının içine döküyoruz. Ortasını havuz şeklinde açıp unun üzerine toz bademi, kabartma tozunu ve vanilyayı serpiştiriyoruz. Havuzun ortasına köpürttüğümüz yağı alıyoruz. Üzerine sürmek için yumurtanın bir tanesinin sarısını ayırıp geri kalanı yağın içine kırıyoruz. Yağla yumurtayı karıştırıp unu da üzerine alıp hamuru kulak memesinden az yumuşak kıvama gelinceye kadar yoğuruyoruz. Şekiller verip tepsiye diziyoruz. Hamurun üzerine ayırmış olduğumuz yumurta sarısının içine bir kaşık kadar sıvıyağ koyup fırça yardımıyla sürüyoruz.
Önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında badem pareler kızarana dek pişiriyoruz.
Şerbetin hazırlanışı
Suyu, limonu, toz şekeri bir tencereye koyup ocağın altını yakıyoruz. Şerbet 3-4 dakika kaynadıktan sonra tatlımız fırından çıktığı anda kaynar şekilde üzerine gezdiriyoruz.
Tatlının şerbetini iyi çekmesini istiyorsak üzerine kapak kapatabiliriz.
Kaynak: Oktay Aymelek

23.9.08

Baba tatlısı

2 yumurta
200gr. un
75 gr. margarin (erimiş, ben tereyağı kullandım)
1 yemek kaşığı toz şeker
2 silme tatlı kaşığı toz maya
2 çay bardağı ılık süt
1 paket vanilya

şurup için:
2,5 su bardağı su
2 bardak şeker
1 tatlı kaşığı limon suyu

Şurup için şekeri 10 dakika kaynatın. Limon suyunu ekledikten 1 dakika sonra ateşten alın. Mayayı ılık sütte eritin. Unu geniş bir kaba koyun, ortasını çukurlaştırın, mayalı sütü bu çukura dökün. Bir miktar unu sütün üzerine serpiştirip 10 dakika bekletin. Şeker ve yumurtayı çırpın. Erittiğiniz margarini ekleyin. Tüm malzemeyi tahta bir kaşıkla karıştırın. Düzgün bir hamur elde edin. Üzerini nemli bir bezle örterek tekrar 10 dakika bekletin. İyice yağlanmış kalıpları hamurla doldurun. Hamur iki katı kabarınca önceden ısıttığınız 180 derecelik fırında yaklaşık 30 dakika pişirin. Fırından çıkardığınız tatlıları 5 dakika beklettikten sonra soğuk şerbetin içine atın. Şerbetini çektikten sonra tabağa alıp istediğiniz şekilde süsleyerek servis edin.

Not: Kullandığım kalıp ortası delik özel şambaba tatlısı kalıplarıdır.

Kaynak: Emin değilim ama Hürriyet gazetesi eki olabilir!

1.7.08

Pudding

Hindistancevizi sutlu pudding

Bir yıl önce yaptığım bir tatlı. Avrupa kupası maçını hatırlattı bana :(

Doğum günümde eşim bir fotoğraf makinası hediye etti. İnşaallah bundan sonra (vakit bulabilirsem) güzel fotoğraflar çekebileceğim...

4 kaşık nişasta
4 kaşık şeker
6 kaşık süt
400 ml. hindistancevizi sütü
tarçın

Bütün malzemeyi mikserle çırpın. Kısık ateşte karıştıra karıştıra pişirin. Ocağı iyice kısıp karışım katılaşıncaya kadar karıştın. Ocaktan alıp tekrar çırpın. Kaselere doldurup buzdolabına yerleştirin. Servisden önce tarçın serpin. Ben tarçınlı şekerle süslemiştim.

Afiyet olsun.

18.5.08

Biber dolması

Oğlumun cep telefonu ile çekmiştik bu yemeği de bir zamanlar! Sağ alt köşeye bakılırsa ne kadar uzun zaman önce yaptığım anlaşılıyor. Artık onun telefonu ile de çekemiyorum. Bu durum benim hiç hoşuma gitmiyor. Fotoğraf makinasına bir türlü sıra gelmiyor. Daha önce de bahsettiğim gibi evdeki ne kadar alet varsa arka arkaya bozuluyorlar. En son bilgisayar ekranımız bozuldu. İyiki eski bilgisayarın ekranını atmamışım. İşe yaramıyor artık modası geçti, kocaman yer kaplıyor diye düşünüyordum! Çok iyi olmasa bile orta halli bir fotoğraf makinası alsam hiç fena olmayacak!

Bu tarifi de yine "Fas Mutfağı" adlı kitaptan aldım. Kitapta verilen ölçüler bana çok fazla geldiği için tarifi göz kararı yaptım. Bizim damak zevkimize uygun olmadığını düşündüğüm baharatları listeden çıkardım. İlk defa kalın dolmabiberlerden dolma yaptım. Aşağıya esas tarifi yazacağım, isteyen ölçüleri kendine göre ayarlayabilir. Tarifte kabak ve domates de dolduruluyordu ama ben sadece biber kullandım. İç malzeme de çok fazla geldi. Kalan içi de daha sonra pilav niyetine tükettik.

4 domates, 4 kabak, 4 adet etli dolmalık biber (sadece biber kullandım)
2 domates
2 kaşık zeytinyağı
1 doğranmış soğan
2 diş ezilmiş sarmısak
yarım çay k. zencefil
yarım çay k. tarçın (kullanmadım)
1/4 çay k. karabiber
500 gr. kıyma
2 kaşık doğranmış maydanoz
1 kaşık doğranmış kişniş (1 ç.k. toz kişniş kullandım)
2 ç. kaşığı doğranmış taze nane yaprağı
55 gr. kırık pirinç (normal pirinç kullandım)

Sos için:
1 büyük domates
1 kaşık zeytinyağı
1 rendelenmiş soğan
1 diş ezilmiş sarmısak
yarım ç.kaşığı biber
1/4 ç.k kimyon
2 kaşık salça
1 kaşık şeker
1 kaşık limon suyu

  1. Dolmalık biberleri ikiye bölelim. Domateslerin kabuklarını soyup yuvarlak yuvarlak dilimleyelim ve bir kenarda bekletelim.
  2. Yağı tencereye koyu kızdıralım. Soğanı kavurduktan sonra, zencefil, sarmısak, tarçın, biberi ve daha sonra kıymayı ilave edelim. Biraz kavurduktan sonra 2,5 ml. su, maydanoz, kişniş, nane ve tuzu ilave edip 20 dakika kadar kısık ateşte pişmeye bırakalım. Pirinci ilave edip 10 dakika daha suyunu çekinceye kadar pişirelim.
  3. Sos için domatesin kabuğunu soyup çekirdeklerini çıkaralım. Domatesi küp küp doğrayalım. Rendelenmiş (1 numaradaki) domateslere ilave edelim. Diğer malzemeleri de ekleyip 125 ml. su ilave edip fırını 180 dereceye ayarlayalım.
  4. Biberleri hazırladığımız içle dolduralım. Üzerine yarım biberi kapatalım. Dilim domates yerleştirip kürdanla tutturalım. Hazırladığımız sosu döküp, biberlerin üzerini alüminyum folyo ile kapatalım. 50 dakika fırında pişirelim. Folyoyu çıkarıp sosdan kaşık kaşık biberlerin üzerine gezdirelim ve tekrar 10 dakika kadar fırınlayalım. Piştiğini kontrol edip fırından çıkaralım.
Afiyet Olsun.

6.5.08

Bademli Un Helvası ve Çarşaf Böreği


Araya biraz zaman girince tariflerin aslına sadık kalmadığımdan olsa gerek nasıl yaptığımı tam olarak hatırlamıyorum. Mesela bu helvada kıvamı tam istediğim gibi tutturamamış ve ilaveler yapmıştım. Margarin kullanmadığım için sıvıyağ oranını artırdım. Şerbetini suyu kaynatarak akçaağaç şurubu ile karıştırarak yaptım. Aşağıya tarifin aslını yazdım.

Tarifi sevgili Nihan'a ait olan çarşaf böreğini ise üst üste birkaç hafta yaptım. Teşekkür ederim sevgili Nihan bu kolay tarif için.

Malzemeler
100 gr. tereyağ
100 gr. margarin
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı badem
3,5 su bardağı un

Şerbeti için
2 su bardağı su
2 su bardağı toz şeker

Bir tencereye sıvı yağı, tereyağı ve margarini koyup, ocağın ateşini yakıyoruz. Yağlar eriyince, içine ortadan ikiye bölünmüş bademleri ve unu ilave ediyoruz. Orta ateşte sürekli karıştırarak kavuruyoruz. Bademler sararıp, unun kokusu gidince, tencereyi ocaktan alıp ara sıra karıştırarak ılıtıyoruz. Üzerine toz şekeri, soğuk suyu koyup, tencereyi tekrar ocağa alıp 5 dk. kadar karıştırarak pişiriyoruz. İlk sıcaklığı çıktıktan sonra kaşıkla ya da elimizde yuvarlayarak şekil verip servis yapıyoruz. Ben bir kısmını buz kalıplarına doldurup kalıp çıkardım. Daha sonra erittiğim sade çikolataya batırırak kürdanla servis ettim.

Kaynak: Oktay Usta ile Çay Saati



Çarşaf böreği

22.4.08

Meyveli Kek

Geçen yıl yapmışım ancak şimdi yayımlayabiliyorum! 50 gr. fındık 100 gr. ceviz 120 gr. kuru incir 80 gr. turunç k. şekerlemesi (sukade) 100 gr. limon k. şekerlemesi 1 kaşık un 75 gr. kuru üzüm 125 gr. un 3 yumurta 150 gr. şeker 1 çay k. kabartma tozu bir fiske tuz, kakule, zencefil, muskat cevizi portakal kabuğu rendesi 1 çay kaşığı vanilya aroması
  1. Ceviz ve fındığı irice robotta çekin. Bir kaba alın.
  2. Robota incirleri, şekerlemeleri ve bir kaşık unu koyup çalıştırın ve bir kaba alın.
  3. Kalan malzemeleri (üzüm hariç) robotta bir dakika çırpın.
  4. Tüm malzemeyi birleştirip karıştırın ve yağlanmış kalıba dökün.
  5. Önceden ısıtılmış fırında 45 dakika pişirin. Kalıbın üzerini alüminyum kağıtla sarıp tekrar 45 dakika kadar pişirin.

13.4.08

Dondurmalı kek ve Soya çimlendirme


Bu tarifte ne yağ ne de kabartma tozu var. Yumurta ile şekerin iyice çırpılmasından elde ettiğimiz hava kabarcıkları kekin kabarmasını sağlıyor. Dondurma ile sunulduğu için de yavan bir tadı olmuyor.

4 yumurta
175 gr. esmer şeker
100 gr. kekun
3 kaşık kakao
5dl. dondurma
Çikolata sosu

23cm çapında ortası delik bir kek kalıbını yağlayın. Yumurta ve şekeri çırpıcı ile iyice koyulaşıncaya kadar çırpın. Eğer el çırpıcısı kullanıyorsanız su dolu bir kabı ocağa koyun ve kaynayan su üzerinde yumurtalarnızı çırpın (benmari).
Elediğiniz unu, kakaoyu karışıma ekleyin ve karıştırın. 180 derecelik önceden ısıttığınız fırında 30 dakika pişirin. Kek soğuduktan sonra kalıptan ızgara üzerine çıkarıp dinlendirin.

Kalıbı yıkayın. İçini streçfolyo (biraz dışarı taşırarak) ile kaplayın. Kekin tabanını tüm olarak 1cm kalınlıkta kesip kenara alın. Keki kalıba oturtup kaşık yardımıyla içini oyun.

Buzluktan dondurmayı çıkarın ve biraz bekletin. Dondurmayı açtığınız boşluğa doldurun. Üzerine kestiğiniz tabanı yerleşitirin.

Kenarlardan sarkan folyoyu kekin üzerini örtecek şekilde hafif bastırarak sarın. Buzlukta iki saat bekletin.

Keki servis tabağına ters çevirerek üzerine istediğiniz herhangi bir sosu gezdirin. Ben bitter çikolata eritip süsledim.

Kaynak: Chocolade


Soya Çimlendirme

Daha önce bildiğiniz gibi değişik tohumlardan çimlendirme yapmıştım. Soya çimlendirmenin diğerlerinden farkı sadece yeşermesini beklemiyoruz beyaz olarak kalıyor.

Gerekli malzemeler: Büyükçe cam kase, lastik, naylon tül (pencere tülü)

3 kaşık soya fasülyesini kaseye koyup üzerine bol su doldurun. Tülü kapatıp lastiği geçirin. 12 saat beklettikten sonra suyu süzdürün. Fasülyeleri iyice durulayıp tekrar süzdürün. Bir kaba ters çevirerek karanlık bir yerde (dolap içi) , oda ısısında 4-5 gün bekletin. Her gün en az iki kez durulayıp suyunu süzdürün. 4-6 gün içinde tüketime hazırdır.
Pencere tülünün temizlik ve sağlık açısından önemi büyük. Tülbent kullanacaksanız eğer sanırım her gün ayrı bir tülbent kullanmanız gerekebilir. Aksi takdirde bakteriler çoğalıp koku yapabilirler. Benim görüşüm bu! Aman ha alimler beni ciddiye almayın bu bir tahmindir sadece!