16.10.07

Işgınlı Tart 2


Mayıs ayında yaptığım ışgınlı tartı ancak bugüne yayımlayabildim. Piyasada ışgın kaldı mı acaba bilemiyorum ama geçen ay organik ürünler satan bir yerde görmüştüm. Ablam çok sevmişti ışgını.

Hamuru:
300 gr. un
180 gr. tereyağı
150 gr. esmer şeker (beyaz şeker kullandım)
1 çırpılmış yumurta
Limon kabuğu rendesi
Bir fiske tuz

İç:
2 adet ışgın
1 elma
Bir avuç üzüm
60 gr. şeker

Un, yağ, şeker, yumurtanın yarısı, limon kabuğu rendesi ve tuzu bir kapta yoğurun. Hamuru poşete koyup buzdolabına kaldırın.
Işgınları ve elmayı doğrayın. Üzüm ve şekeri katıp karıştırın. Fırını 180 dereceye getirin.
Hamuru buzdolabından alın ve kalıbınıza (24 cm.) yerleştirin (hamurdan biraz üzeri için ayırın). İç malzemesini hamurun üzerine yayın. Kalan hamurdan şeritler yaparak ya da kalıplarla keserek ışgınlı karışımın üzerine yerleştirin. Üzerlerine yumurta sürüp fırında pişirin.

8.10.07

Leblebili hurmalı bonbon


Leblebi ile üzümün birbirine yakıştığını sanırım bilmeyen yoktur. Ben de bu fikirden yola çıkarak leblebi ile üzümü çikolata ile tanıştırmaya karar vermiştim. Ancak evdeki hesap çarşıyı tutmadı. Bizim bakkalda (dolapta) üzüm var sanıyordum ne zaman tüketilmiş hiç farketmemişim. İşe kalkıştık bir kere. Yapılacak bu bonbon. Üzüm olmazsa başka biriyle tanıştırırız. Bakkalda kabuğu soyulmuş yumuşacık hurmalar buldum. Artık hurma ile leblebi arkadaş olacaklar çare yok. Biraz beyaz, çoğunluk olarak bitter çikolataları erittim, ılınmaya bıraktım. Hurmaları incecik doğrayıp kakule serptim. Başka ne yapmıştım hatırlamıyorum çok oldu bu tarifi yapalı. Kalpli plastik buz kalıbına biraz çikolata döktüm. İkişer tane leblebi yerleştirdim. Hurmaları yerleştirdim. Tekrar çikolata döktüm. Yaprak bademlerden üzerlerine dökerek elimle bastırdım. Buzdolabına yerleştirdim. Donduktan sonra kalıptan çıkardım.

2.10.07

Peyniraltı suyu ile kılçıksız buğdaydan ekmek

Daha önceki yaptığım ekmeğin fotoğrafı.

Peynir altı suyundan mı yoksa undan mı kaynaklı bilmiyorum bu ekmeğim uzun süre dayandı.

Buğday, insan yaşamını ekonomik ve kültürel olarak etkilerken, insan da buğdayın evrimini etkilemiştir. İlk tarım köylerinde ekilen iki çeşit buğday vardı: Siyez (Triticum monococcum) ve gernik (Triticum dicoccum). Bunlar, yabani atalarına göre biraz daha iri taneli ama yine yabaniler gibi kavuzlu (taneyi sıkıca saran örtü) ve başağı taşıyan sapları yarı kırılgan yapıda türlerdi. Daha sonraki dönemlerde ise iri taneli, uzun boylu ve kavuzsuz, bu nedenle işlemesi çok daha kolay iki tür ortaya çıktı: Makarnalık buğday (Triticum durum) ve ekmeklik buğday (Triticum aestivum).
Buğdayın geçirdiği bu genetik ve fiziksel değişiklikler, insanların kendi işlerine yarayan özellikteki buğdayları seçerek bir sonraki yıl ekmek üzere ayırmaları ile başlayıp zaman içinde birikerek oluşan seçilim baskısının sonucudur. Bugün tüm dünyada ekimi yaygın olarak yapılan yalnız bu iki türdür. Türkiye’nin bazı yüksek bölgelerinde ise çok kısıtlı miktarda da olsa, çoğunlukla hayvan yemi olarak siyez ve gernik tarımına rastlanmaktadır. Dünyanın başka bölgelerinde de yöresel iklim ve toprak koşullarına uygun, kısıtlı miktarda üretimi yapılan başka buğday türleri ya da alttürleri mevcuttur. Ayrıca, Avrupa’daki spelt buğdayı gibi (Triticum spelta) geçmişte çok yaygın olarak ekilirken sonradan makarnalık ve ekmeklik buğdaylar ile yeri değiştirilen ve kaybolan buğday türleri de vardır. Yazının tamamı
burada.


Kızılca/Kılçıksız/Kaplıca Buğdayı

http://www.lentzspelt.com/spelthealthy.html

Wikipedia


Peynir

4 dl tam yağlı süt,1 dl yoğurt
tuz, 2 çay kaşığı limon suyu

Sütü tencereye koyup kaynamaya bırakın. Yoğurdu tuz ve limonla karıştırın. Süt kaynayınca yoğurtlu karışımı katın. Süt kesilince fazla karıştırmayın. 7-10 dakika kaynatın. Temiz bir tülbentten süzün. Süzdürdüğünüz suyu dökmeyin. Ekmek yapımında ya da başka şekilde değerlendirilebilir.


Ekmek
225 gr. kılçıksız buğday unu (spelt)
250gr. kepekli un
1 kaşık şeker
tuz
2,5 çay kaşığı instant maya
2 kaşık ayçiçek yağı
aldığı kadar peynir altı suyu
Keten tohumu, haşhaş, susam

Unları, tuzu, şekeri, mayayı bir kapta karıştırın. Yağı ve yettiği kadar ılık peynir altı suyunu ilave ederek ele yapışmayan bir hamur yoğurun. Hamuru beş dakika kadar yoğurmaya devam edin. Üzerini örterek iki katı olana kadar mayalandırın. Tekrar hamuru bir iki yoğurup pişireceğiniz kabı yağlayıp üzerine koyun 20 dakika daha bekletin. Hamur iki katına çıkmışsa üzerini elinizle ıslatıp keten tohumu, haşhaş, susam serpin. Önceden ısıttığınız 200 derecelik fırında kızarıncaya kadar pişirin.

Ben hamuru dökme tencereye yerleştirip fırında pişirdim.


27.9.07

Kabak Çorbası


Oğlum çok yemek seçer. Peyniri tost harici asla ağzına almaz. Çorbayı içerken sordu bu ne çorbası diye. Ben de sütlü çorba dedim. "Hmm...Güzel olmuş, hiç tadı yok" dedi!

Tadı yok=Sade=Nötr=Oğlumun damak zevkine hitab eden tat

Onu bunu katıp karıştırmadığım ve fazla baharat çeşidi kullanmadığım, sade bir çorba olduğu için sanırım hiç tadı yok dedi!

1 kabak
1 soğan
1 diş sarmısak
1 y.k. sıvı yağ
1 y.k tereyağ
2 büyük patates
tuz, karabiber
et suyu (su kullandım)
3 kaşık kadar krem peynir

Soğanı küp küp doğrayın, yağları eritin soğanları hafif pembeleşinceye kadar kavurun. Küp küp doğranmış kabak ve patatesleri ilave edip birkaç dakika daha kavurun. Su ya da et suyunu ilave edin kaynamaya bırakın. Tuzu ve baharatlarını ekleyin. Pişince ocaktan alın krem peynir ekleyin ve el mikseri ile püre haline getirin.

Ben ikinci kez yapışımda havuç ve maydanoz sapları ilave etmiştim o da güzel oldu.

20.9.07

Portakallı Çikolatalı Muffin


1 portakal kabuğu rendesi
250 gr. un
1 paket kabartma tozu
125 gr. şeker
2 yumurta
250 ml. süt
125 gr. eritilmiş tereyağ
100 gr. iri kıyılmış çikolata parçaları

  • Fırını 210 dereceye ayarlayalım.
  • Unu, kabartma tozunu, ve şekeri karıştıralım.
  • Başka bir kapta yumurtaları, sütü ve yağı çırpıp unlu karışıma ekleyelim.
  • Portakal kabuklarını ve çikolata parçalarını da ilave edip karıştıralım (fazla karıştırmayın, kek lastik gibi olur).
  • Karışımın dörtte üçünü kağıt muffin kalıplarına dökelim.
  • Muffinleri fırına yerleştirdikten 5 dakika sonra fırının ayarını 180 dereceye indirelim.
  • Piştiğine emin olduğunuzda fırından çıkaralım.
Kaynak: Elle dergisi

19.9.07

Tohum Çimlendirme



Bundan bir yıl kadar önce sevgili Fethiye maş fasülyesini çimlendirmişti. Ben tere ve roka filizini ferahlık verdiği için çok seviyorum. Bir gün mutlaka evde kendim yapacağım bu çimlendirme işini diyeli bir yıldan fazla olmuş! En sonunda tohumları biyolojik ürünler satan bir markette bulabildim. Daha sonra Özgül ablanın da sitesinde görünce iştaha geldim ve başarıyla sonuçlanınca çok sevindim. Yazın yeğenimi sivrisineklerden korumak için pencerelere taktığımız plastik sineklikten artan tül parçalarını atmamıştım. Tohum paketinin üzerinde gerekli olan malzemelerin içinde plastik sineklik yazdığını görünce gülümsedim. Böyle bir amaç için kullanacağım aklımın köşesinden bile geçmezdi. Temizlik açısından aslında bu iş için tülbentten daha uygun malzeme bence.

Çimlenmiş tohumları ekmek arasında, salatalarda, süsleme olarak, soslarda, omlet veya pankeklerde kullanabilirsiniz.

Ne lazım?

Büyükçe bir cam kavanoz (ben salata kasesini kullandım), lastik, tül ya da tülbent bir de çimlendirmek istediğiniz tohum. Tohumlarınızın taneleri çok küçükse sık dokunmuş tül tercih etmek lazım.
Bir yemek kaşığı tohumdan epey çıkıyor. Tohumlar çimlendikten sonra fazla bekletmeyin. Mümkünse iki gün içinde tüketin. Ben içinde yonca, mercimek, çemenotu ve çin turp'u bulunan paketten satın almıştım.

Kaseye 1 kaşık tohum koyup üzerine bol su doldurun. Tülü üzerine örtüp lastiği geçirin. Karanlık bir yere yerleştirin (dolap içi olabilir) ki kendilerini toprak altında sansınlar. Altı saat sonra suyu döküp durulayın. Bir başka kabın üstüne ters çevirin tekrar karanlık bir yere kaldırın. Günde iki defa su doldurup çalkalayın. Suyunu süzdürün. Tohumların çeşidine göre çimlenme süresi 3 ile 5 gün arasında değişiklik gösterebilir. En son gün tohumları gün ışığına çıkarıp aynı işlemi yapın. Son gün tohumlar gün ışığını görünce uyanma zamanı gelmiş artık diyerek canlanırlar. Işığa kavuşmanın sevinciyle allanıp pullanırlar. Ertesi gün yeşermiş filizleri artık kullanma zamanı gelmiştir.

12.9.07

Dökme Tencere Ve Ekmek Pişirmek

Dökme tencerede kızartma ve ekmek daha güzel oluyormuş diye duymuştum. Ne zamandan beri bir dökme tencere almak istiyordum. Geçenlerde aldım fakat kullanım kılavuzu yoktu yanında. İnternette araştırma yaptım ve aşağıda yazdığım bilgilere eriştim. Tencere çok ağır benim bileklerim bu tencereyi kaldırmaya hiç müsait değiller! Ne kadar kullanabileceğim bilemiyorum. Fakat ilk olarak ekmek pişirdim ve harika oldu.

Dökme tencere ilk alındığında daha iyi sonuçlar elde edilebilmesi için bazı işlemlerden geçmeli. Tencereler mağazalarda paslanmaması için koruma maddesi ile kaplanıyormuş. İlk önce bu maddenin giderilmesi gerekiyor. Bir sünger ve bulaşık deterjanı ile tencereyi yıkayın ve kurulayın. Fırını 150 dereceye ayarlayın. Izgarasına alüminyum folyo serin. Tencereyi içi aşağıya gelecek şekilde fırına yerleştirin (kapağı varsa onu da yanına koyabilirsiniz). Yarım saat bekletin. Tencereyi çevirip onbeş dakika daha bekletin. Fırından çıkarıp kurulayın. Tencerenin içini ve dışını hindistancevizi yağıyla yağlayın. Yağlı bir et parçası ile de yapılabileceği yazıyor fakat kokusu pek hoş olmayabilir. Diğer sıvı yağlar da kullanılabilirmiş fakat en iyi gözenek kapatıcı olarak yine hindistancevizi yağı öneriliyor.
Tencereyi kağıtla silip tekrar yağlayın ve tekrar fırına koyup bir saat pişirin. Fırını kapatıp tencereyi içinde soğumaya bırakın. Tencere artık kullanıma hazırdır.

Püf noktaları

Tencereyi birden bire yüksek ısıya tabi tutmayın. Yavaş yavaş ısınmasını ve yavaş yavaş soğumasını sağlayın.
Kullanmadan önce hindistancevizi ile yağlayıp silin daha sonra hangi yağı kullanacaksanız onunla yemeğinizi pişirin.
Kullanım sonrası tencerenin içinde yemek bekletmeyin.
Tencereyi kullandıktan sonra hemen sıcak suyla yıkayın ve kurulayın. Daha sonra yağlayıp kaldırın.
Tencereyi kısık ateşte ocakta da kurutabilirsiniz.
Bulaşık makinasında yıkamayın.
Eğer tencereyi uzun süre kullanmayacaksanız kapağını aralıklı bırakın.

Artık ekmeğimin tarifini vermeye geldi sıra. Bu ekmeği içinde taze otlar kullandığım için oğlumun yemeyeceğini düşünmüştüm. Ekmeği gece geç bir vakitte pişirmeme rağmen oğlum yarısını yedi ve; "anne bu ekmek italyan pizzası gibi kokuyor" dedi.


Otlu Ekmek

4 fincan (4x220 ml) un (kepekli kullandım)
1 kaşık instant maya
1 kaşık tuz
bir kase taze adaçayı, biberiye ve kekik karışımı (doğranmış)
3 kaşık zeytinyağı
400 ml su
  1. Un, maya ve otları karıştırın. Su, ve yağı una ilave edin. Karışımı elastik bir kıvam elde edene kadar yoğurun. Ben mikserle 5-6 dakika yoğurdum.
  2. Yağladığınız bir tepsiye hamuru yerleştirin ve üzerini kapatın. Hamur iki katına çıkıncaya kadar bekletin. Hamuru elinizle alt-üst edip pişireceğiniz kaba yerleştirin. Ben içine yağlı kağıt koyduğum dökme tencereye yerleştirdim. Bir iki damla zeytinyağı ile üzerini yağlayın ve yarım saat daha dinlendirin. İsterseniz üzerine deniz tuzu ve biber serpebilirsiniz.
  3. Fırınınızı 200 deceye ayarlayın ve ekmeğinizi 30 dakika ya da iyice kızarana kadar pişirin.

6.9.07

Sıradaki Tarifler

Arşivde bekleyen tarifler. Bazılarını nasıl yapmıştım iyice düşünmem lazım! Bazı denemelerimin de fotoğraflarını bulamadım! Bu arada mikrodalga fırınım da bozuldu. Onu ne kadar çok kullandığımızı kaybedince anladık! Eşyanın esiri olmuşuz. Hayatımıza nasıl da sessizce giriverdiler. Onsuz birdenbire ne yapacağımızı şaşırdık. Her yok olanın ardından biraz üzülür daha sonra da her zaman olduğu gibi hayatın bize sunduklarına alışır gideriz. Ben bu kez üzülmedim. Kaybettiğim ve yerine bir yenisini koyamayacağım değerler varken bir eşyanın yokluğu beni ne kadar üzebilir, ne kadar yaralayabilir. Bakın fotoğraf makinam olmadan da günlüğümü sürdürebiliyorum. Oğlumun cep telefonu olduğu sürece tabi!



















4.9.07

Rezene Salatası

Rezene Salatası 
 2 portakal 2 kök rezene 2 küçük kırmızı soğan 100 gr. siyah zeytin tuz, biber 1-2 kaşık limon suyu 2-4 kaşık zeytinyağı Portakalları soyup ince ince dilimleyin, salata tabağına dizin. Rezeneyi de aynı şekilde dilim dilim doğrayıp dizin. Halka halka kestiğiniz soğanları da rezenelerin üzerine dizin. Tuz, biberi serpin. Son olarak limon suyu ve zeytinyağı gezdirin.

27.8.07

Kandil Simidi

Beraat Kandilimiz Mübarek Olsun 

 1 paket tereyağ 
 1 çay bardağı sıvı yağ
 1 çay bardağı yoğurt
 ½ çay bardağı şeker
1 yumurta sarısı (akı üzeri için) 
1 tatlı k. kabartma tozu 
biraz tuz
aldığı kadar un 
susam 

Un ile yağ birbirine iyice yedirilir. Diğer malzemelerin hepsi karıştırılıp yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur. Hamurdan parçalar koparıp simit şekli verilir. Simit önce yumurta akına, sonra susama batırılıp (yağlanmış ya da yağlı kağıt üzerine) tepsiye dizilir. Fırında pişirilir. 


Daha önce verdiğim bir tarif. Kandil nedeniyle tekrar yayımladım.

20.8.07

Zeytin (marine) ve Peynirli ekmek dilimi

Zeytinleri marine etmek için sevgili Dilek'in limon turşusuna ihtiyacımız var.

Yarım limon (turşu)
Yarım çay kaşığı havanda ezilmiş kırmızı şili biberi
2 kaşık ince doğranmış taze kişniş (kullanmadım)
2 kaşık doğranmış maydanoz
2 diş ince kıyılmış sarmısak
2 kaşık limon suyu
1.25 dl zeytin yağı (ayçiçek kullandım)
500 gr. salamura zeytin

Limon turşusunu yıkayıp içini çıkarın (içini saklayın daha sonra tavuk marinede kullanabilirsiniz). Kabukları kağıt havlu ile kurulayın. Kabukları ince ince doğrayın. Zeytinler hariç tüm malzemeyi karıştırın. Zeytinleri yıkayın ve bir kapta hazırladığınız sos ile karıştırın. Temiz kavanoza doldurun.

Kaynak: Marokkaanse Keuken

Sürme Peynir

25 gr. dövülmüş ceviz
125 gr. roquefort ya da herhangi bir küflü peynir çeşidi (yağlı olanlar daha iyi)
1 kaşık zeytin yağı
yarım çay kaşığı hardal
bir kaç damla balsamik sirke (olmasada olur)
1 kaşık pulbiber (ben beyaz biber de kullandım)

Tüm malzemeyi karıştırın. Ekmek dilimlerine sürün. Roka ya da fesleğenle süsleyin.
Saklamak için kavanoza doldurup üzerine sıvıyağ dökün ve buzdolabına kaldırın.

Kaynak: Braun


1.7.07

Pralin

Ablam, kızım ve yeğenim şimdi Türkiye'deler. Onların yokluğuna alışmak çok zor olacak. Her yer onların hatıraları ile dolu! 

 200 ml. krema 250 gr. sade (bitter) çikolata 100 gr. hindistancevizi yağı ceviz 2 kaşık portakal suyu Kremayı bir kaba koyun. Kaynayınca ocaktan alın. Ufak ufak doğradığınız bitter çikolataları kremaya ekleyin ve karıştırın. Bir kenarda soğutun. Biraz koyu kıvam alınca çırpıcı ile çırpın. Portakal suyunu ilave edip tekrar çırpın. Karışımı sıkma torbasına koyup kağıt kalıplara sıkın. Üzerlerine ceviz yerleştirin.

28.6.07

Patates Oturtması


750 gr. patates
2 soğan
2 domates
yarım demet maydanoz
300 gr. kıyma
1 kaşık salça
1 kaşık zeytinyağı
50 gr. kaşar peyniri
30 gr. tereyağ

Su dolu tencerede patatesleri haşlayın. Soğanları zeytinyağında kavurun. Kıymayı ekleyip kavurmaya devam edin. Salçasını, tuzunu, baharatlarını ilave edip biraz daha ateşte tutun. Maydanozu ekleyin ve ocaktan alın.

Domatesleri ve soğanları halka halka doğrayın. Yağlanmış fırın kabına domatesleri ve soğanları dizin. Üzerine kıymayı yayın. Daha sonra patatesleri dizin. Bu işlemi malzeme bitene kadar (en son sıraya patatesler gelecek şekilde) tekrarlayın. Rendelenmiş kaşar peynirini patateslerin üzerine serpin. Tereyağını minik parçalara ayırın ve onu da yerleştirdikten sonra fırına sürün. Üzeri kızarınca servis yapın.

İngilizler bu yemeği patates püresi ile yapıyorlarmış. Domates, soğanlar ve kıymadan sonra üzerine patates püresi kullanılıyormuş. Hatta kaşar peyniri yerine susam da serpilebilirmiş. Bu geleneksel yemeğin adı da " Shepherd's Pie" imiş!

Kahvaltılık

Baget ekmekler (yarı pişmiş) üzerine domates, taze soğan, yeşil biber, taze fesleğen, mozarella, baharatlar ve çedar peynirlerini dizip fırında pişirdim. Kiraz domatesleri ikiye kesip kürdan batırdım. Sırasıyla, domates+fesleğen+mozarella+fesleğen+domates dizerek servis tabağını süsledim.

18.6.07

Bademli Lokum


Tarif Sahrap Soysal'dan. Asıl adı "Fındıklı Lokum". Evde fındık çok az kaldığı için badem ile denedim ve pekmez+tahin miktarını iki katına çıkardım. Tahin+pekmez karışımını seviyorsanız denemenizi tavsiye ederim, pişman olmayacaksınız!
Fotoğrafı oğlumun cep telefonu ile çektik. Artık bir süre böyle idare edeceğiz.

Malzemeler
  • 250 gr. eritilmiş margarin (tereyağı kullandım)
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kab. tozu
  • 8 bardak un (ben azar azar aldığı kadar kullandım)
  • 1 çay kaşığı dövülmüş karanfil
  • 1 yumurta akı
İçi için;
  • 2 su bardağı kıyılmış fındık
  • 2 tatlı kaşığı tarçın
  • 2 tatlı kaşığı pekmez (ben bir su bardağı pekmez ve bir su bardağı tahini karıştırdım ancak yetti!) tarifte bir eksiklik var sanki, bence bolca kullanmak lazım bu malzemeden! 
  • 2 tatlı kaşığı tahin
  • 1 su bardağı şeker
Margarini/tereyağını eritin. Ilık süt, vanilya, kab.tozu, un ve çok ince dövülmüş karanfilleri ekleyip sert bir hamur yapın (ilk denememde sert hamur yapıp açmakta çok zorlanmıştım, bu kez daha yumuşak yaptım ve hiç bir sorunla karşılaşmadım!). Hamuru en az 20 dakika dinlendirin. Tarçın, tahin ve pekmezi karıştırın. Şeker ve fındıkları karıştırın ve 3 kaşık kadarını üzeri için ayırın.

Hamuru 4 eşit parçaya bölün (ben daha fazla parçaya böldüm). Her parçayı unlamadan tezgahın üzerine dikdörtgen şeklinde açın. Hazırlanan içten hamurun üzerine sürün. Hamuru rulo yapıp, 2 parmak genişliğinde kestikten sonra, üzerlerine yumurta akı sürüp, ayırdığınız fındığı serpiştirin.

Tepsiyi yağlamadan lokumları dizin. 175 derecelik fırında 20 dakika pembeleşinceye kadar pişirin.

....................♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ........................

Yeğenimle pasta kurabiye çalışmalarına devam ediyoruz. Yanımdan bir saniye bile ayrılmak, yapım aşamalarını kaçırmak istemiyor. Mutfak tezgahına oturup beni izlemek istiyor. Mutfağım çok küçük olduğu için bazen; Hayır! olmaz, ayağımın altında dolaşma lütfen diyorum. Yeğenim ise her defasında beni harika cevaplarıyla yumuşatmayı başarıyor. " Ama orası ayağının altı değil ki!"
Bugünlerde çok yoğunum. Ablamların gitmesine çok az kaldı. Sizleri ziyaret edemiyorum, en kısa zamanda uğrayacağım. Günlüğüme uğrayıp tebessümlerini bırakanlara, mesaj bırakan ve bırakamayanlara sevgilerimi sunuyor güzel bir hafta diliyorum. Sağlıcakla kalın.

6.6.07

Kırmızı Pancarlı Kekten Çikolatalı Toplar

 

  FOTOĞRAF MAKİNAM BOZULDU!

Herşey üstüste geldi. Ardı ardına bozuldu aletler. İlk önce otomobil, önceki gün televizyon, dün de fotoğraf makinam bozuldu. Bana kalırsa TV'nin hiç acelesi yok. Acilen fotoğraf makinasi almak lazım! Sırada fırın var. Bulaşık makinasi ve buzdolabı da gitti gidiyor! Artık ne zaman bir makina elde edebilirim bilemiyorum. Fotoğrafsız tarif yazmakta pek hoşuma gitmiyor. 

30.5.07

Çaylı Kek


125 gr. tereyağı
2,5 dl. sıcak demli çay
2 yumurta
300 gr. şeker
375 gr. un
1 kaşık kab.tozu
3 kaşık kakao

  1. Yağı sıcak çayın içinde eritin.
  2. Bir kapta, yumurta ve şekeri çırpın.
  3. Unu ekleyin. Kakao ve çaylı karışımı da ekleyerek karıştırın.
  4. Karışımı yağlanmış kek kalıplarına dökün.
  5. Isıttığınız 200 derecelik fırında ~50 dakika pişirin
*Servis etmeden önce pudra şekeri serpilebilir.

20.5.07

Doğum Günün Kutlu Olsun


Sadık'ın doğum günü pastası



Bu kurabiyeleri yapmak için aşağıdaki malzemelerin dışında bir de yeğen parmaklarınaKurabiye ihtiyacımız var. Türkiye'den bizi ziyarete gelen yeğenimle birlikte yaptık. Dışarıdan eve gelen yeğenim: "teyze iyi ki ben gelince başlamışşsın kurabiye yapmaya, yoksa başaramazdın değil mi?" diyerek yükümü hafifletti. Kafamıza göre şekiller çıkardık.

Bugün Sadık'ın doğum günü. Doğum günü pastamızı süslerken yaptığımız kurabiyelerden gülü pastanın ortasına koyalım mı diye Sadık'a sordum. Sadık'ın cevabı; "teyze laleyi yerleştirelim çünkü o Türkiye'nin çiçeği" oldu. Anlaşılan yeğen Türkiyeyi özlemiş!


Dünya Çocukları Kurabiyesi

Malzemeler:

105 gr. tereyağ
Yarım su bardağı pudra şekeri (fazla olabilir)
1 yumurta
Yarım paket vanilya şekeri
Aldığı kadar un (2 su bardağı kadar)
1 kaşık kakao
Yarım çay kaşığı gıda boyası
Yarım kahve fincanı sıvı krema

Bir kaba yumurta, pudra şekeri, krema, vanilya, ve oda sıcaklığında yumuşamış tereyağını karıştırın. Unu ilave edin. Yoğurduğunuz hamuru üç eşit parçaya bölün. Bir parçasını kakao ile diğerini azıcık su ile ıslattığınız boya ile karıştırarak iyice yoğurun. Merdane ile hamurları açıp şekiller verin. Yağlanmış fırın tepsisinde pembeleşinceye kadar pişirin.

Tarif; Yemek Zevki, Nisan 2001

İncirli Kurabiye


Malzemeler:

250 gr. margarin
2 k. sıvı yağ
1 yumurta
5 çorba kaşığı pudra şekeri
3 çorba kaşığı süt
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
1 çay kaşığı sirke
Aldığı kadar un
İç malzeme: Kuru incir, tarçın, şeker

  • İncirler minik minik doğranır tarçın ve şekerle karıştırılır bir kenarda bekletilir
  • Yağ, pudra şekeri, süt ve sıvı yağ bir kapta karıştırılır
  • Yumurta, kabartma tozu, sirke, un ilave edililerek hamur yoğrulur
  • Ceviz büyüklüğünde parçalar koparılarak yuvarlak açılır
  • İncirli karışım yuvarlakların ortasına koyularak kapatılır
  • Fırında pişirilerek soğuduktan sonra servis edilir
  • Pudra şekeri serpilerek servis edilir.

Tarifin kime ait olduğunu defterime kaydetmemişim fakat Oktay Usta'dan olma ihtimali çok yüksek.

8.5.07

Keukenhof ve Kestaneli Cikolatali Rulo Kek


24-04-07 `de ablam ve yegenimi Keukenhof`a goturdum. Daha fazla fotograf icin buraya bakiniz.

Kestaneli Rulo Kek




Malzemeler:
225 gr. sade çikolata
50 gr. beyaz çikolata
4 yumurta
115 gr. pudra şekeri

İç Krema:
1,5 dl. sıvı krema
225 gr. kestane püresi
4 kaşık pudra şekeri (üzerine serpmek için)

  1. Fırını 180 dereceye ayarlayıp ısıtın. 23x23 cm'lik kalıbı kağıtla döşeyin.
  2. 175 gr. sade çikolatayı eritin. Ilınınca yumurta sarılarını ve pudra şekerini ilave edip karıştırın.
  3. Yumurta aklarını çırpın. Ve çikolatalı karışıma ekleyin. Fırın kabınıza karışımı döküp 15-20 dakika pişirin. Üzerine nemli bez örtüp ızgara üzerinde soğumaya bırakın.
  4. Fırın kağıdına pudra şekeri serpip keki üzerine yerleştirin. Ters çevirdiğiniz kekin üzerinde kalan kağıdı çıkarın. Tekrar nemli bez örtün.
  5. Kremayı çırpın. Kestane püresi ile karıştırın. Kestaneli kremayı kekin üzerine yayın. Keki rulo haline getirin. Üzerine beyaz çikolata ve sade çikolatayı rendeleyin. Pudra şekeri serpip buzdolabında bekletin. Krema donduktan sonra dilimleyin. Servise hazırdır.

Not: 23x23 cm'lik kalıbınız yoksa; taban ölçülerinin dört kenarı da 23 santim olacak çekilde fırın kağıdını kesin. Kenarlarını zımbalayıp bir tepsiye yerleştirin. Karışımı kalıbın içine dökün.

18.4.07

Bu Bahar Onlarla Pek Hoş Geldi

Bir süre günlüğüme özen gösteremeyeceğim. Türkiye'den ablam ve yeğenim geldiler. Onlar gelmeden önce kurutmuş olduğum çileklerden yardımcımla basit pastalar yapıyor, güzel vakit geçirmeye çalışıyoruz.

Diktörtgen pasta için kullandığımız kocamaaan gofret yaprakları.

Yardımcım.

Cheese Cake.

Güneşlenen çilekler.


Yumurta dilimleyicisi ile çilek ve muz dilimlemek çok pratik.

Fırında Çilek Kurutma

250 gr. çileği yıkayıp kuruladıktan sonra dilimleyip tekrar kuruladım. Isıttığım fırında (110 derece) bir saat kadar tuttum. Çilekleri çevirip yine bir saat kadar beklettim. Çilekler kahverengileşmeden fırından çıkardım. İyice kuruduktan sonra kapaklı kavanoza koyup buzdolabında iki hafta kadar sakladım.
Bir daha denemeyi düşünmüyorum. Gerçi pasta süslemesi olarak çok işime yaradı. En azından doğal bir malzeme. Yine de taze olarak tüketmeyi tercih ederim. Tadı çok ekşi ve pestile çok benziyordu.


Wafel Pasta

5 yaprak wafel (sade gofret)
Krem çikolata (kavanozda)
Süt
Kutu dondurma
Krem Şanti

Birinci ve ikinci gofrete sütle yumuşattığınız çikolatayı sürün. Üçüncü gofrete dondurmayı sürün. Dördüncüye çikolata sürdükten sonra yarım bardak sütle hazırladığınız krem şantiyi en son yaprağın üzerine sıvayın. Mevsim dilimleri ile süsleyin. Dondurma erimeden ikram edin.

Cheesecake

200 gr. bisküvi
25 gr. tereyağ
2 kaşık kayısı marmelatı
250 gr. vanilyalı kwark
250 ml. krema
1 limon
1 paket krema sertleştirici
2 kaşık lemon curd ya da portakal marmelatı

Bisküviyi robotta ezip eritilmiş yağı ve marmelatı yedirin. Kalıba (ø 24 cm) bastırarak yerleştirin.
Limonu rendeleyip suyunu sıkın. Bir kaba kwark, krema, pudra şekeri, limon kabuğu rendesi ve suyunu koyup koyu kıvam elde edinceye kadar karıştırın. Kalıba döküp buzdolabında sertleşinceye kadar bekletin. İstediğiniz gibi süsleyin.