29.7.05

Karnıyarık





Belki Türkiye'de de böyledir fırınlar, bilemeyeceğim. Alevler sayesinde çok kolay közleniyor patlıcanlar.
Bildiğimiz karnıyarık... sadece patlıcanı daha hafif olsun diye fırında közledim.

26.7.05

Özgül'ün Salatası

 
 
Sevgili Özgül'ün sitesinde görüp denediğim bir lezzet. Tarifi okuyunca belki birbirine zıt malzemeler yanyana gelmiş gibi düşünebilirsiniz. Ben ekşi+tatlı+tuzlu kombinasyonlarını bir arada yiyebileceğimi pek sanmıyordum. Teşekkürler Özgül beni bu salatayla tanıştırdığın için, çok güzeldi. 
[ben kereviz yerine bir adet koolrabi'yi (alabaş) haşlayıp kullandım]

Öneriler: Yumurta sevmiyorsanız kullanmayabilirsiniz. Az yağlı mayonez yerine yoğurt ve normal mayonezi karıştırıp kullanabilirsiz. 
Ya da mayonezsiz, yağlı kremamsı koyu kıvamlı bir yoğurt yeterli. Yoğurt ve crème fraiche karışımı da  yakışıyor.
Elma hafif ekşi ve sert olunca harika bir tat veriyor salataya.

24.7.05

Kazan börek



Şimdiye kadar bu yemeği yaparken ölçü kullanmadım hiç, hep göz kararı yaptım. Belli bir ölçü veremeyeceğim için kusura bakmayın.

Mantı hamuru gibi sertçe bir hamur yoğurun. Üzerine nemli bir bez örterek kenara alın. Yine mantı içi gibi soğanı elinizde (rendelemeyin, sulanmasın) ince ince doğrayın. Kasaptan aldığınız kıymalık az yağlı eti kendiniz iki keskin bıçak yardımıyla incecik kıyın. Hakiki kazan böreği kendi kıydığınız kıymayla yapılır ve harika bir tadı vardır. Böyle bir imkanınız yoksa, normal kıyma ile de yapabilirsiniz. Soğanı kıymayı tuz ve karabiber ilave ederek karıştırın.

Hamurdan bezeler yaparak üzerlerini örtün. Bezenin birini mantı hamuru kalınlığında (inceliğinde) açıp çay bardağıyla keserek şekilllenirin. Kestiğiniz yuvarlakların içine hazırladığınız kıyma harcından doldurup güzelce yapıştırın ve temiz bir bez üzerine hamurlarınızı dizin. Hamurların üzerini kurumamaları için temiz bir bezle örtün. Diğer bezeleri de aynı şekilde yapın. Büyükçe bir tencereye su koyup kaynatın, suya tuz ilave ettikten sonra hamurları içine atıp pişirin. Kat kat buhar tencereniz varsa onda da pişirebilirsiniz. Piştikten sonra servis tabağına alıp, üzerine sarmısaklı yoğurtlu sos ve kızdırılmış tereyağı gezdirin pul biber serpiştirdikten sonra sıcak sıcak servise sunun.

Afiyet olsun.

21.7.05

Kolay Pasta



Portakalların mevsimi değil ama, belki cheescake falan yaparım diye almıştım. Cheescake yapmaya fırsatım olmadı, onun yerine kolay bir pasta yaptım (portakallar çürüyecekti yoksa).

Bir kutu krem peynir ile bir bardak sütle hazırlanmış toz kremşantiyi çırptım. 3 -4 adet portakalı soyup daireler halinde ince ince dilimledim. Bir kabın içerisine streç yerleştirip bir kaç portakal dilimi dizdim. Üzerine krema daha sonra bisküvileri kırıp yerleştirdim. Sırayla malzemeler bitene kadar işlemleri tekrarladım ve streç filmi pastanın üzerini iyice örtecek şekilde hafif bastırarak kapattım. Buzdolabında bir gün beklettim. (Çünkü evde henüz bitmeyen turtalarımız vardı) Streç filmi açıp pastayı bir tabağa ters çevirdim. Portakallı mozaik pasta gibi bir şey oldu.

13.7.05

Pırasalı muffin/ Tuzlu kek



Ziyafet dergisinden aldığım bir tarif. Muffin tuzlu yapıldığı gibi tatlı çeşitleri de var. Kek türü aslında. Hangi ülkeye ait olduğunu bilmiyorum. Bir çok ülkede bu kalıplar içinde yapılıyor ve muffin kalıpları olarak adlandırılıyor. Kalıbın ambalajında Türkçe ye
" kurabiye kalıbı" olarak çevrilmiş.


Malzeme:
2 pırasa
2.5 su bardaı un
4 yumurta
1 su bardağı süt (ben daha fazla kullandım)
yarım su bardağı sıvı yağ
250 gr. çedar (ben Hollanda peyniri kullandım)
1 çay k. pulbiber
1.5 çay k. kabartma tozu
tuz, çörekotu, haşhaş, susam

* Derin bir kapta sıvı malzemeleri çırpın. Peyniri (rendelenmiş) ekleyin.
* Ayrı bir kapta kuru malzemeleri harmanlayın. Ve sıvı karışıma ilave edin.
* Pırasaları ince kıyıp hamura ilave edin ve pulbiberi ekleyin.
* Hamuru yağlanmış muffin kalıplarına paylaştırıp her birinin üzerine haşhaş, susam, çörekotu serpin. Önceden ısıtılmış fırında (150 derece) 30 dakika kadar pişirin.

Bizim muffinlere ben biraz daha süt ekledim, hazır doğranmış pırasa almıştım belki o yüzden koyu olmuştur. Tuzu da fazlaydı. Peynir tuzlu ise biraz tuzu azaltmak gerekir herhalde.

11.7.05

Kaşarlı Mantar Güveç



Yemek zevki dergisinden aldığım nefis bir tarif.
Malzemesi:
400 gr. haşlanmış mantar
300 gr. kabuğu soyulmuş, ince doğranmış domates
200 gr. ince, yuvarlak kesilmiş sivri biber
100 gr. tereyağı (sıvı yağ da olabilir)
100 gr. rendelenmiş kaşar peyniri
100 gr. dil peyniri (ben kullanmadım)
1 kahve fincanı süt
1 baş iri kuru soğan, (ince kesilmiş)
1 tatlı kaşığı tuz
1çay kaşığı karabiber

Hazırlanışı:
Mantarları piyaz gibi keserek hazırlayın. Soğan, biber ve domatesleri doğrayarak bir kenara alın. Tavaya yağ koyup erittikten sonra soğanları biraz kavurun. Biberleri ekleyip hafif pişirin. Mantarları koyup beş dakika sonra domatesleri ekleyin. Tuzu, karabiberi ve sütü koyduktan sonra kaynayıncaya kadar pişirin. Hazırlanan malzemeyi güveçlere (küçük) paylaştırın. Üzerlerine kaşar peyniri serpiştirin. Dil peynirlerini ince dilimleyerek üzerlerine dizin. Fırında üzerleri pembeleşinceye kadar pişirin.


8.7.05

Dondurma



Subi'nin dondurma tarifinin yarısını şeftalili yarısını kivili yapmıştım. Bizim aile için bu kadar dondurma biraz fazlaydı tabi. Kivili karışımı bir kasede dondurup buzdolabında beklettim.(erimeden fotoğrafını çekip hemen eklemek istedim, henüz tadına bakmadım) Kivi biraz ekşi olduğu için biraz şekeri fazla koymuştum. Üzerine önceki dondurmanın tam tersi bu kez şeftali sosu döktüm. Tabağın kenarlarına erik ve yeni dünya dizdim. Daha önceden şeftalili dondurmadan artan harcı buzluklara koyup dondurmuştum. Onları da meyvelerin üzerine koydum. En üstte de yine çikolatadan yaptığım yıldız.
(dondurmayı yedik; 500 gr. kiwi biraz fazla gelmiş gibi geldi bize, azaltılırsa daha güzel olabilir. Ben şeftalili olanı daha çok sevdim)

5.7.05

Dondurma


Rotterdam fotoğraflarına tatlı bir ara verelim ne dersiniz?

Bu dondurma, Tarif Defteri'nden Subi'nin tarifi. Teşekkürler Subi, dondurma çok güzel oldu. Subi'nin tarifinde çilek kullanılmıştı. Ben verilen 1 kilo çilek yerine yarım kilo şeftali ve yarım kilo kiwi kullandım. Yoğurt ve krem şanti ile hazırladığım karışımın yarısını kiwi ile, diğer yarısını şeftali ile karıştırdım. Bir kabın içine ilk önce streç film daha sonra kabın ortasına bir kase oturttum. Daha sonra karışımı kenarlardan döktüm, böylece dondurmanın ortası boş kaldı. Süsleme için, bitter çikolatayı mikrodalga'da eritip minik bir poşetin içine doldurdum ve ucunudan çok küçük kestim. Yağlı kağıdın üzerine desenler oluşturacak şekilde sıktım. İsterseniz yağlı kağıdın tersinden isteğiniz deseni çizip, ön tarafına çikolata sosu dökebilirsiniz. Benim desenler doğaçlama olduğu için biraz yamuk oldular.
Donduktan sonra dondurmanın üzerini süsledim. Kiwi' den ayırmış olduğum bir çay bardağı kadar sosu da orta boşluğa doldurdum.

2.7.05

Sebzeli Makarna



Bu tarifi nereden aldığımı hiç hatırlamıyorum. Eğer hatırlayan olursa kaynak gösterebilirim.

Bamya makarna olursa görüntüsü daha güzel oluyor. Makarnayı şehriye kavurur gibi az bir zeytinyağı ile sürekli karıştırarak kavurdum. Üzerine biraz su ekleyerek makarnalar yumuşayıp suyunu çekinceye dek pişirdim. (pilav pişirir gibi)
Ayrı bir tavada yine az bir yağla havuç ve brokoli köklerini sonra brokoli çiçeklerini ilave ederek sebzeleri biraz dişe dokunur şekilde pişirdim. Bu karışımı başka bir kaba alıp, mantarları da kavurdum. İsterseniz mantar yerine tavuk fileto da kullanabilirsiniz. O zaman yanında tavuk servis etmenize de gerek kalmaz.
Makarnayı, mantarı ve sebze karışımını bir kapta karıştırıp baharatlar ve tuz ile tatlandırdım.
(sebze karışımına ocaktan almadan bir dakika önce soya sosu ilave edebilirsiniz. O zaman baharat ve tuzu biraz eksiltmeniz gerekir.)
Afiyet olsun.

1.7.05

Brokoli Çorbası



Sabah gazetesinin 'sofra' ekinden aldığım bir tarif.
50 gr. brüksel lahanası
yarım kilo brokoli
4 adet patates 2 adet tavuk suyu tableti (et ya da tavuk suyu)
zeytinyağı, su
tuz, karabiber, kırmızı biber

Patatesin kabuğunu soyduktan sonra küçük parçalar halinde doğrayın. Brokoli ve brüksel lahanaları ile birlikte tencereye aktarın. Yeterince zeytinyağı ekleyerek kavurun. Üzerini geçecek kadar su ( et suyu) ekleyin. Tavuk suyu tabletlerini, yeterince su, karabiber, tuz ve kırmızıbiber ekleyin. Yumuşayana dek haşlayın. Sonra blendırdan geçirin. Servis tabağına aldığınız çorbaya isteseniz krema ekleyerek servis yapabilirsiniz.

Size daha kolay bir tarif vereyim. Bu çorbayı Ankara'dan Leviathan da çok seviyor. Brüksel lahanası kullanmayabilirsiniz. Sadece brokoli ile de güzel olur.
Brokolileri, patatesi ve soğanı bir tencerede iyice yumuşayana dek haşlayın. (et suyu varsa kullanabilirsiniz) Blendırdan geçirin. Baharatlarını ilave edin. Üzerine sosunu hazırlayın. Servis tabağına aldıktan sonra krema ya da sosu gezdirin. Afiyet olsun.

25.6.05

Cumartesi Kahvaltısı



Akşamdan kalan haşlanmış patatesleri sabah kahvaltısında değerlendirdim. Bir kaç yeşil sivri biberi tavada az bir zeytinyağı ile çevirdim ve taze soğan ekleyip ocağı kapattım. Küp doğranmış (feta) beyaz peynir ve baharatlar ilave ettim. Patatesleri yuvarlak kesip fırın tepsisine dizdim. Üzerine peynirli+biberli karışımı koydum ve karışımın üzerine de ince bir dilim kaşar peyniri kesip koydum. Üzeri kızarıncaya dek fırında pişirdim. Kıvırcık ve roka yapraklarıyla servis tabağına aldım.
(kahvaltıda bu meyvelerin ne işi var, diyebilirsiniz! Siz herhangi bir reçel türünü de tercih edebilirsiniz)

23.6.05

Pisibalığı/Akdeniz salata



Pisibalığı filetolarını yıkayıp bir kaba aldım. Üzerine soğan, sarımsakları doğradım. Biraz zeytinyağı, limon, tuz ve baharatlarla marine ettikten sonra, fırın kabımın tabanına defne yaprakları ve domates dilimleri yerleştirdim. Balıkların içine jülyen doğramış olduğum soğan ve sarmısak koyarak sardım ve fırın kabına yerleştirdim. Balıkların tamamı bittikten sonra üzerini folyo ile kaplayarak fırında pişirdim. (pişmeye yakın alüminyum folyoyu balıkların daha iyi kızarması için çıkardım) Piştikten sonra üzerine dereotu serptim. Salatayı üç değişik (lollo rosso, lollo biondo, frisée) kıvırcık çeşitlerinden yaptım. Süslemelerde domates, salatalık, nane yaprakları ve limon kabuğu kullandım. Limon, zeytinyağı, tuz ile tatlandırdım.

20.6.05

Meyve Sepeti



Daha fazla fotoğraf görmek isterseniz buraya bakınız.

Sepetin tabanını oluşturmak için bir parmak kalınlığında yuvarlak bir dilim elma kestim. 20 adet kürdanı elma dilimine eşit aralıklarla sapladım. Bir havucu soyup yıkadıktan sonra, patates soyma bıçağıyla ince şeritler kestim. Bu şeritleri kürdanların etrafına sardım. 10 adet kirazı kürdanların ucuna sapladım. Kalan elma parçaları ve diğer meyvelerle sepeti doldurdum.

18.6.05

Kurabiye



Kolay bir kurabiye daha ( yine mi kurabiye!)

Malzemeler:
250 gr. un
175 gr. margarin
125 gr. esmer şeker
1 çay kaşığı kabartma tozu
1 çay kaşığı tarçın
bir fiske tuz
üzeri için:
40 gr. fındık ya da badem
50 gr. iri dövülmüş kesme şeker
süt

Bütün kuru malzemeleri karıştırın ve margarini ekleyerek hamur oluşturun. Fırın tepsinize göre kağıt kesip, kağıdı tezgah üzerine hamuru da bu kağıdın üzerine koyun. Merdane yardımıyla tepsinizin ölçüsüne göre hamuru açın. Hamuru kağıtla beraber düzgünce tepsiye yerleştirin. Üzerine sütü sürün. Fındık ya da bademi ezin. Kesme şekeri iri şekilde dövün. (bulabilirseniz pasta süslemelerinde kullanılan iri parçalar halinde satılan şeker kullanabilirsiniz, ben o şekerden kullandım)
Fındık ve şekeri hamurun üzerine serpin. Fırını 10 dakika önce ısıtın ve fazla kızartmadan kurabiyeleri pişirin. Piştikten sonra hemen kare dilimler halinde kesip ızgara üzerinde soğumaya bırakın. (isterseniz yuvarlak şekiller de verebilirsiniz ama sütü teker teker sürmek zorunda kalırsınız)
Afiyet olsun.

17.6.05

Karamelli Kurabiye



Fırınımın yemek kitabından aldığım bir tarif. Kitapta verilen ölçüler bana çok az geldiği için miktarı fazlalaştırdım. Yine de bir tepsi kadar çıktı. Çay veya kahvenin yanında iyi bir seçenek olabilir.
(ölçüler aynen kitapta olduğu gibi)

Malzemeler:
85 gr. un
75 gr. margarin
75 gr. esmer şeker
1 kaşık kabartma tozu
tuz
karamel için;
30 gr. şeker

1. Un, esmer şeker (ben esmer şekerin açık renkli olanını kullandım), kabartma tozunu ve bir fiske tuzu bir kapta iyice karıştırın. Margarini ekleyin, ellerinizi soğuk akan çeşmenin altında soğuttuktan sonra (kitapta öyle yazıyor!)karışımı yoğurun.
2. Küçük bir tavayı ve karameli dökebileceğiniz (emaye en iyisi) bir fırın kabını yağlayın. Şekeri yavaş yavaş tavayı sallayarak kestane rengi olana dek tavada pişirin. (fındık ilave edebilirsiniz). Karameli yağladığınız fırın kabına/tepsisine dökün. Soğuduktan sonra mutfak tezgahında bir merdane ile karameli güzelce ezin. ( etrafa sıçramaması için önlem alın)
3. Ezdiğiniz karameli hazırladığınız hamura karıştırın, tekrar yoğurun. Yağlamış olduğunuz ya da kağıt döşediğiniz bir fırın kabına yuvarlak şekiller vererek dizip, önceden ısıtmış olduğunuz (fırınınızın ayarına göre değişebilir) fırında 20 dakika kadar pişirin.
4. Pişen kurabiyeleri ızgaranın üzerine çıkarıp soğuttuktan sonra servis edin.

14.6.05

Fırında brokoli



Gerekli malzemeler:
1 dal brokoli
40 gr. margarin
40 gr. un
1 bardak süt
tuz
hindistan cevizi (muskaat)
150 gr. parmezan ya da kaşar peyniri
50 gr. bayat beyaz ekmek içi

1. Brokolileri yıkayıp çiçek kısımlarını ayırın. Köklerini doğrayıp kaynayan suya atın, kökler yumuşadıktan sonra çiçek kısımlarını da ilave edip biraz haşlayın. Çok fazla haşlarsanız vitamin değeri azalabilir renkleri canlılıklarını kaybetmeden bir süzgece çıkarın. (haşlama suyunu dökmeyin)
2. Margarini eritin, unu ekleyip iyice karıştırın. Sütü ekleyin topak topak olmamasına dikkat edin, ayırdığınız haşlama suyundan gerektiği kadar ilave ederek pişirin. Muskat cevizi ve tuz ekleyin.
3. Parmezan ya da kaşar peynirini rendeleyip üçte birini hazırladığınız sosa ilave edin.
4. Bayat ekmeği ufalayın ya da robottan geçirin. Kalan peynirle ekmeği karıştırın.
5. Brokolileri fırın kabına yerleştirin üzerine hazırladığınız sosu gezdirin. Üzerine ekmek-peynir karışımını dökün. Dilerseniz üzerine bir kaç minik parça tereyağı kesip yerleştirebilirsiniz.
6. Fırında 20 dakika kadar üzeri kızarıncaya kadar pişirin.

12.6.05

Lumpia (Endonez böreği)

Ben içinde 40 adet kareler halinde hazır lumpia hamuru aldım. Ama siz kendiniz de un, tuz ve yumurta beyazıyla yoğrulmuş hamur kullanabilirsiniz. Ben iç harcı için toplam 300 gram hazır malzeme aldım. Kendiniz de ayrı ayrı alıp hazırlayabilirsiniz. İç harcı için: 200 gram tavuk fileto 2 havuç 1 pırasa 50 gram soya filizi 100 gram beyaz lahana 1 soğan (ben kullanmadım) 1 diş sarmısak (ben kullanmadım) dilediğiniz baharatlar tuz 2 kaşık zeytin yağı maydonoz ya da kereviz sapı kızartmak için sıvı yağ Yapılışı 2 kaşık zeytin yağı ile doğranmış soğan ve sarmısakları tavada biraz kavurduktan sonra üzerine ince doğranmış tavuk filetolarını ekleyin. Daha sonra üzerine jülyen doğranmış havuçları ilave edip biraz pişirin. Sonra tüm sebzeleri ekleyip 3 dakika pişirin. Maydonoz ve baharatları ekledikten sonra soğumaya bırakın. (Karışım susuz olmalı). Yufkalar şekilde görüldüğü gibi bir kaşık iç malzemesi doldurularak sarılır. (Yufkaların açılmaması için uçlarına su veya su ve un ile hazırladığınız koyu bir bulamacı sürebilirsiniz). Yufkalarınız yuvarlak ise sigara böreği gibi sarabilirsiniz. Kızgın yağda kızartıp kağıt havluya çıkarınız. İsterseniz 2 kaşık ketçap 1 çay kaşığı sambal oelek (acı biber sosu) yarım limon suyu ile bir sos ile servis yapabilirsiniz.

Kedi Dili Pasta


Hatice' den (Portakal ağacı) güzel bir pasta
tarif için tıkla

Kahvaltı tabağı

Reçel yerine fındık ve çikolata ile süslenmiş kayısı. Yanında da karanfilli yeşilçay.

11.6.05

Aldama/ Hinkal


Hamuru için malzemeler
3 bardak un
1 yumurta
tuz
su


Üzeri için malzemeler
yoğurt
sarmısak
2 kaşık tere yağı
pul biber
kemikli dana eti

Yapılışı

3 bardak un 1 yumurta ve tuz ile mantı hamuru sertliğinde bir hamur yapın. Üzerini nemli bez ile örtün ve beklemeye alin. Büyükçe bir tencerede kemikli eti pişirin. Et suyunu başka bir tencereye süzün. Hamurdan bezeler yapıp bu bezeleri mantı hamuru inceliğinde açın. Bıçakla kareler halinde kesin ve karelerin 2 ucunu birbiri üzerine yapıştırıp yukaridaki şekli verin. Şekil verdiğiniz hamurları temiz bir bez üzerine dizin. Ayırmış olduğunuz et suyunda pişirin. Pişirdiginiz hamurları büyükçe bir tepsiye alın. Sosu için 2 kaşık tere yağını eritin. Arzuya göre kara biber, pul biber ekleyin. Sarmısakları dövün. Yoğurtla karıştırın. Aldamalari servis tabaklarına aldıktan sonra üzerine sarmısaklı yoğurt ve tere yağı gezdirin. Üzerine kemiklerinden ayrılmış etleri dizin. Servise hazırdır.