27.8.07

Kandil Simidi

Beraat Kandilimiz Mübarek Olsun 

 1 paket tereyağ 
 1 çay bardağı sıvı yağ
 1 çay bardağı yoğurt
 ½ çay bardağı şeker
1 yumurta sarısı (akı üzeri için) 
1 tatlı k. kabartma tozu 
biraz tuz
aldığı kadar un 
susam 

Un ile yağ birbirine iyice yedirilir. Diğer malzemelerin hepsi karıştırılıp yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur. Hamurdan parçalar koparıp simit şekli verilir. Simit önce yumurta akına, sonra susama batırılıp (yağlanmış ya da yağlı kağıt üzerine) tepsiye dizilir. Fırında pişirilir. 


Daha önce verdiğim bir tarif. Kandil nedeniyle tekrar yayımladım.

20.8.07

Zeytin (marine) ve Peynirli ekmek dilimi

Zeytinleri marine etmek için sevgili Dilek'in limon turşusuna ihtiyacımız var.

Yarım limon (turşu)
Yarım çay kaşığı havanda ezilmiş kırmızı şili biberi
2 kaşık ince doğranmış taze kişniş (kullanmadım)
2 kaşık doğranmış maydanoz
2 diş ince kıyılmış sarmısak
2 kaşık limon suyu
1.25 dl zeytin yağı (ayçiçek kullandım)
500 gr. salamura zeytin

Limon turşusunu yıkayıp içini çıkarın (içini saklayın daha sonra tavuk marinede kullanabilirsiniz). Kabukları kağıt havlu ile kurulayın. Kabukları ince ince doğrayın. Zeytinler hariç tüm malzemeyi karıştırın. Zeytinleri yıkayın ve bir kapta hazırladığınız sos ile karıştırın. Temiz kavanoza doldurun.

Kaynak: Marokkaanse Keuken

Sürme Peynir

25 gr. dövülmüş ceviz
125 gr. roquefort ya da herhangi bir küflü peynir çeşidi (yağlı olanlar daha iyi)
1 kaşık zeytin yağı
yarım çay kaşığı hardal
bir kaç damla balsamik sirke (olmasada olur)
1 kaşık pulbiber (ben beyaz biber de kullandım)

Tüm malzemeyi karıştırın. Ekmek dilimlerine sürün. Roka ya da fesleğenle süsleyin.
Saklamak için kavanoza doldurup üzerine sıvıyağ dökün ve buzdolabına kaldırın.

Kaynak: Braun


1.7.07

Pralin

Ablam, kızım ve yeğenim şimdi Türkiye'deler. Onların yokluğuna alışmak çok zor olacak. Her yer onların hatıraları ile dolu! 

 200 ml. krema 250 gr. sade (bitter) çikolata 100 gr. hindistancevizi yağı ceviz 2 kaşık portakal suyu Kremayı bir kaba koyun. Kaynayınca ocaktan alın. Ufak ufak doğradığınız bitter çikolataları kremaya ekleyin ve karıştırın. Bir kenarda soğutun. Biraz koyu kıvam alınca çırpıcı ile çırpın. Portakal suyunu ilave edip tekrar çırpın. Karışımı sıkma torbasına koyup kağıt kalıplara sıkın. Üzerlerine ceviz yerleştirin.

28.6.07

Patates Oturtması


750 gr. patates
2 soğan
2 domates
yarım demet maydanoz
300 gr. kıyma
1 kaşık salça
1 kaşık zeytinyağı
50 gr. kaşar peyniri
30 gr. tereyağ

Su dolu tencerede patatesleri haşlayın. Soğanları zeytinyağında kavurun. Kıymayı ekleyip kavurmaya devam edin. Salçasını, tuzunu, baharatlarını ilave edip biraz daha ateşte tutun. Maydanozu ekleyin ve ocaktan alın.

Domatesleri ve soğanları halka halka doğrayın. Yağlanmış fırın kabına domatesleri ve soğanları dizin. Üzerine kıymayı yayın. Daha sonra patatesleri dizin. Bu işlemi malzeme bitene kadar (en son sıraya patatesler gelecek şekilde) tekrarlayın. Rendelenmiş kaşar peynirini patateslerin üzerine serpin. Tereyağını minik parçalara ayırın ve onu da yerleştirdikten sonra fırına sürün. Üzeri kızarınca servis yapın.

İngilizler bu yemeği patates püresi ile yapıyorlarmış. Domates, soğanlar ve kıymadan sonra üzerine patates püresi kullanılıyormuş. Hatta kaşar peyniri yerine susam da serpilebilirmiş. Bu geleneksel yemeğin adı da " Shepherd's Pie" imiş!

Kahvaltılık

Baget ekmekler (yarı pişmiş) üzerine domates, taze soğan, yeşil biber, taze fesleğen, mozarella, baharatlar ve çedar peynirlerini dizip fırında pişirdim. Kiraz domatesleri ikiye kesip kürdan batırdım. Sırasıyla, domates+fesleğen+mozarella+fesleğen+domates dizerek servis tabağını süsledim.

18.6.07

Bademli Lokum


Tarif Sahrap Soysal'dan. Asıl adı "Fındıklı Lokum". Evde fındık çok az kaldığı için badem ile denedim ve pekmez+tahin miktarını iki katına çıkardım. Tahin+pekmez karışımını seviyorsanız denemenizi tavsiye ederim, pişman olmayacaksınız!
Fotoğrafı oğlumun cep telefonu ile çektik. Artık bir süre böyle idare edeceğiz.

Malzemeler
  • 250 gr. eritilmiş margarin (tereyağı kullandım)
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kab. tozu
  • 8 bardak un (ben azar azar aldığı kadar kullandım)
  • 1 çay kaşığı dövülmüş karanfil
  • 1 yumurta akı
İçi için;
  • 2 su bardağı kıyılmış fındık
  • 2 tatlı kaşığı tarçın
  • 2 tatlı kaşığı pekmez (ben bir su bardağı pekmez ve bir su bardağı tahini karıştırdım ancak yetti!) tarifte bir eksiklik var sanki, bence bolca kullanmak lazım bu malzemeden! 
  • 2 tatlı kaşığı tahin
  • 1 su bardağı şeker
Margarini/tereyağını eritin. Ilık süt, vanilya, kab.tozu, un ve çok ince dövülmüş karanfilleri ekleyip sert bir hamur yapın (ilk denememde sert hamur yapıp açmakta çok zorlanmıştım, bu kez daha yumuşak yaptım ve hiç bir sorunla karşılaşmadım!). Hamuru en az 20 dakika dinlendirin. Tarçın, tahin ve pekmezi karıştırın. Şeker ve fındıkları karıştırın ve 3 kaşık kadarını üzeri için ayırın.

Hamuru 4 eşit parçaya bölün (ben daha fazla parçaya böldüm). Her parçayı unlamadan tezgahın üzerine dikdörtgen şeklinde açın. Hazırlanan içten hamurun üzerine sürün. Hamuru rulo yapıp, 2 parmak genişliğinde kestikten sonra, üzerlerine yumurta akı sürüp, ayırdığınız fındığı serpiştirin.

Tepsiyi yağlamadan lokumları dizin. 175 derecelik fırında 20 dakika pembeleşinceye kadar pişirin.

....................♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ........................

Yeğenimle pasta kurabiye çalışmalarına devam ediyoruz. Yanımdan bir saniye bile ayrılmak, yapım aşamalarını kaçırmak istemiyor. Mutfak tezgahına oturup beni izlemek istiyor. Mutfağım çok küçük olduğu için bazen; Hayır! olmaz, ayağımın altında dolaşma lütfen diyorum. Yeğenim ise her defasında beni harika cevaplarıyla yumuşatmayı başarıyor. " Ama orası ayağının altı değil ki!"
Bugünlerde çok yoğunum. Ablamların gitmesine çok az kaldı. Sizleri ziyaret edemiyorum, en kısa zamanda uğrayacağım. Günlüğüme uğrayıp tebessümlerini bırakanlara, mesaj bırakan ve bırakamayanlara sevgilerimi sunuyor güzel bir hafta diliyorum. Sağlıcakla kalın.

6.6.07

Kırmızı Pancarlı Kekten Çikolatalı Toplar

 

  FOTOĞRAF MAKİNAM BOZULDU!

Herşey üstüste geldi. Ardı ardına bozuldu aletler. İlk önce otomobil, önceki gün televizyon, dün de fotoğraf makinam bozuldu. Bana kalırsa TV'nin hiç acelesi yok. Acilen fotoğraf makinasi almak lazım! Sırada fırın var. Bulaşık makinasi ve buzdolabı da gitti gidiyor! Artık ne zaman bir makina elde edebilirim bilemiyorum. Fotoğrafsız tarif yazmakta pek hoşuma gitmiyor. 

30.5.07

Çaylı Kek


125 gr. tereyağı
2,5 dl. sıcak demli çay
2 yumurta
300 gr. şeker
375 gr. un
1 kaşık kab.tozu
3 kaşık kakao

  1. Yağı sıcak çayın içinde eritin.
  2. Bir kapta, yumurta ve şekeri çırpın.
  3. Unu ekleyin. Kakao ve çaylı karışımı da ekleyerek karıştırın.
  4. Karışımı yağlanmış kek kalıplarına dökün.
  5. Isıttığınız 200 derecelik fırında ~50 dakika pişirin
*Servis etmeden önce pudra şekeri serpilebilir.

20.5.07

Doğum Günün Kutlu Olsun


Sadık'ın doğum günü pastası



Bu kurabiyeleri yapmak için aşağıdaki malzemelerin dışında bir de yeğen parmaklarınaKurabiye ihtiyacımız var. Türkiye'den bizi ziyarete gelen yeğenimle birlikte yaptık. Dışarıdan eve gelen yeğenim: "teyze iyi ki ben gelince başlamışşsın kurabiye yapmaya, yoksa başaramazdın değil mi?" diyerek yükümü hafifletti. Kafamıza göre şekiller çıkardık.

Bugün Sadık'ın doğum günü. Doğum günü pastamızı süslerken yaptığımız kurabiyelerden gülü pastanın ortasına koyalım mı diye Sadık'a sordum. Sadık'ın cevabı; "teyze laleyi yerleştirelim çünkü o Türkiye'nin çiçeği" oldu. Anlaşılan yeğen Türkiyeyi özlemiş!


Dünya Çocukları Kurabiyesi

Malzemeler:

105 gr. tereyağ
Yarım su bardağı pudra şekeri (fazla olabilir)
1 yumurta
Yarım paket vanilya şekeri
Aldığı kadar un (2 su bardağı kadar)
1 kaşık kakao
Yarım çay kaşığı gıda boyası
Yarım kahve fincanı sıvı krema

Bir kaba yumurta, pudra şekeri, krema, vanilya, ve oda sıcaklığında yumuşamış tereyağını karıştırın. Unu ilave edin. Yoğurduğunuz hamuru üç eşit parçaya bölün. Bir parçasını kakao ile diğerini azıcık su ile ıslattığınız boya ile karıştırarak iyice yoğurun. Merdane ile hamurları açıp şekiller verin. Yağlanmış fırın tepsisinde pembeleşinceye kadar pişirin.

Tarif; Yemek Zevki, Nisan 2001

İncirli Kurabiye


Malzemeler:

250 gr. margarin
2 k. sıvı yağ
1 yumurta
5 çorba kaşığı pudra şekeri
3 çorba kaşığı süt
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
1 çay kaşığı sirke
Aldığı kadar un
İç malzeme: Kuru incir, tarçın, şeker

  • İncirler minik minik doğranır tarçın ve şekerle karıştırılır bir kenarda bekletilir
  • Yağ, pudra şekeri, süt ve sıvı yağ bir kapta karıştırılır
  • Yumurta, kabartma tozu, sirke, un ilave edililerek hamur yoğrulur
  • Ceviz büyüklüğünde parçalar koparılarak yuvarlak açılır
  • İncirli karışım yuvarlakların ortasına koyularak kapatılır
  • Fırında pişirilerek soğuduktan sonra servis edilir
  • Pudra şekeri serpilerek servis edilir.

Tarifin kime ait olduğunu defterime kaydetmemişim fakat Oktay Usta'dan olma ihtimali çok yüksek.

8.5.07

Keukenhof ve Kestaneli Cikolatali Rulo Kek


24-04-07 `de ablam ve yegenimi Keukenhof`a goturdum. Daha fazla fotograf icin buraya bakiniz.

Kestaneli Rulo Kek




Malzemeler:
225 gr. sade çikolata
50 gr. beyaz çikolata
4 yumurta
115 gr. pudra şekeri

İç Krema:
1,5 dl. sıvı krema
225 gr. kestane püresi
4 kaşık pudra şekeri (üzerine serpmek için)

  1. Fırını 180 dereceye ayarlayıp ısıtın. 23x23 cm'lik kalıbı kağıtla döşeyin.
  2. 175 gr. sade çikolatayı eritin. Ilınınca yumurta sarılarını ve pudra şekerini ilave edip karıştırın.
  3. Yumurta aklarını çırpın. Ve çikolatalı karışıma ekleyin. Fırın kabınıza karışımı döküp 15-20 dakika pişirin. Üzerine nemli bez örtüp ızgara üzerinde soğumaya bırakın.
  4. Fırın kağıdına pudra şekeri serpip keki üzerine yerleştirin. Ters çevirdiğiniz kekin üzerinde kalan kağıdı çıkarın. Tekrar nemli bez örtün.
  5. Kremayı çırpın. Kestane püresi ile karıştırın. Kestaneli kremayı kekin üzerine yayın. Keki rulo haline getirin. Üzerine beyaz çikolata ve sade çikolatayı rendeleyin. Pudra şekeri serpip buzdolabında bekletin. Krema donduktan sonra dilimleyin. Servise hazırdır.

Not: 23x23 cm'lik kalıbınız yoksa; taban ölçülerinin dört kenarı da 23 santim olacak çekilde fırın kağıdını kesin. Kenarlarını zımbalayıp bir tepsiye yerleştirin. Karışımı kalıbın içine dökün.

18.4.07

Bu Bahar Onlarla Pek Hoş Geldi

Bir süre günlüğüme özen gösteremeyeceğim. Türkiye'den ablam ve yeğenim geldiler. Onlar gelmeden önce kurutmuş olduğum çileklerden yardımcımla basit pastalar yapıyor, güzel vakit geçirmeye çalışıyoruz.

Diktörtgen pasta için kullandığımız kocamaaan gofret yaprakları.

Yardımcım.

Cheese Cake.

Güneşlenen çilekler.


Yumurta dilimleyicisi ile çilek ve muz dilimlemek çok pratik.

Fırında Çilek Kurutma

250 gr. çileği yıkayıp kuruladıktan sonra dilimleyip tekrar kuruladım. Isıttığım fırında (110 derece) bir saat kadar tuttum. Çilekleri çevirip yine bir saat kadar beklettim. Çilekler kahverengileşmeden fırından çıkardım. İyice kuruduktan sonra kapaklı kavanoza koyup buzdolabında iki hafta kadar sakladım.
Bir daha denemeyi düşünmüyorum. Gerçi pasta süslemesi olarak çok işime yaradı. En azından doğal bir malzeme. Yine de taze olarak tüketmeyi tercih ederim. Tadı çok ekşi ve pestile çok benziyordu.


Wafel Pasta

5 yaprak wafel (sade gofret)
Krem çikolata (kavanozda)
Süt
Kutu dondurma
Krem Şanti

Birinci ve ikinci gofrete sütle yumuşattığınız çikolatayı sürün. Üçüncü gofrete dondurmayı sürün. Dördüncüye çikolata sürdükten sonra yarım bardak sütle hazırladığınız krem şantiyi en son yaprağın üzerine sıvayın. Mevsim dilimleri ile süsleyin. Dondurma erimeden ikram edin.

Cheesecake

200 gr. bisküvi
25 gr. tereyağ
2 kaşık kayısı marmelatı
250 gr. vanilyalı kwark
250 ml. krema
1 limon
1 paket krema sertleştirici
2 kaşık lemon curd ya da portakal marmelatı

Bisküviyi robotta ezip eritilmiş yağı ve marmelatı yedirin. Kalıba (ø 24 cm) bastırarak yerleştirin.
Limonu rendeleyip suyunu sıkın. Bir kaba kwark, krema, pudra şekeri, limon kabuğu rendesi ve suyunu koyup koyu kıvam elde edinceye kadar karıştırın. Kalıba döküp buzdolabında sertleşinceye kadar bekletin. İstediğiniz gibi süsleyin.


3.4.07

Çikolatalı Créme Brûlée ve Virgin Banana Colada



Onyedinci yüzyılda ortaya çıkan, Fransızca'da " yanmış krema" anlamına gelen Créme Brûlée'nin aslen hangi ülkeye ait olduğu kesin bilinmemekte. Fransa, İspanya ve İngiltere her ne kadar bize aittir deseler de bazı kaynaklara göre Katalonya'ya (İspanya'nın bir bölgesi) ait olduğu sanılıyor. Katalonya'da "Crema Catalana" olarak adlandırılan bu tatlının bir çeşidi, Katalonların 19 mart'ta kutladıkları Sint Yosef törenlerinde ikram edilirmiş.

Krem Brule'nin sadesinin fotoğrafını çekemeden bitti malesef. Bu defa çikolatalısı ile yetinelim.
Aklıma Sevgili Dilek'in yaptığı "Fındıklı Krem Brule" geldi. İsterseniz bir de oraya bakın, eminim çok hoşunuza gidecek.

Malzemeler:
2dl. süt
2dl. krema
yarım çay kaşığı tarçın
bir fiske kakule
200 gr. parçalanmış sade çikolata
3 yumurta sarısı
75 gr. şeker

  • Tencereye süt ve kremayı koyun, kaynamaya başlayınca ocaktan alın. Kırık çikolataları içine atın ve eriyinceye kadar karıştırın. Fırını 175 dereceye getirin.

  • Bir kapta yumurta sarılarını ve 40 gram şekeri köpürtmeden karıştırın. Kremalı karışıma karıştıra karıştıra yedirin.

  • Kakule ve tarçını da ilave edip karıştırın. Karışımı ısıya dayanıklı mini kaplara paylaştırın.

  • Fırın tepsisine kapları yerleştirin. Kapların yarısına kadar gelecek şekilde tepsiye sıcak su doldurun.

  • Önceden ısıtılmış fırında 30-35 dakika pişirin.

  • Soğuduktan sonra buzdolabına kaldırın. Servis edeceğiniz zaman kalan şekeri kaplara paylaştırıp şekeri pürmüzle karamelize edin (ben karamelize etmeden öylece yedim).

Pürmüz yoksa fırının sadece üst ızgarasının iyice kızdırılıp karamelize işleminin yapılabileciği yazıyor tarifte. Ama ben bu işlemi beceremedim malesef!

Virgin Banana Colada

2 adet muz

200 gr. konserve ananas

14 kaşık ananas suyu (konservenin suyu)

5 kaşık hindistancevizi sütü

Tüm malzemeyi mutfak robotunda püre haline getirin . Kırılmış buz parçaları ile iki bardağa doldurun ve soğuk soğuk ikram edin.

...

19.3.07

Bir Kitap... Bir Dünya... Bin Teşekkür...

Sevgi Şenol (sağdaki) geleneksel kıyafet ile.


Bundan birkaç ay önce bayram ve yeniyıl hediyesi olarak emekli öğretmen Sevgi Şenol hanımdan bir kitap ve takı hediyesi almıştım. Mutluluğumu heyecanımı kelimelerle ifade edemem. Sevgi Şenol kendi kaleme aldığı "Balıkesir Boncuk Oyaları" adlı kitabını layık görüp gönderdiği için ona buradan da teşekkür etmek istedim. Yüzyüze görüşmediğim tanımadığım, saygıdeğer bir insanın böylesine bir incelikte bulunması doğrusu beni çok duygulandırdı.

Kitap titiz araştırmaların sonucu ortaya çıkmış ve benim kültürümden bir parça. Menfaat kazanılmak üzere yapılmış bir eser asla değil. Yurdumun unutulmaya yüz tutmuş el sanatı çok ince detaylarla, yapım aşamaları ile birlikte sunulmuş. İtiraf etmem gerekirse boncuk oyaları ile hiç ilgim yoktu. Bu kitap sayesinde kadınlarımızın hangi duygularla o oyaları işlemiş olduklarını ve bir nevi kendi kendilerine terapi uyguladıklarını farkettim. Oyaların isimleri ve kullanılan renkler kadınımızın iç ve dış dünyasını çok güzel yansıtmış. Öğretmenim kültürümüze kazandırdığınız bu ve diğer eserlerinizden dolayı sizi kutluyor, ellerinizden öpüyorum.

Sayın Sevgi Şenol'un izniyle önümüzdeki günlerde birkaç oya örneği sunacağım. Kitaba ulaşmak isteyenler buradan iletişim kurabilirler.


Arpasapı kolye

Arpa sapından yapılmış kolye aldığım en anlamlı hediyeler arasında. Arpa sapları bereketin sembolü, çitlembikler ise nazara karşı kullanılırmış.

15.2.07

Muzlu Dondurma / Dondurmalı Kek
















Muzlu Dondurma

Malzemeler:
200 gr. muz (2 adet)
40 gr. şeker (ince)
yarım limonun suyu
50 ml. sıvı krema
90 ml. yoğurt

Muzları şeker ve limonsuyu ile birlikte robotta püre haline getirin. Krema ve yoğurdu karıştırın. Püreye ilave edin. Karışımı süzgeçten geçirin. (tadına baktığımda şekeri bana yine fazla geldiği için yoğurdu ve kremayı biraz artırdım) Daha sonra dondurma makinanızın talimatlarına göre makinanızı çalıştırın. Yaklaşık 35 dakika sonra dondurmamız yenmeye hazırdır.

Makinamız yok ne yapacağız derseniz fikir verebilirim ama olur mu olmaz mı garanti veremem. Aynı tarif derindondurucuya konulup arada bir karıştırılırsa belki tutar. Sanırım 3-4 saat yeterlidir.

İnternette dondurma tarifleri ararken bir sitede ucuz makinanın da aynı işi gördüğü yazısı beni cesaretlendirdi. Ve çok ucuz bir fiyata makinayı aldım. Her gün dondurma yapacak değiliz ya! bozulana kadar idare ederiz. Ne kadar enerji harcadığını bilmiyorum ama dondurma güzel oldu.



Dondurmalı Kek

Tarifi gelecek...

dondurmali kek / IJsbergjes van sinaasappelcake

8.2.07

Havuç Helvası

Evde havuç fazlasını değerlendirmek için adı ilginç yapımı kolay görünen havuç helvasını denemek istedim. Pişme süresinin tahmin ettiğimden de uzun sürmesi biraz beni yıldırmıştı. Tarifte kullanılan şeker miktarı bana biraz fazla geldi ve tek çözüm olarak süzme yoğurtla yemeyi uygun buldum.

Malzemeler:
Yarım kilogram havuç
1 lt.süt (ben yarım lt. kullandım)
1 su bardağı şeker
yarım su bardağı sıvı yağ
Badem, antep fıstığı
(ceviz kullandım)

Yarım kilogram havucun kabuklarını soyup (yıkayın) rendeledikten sonra bir tencereye koyun. Süt ve şekeri ilave edin. Süt çekene kadar ara sıra karıştırarak kısık ateşte pişirin.

Suyu çekince sıvı yağı ekleyin ve kahverengi bir renk alana kadar kavurun (ben o kadar bekleyemedim).

Tadına bakın piştiğine eminseniz beklemeyin kahverengi olmasını, ocağı kapatın.

İşte işe son noktayı koyma anı geldi. Helvayı bir kaba boşaltıp üzerine kıyılmış ceviz serpin. Ben tarçın da serpmiştim fena olmadı. İster soğuk isterse sıcak olarak servis yapın. Birkaç gün sonra lezzeti daha güzel oluyor onca sızlanmaya değiyor. Canınız çektikçe bir tabak alıp helvayı daha sonra da yoğurdu üzerine ekliyorsunuz. Cevizlice tarçınlıca yemesi bir harika oluyor.

(Yapımı zor bir tarif değil. Aslında kendi kendine pişen gariban bir helva. Biraz sabır!)


* Tarif Sabah gazetesi eki Damak Tadı'ndan ölçüler yarıya indirilerek alınmıştır.


5.2.07

Mini Lezzetler

Mini tartolet

Havuç helvalı tartölet
Yabanmersinli/Cranberryli tartölet

Cranberry/yabanmersini kullandığım tartöletleri nasıl yaptım anlatayım. Havuç helvalı olanı daha sonra anlatırım. Krem peynire biraz bal karıştırdım. Tartöletlerin tabanına bir kaşık yaydım. Üzerine yabanmersini reçeli koydum. En üste pastacı şırıngası ile ballı krem peyniri sıktım. Son olarak üzerlerine bal gezdirdim.


Dondurmalı muffin

Dondurmalı Kek

28.1.07

Ankara Simidi ve İtalyan Ekmeği Focaccia

Simit ve Foccacia

Dün tüm gün neredeyse hamur işleri ile uğraştım. Çiğ börek, Focaccia ve saatlerimi verdiğim Ankara Simidi yaptım. Ankara simidini bu ikinci denemem. İlk önce normal undan denemiştim. Israrla Ev Cini'nin verdiği oranları içeren undan bulmaya çalıştım. İnanın gıda malzemeleri ve mutfak malzemeleri konusunda Türkiye çok ileride. Ya da ben küçücük bir şehirde yaşadığımdan olsa gerek istediğim malzemeleri bulmakta zorlanıyorum. Pasta yapımında kullanılan hiçbir malzeme yok. Uyduruk uyduruk keklerle idare ediyorum. İnternetten siparişle ancak aranılan malzemelere ulaşmak mümkün. Ben de bu yolu tercih edenlerden değilim. Aslında ellerime güveniyorum, çalışşam güzel şeyler ortaya çıkarabilirim.

Neyse bunca açılış konuşmasından sonra Ankara Simidi macereasını anlatayım. İlk denemem hüsranla sonuçlanmıştı. Simitlerim kaskatı kesildiler. Dişlerimiz bayağı zorlandı yerken. Tekrar Ev Cini'nin yolunu tuttum. Yorumların arasında Zinnur'un yaptığı simidin yapım aşamalarını okudum. Ölçüler Ev Cini'nden yapım aşamaları Zinnurdan oldu. Mayalandırma süresi oldukça uzun olsada harfiyyen aşamaları uyguladım. Simidimiz ancak akşam çayına yetişti. Bir önceki simitten oldukça farklı bir simit çıktı ortaya. Evde üşenip hiç kullanmadığım Pizza taşım da işe yaradı. Pizza taşına yalnızca üç simit sığdığı için ben ölçüleri ona göre azalttım. Simitlerim biraz tombulca oldular. Eşim gülümseyerek; tam Ankara simidi olmamış ama çok yaklaşmışsın bu sefer, bunlar hormonlu mu?

Focaccia

600gr un
10 gr maya
1 çay kaşığı şeker
1 kaşık bruschetta (kurutulmuş)
5/6 yemek kaşığı zeytinyağı


ara:
20 zeytin
5 adet kuru domates
1 soğan
deniz tuzu
* bruschetta içeriği: kurutulmuş domates, soğan, sarmısak, dolmalıkbiber, fesleğen, kekik, tuz, chili
  • Kurutulmuş domatesleri yumuşayana kadar sıcak suda bekletin
  • Soğanı doğrayıp tavada biraz tuz ekleyerek kavurun (ben soğan kullanmadım)
  • Maya, şeker, brushetta, 200 gr. un, ve ılık su ile yumuşak bir hamur yoğurup yarım saat dinlendirin
  • Kalan una tuz, zeytinyağı ilave edip ele yapışmayacak kıvamda hamur yoğurun. Kurutulmuş domatesleri minik minik doğrayın ve hamura ilave edin. Soğanları da ekleyin.
  • İlk yoğurduğunuz hamurla birleştirip birlikte yumuşak ele yapışmayan bir hamur yoğurun. 20 dakika mayalanmaya bırakın.
  • Hamuru ikiye bölün, 1,5- 2 cm incelikte açın
  • Alt hamuru zeytinyağı sürülmüş tepsiye yerleştir. Çekirdekleri çıkarılmış ikiye bölünmüş zeytinleri yerleştirin (10 zeytin kullandım)
  • Üzerini ikinci hamurla kapatın, kenarlarını iyice birleştirin, üzerine zeytinyağı sürün ve deniz tuzu serpin (deniz tuzunu ekmeğim tuzlu olur endişesi ile kullanmadım)
  • Yarım saat dinlendirin
  • 200 derecede önceden ısıttığınız fırında 25 dakika kadar pişirin (ben süreyi daha uzun tuttum)


Ankara Simidi ve Foccacia


20.1.07

Cranberrie'li Kekli Dondurma Katları



Malzemeler:

Kutu dondurma (vanilyalı)
Kutu dondurma (çikolata+kapuçino)
Kek
Cranberie (yabanmersini) marmelatı

Dondurmaları derin dondurucudan çıkarıp 15 dakika buzdolabında beklettim. Dikdörtgen bir kabın içine streçfilm yerleştirip üzerine vanilyalı dondurmadan bir parmak kalınlığında yaydım. Kekim de dikdörtgendi ve tam kalıbıma göreydi. Keki de bir parmak kalınlığında kesip dondurmanın üzerine yerleştirdim. Özgül abladan görüp yapmış olduğum cranberie marmelatını bir kaşık ılık su ile incelttim ve kekin üzerine yaydım. Çikolatalı dondurmadan bir parmak kadarını da marmelatın üzerine yaydım. Tekrar bir parmak kalınlığında kestiğim kekten yerleştirdim. Son olarak vanilyalı dondurma ile katlarım tamamlandı. Streçfilmi kapatıp elimle bastırdım ve 3 saat kadar buzdolabının derindondurucu bölümünde beklettim.


16.1.07

Pirinçli Fındıklı Pasta


400 gr. (1 kase) Uzun Pirinç (basmati kullandım)
100 gr. fındık (ince öğütülmüş)
100 gr. pane harcı
2 yumurta
1 yumurta sarısı+2 kaşık süt (üzeri için)
yarım bardak süt
2 kaşık tereyağı
100 ml. sıvı krema
tuz, baharatlar
Sos:
100ml. ekşi krema
1 kaşık bieslook (incecik doğranmış taze soğan olabilir)

Pirinci tuz attığınız bol suda, kapaklı tencerede hafif ateşte 15 dakika kadar haşlayın. Ocaktan alıp süzün ve tereyağını ilave edip karıştırın.
Bir kapta pane harcını krema ile karıştırın üç dakika kadar beklemeye alın.
İki yumurta ile yarım bardak sütü çırpın. Tuz, biber (ben beyaz biber kullandım), fındıkları ve pane harcını karıştırın. Haşlanmış pirinç ile bu karışımı birleştirin. Karışımı kelepçeli (ø 24cm) yağlanmış kalıba yerleştirin. Önceden ısıtılmış 175 derecede yaklaşık yarım saat pişirin.
Yumurta sarısı ile sütü çırpın ve pirinç pastasının üzerine sürün. Tekrar fırına verip üzeri kızarıncaya kadar iyice pişirin.
Sos:
Kremayı çırpıp ince doğranmış bieslook ile karıştırın. Servis tabağına bir kaşık dökün.

8.1.07

Ciabatta


Hafta sonları marketten aldığım yarı pişmiş ekmekleri ( ciabatta, focaccia, keizer v.b) pişirip sıcacık yemek alışkanlık haline geldi. Geçenlerde sevgili Fethiye'nin nefiss "yoğurmadan ekmeği"ni ve İtalyan ekmeği olan ciabatta yaptım. Ciabatta hazır aldıklarıma benzemedi ama, içime sine sine kendi yaptığım ekmeği yemek gurur vericiydi. Bir dahaki sefere farklı tarif deneyeceğim. Bu kez kolay bir tarif denedim.

Malzemeler:
350 gr. kadar un
aldığı kadar ılık su
1 y.k zeytinyağı
7 gr. kuru maya
1 çay k. şeker
1,5 çay k. tuz (isteğe bağlı ayarlanabilir)

Ilık suda maya ve şekeri eritelim. Un ve tuzu bir kaba eleyelim. Maya ile unu, zeytinyağını karıştırıp, suyla kulakmemesi yumuşaklığında bir hamur yoğuralım. Hamura diktörtgen şekil verip, üzerini kapatarak yarım saat dinlendirelim. Hamuru ikiye bölüp elimizle sündürelim, güzel bir şekil verelim ve tepsiye yerleştirip üzerini örtelim. Tekrar yarım saat dinlendirelim. (Ben fırına vermeden önce hamurun üzerine biraz un serptim) 220 derecede ısıtılmış fırında 20 dakika kadar pişirelim.