15.11.05

Hurma-Ye

 
Cevizli Hurma Pastası/Keki Tarifte pasta yazıyordu ama kek de denebilir. 

Malzemeler:

100 gr. (çekirdeksiz hurma) 1 rendelenmiş portakal kabuğu 2 poşet earl grey (limon kokulu çay,Beğ armudu'ndan/Meyvesinin kabuklarından esans elde edilen bir cins turunçgil/citrus bergamia) 100 gr. tereyağ 100 gr. esmer şeker 2 çırpılmış yumurta 2 çay kaşığı bal 100 gr. kendinden kabartma tozlu un isteğe bağlı miktarda tarçın, kaküle v.s. 100 gr. ceviz 100 gr. suda bekletilmiş kuru üzüm 

 Yapılışı
  • Hurma ve portakal kabuğu rendesinin üzerine sıcak Earl Grey çayını döküp bir gece bekletin.
  • Suyu döküp hurmaları kağıt peçete ile kurulayın (ben hurmaların kabuklarını soydum).
  • Şeker ve yağı karıştırıp yavaş yavaş yumurtaları ekleyip balı da ilave edin.
  • Unu eleyip baharat ve bir çimdik tuzla harmanladıktan sonra yağ karışımına ekleyin.
  • Yavaş yavaş dövülmüş ceviz ve hurmaları ilave edin (benim kullandığım hurmalar çok küçüktüler).
  • Yağlanmış fırın kalıbına karışımı döküp 35 dakika pişirin.
  • Kahve ya da çayın yanında servis yapın (ben kekin ortasını marzipanlarla doldurdum)
 
Hurmalı Tatlı (dessert)

Malzemeler: 115 gr. hurma 275 gr. yoğurt 2 muz 50 gr. ceviz 
Yapılışı:
  • Çekirdeğini çıkardığınız hurmaları yoğurdun (cıvık) içine koyup bir gece buzdolabında bekletin.
  • Muzları dilimleyip yoğurda ekleyin.
  • Servis tabaklarına yoğurdu paylaştırın ve üzerine ceviz serpip direk servis yapın.
 
  Hurma şekerleri/topları

Malzemeler: 50 gr. hurma 50 gr. tahin 50 gr. soya unu 50 gr. kuru üzüm 25 gr. kavrulmuş susam 2 çay kaşığı portakal kabuğu rendesi 

Yapılışı:
  • Hurmaları temizleyip minik minik doğrayın.
  • Soya ununu tavada biraz kavurun.
  • Susam hariç tüm malzemeleri karıştırıp top şekli verin.
  • Susama batırıp servis yapın. (ben kürdanların üzerine çikolata kaplı üzümleri yerleştirip tabağın kenarlarını renkli fıstık şekerlerle süsledim, bir gün bekletip ertesi gün yerseniz daha lezzetli oluyor)

7.11.05

Çörek

 

 Gerekli Malzeme: 
1 çorba kaşığı toz maya 
1 tatlı kaşığı tuz 
1.5 su bardagı sıvı yağ 
1 su bardağı haşhaş 
1 yumurta 
Aldığı kadar un ( 6 bardak kadar)

28.10.05

Süslü Karnabahar/Karınlara Bahar


Bu karnabaharı görür görmez almalıyım diye düşündüm. Nasıl pişireceğime henüz karar vermemiştim. Pane, kızartma türü pek yapmak istemedim. Evde bulunan malzemelerle yaptığım yemek çok hoşuma gitti. Yemeğimizin fotoğrafı yok. Ramazan boyunca iştah açıcı fotolar yayınlamama kararı almıştım (nar etkinliği ve kızımın doğum günü hariç). Yemeği nasıl yaptım onu anlatabilirim.

Karnabaharı çiçeklerine ayırıp yıkadım.
Tavaya (büyük, derin) zeytinyağı koyup üzerine doğranmış kuru soğanı ve doğranmış renkli (kırmızı, yeşil, turuncu) dolma biberleri ilave edip karıştırdım.
Kestane mantarlarını doğrayıp tavaya ekledim.
Biraz harlı ateşte kavrulduktan sonra baharatlar ve karnabaharları ilave edip tavanın kapağını kapatıp ocağı kıstım.
Karnabaharlar yumuşayınca yemeği cam bir kabın içine döküp üzerine parmezan peyniri serpip fırına koydum. Peynirler kızarınca servise hazırdır.

Bu karnabahar bana biraz daha kokusuz geldi. Tecrübesi olan var ise bizimle paylaşabilir. Ben belki açlıktan farketmemiş olabilirim diye de düşünmeden edemedim!

Diğer fotolar 1, 2

14.10.05

Nar-Ye

Nar nasıl daha kolay temizlenir! Nar'ı kolay temizlediğimi sanıyordum, ama yanılmışım, dün etrafı kana buladım. Şimdiye kadar hiç böyle sulu, koyu kırmızı renkte olanına rastlamamışım meğer! Sevgili Figen sayesinde nasıl kolay temizleyeceğimizi öğrendik, teşekkürler Figen. Bizi narlı değişik tariflerle tanıştıran etkinliğin ev sahibesi Dilek'e teşekkür etmeden geçemeyeceğim. Narlı Tatlı Malzemeler: 1 paket kwark (500gr, exotic)/(süzme yoğurt olabilirmiş Dilek'ten okuduğuma göre) 100 gr. bisküvi 1 NAR 8 gr. agar-agar (sarı kullandım, beyaz ya da kırmızı olabilir) 1 dl. su * Narı temizledim. * Bisküvileri küçük küçük kırıp hazırladım * Su, çok az kwark'ı ve agar-agarı bir tencereye alıp erittim. Kwarkı biraz ılıtıp 3/4 ünü tencereye ekleyerek karıştırdım, ocağı kapatıp narları ekledim. * Kalan kwark'tan bisküvilerin üzerine ekleyerek karıştırdım. * Her hangi bir kaba (kelepçeli olabilir) ilk önce bisküvili karışımı yaydım. Üzerine nar'lı karışımı en üste kalan kwarkı yayarak düzelttim. Buzdolabında soğuduktan sonra üzerini istediğiniz meyve ile süsleyebilirsiniz. (Ben kelepçeli kalıp kullanmadım) Hawai tatlısı Malzemeler: 1 ananas 350 gr. net(konserve kullandım) margarin ( sıvı yağ kullandım) 5 dl. yoğurt (iki bardak kadar) 1 yumurta beyazı 3 kaşık şeker 4 kaşık hindistan cevizi 1 NAR Ananası soyup ortasını çıkarıp, kareler halinde doğrayalım. Yağlanmış fırın kabına döşeyellim. Üzerine yoğurdu yayalım. Yumurta beyazını şekerle başka bir kapta köpürtüp, üzerine hindistan cevizini ekleyerek karıştıralım. Yoğurdun üzerine köpüğü kaşık kaşık dökerek her tarafını kaplayacak şekilde yayalım. 175 derecelik fırında 20 dakika pişirelim. Soğuduktan sonra nar taneleri ile servis edelim. *Ananası konserve kullandığımdan mıdır nedir, biraz sulu çıktı fırından. Suyunu kapta bırakıp tabağa aldım. Çok hafif bir tatlı, özellikle üzerindeki sos benim çok hoşuma gitti. Başka meyvelerle de denemek lazım. Nar-İç Kalan NARlarla yapılan içecekler: Yoğurtlu nar Malzemeler: 150 gr. az yağlı yoğurt (cıvık) 2 yemek kaşığı limon suyu (nar ekşi ise azaltılabilir) 2 yemek kaşığı bal 2 buz parçası 2 armut 1 NAR çok az tarçın Narın suyunu sıkın (robottan geçirip süzebilirsiniz). Armutları soyup çekirdeğini temizledikten sonra kareler halinde kesin. Bütün malzemeleri blendıra ya da bir mutfak robotuna koyup püre haline getirin. Soğuk soğuk servis yapın. Ben çukolata ile tabağın kenarını süsledim. Çocuklar nar suyundan çok çukolatalardan etkilendiler! Nar şurubu Malzemeler: * 2 NAR * 1 çay kaşığı portakal çiçeği suyu (ya da gül suyu) * 1/4lt. soğuk su * 1/2 limon suyu (nar ekşi ise azaltılabilir) * bal Narları soyup, bütün malzeme ile birlikte blendırda ezip suyunu süzgeçle süzün. Afiyet olsun. *Oğluma çukolata soslu narlı tatlı yapmıştım, ama ancak yarısını yiyebildi. İçinde nar taneleri olmasaymış yermiş! Narlı Lezzetler Bulabileceğiniz Siteler Alm: Nar 1, Nar 2, Nar3, İng. Nar 4 Hol: Nar 5 Tür: Nar 6

29.9.05

Etamin



Hollanda'nın eski kültüründen izler.
Mavi-beyaz seramik eskiden çok gözdeymiş. El-yüz yıkamak için kullanılan bu sürahi tipi ibrik ve leğen çok hoşuma gitmişti.

28.9.05

Kaşık börek/Mantı

Bildiğimiz mantı ve Nogayların "kaşık börek" dedikleri sulu mantı. Kaşık börek sarmısak sossuz yenir, biraz suludur ve... çok lezzetlidir.

22.9.05

Peynirli-Ispanaklı Cannelloni

Almanca blog event' te "yerel lezzetler" yarışmasında 1.ci olan sevgili Dilek'ten aldığım cannelloni, bir tür lazanya yemeği. Ben bu yemeği yapalı çok oldu. Dilek tatilde iken yapmıştım o geldikten sonra yayınlamak istedim. Değişik görüntüler arayanlar için güzel bir seçim. Teşekkürler Dilek.

20.9.05

Goblen işleme



Önceki gün belediye binasında kraliçe Beatrix'in boncuklardan yapılmış harika bir tablosunu görünce aklıma Hollandalı bir bayandan CD'ye kopyaladığım bu model geldi. İşlemek isteyenler için şablonlar 1, 2, 3, 4,

14.9.05

Tarifi anlaşılamayan kek

Yarın elma günü. Bir çok sitede elmalı tarifler göreceğiz. Ben bu kez bu etkinliğe bulduğum tarifi iyi anlayamadığımdan dolayı katılamıyorum. Kolay ve malzemesi evde bulunabilen bir tarif elime geçti. Kolları sıvadım, başladım yapmaya...,hamur kıvama gelmek şöyle dursun, verilen malzemeyle kaynaşmadı bile! ... , tarifte 3 kaşık krem şanti yazıyor, toz mu sıvı mı anlayamadım, 1 kutu sıvı şantiyi (slagroom/sahne) boca ettim ve birazda sıvı yağla ancak hamurumuz şekil verilebilecek hale geldi (bir paket bisküvi yazıyor, kaç gramlık nasıl bir bisküvi!). Hamurdan elimle parçalar koparıp yassılaştırdım ve muffin kalıbına (kenarlarından taşacak) 12 adet olmak üzere yerleştirdim. İçine rendelenmiş elma, tarçınlı şekerli karışımı birer kaşık ilave ettim. Üzerini taşan hamurla kapattım ve fırında pişirdim. Üzerine soğuduktan sonra hazır çikolata sosu gezdirdim. Meyveli kek yemeyen oğlum, çikolata sosunun aşkına bu keki yedi. Kek fena olmadı da, ben tarifi tutturamadım nedense! orjinal tarifi aşağıya yazacağım buna benzer tarifi olan varsa, bana gönderirse çok sevinirim. Malzeme: 3 su bardağı Un 3 çorba kaşığı margarin (sıvı yağ kullandım) 3 elma 6 çorba kaşığı toz şeker 3 yumurta 3 kaşık krem şanti 1 pak. kabartma tozu 1 limon kabuğu rendesi 1 tutam tarçın 1 paket bisküvi! (kaç gr.lık yazmıyor, belki benim paket büyük geldi!) Pudra şekeri Yumuşamış yağla birlikte un yoğrulur. Krem şanti, toz şeker, kabartma tozu, 2 yumurta sarısı, rendelenmiş limon kabuğu, havanda dövülmüş (robotta ezilmiş) bisküviler ilave edilir. Hamur iki parçaya ayrılarak ince açılır. Elmalar kabukları soyulduktan (çekirdekleri çıkarıldıktan) sonra rendelenir. Bir kek kalıbının içi yağlanıp unlanır. Hamurun bir katı kalıba döşenir, üzerine rendelenmiş elmalar, tarçın şekerin kalanı yayılır. Üstüne hamurun ikinci katı örtülür. 1 yumurta sarısı hamurun üzerine sürülür. 180 derecelik fırında 30 dakiaka pişirilir. Soğuduktan sonra kek kare parçalar halinde kesilir ve üzerine pudra şekeri serpilerek servis yapılır.

12.9.05

Hafta sonu lüksleri



Cumartesi günü kızım için; patlıcan, kabak patatesler yağda kızartıldı. Biberler közlendi. Üzerine sarmısaklı yoğurt ve domates sosu gezdirildi. Taze soğan ve maydanozla süslendi.



Pazar günü oğlum için; (pizza pan'da) lahmacun yapıldı.
Nasıl yaptım!
Hamurun tam ölçüsünü veremiyorum çünkü göz kararı yoğuruyorum. 1 kilo un, biraz sıvı yağ, yaş maya (42 gr.) ve tuz ile fazla yumuşak olamayan, açarken oklavaya yapışmayacak kıvamda hamur yoğurup mayalanması için bir kenara alıyorum.
İç malzeme için de kıyma, sivri biber, maydanoz, kuru soğan tuz ve baharat gerekli. Soğan maydanoz ve biberleri robotta kıyıyorum. Kıyma ve kıyılmış malzemeye tuz baharatlar ekleyerek bir kapta karıştırıyorum. Kıymamız genelde yağsız olduğu için birazcık sıvı yağ ekliyorum, eğer yağlı ise gerek kalmaz.
Hamurumuz mayalandıktan sonra ceviz büyüklüğunde(biraz daha irice olabilir) bezeler yaparak onları üçer adet olmak üzere açıp iç harcı kaşıkla hamurun üzerine yayıyor ve elektrikli pizza tavasında pişiriyorum. Bu arada lahmacunlar pişerken üç tane daha lahmacun hazırlıyorum, o esnada diğerleri pişmiş oluyor zaten.
Yardımcı olabilmişimdir umarım. Afiyet olsun.

9.9.05

Köfteli patlıcan


Kırmızı, yeşil, sarı, turuncu biberlerle süslenmiş, fırına sürülmeye hazır.



Servise hazır.

Köftelere yuvarlak şekiller vererek mikrodalga fırında pişiriyorum.
Patlıcanları soyup tuzlu suda beklettikten sonra kuruluyor ve kızartıp kağıt havluya çıkarıyorum. Ardından, köftelerle eşit büyüklükte olan (ön kızartmadan geçirilmiş, hazır derin dondurucu paketi) yuvarlak patatesleri kızartıp kağıt havluda bekletiyorum. Ayrı bir tavada domates/salça sosu hazırlıyorum. Fırın kabıma patlıcanları, köfteleri, rengarenk doğranmış dolma biberlerini, sarmısakları diziyorum. Tuz ve baharatlarla tatlandırılmış salça sosunu üzerine gezdirdikten sonra, fırında biraz pişiriyorum. Piştikten sonra servise yakın patatesleri ilave ederek maydanozla süslüyorum.

31.8.05

Risotto

Sevgili Özgül ablanın "bezelyeli risotto"sunu denedim. Özgülden farklı olarak, şarap koymadım, haşlanmış mısır ve havuç ilave ettim, margarin yerine zeytinyağı kullandım. Üzerini kapari ve çekirdeklerini çıkardığım zeytinlerle süsledim. Teşekkürler Özgül tarif için, hayatımıza İtalyanların tombul sarışın pirinçlerini de eklemiş olduk sayende.

14.8.05

Şeftali-Ye



Şeftali sarması
Gerekli malzeme:
Kek için:
1 çay bardağı eritilmiş margarin
1 çay bardağı pudra şekeri
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı yoğurt
1 paket kab. tozu
yarım limon
1 yumurta
Aldığı kadar un
İç malzeme için:
2 şeftali, 1 çorba kaşığı kuru üzüm, 1 çorba kaşığı fındık, 2 çorba kaşığı marmelat

- Bir kapta kek malzemelerini karıştırarak hamur haline getirin. Şeftalileri küp şeklinde doğrayın.
- Hazırladığınız hamuru merdane ile diktörtgen şeklinde açın. Ortası uzun kalacak şekilde, iki uzun kenarı belli aralıklarla şeritler halinde kesin. Ortasına şeftalileri, üzümleri ve fındığı yerleştirin. Şeritleri karşılıklı üst üste gelecek şekilde saç örgüsü yapın. 180 derece ısıtılmış fırında 30-40 dakika pişirin.
- İki kaşık marmelatı ısıtıp şeftali sarmasının üzerine sürün. Çekilmiş fındık ya da fıstık serperek servis yapın.



Şeftalili karışık sebze
Gerekli malzeme:
500 gr. tavuk fileto
150 gr. mantar
4 adet (kutu) şeftali
2 adet soğan
1 kırmızı, 1 yeşil, 1 sarı (dolmalık) biber
1 diş sarmısak
2 kaşık salça
tuz, keri, biber
2 kaşık ayçiçek yağı
caschew (tuzsuz)

Yağda doğranmış tavuk etlerini kavurun. Doğranmış soğanları ekleyin biraz daha kavurduktan sonra salça, baharatları ve sarmısağı ilave edin ve 5 dakika pişirin. Dolmalık biberleri doğrayıp 2 dakika daha pişirin. Haşlanmış (konserve) mantarları ekleyin. Dilerseniz bezelye de ilave edebilirsiniz. Konserve şeftalileri doğrayıp on dakika kadar kısık ateşte pişirin. Ocağı kapattıktan sonra
sevgili Tijen İnaltong'un tabiri ile keşü (caschew) fıstıklarını irice dövüp üzerine serpiştirin.



Amaretti'li (acıbademli) şeftali
Gerekli malzemeler:
1 kutu (415 gr.) konserve şeftali, 25 gr. margarin, isteğe bağlı olarak fındık ya da badem
2 kaşık üzüm, 1 yumurta sarısı, 1 çay kaşığı tarçın, 1 çay kaşığı kakao, 100ml. şeftali suyu (konservenin suyu)

* Fırını 200 dereceye getirin
* 100 gr. amaretti/acıbadem bisküvilerini ezin
* Fırın tepsisine yarım şeftalileri yerleştirin
* Bir kapta, ezilmiş bisküvileri, (ezilmiş fındık ya da bademleri), üzümleri, kakao, tarçın ve yumurta sarısını karıştırın
* Şeftalileri bu karışım ile doldurun
* Margarini üzerlerine paylaştırın
* Şeftali suyundan üzerlerine damlatın
* Fırında 10 dakika kadar pişirin
* Mascarpone (labne) ya da herhangi bir krema ile servis yapın.



Şeftalili sütlaç
Gerekli malzeme:
4 bardak süt, 1 fincan pirinç, (isteğe bağlı bir silme kaşık nişasta ve bir silme kaşık pirinç unu)
1 su bardağı şeker, 1 tutam tuz, 1 kutu konserve şeftali, 1 paket vanilya şekeri.

Sütlacı bildiğiniz yöntemle yapabilirsiniz. Tek farklılık, sütlaç piştikten sonra şeftalileri ( birazını üzerine süslemek için ayırıyoruz) küp küp doğrayıp sütlacın içine ilave edip karıştırıyoruz. Fırınımızın sadece üst ızgarasını ısıtıp, kaselere paylaştırdığımız sütlaçların üzerine biraz şeker serpiştirip ızgarada üzerleri kızarıncaya dek pişiriyoruz. Dilim dilim kestiğimiz şeftalilerle süslüyoruz.

Afiyet olsun.

13.8.05

Mürdüm erikli tartöletler

Sevgili Hatice'den (Semaver) aldığım bir tarif. Yapımı kolay ve lezzetli tarif için teşekkürler Hatice.

11.8.05

Burcu'nun İrmik Helvası

Burcu'nun (Pastacı) irmik helvası tarifi ilginç geldiği için hemen denedim. Benim hoşuma gitti, güzel bir lezzet, teşekkürler Burcu.

9.8.05

Nasi-Bami Goreng/ Sebzeli Pilav

Pilav için basmati pirinç kullandım. Kurutulmuş sebzeler ve baharat karışımı olan Nasi mix'i pilav suyunu çekmeden önce ekledim, pirinçler suyunu çekinceye kadar piştiler. Köfteleri yassı şekilde pişirdikten sonra plastik bir kabın içine, dilimlenmiş köfteleri çiçek şeklinde dizdim. Daha sonra pasta yapar gibi sıra ile köfte ve pilavla kabı doldurdum ve servis tabağına ters çevirdim. Bu sebze karışımından galiba şimdi Türkiye'de de var. Karışımın içinde pırasa, havuç, kereviz, kırmızı dolmalık biber, soğan, sarmısak bulunuyor. Baharatlardan bir kaçı ise; köri, zencefil, kırmızı biber, kimyon, hardal, kereviz sapı, soya sosu tozu ve Türkçe karşılıklarını bulamadığım baharatlar... Dilerseniz taze sebzelerle de yapabilirsiniz, ama bu kadar pratik olmayacaktır haliyle. Burada yıkanmış ve doğranmış olarak taze Nasi karışımları bulmak mümkün. Bami karışımı ise makarnalar için kullanılır, iki karışımın arasında pek fark yoktur. Aslında bu yemek tavuk eti ile yapılır. Mutfakta çareler tükenmez, tavuğunuz yoksa benim gibi köfte ile de yapabilirsiz. Endonez'ler ve Surinam'lılar duymasın yemeğimizi değiştirmiş derler.

3.8.05

Dilek'ten bir lezzet

Yapımı çok kolay bir pasta (diyelim). Sevgili Dilek'in sitesinde görüp yaptım ve hoşuma gitti. Dilekten farklı olarak; amaretti (İtalyan) bisküvileri ile etimek türü bir bisküvi (beschuit) çeşidini ufalayıp karıştırdım. Bu karışıma çok az tarçın, kuru üzüm, toz şeker ve dövülmüş fındık ekledim. Diğer aşamalarını aynen Dilek'in tarifi gibi yaptım. Üzerini frenk üzümü ve amaretti bisküvileri ile süsledim. (bir an önce tatmak istediğimden üzerine fındık serpmeyi unutmuşum) Bu pratik tarif için Dilek'e teşekkür ederim.

29.7.05

Karnıyarık





Belki Türkiye'de de böyledir fırınlar, bilemeyeceğim. Alevler sayesinde çok kolay közleniyor patlıcanlar.
Bildiğimiz karnıyarık... sadece patlıcanı daha hafif olsun diye fırında közledim.

26.7.05

Özgül'ün Salatası

 
 
Sevgili Özgül'ün sitesinde görüp denediğim bir lezzet. Tarifi okuyunca belki birbirine zıt malzemeler yanyana gelmiş gibi düşünebilirsiniz. Ben ekşi+tatlı+tuzlu kombinasyonlarını bir arada yiyebileceğimi pek sanmıyordum. Teşekkürler Özgül beni bu salatayla tanıştırdığın için, çok güzeldi. 
[ben kereviz yerine bir adet koolrabi'yi (alabaş) haşlayıp kullandım]

Öneriler: Yumurta sevmiyorsanız kullanmayabilirsiniz. Az yağlı mayonez yerine yoğurt ve normal mayonezi karıştırıp kullanabilirsiz. 
Ya da mayonezsiz, yağlı kremamsı koyu kıvamlı bir yoğurt yeterli. Yoğurt ve crème fraiche karışımı da  yakışıyor.
Elma hafif ekşi ve sert olunca harika bir tat veriyor salataya.

24.7.05

Kazan börek



Şimdiye kadar bu yemeği yaparken ölçü kullanmadım hiç, hep göz kararı yaptım. Belli bir ölçü veremeyeceğim için kusura bakmayın.

Mantı hamuru gibi sertçe bir hamur yoğurun. Üzerine nemli bir bez örterek kenara alın. Yine mantı içi gibi soğanı elinizde (rendelemeyin, sulanmasın) ince ince doğrayın. Kasaptan aldığınız kıymalık az yağlı eti kendiniz iki keskin bıçak yardımıyla incecik kıyın. Hakiki kazan böreği kendi kıydığınız kıymayla yapılır ve harika bir tadı vardır. Böyle bir imkanınız yoksa, normal kıyma ile de yapabilirsiniz. Soğanı kıymayı tuz ve karabiber ilave ederek karıştırın.

Hamurdan bezeler yaparak üzerlerini örtün. Bezenin birini mantı hamuru kalınlığında (inceliğinde) açıp çay bardağıyla keserek şekilllenirin. Kestiğiniz yuvarlakların içine hazırladığınız kıyma harcından doldurup güzelce yapıştırın ve temiz bir bez üzerine hamurlarınızı dizin. Hamurların üzerini kurumamaları için temiz bir bezle örtün. Diğer bezeleri de aynı şekilde yapın. Büyükçe bir tencereye su koyup kaynatın, suya tuz ilave ettikten sonra hamurları içine atıp pişirin. Kat kat buhar tencereniz varsa onda da pişirebilirsiniz. Piştikten sonra servis tabağına alıp, üzerine sarmısaklı yoğurtlu sos ve kızdırılmış tereyağı gezdirin pul biber serpiştirdikten sonra sıcak sıcak servise sunun.

Afiyet olsun.

21.7.05

Kolay Pasta



Portakalların mevsimi değil ama, belki cheescake falan yaparım diye almıştım. Cheescake yapmaya fırsatım olmadı, onun yerine kolay bir pasta yaptım (portakallar çürüyecekti yoksa).

Bir kutu krem peynir ile bir bardak sütle hazırlanmış toz kremşantiyi çırptım. 3 -4 adet portakalı soyup daireler halinde ince ince dilimledim. Bir kabın içerisine streç yerleştirip bir kaç portakal dilimi dizdim. Üzerine krema daha sonra bisküvileri kırıp yerleştirdim. Sırayla malzemeler bitene kadar işlemleri tekrarladım ve streç filmi pastanın üzerini iyice örtecek şekilde hafif bastırarak kapattım. Buzdolabında bir gün beklettim. (Çünkü evde henüz bitmeyen turtalarımız vardı) Streç filmi açıp pastayı bir tabağa ters çevirdim. Portakallı mozaik pasta gibi bir şey oldu.

13.7.05

Pırasalı muffin/ Tuzlu kek



Ziyafet dergisinden aldığım bir tarif. Muffin tuzlu yapıldığı gibi tatlı çeşitleri de var. Kek türü aslında. Hangi ülkeye ait olduğunu bilmiyorum. Bir çok ülkede bu kalıplar içinde yapılıyor ve muffin kalıpları olarak adlandırılıyor. Kalıbın ambalajında Türkçe ye
" kurabiye kalıbı" olarak çevrilmiş.


Malzeme:
2 pırasa
2.5 su bardaı un
4 yumurta
1 su bardağı süt (ben daha fazla kullandım)
yarım su bardağı sıvı yağ
250 gr. çedar (ben Hollanda peyniri kullandım)
1 çay k. pulbiber
1.5 çay k. kabartma tozu
tuz, çörekotu, haşhaş, susam

* Derin bir kapta sıvı malzemeleri çırpın. Peyniri (rendelenmiş) ekleyin.
* Ayrı bir kapta kuru malzemeleri harmanlayın. Ve sıvı karışıma ilave edin.
* Pırasaları ince kıyıp hamura ilave edin ve pulbiberi ekleyin.
* Hamuru yağlanmış muffin kalıplarına paylaştırıp her birinin üzerine haşhaş, susam, çörekotu serpin. Önceden ısıtılmış fırında (150 derece) 30 dakika kadar pişirin.

Bizim muffinlere ben biraz daha süt ekledim, hazır doğranmış pırasa almıştım belki o yüzden koyu olmuştur. Tuzu da fazlaydı. Peynir tuzlu ise biraz tuzu azaltmak gerekir herhalde.

11.7.05

Kaşarlı Mantar Güveç



Yemek zevki dergisinden aldığım nefis bir tarif.
Malzemesi:
400 gr. haşlanmış mantar
300 gr. kabuğu soyulmuş, ince doğranmış domates
200 gr. ince, yuvarlak kesilmiş sivri biber
100 gr. tereyağı (sıvı yağ da olabilir)
100 gr. rendelenmiş kaşar peyniri
100 gr. dil peyniri (ben kullanmadım)
1 kahve fincanı süt
1 baş iri kuru soğan, (ince kesilmiş)
1 tatlı kaşığı tuz
1çay kaşığı karabiber

Hazırlanışı:
Mantarları piyaz gibi keserek hazırlayın. Soğan, biber ve domatesleri doğrayarak bir kenara alın. Tavaya yağ koyup erittikten sonra soğanları biraz kavurun. Biberleri ekleyip hafif pişirin. Mantarları koyup beş dakika sonra domatesleri ekleyin. Tuzu, karabiberi ve sütü koyduktan sonra kaynayıncaya kadar pişirin. Hazırlanan malzemeyi güveçlere (küçük) paylaştırın. Üzerlerine kaşar peyniri serpiştirin. Dil peynirlerini ince dilimleyerek üzerlerine dizin. Fırında üzerleri pembeleşinceye kadar pişirin.


8.7.05

Dondurma



Subi'nin dondurma tarifinin yarısını şeftalili yarısını kivili yapmıştım. Bizim aile için bu kadar dondurma biraz fazlaydı tabi. Kivili karışımı bir kasede dondurup buzdolabında beklettim.(erimeden fotoğrafını çekip hemen eklemek istedim, henüz tadına bakmadım) Kivi biraz ekşi olduğu için biraz şekeri fazla koymuştum. Üzerine önceki dondurmanın tam tersi bu kez şeftali sosu döktüm. Tabağın kenarlarına erik ve yeni dünya dizdim. Daha önceden şeftalili dondurmadan artan harcı buzluklara koyup dondurmuştum. Onları da meyvelerin üzerine koydum. En üstte de yine çikolatadan yaptığım yıldız.
(dondurmayı yedik; 500 gr. kiwi biraz fazla gelmiş gibi geldi bize, azaltılırsa daha güzel olabilir. Ben şeftalili olanı daha çok sevdim)

5.7.05

Dondurma


Rotterdam fotoğraflarına tatlı bir ara verelim ne dersiniz?

Bu dondurma, Tarif Defteri'nden Subi'nin tarifi. Teşekkürler Subi, dondurma çok güzel oldu. Subi'nin tarifinde çilek kullanılmıştı. Ben verilen 1 kilo çilek yerine yarım kilo şeftali ve yarım kilo kiwi kullandım. Yoğurt ve krem şanti ile hazırladığım karışımın yarısını kiwi ile, diğer yarısını şeftali ile karıştırdım. Bir kabın içine ilk önce streç film daha sonra kabın ortasına bir kase oturttum. Daha sonra karışımı kenarlardan döktüm, böylece dondurmanın ortası boş kaldı. Süsleme için, bitter çikolatayı mikrodalga'da eritip minik bir poşetin içine doldurdum ve ucunudan çok küçük kestim. Yağlı kağıdın üzerine desenler oluşturacak şekilde sıktım. İsterseniz yağlı kağıdın tersinden isteğiniz deseni çizip, ön tarafına çikolata sosu dökebilirsiniz. Benim desenler doğaçlama olduğu için biraz yamuk oldular.
Donduktan sonra dondurmanın üzerini süsledim. Kiwi' den ayırmış olduğum bir çay bardağı kadar sosu da orta boşluğa doldurdum.

2.7.05

Sebzeli Makarna



Bu tarifi nereden aldığımı hiç hatırlamıyorum. Eğer hatırlayan olursa kaynak gösterebilirim.

Bamya makarna olursa görüntüsü daha güzel oluyor. Makarnayı şehriye kavurur gibi az bir zeytinyağı ile sürekli karıştırarak kavurdum. Üzerine biraz su ekleyerek makarnalar yumuşayıp suyunu çekinceye dek pişirdim. (pilav pişirir gibi)
Ayrı bir tavada yine az bir yağla havuç ve brokoli köklerini sonra brokoli çiçeklerini ilave ederek sebzeleri biraz dişe dokunur şekilde pişirdim. Bu karışımı başka bir kaba alıp, mantarları da kavurdum. İsterseniz mantar yerine tavuk fileto da kullanabilirsiniz. O zaman yanında tavuk servis etmenize de gerek kalmaz.
Makarnayı, mantarı ve sebze karışımını bir kapta karıştırıp baharatlar ve tuz ile tatlandırdım.
(sebze karışımına ocaktan almadan bir dakika önce soya sosu ilave edebilirsiniz. O zaman baharat ve tuzu biraz eksiltmeniz gerekir.)
Afiyet olsun.

1.7.05

Brokoli Çorbası



Sabah gazetesinin 'sofra' ekinden aldığım bir tarif.
50 gr. brüksel lahanası
yarım kilo brokoli
4 adet patates 2 adet tavuk suyu tableti (et ya da tavuk suyu)
zeytinyağı, su
tuz, karabiber, kırmızı biber

Patatesin kabuğunu soyduktan sonra küçük parçalar halinde doğrayın. Brokoli ve brüksel lahanaları ile birlikte tencereye aktarın. Yeterince zeytinyağı ekleyerek kavurun. Üzerini geçecek kadar su ( et suyu) ekleyin. Tavuk suyu tabletlerini, yeterince su, karabiber, tuz ve kırmızıbiber ekleyin. Yumuşayana dek haşlayın. Sonra blendırdan geçirin. Servis tabağına aldığınız çorbaya isteseniz krema ekleyerek servis yapabilirsiniz.

Size daha kolay bir tarif vereyim. Bu çorbayı Ankara'dan Leviathan da çok seviyor. Brüksel lahanası kullanmayabilirsiniz. Sadece brokoli ile de güzel olur.
Brokolileri, patatesi ve soğanı bir tencerede iyice yumuşayana dek haşlayın. (et suyu varsa kullanabilirsiniz) Blendırdan geçirin. Baharatlarını ilave edin. Üzerine sosunu hazırlayın. Servis tabağına aldıktan sonra krema ya da sosu gezdirin. Afiyet olsun.

25.6.05

Cumartesi Kahvaltısı



Akşamdan kalan haşlanmış patatesleri sabah kahvaltısında değerlendirdim. Bir kaç yeşil sivri biberi tavada az bir zeytinyağı ile çevirdim ve taze soğan ekleyip ocağı kapattım. Küp doğranmış (feta) beyaz peynir ve baharatlar ilave ettim. Patatesleri yuvarlak kesip fırın tepsisine dizdim. Üzerine peynirli+biberli karışımı koydum ve karışımın üzerine de ince bir dilim kaşar peyniri kesip koydum. Üzeri kızarıncaya dek fırında pişirdim. Kıvırcık ve roka yapraklarıyla servis tabağına aldım.
(kahvaltıda bu meyvelerin ne işi var, diyebilirsiniz! Siz herhangi bir reçel türünü de tercih edebilirsiniz)

23.6.05

Pisibalığı/Akdeniz salata



Pisibalığı filetolarını yıkayıp bir kaba aldım. Üzerine soğan, sarımsakları doğradım. Biraz zeytinyağı, limon, tuz ve baharatlarla marine ettikten sonra, fırın kabımın tabanına defne yaprakları ve domates dilimleri yerleştirdim. Balıkların içine jülyen doğramış olduğum soğan ve sarmısak koyarak sardım ve fırın kabına yerleştirdim. Balıkların tamamı bittikten sonra üzerini folyo ile kaplayarak fırında pişirdim. (pişmeye yakın alüminyum folyoyu balıkların daha iyi kızarması için çıkardım) Piştikten sonra üzerine dereotu serptim. Salatayı üç değişik (lollo rosso, lollo biondo, frisée) kıvırcık çeşitlerinden yaptım. Süslemelerde domates, salatalık, nane yaprakları ve limon kabuğu kullandım. Limon, zeytinyağı, tuz ile tatlandırdım.

20.6.05

Meyve Sepeti



Daha fazla fotoğraf görmek isterseniz buraya bakınız.

Sepetin tabanını oluşturmak için bir parmak kalınlığında yuvarlak bir dilim elma kestim. 20 adet kürdanı elma dilimine eşit aralıklarla sapladım. Bir havucu soyup yıkadıktan sonra, patates soyma bıçağıyla ince şeritler kestim. Bu şeritleri kürdanların etrafına sardım. 10 adet kirazı kürdanların ucuna sapladım. Kalan elma parçaları ve diğer meyvelerle sepeti doldurdum.

18.6.05

Kurabiye



Kolay bir kurabiye daha ( yine mi kurabiye!)

Malzemeler:
250 gr. un
175 gr. margarin
125 gr. esmer şeker
1 çay kaşığı kabartma tozu
1 çay kaşığı tarçın
bir fiske tuz
üzeri için:
40 gr. fındık ya da badem
50 gr. iri dövülmüş kesme şeker
süt

Bütün kuru malzemeleri karıştırın ve margarini ekleyerek hamur oluşturun. Fırın tepsinize göre kağıt kesip, kağıdı tezgah üzerine hamuru da bu kağıdın üzerine koyun. Merdane yardımıyla tepsinizin ölçüsüne göre hamuru açın. Hamuru kağıtla beraber düzgünce tepsiye yerleştirin. Üzerine sütü sürün. Fındık ya da bademi ezin. Kesme şekeri iri şekilde dövün. (bulabilirseniz pasta süslemelerinde kullanılan iri parçalar halinde satılan şeker kullanabilirsiniz, ben o şekerden kullandım)
Fındık ve şekeri hamurun üzerine serpin. Fırını 10 dakika önce ısıtın ve fazla kızartmadan kurabiyeleri pişirin. Piştikten sonra hemen kare dilimler halinde kesip ızgara üzerinde soğumaya bırakın. (isterseniz yuvarlak şekiller de verebilirsiniz ama sütü teker teker sürmek zorunda kalırsınız)
Afiyet olsun.

17.6.05

Karamelli Kurabiye



Fırınımın yemek kitabından aldığım bir tarif. Kitapta verilen ölçüler bana çok az geldiği için miktarı fazlalaştırdım. Yine de bir tepsi kadar çıktı. Çay veya kahvenin yanında iyi bir seçenek olabilir.
(ölçüler aynen kitapta olduğu gibi)

Malzemeler:
85 gr. un
75 gr. margarin
75 gr. esmer şeker
1 kaşık kabartma tozu
tuz
karamel için;
30 gr. şeker

1. Un, esmer şeker (ben esmer şekerin açık renkli olanını kullandım), kabartma tozunu ve bir fiske tuzu bir kapta iyice karıştırın. Margarini ekleyin, ellerinizi soğuk akan çeşmenin altında soğuttuktan sonra (kitapta öyle yazıyor!)karışımı yoğurun.
2. Küçük bir tavayı ve karameli dökebileceğiniz (emaye en iyisi) bir fırın kabını yağlayın. Şekeri yavaş yavaş tavayı sallayarak kestane rengi olana dek tavada pişirin. (fındık ilave edebilirsiniz). Karameli yağladığınız fırın kabına/tepsisine dökün. Soğuduktan sonra mutfak tezgahında bir merdane ile karameli güzelce ezin. ( etrafa sıçramaması için önlem alın)
3. Ezdiğiniz karameli hazırladığınız hamura karıştırın, tekrar yoğurun. Yağlamış olduğunuz ya da kağıt döşediğiniz bir fırın kabına yuvarlak şekiller vererek dizip, önceden ısıtmış olduğunuz (fırınınızın ayarına göre değişebilir) fırında 20 dakika kadar pişirin.
4. Pişen kurabiyeleri ızgaranın üzerine çıkarıp soğuttuktan sonra servis edin.

14.6.05

Fırında brokoli



Gerekli malzemeler:
1 dal brokoli
40 gr. margarin
40 gr. un
1 bardak süt
tuz
hindistan cevizi (muskaat)
150 gr. parmezan ya da kaşar peyniri
50 gr. bayat beyaz ekmek içi

1. Brokolileri yıkayıp çiçek kısımlarını ayırın. Köklerini doğrayıp kaynayan suya atın, kökler yumuşadıktan sonra çiçek kısımlarını da ilave edip biraz haşlayın. Çok fazla haşlarsanız vitamin değeri azalabilir renkleri canlılıklarını kaybetmeden bir süzgece çıkarın. (haşlama suyunu dökmeyin)
2. Margarini eritin, unu ekleyip iyice karıştırın. Sütü ekleyin topak topak olmamasına dikkat edin, ayırdığınız haşlama suyundan gerektiği kadar ilave ederek pişirin. Muskat cevizi ve tuz ekleyin.
3. Parmezan ya da kaşar peynirini rendeleyip üçte birini hazırladığınız sosa ilave edin.
4. Bayat ekmeği ufalayın ya da robottan geçirin. Kalan peynirle ekmeği karıştırın.
5. Brokolileri fırın kabına yerleştirin üzerine hazırladığınız sosu gezdirin. Üzerine ekmek-peynir karışımını dökün. Dilerseniz üzerine bir kaç minik parça tereyağı kesip yerleştirebilirsiniz.
6. Fırında 20 dakika kadar üzeri kızarıncaya kadar pişirin.

12.6.05

Lumpia (Endonez böreği)

Ben içinde 40 adet kareler halinde hazır lumpia hamuru aldım. Ama siz kendiniz de un, tuz ve yumurta beyazıyla yoğrulmuş hamur kullanabilirsiniz. Ben iç harcı için toplam 300 gram hazır malzeme aldım. Kendiniz de ayrı ayrı alıp hazırlayabilirsiniz. İç harcı için: 200 gram tavuk fileto 2 havuç 1 pırasa 50 gram soya filizi 100 gram beyaz lahana 1 soğan (ben kullanmadım) 1 diş sarmısak (ben kullanmadım) dilediğiniz baharatlar tuz 2 kaşık zeytin yağı maydonoz ya da kereviz sapı kızartmak için sıvı yağ Yapılışı 2 kaşık zeytin yağı ile doğranmış soğan ve sarmısakları tavada biraz kavurduktan sonra üzerine ince doğranmış tavuk filetolarını ekleyin. Daha sonra üzerine jülyen doğranmış havuçları ilave edip biraz pişirin. Sonra tüm sebzeleri ekleyip 3 dakika pişirin. Maydonoz ve baharatları ekledikten sonra soğumaya bırakın. (Karışım susuz olmalı). Yufkalar şekilde görüldüğü gibi bir kaşık iç malzemesi doldurularak sarılır. (Yufkaların açılmaması için uçlarına su veya su ve un ile hazırladığınız koyu bir bulamacı sürebilirsiniz). Yufkalarınız yuvarlak ise sigara böreği gibi sarabilirsiniz. Kızgın yağda kızartıp kağıt havluya çıkarınız. İsterseniz 2 kaşık ketçap 1 çay kaşığı sambal oelek (acı biber sosu) yarım limon suyu ile bir sos ile servis yapabilirsiniz.

Kedi Dili Pasta


Hatice' den (Portakal ağacı) güzel bir pasta
tarif için tıkla

Kahvaltı tabağı

Reçel yerine fındık ve çikolata ile süslenmiş kayısı. Yanında da karanfilli yeşilçay.

11.6.05

Aldama/ Hinkal


Hamuru için malzemeler
3 bardak un
1 yumurta
tuz
su


Üzeri için malzemeler
yoğurt
sarmısak
2 kaşık tere yağı
pul biber
kemikli dana eti

Yapılışı

3 bardak un 1 yumurta ve tuz ile mantı hamuru sertliğinde bir hamur yapın. Üzerini nemli bez ile örtün ve beklemeye alin. Büyükçe bir tencerede kemikli eti pişirin. Et suyunu başka bir tencereye süzün. Hamurdan bezeler yapıp bu bezeleri mantı hamuru inceliğinde açın. Bıçakla kareler halinde kesin ve karelerin 2 ucunu birbiri üzerine yapıştırıp yukaridaki şekli verin. Şekil verdiğiniz hamurları temiz bir bez üzerine dizin. Ayırmış olduğunuz et suyunda pişirin. Pişirdiginiz hamurları büyükçe bir tepsiye alın. Sosu için 2 kaşık tere yağını eritin. Arzuya göre kara biber, pul biber ekleyin. Sarmısakları dövün. Yoğurtla karıştırın. Aldamalari servis tabaklarına aldıktan sonra üzerine sarmısaklı yoğurt ve tere yağı gezdirin. Üzerine kemiklerinden ayrılmış etleri dizin. Servise hazırdır.

Meyve sepeti/ dondurma tabağı

_______________________________________________________________________


_______________________________________________________________________
Meyve sepetinin hazırlanışı
Kavunları yıkayıp ortadan iki santim kalınlığında kavunun ortasına gelecek kadar kesiniz. Böylece sapını elde etmiş olursunuz. Sapın bir tarafından sivri uçlu bir bıçakla zigzaglar çizerek kesiniz. Sapı kesmemeye dikkat ediniz. Parçaları dikkatlice çıkarınız. Kavunun içini boşaltınız. İstediğiniz şekli verebilirsiniz. Daha sonra içini mevsim meyveleri ile doldurunuz.

Dondurma tabağının hazırlanışı
Kavunun düz durması için altından biraz kesiniz. Tam ortasından zigzag şekli vererek kesiniz. Kavunu ikiye bölerek içlerini boşaltınız. İstediğiniz dondurma çeşidi ile doldurunuz. Dondurmaların üzerine pasta süsleri serpiştirebilirsiniz.
_______________________________________________________________________