30.11.05

Kuru fasulye köftesi











Ziyafet dergisinde gördüğüm "Adana'nın Tahinli Sarması" nı ne zamandır yapmak istiyordum. Hazır evde tahin bulmuşken hemen denedim. Tahin buldum ama bu kez derin dondurucuda haşlanmış nohut kalmamış. Onun yerine haşlanmış kuru fasulye kullandım. Tadı pek hoşuma gitmediği için tarifi buraya yazmak istemedim. Lahana sarmasından artan fasulyelerle köfte yaptım.

Kuru Fasulyeli Köfte

1 kase haşlanmış kuru fasulye
1 haşlanmış havuç
3 haşlanmış patates
1 kuru soğan
1 yumurta
2 kaşık un
galeta unu
salça
kekik, karabiber, pulbiber, tuzot

Havuç, kuru fasulye ve patatesleri robottan geçirelim. Salça, yumurta, un ve baharatları da ilave edip karıştıralım. Hamurdan kaşıkla alıp galeta ununa bulayalım. Elimizle düzgün şekiller verip kızgın sıvı yağda hafif kızartalım. Kızarttığımız köfteleri kağıt havluya çıkaralım.

* Köfte, kurabiye, börek ne olursa olsun normalinden fazla pişirme gibi bir alışkanlığım vardır.

28.11.05

Kısır

Kısır da tarif edilir mi değil mi! Dünyanın en kolay yemeği. Ne bulursanız evde, ister çiğ ister kavrulmuş kısıra yakışır malzemeleri ıslatılmış ince bulgurla harmanlayınca oldu bitti. Acılı mı, ekşili mi, bol baharatlı mı nasıl severseniz!

27.11.05

Batan Güneş


Geçen gün Nilüfer'in günlüğünde güneşin doğuşunun görüntülendiği çok güzel bir fotoğraf gördüm. Nilüferden bir gün önce ben de balkondan güneşin batışını yakalamıştım.

24.11.05

Portakal pelteli tart

Bu tarifi Ziyafet dergisi'nden almıştım. Malzemeler: yarım paket margarin (sıvı yağ kullanmıştım) 2 yumurta, 2 su bardağı un 3 çorba kaşığı tozşeker 1 çay kaşığı kanbartma tozu Üzeri için: 1 portakal 2 su bardağı portakal suyu 2 çorba kaşığı mısır nişastası 1 çay bardağı toz şeker
  • Margarin, yumurta ve toz şekeri bir kapta karıştırın. Un ve kabartma tozunu ilave edip yumuşak bir hamur yoğurun. Üzerini nemli bir bezle örtüp dinlendirin. Tart kalıbını yağlayın.
  • Hamuru tart kalıbı genişliğinde açıp kalıba yayın. Hamura çatalla delikler açın. Önceden ısıtılmış 170 dereceye ayarlı fırında 15-20 dakika kadar pişirin.
  • Portakalı soyup dilimlere ayırın. Tart soğuyunca üzerini portakal dilimleri ile süsleyin (ben portakalsız yapmıştım)
  • Mısır nişastasını çok az su ile eritip tozşeker ve portakal suyunu ekleyerek karıştırın. Kısık ateşte krema kvamına gelinceye kadar karıştırarak pişirin. Ilınınca tartın üzerine gezdirerek dökün. Soğuduktan sonra servis yapın.
Ben hindistan cevizi ve portakal kabuklarından yaptığım bir gül ile tartı süsledim. Gülümü bir kaç gün mutfakta dekor olarak kullandım.

20.11.05

Fıstık ezmeli kurabiye

Bu tarifi defterime nereden kaydettiğimi yazmamışım. Kaynak belirtemediğim için üzgünüm. Bilen varsa ve bildirirse sevinirim. Malzemeler: 110 gr. (1/2 bar.) oda sıcaklığında tereyağı 55 gr. (1/4 bar.) fıstık ezmesi 230 gr. (1 bar.) esmer şeker 1 yumurta 2 bardak un 1 tatlı kaşığı kabartma tozu 1 paket vanilya Yapılışı:
  1. Kaseye un, kabartma tozunu ekleyin.
  2. Mutfak robotunda tereyağı, şeker ve fıstık ezmesini iyice karıştırın.
  3. Yumurta ve vanilyayı da ekleyip karıştırın.
  4. Önceden hazırladığımız unlu karışımı yavaş yavaş ekleyip yine karıştırın.
  5. Yağlı kağıda şekiller vererek yerleştirin.
  6. 180 derecelik fırında 12 dakika pişirin.

15.11.05

Hurma-Ye

 
Cevizli Hurma Pastası/Keki Tarifte pasta yazıyordu ama kek de denebilir. 

Malzemeler:

100 gr. (çekirdeksiz hurma) 1 rendelenmiş portakal kabuğu 2 poşet earl grey (limon kokulu çay,Beğ armudu'ndan/Meyvesinin kabuklarından esans elde edilen bir cins turunçgil/citrus bergamia) 100 gr. tereyağ 100 gr. esmer şeker 2 çırpılmış yumurta 2 çay kaşığı bal 100 gr. kendinden kabartma tozlu un isteğe bağlı miktarda tarçın, kaküle v.s. 100 gr. ceviz 100 gr. suda bekletilmiş kuru üzüm 

 Yapılışı
  • Hurma ve portakal kabuğu rendesinin üzerine sıcak Earl Grey çayını döküp bir gece bekletin.
  • Suyu döküp hurmaları kağıt peçete ile kurulayın (ben hurmaların kabuklarını soydum).
  • Şeker ve yağı karıştırıp yavaş yavaş yumurtaları ekleyip balı da ilave edin.
  • Unu eleyip baharat ve bir çimdik tuzla harmanladıktan sonra yağ karışımına ekleyin.
  • Yavaş yavaş dövülmüş ceviz ve hurmaları ilave edin (benim kullandığım hurmalar çok küçüktüler).
  • Yağlanmış fırın kalıbına karışımı döküp 35 dakika pişirin.
  • Kahve ya da çayın yanında servis yapın (ben kekin ortasını marzipanlarla doldurdum)
 
Hurmalı Tatlı (dessert)

Malzemeler: 115 gr. hurma 275 gr. yoğurt 2 muz 50 gr. ceviz 
Yapılışı:
  • Çekirdeğini çıkardığınız hurmaları yoğurdun (cıvık) içine koyup bir gece buzdolabında bekletin.
  • Muzları dilimleyip yoğurda ekleyin.
  • Servis tabaklarına yoğurdu paylaştırın ve üzerine ceviz serpip direk servis yapın.
 
  Hurma şekerleri/topları

Malzemeler: 50 gr. hurma 50 gr. tahin 50 gr. soya unu 50 gr. kuru üzüm 25 gr. kavrulmuş susam 2 çay kaşığı portakal kabuğu rendesi 

Yapılışı:
  • Hurmaları temizleyip minik minik doğrayın.
  • Soya ununu tavada biraz kavurun.
  • Susam hariç tüm malzemeleri karıştırıp top şekli verin.
  • Susama batırıp servis yapın. (ben kürdanların üzerine çikolata kaplı üzümleri yerleştirip tabağın kenarlarını renkli fıstık şekerlerle süsledim, bir gün bekletip ertesi gün yerseniz daha lezzetli oluyor)

7.11.05

Çörek

 

 Gerekli Malzeme: 
1 çorba kaşığı toz maya 
1 tatlı kaşığı tuz 
1.5 su bardagı sıvı yağ 
1 su bardağı haşhaş 
1 yumurta 
Aldığı kadar un ( 6 bardak kadar)

28.10.05

Süslü Karnabahar/Karınlara Bahar


Bu karnabaharı görür görmez almalıyım diye düşündüm. Nasıl pişireceğime henüz karar vermemiştim. Pane, kızartma türü pek yapmak istemedim. Evde bulunan malzemelerle yaptığım yemek çok hoşuma gitti. Yemeğimizin fotoğrafı yok. Ramazan boyunca iştah açıcı fotolar yayınlamama kararı almıştım (nar etkinliği ve kızımın doğum günü hariç). Yemeği nasıl yaptım onu anlatabilirim.

Karnabaharı çiçeklerine ayırıp yıkadım.
Tavaya (büyük, derin) zeytinyağı koyup üzerine doğranmış kuru soğanı ve doğranmış renkli (kırmızı, yeşil, turuncu) dolma biberleri ilave edip karıştırdım.
Kestane mantarlarını doğrayıp tavaya ekledim.
Biraz harlı ateşte kavrulduktan sonra baharatlar ve karnabaharları ilave edip tavanın kapağını kapatıp ocağı kıstım.
Karnabaharlar yumuşayınca yemeği cam bir kabın içine döküp üzerine parmezan peyniri serpip fırına koydum. Peynirler kızarınca servise hazırdır.

Bu karnabahar bana biraz daha kokusuz geldi. Tecrübesi olan var ise bizimle paylaşabilir. Ben belki açlıktan farketmemiş olabilirim diye de düşünmeden edemedim!

Diğer fotolar 1, 2

14.10.05

Nar-Ye

Nar nasıl daha kolay temizlenir! Nar'ı kolay temizlediğimi sanıyordum, ama yanılmışım, dün etrafı kana buladım. Şimdiye kadar hiç böyle sulu, koyu kırmızı renkte olanına rastlamamışım meğer! Sevgili Figen sayesinde nasıl kolay temizleyeceğimizi öğrendik, teşekkürler Figen. Bizi narlı değişik tariflerle tanıştıran etkinliğin ev sahibesi Dilek'e teşekkür etmeden geçemeyeceğim. Narlı Tatlı Malzemeler: 1 paket kwark (500gr, exotic)/(süzme yoğurt olabilirmiş Dilek'ten okuduğuma göre) 100 gr. bisküvi 1 NAR 8 gr. agar-agar (sarı kullandım, beyaz ya da kırmızı olabilir) 1 dl. su * Narı temizledim. * Bisküvileri küçük küçük kırıp hazırladım * Su, çok az kwark'ı ve agar-agarı bir tencereye alıp erittim. Kwarkı biraz ılıtıp 3/4 ünü tencereye ekleyerek karıştırdım, ocağı kapatıp narları ekledim. * Kalan kwark'tan bisküvilerin üzerine ekleyerek karıştırdım. * Her hangi bir kaba (kelepçeli olabilir) ilk önce bisküvili karışımı yaydım. Üzerine nar'lı karışımı en üste kalan kwarkı yayarak düzelttim. Buzdolabında soğuduktan sonra üzerini istediğiniz meyve ile süsleyebilirsiniz. (Ben kelepçeli kalıp kullanmadım) Hawai tatlısı Malzemeler: 1 ananas 350 gr. net(konserve kullandım) margarin ( sıvı yağ kullandım) 5 dl. yoğurt (iki bardak kadar) 1 yumurta beyazı 3 kaşık şeker 4 kaşık hindistan cevizi 1 NAR Ananası soyup ortasını çıkarıp, kareler halinde doğrayalım. Yağlanmış fırın kabına döşeyellim. Üzerine yoğurdu yayalım. Yumurta beyazını şekerle başka bir kapta köpürtüp, üzerine hindistan cevizini ekleyerek karıştıralım. Yoğurdun üzerine köpüğü kaşık kaşık dökerek her tarafını kaplayacak şekilde yayalım. 175 derecelik fırında 20 dakika pişirelim. Soğuduktan sonra nar taneleri ile servis edelim. *Ananası konserve kullandığımdan mıdır nedir, biraz sulu çıktı fırından. Suyunu kapta bırakıp tabağa aldım. Çok hafif bir tatlı, özellikle üzerindeki sos benim çok hoşuma gitti. Başka meyvelerle de denemek lazım. Nar-İç Kalan NARlarla yapılan içecekler: Yoğurtlu nar Malzemeler: 150 gr. az yağlı yoğurt (cıvık) 2 yemek kaşığı limon suyu (nar ekşi ise azaltılabilir) 2 yemek kaşığı bal 2 buz parçası 2 armut 1 NAR çok az tarçın Narın suyunu sıkın (robottan geçirip süzebilirsiniz). Armutları soyup çekirdeğini temizledikten sonra kareler halinde kesin. Bütün malzemeleri blendıra ya da bir mutfak robotuna koyup püre haline getirin. Soğuk soğuk servis yapın. Ben çukolata ile tabağın kenarını süsledim. Çocuklar nar suyundan çok çukolatalardan etkilendiler! Nar şurubu Malzemeler: * 2 NAR * 1 çay kaşığı portakal çiçeği suyu (ya da gül suyu) * 1/4lt. soğuk su * 1/2 limon suyu (nar ekşi ise azaltılabilir) * bal Narları soyup, bütün malzeme ile birlikte blendırda ezip suyunu süzgeçle süzün. Afiyet olsun. *Oğluma çukolata soslu narlı tatlı yapmıştım, ama ancak yarısını yiyebildi. İçinde nar taneleri olmasaymış yermiş! Narlı Lezzetler Bulabileceğiniz Siteler Alm: Nar 1, Nar 2, Nar3, İng. Nar 4 Hol: Nar 5 Tür: Nar 6

29.9.05

Etamin



Hollanda'nın eski kültüründen izler.
Mavi-beyaz seramik eskiden çok gözdeymiş. El-yüz yıkamak için kullanılan bu sürahi tipi ibrik ve leğen çok hoşuma gitmişti.

28.9.05

Kaşık börek/Mantı

Bildiğimiz mantı ve Nogayların "kaşık börek" dedikleri sulu mantı. Kaşık börek sarmısak sossuz yenir, biraz suludur ve... çok lezzetlidir.

22.9.05

Peynirli-Ispanaklı Cannelloni

Almanca blog event' te "yerel lezzetler" yarışmasında 1.ci olan sevgili Dilek'ten aldığım cannelloni, bir tür lazanya yemeği. Ben bu yemeği yapalı çok oldu. Dilek tatilde iken yapmıştım o geldikten sonra yayınlamak istedim. Değişik görüntüler arayanlar için güzel bir seçim. Teşekkürler Dilek.

20.9.05

Goblen işleme



Önceki gün belediye binasında kraliçe Beatrix'in boncuklardan yapılmış harika bir tablosunu görünce aklıma Hollandalı bir bayandan CD'ye kopyaladığım bu model geldi. İşlemek isteyenler için şablonlar 1, 2, 3, 4,

14.9.05

Tarifi anlaşılamayan kek

Yarın elma günü. Bir çok sitede elmalı tarifler göreceğiz. Ben bu kez bu etkinliğe bulduğum tarifi iyi anlayamadığımdan dolayı katılamıyorum. Kolay ve malzemesi evde bulunabilen bir tarif elime geçti. Kolları sıvadım, başladım yapmaya...,hamur kıvama gelmek şöyle dursun, verilen malzemeyle kaynaşmadı bile! ... , tarifte 3 kaşık krem şanti yazıyor, toz mu sıvı mı anlayamadım, 1 kutu sıvı şantiyi (slagroom/sahne) boca ettim ve birazda sıvı yağla ancak hamurumuz şekil verilebilecek hale geldi (bir paket bisküvi yazıyor, kaç gramlık nasıl bir bisküvi!). Hamurdan elimle parçalar koparıp yassılaştırdım ve muffin kalıbına (kenarlarından taşacak) 12 adet olmak üzere yerleştirdim. İçine rendelenmiş elma, tarçınlı şekerli karışımı birer kaşık ilave ettim. Üzerini taşan hamurla kapattım ve fırında pişirdim. Üzerine soğuduktan sonra hazır çikolata sosu gezdirdim. Meyveli kek yemeyen oğlum, çikolata sosunun aşkına bu keki yedi. Kek fena olmadı da, ben tarifi tutturamadım nedense! orjinal tarifi aşağıya yazacağım buna benzer tarifi olan varsa, bana gönderirse çok sevinirim. Malzeme: 3 su bardağı Un 3 çorba kaşığı margarin (sıvı yağ kullandım) 3 elma 6 çorba kaşığı toz şeker 3 yumurta 3 kaşık krem şanti 1 pak. kabartma tozu 1 limon kabuğu rendesi 1 tutam tarçın 1 paket bisküvi! (kaç gr.lık yazmıyor, belki benim paket büyük geldi!) Pudra şekeri Yumuşamış yağla birlikte un yoğrulur. Krem şanti, toz şeker, kabartma tozu, 2 yumurta sarısı, rendelenmiş limon kabuğu, havanda dövülmüş (robotta ezilmiş) bisküviler ilave edilir. Hamur iki parçaya ayrılarak ince açılır. Elmalar kabukları soyulduktan (çekirdekleri çıkarıldıktan) sonra rendelenir. Bir kek kalıbının içi yağlanıp unlanır. Hamurun bir katı kalıba döşenir, üzerine rendelenmiş elmalar, tarçın şekerin kalanı yayılır. Üstüne hamurun ikinci katı örtülür. 1 yumurta sarısı hamurun üzerine sürülür. 180 derecelik fırında 30 dakiaka pişirilir. Soğuduktan sonra kek kare parçalar halinde kesilir ve üzerine pudra şekeri serpilerek servis yapılır.

12.9.05

Hafta sonu lüksleri



Cumartesi günü kızım için; patlıcan, kabak patatesler yağda kızartıldı. Biberler közlendi. Üzerine sarmısaklı yoğurt ve domates sosu gezdirildi. Taze soğan ve maydanozla süslendi.



Pazar günü oğlum için; (pizza pan'da) lahmacun yapıldı.
Nasıl yaptım!
Hamurun tam ölçüsünü veremiyorum çünkü göz kararı yoğuruyorum. 1 kilo un, biraz sıvı yağ, yaş maya (42 gr.) ve tuz ile fazla yumuşak olamayan, açarken oklavaya yapışmayacak kıvamda hamur yoğurup mayalanması için bir kenara alıyorum.
İç malzeme için de kıyma, sivri biber, maydanoz, kuru soğan tuz ve baharat gerekli. Soğan maydanoz ve biberleri robotta kıyıyorum. Kıyma ve kıyılmış malzemeye tuz baharatlar ekleyerek bir kapta karıştırıyorum. Kıymamız genelde yağsız olduğu için birazcık sıvı yağ ekliyorum, eğer yağlı ise gerek kalmaz.
Hamurumuz mayalandıktan sonra ceviz büyüklüğunde(biraz daha irice olabilir) bezeler yaparak onları üçer adet olmak üzere açıp iç harcı kaşıkla hamurun üzerine yayıyor ve elektrikli pizza tavasında pişiriyorum. Bu arada lahmacunlar pişerken üç tane daha lahmacun hazırlıyorum, o esnada diğerleri pişmiş oluyor zaten.
Yardımcı olabilmişimdir umarım. Afiyet olsun.

9.9.05

Köfteli patlıcan


Kırmızı, yeşil, sarı, turuncu biberlerle süslenmiş, fırına sürülmeye hazır.



Servise hazır.

Köftelere yuvarlak şekiller vererek mikrodalga fırında pişiriyorum.
Patlıcanları soyup tuzlu suda beklettikten sonra kuruluyor ve kızartıp kağıt havluya çıkarıyorum. Ardından, köftelerle eşit büyüklükte olan (ön kızartmadan geçirilmiş, hazır derin dondurucu paketi) yuvarlak patatesleri kızartıp kağıt havluda bekletiyorum. Ayrı bir tavada domates/salça sosu hazırlıyorum. Fırın kabıma patlıcanları, köfteleri, rengarenk doğranmış dolma biberlerini, sarmısakları diziyorum. Tuz ve baharatlarla tatlandırılmış salça sosunu üzerine gezdirdikten sonra, fırında biraz pişiriyorum. Piştikten sonra servise yakın patatesleri ilave ederek maydanozla süslüyorum.

31.8.05

Risotto

Sevgili Özgül ablanın "bezelyeli risotto"sunu denedim. Özgülden farklı olarak, şarap koymadım, haşlanmış mısır ve havuç ilave ettim, margarin yerine zeytinyağı kullandım. Üzerini kapari ve çekirdeklerini çıkardığım zeytinlerle süsledim. Teşekkürler Özgül tarif için, hayatımıza İtalyanların tombul sarışın pirinçlerini de eklemiş olduk sayende.

14.8.05

Şeftali-Ye



Şeftali sarması
Gerekli malzeme:
Kek için:
1 çay bardağı eritilmiş margarin
1 çay bardağı pudra şekeri
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı yoğurt
1 paket kab. tozu
yarım limon
1 yumurta
Aldığı kadar un
İç malzeme için:
2 şeftali, 1 çorba kaşığı kuru üzüm, 1 çorba kaşığı fındık, 2 çorba kaşığı marmelat

- Bir kapta kek malzemelerini karıştırarak hamur haline getirin. Şeftalileri küp şeklinde doğrayın.
- Hazırladığınız hamuru merdane ile diktörtgen şeklinde açın. Ortası uzun kalacak şekilde, iki uzun kenarı belli aralıklarla şeritler halinde kesin. Ortasına şeftalileri, üzümleri ve fındığı yerleştirin. Şeritleri karşılıklı üst üste gelecek şekilde saç örgüsü yapın. 180 derece ısıtılmış fırında 30-40 dakika pişirin.
- İki kaşık marmelatı ısıtıp şeftali sarmasının üzerine sürün. Çekilmiş fındık ya da fıstık serperek servis yapın.



Şeftalili karışık sebze
Gerekli malzeme:
500 gr. tavuk fileto
150 gr. mantar
4 adet (kutu) şeftali
2 adet soğan
1 kırmızı, 1 yeşil, 1 sarı (dolmalık) biber
1 diş sarmısak
2 kaşık salça
tuz, keri, biber
2 kaşık ayçiçek yağı
caschew (tuzsuz)

Yağda doğranmış tavuk etlerini kavurun. Doğranmış soğanları ekleyin biraz daha kavurduktan sonra salça, baharatları ve sarmısağı ilave edin ve 5 dakika pişirin. Dolmalık biberleri doğrayıp 2 dakika daha pişirin. Haşlanmış (konserve) mantarları ekleyin. Dilerseniz bezelye de ilave edebilirsiniz. Konserve şeftalileri doğrayıp on dakika kadar kısık ateşte pişirin. Ocağı kapattıktan sonra
sevgili Tijen İnaltong'un tabiri ile keşü (caschew) fıstıklarını irice dövüp üzerine serpiştirin.



Amaretti'li (acıbademli) şeftali
Gerekli malzemeler:
1 kutu (415 gr.) konserve şeftali, 25 gr. margarin, isteğe bağlı olarak fındık ya da badem
2 kaşık üzüm, 1 yumurta sarısı, 1 çay kaşığı tarçın, 1 çay kaşığı kakao, 100ml. şeftali suyu (konservenin suyu)

* Fırını 200 dereceye getirin
* 100 gr. amaretti/acıbadem bisküvilerini ezin
* Fırın tepsisine yarım şeftalileri yerleştirin
* Bir kapta, ezilmiş bisküvileri, (ezilmiş fındık ya da bademleri), üzümleri, kakao, tarçın ve yumurta sarısını karıştırın
* Şeftalileri bu karışım ile doldurun
* Margarini üzerlerine paylaştırın
* Şeftali suyundan üzerlerine damlatın
* Fırında 10 dakika kadar pişirin
* Mascarpone (labne) ya da herhangi bir krema ile servis yapın.



Şeftalili sütlaç
Gerekli malzeme:
4 bardak süt, 1 fincan pirinç, (isteğe bağlı bir silme kaşık nişasta ve bir silme kaşık pirinç unu)
1 su bardağı şeker, 1 tutam tuz, 1 kutu konserve şeftali, 1 paket vanilya şekeri.

Sütlacı bildiğiniz yöntemle yapabilirsiniz. Tek farklılık, sütlaç piştikten sonra şeftalileri ( birazını üzerine süslemek için ayırıyoruz) küp küp doğrayıp sütlacın içine ilave edip karıştırıyoruz. Fırınımızın sadece üst ızgarasını ısıtıp, kaselere paylaştırdığımız sütlaçların üzerine biraz şeker serpiştirip ızgarada üzerleri kızarıncaya dek pişiriyoruz. Dilim dilim kestiğimiz şeftalilerle süslüyoruz.

Afiyet olsun.

13.8.05

Mürdüm erikli tartöletler

Sevgili Hatice'den (Semaver) aldığım bir tarif. Yapımı kolay ve lezzetli tarif için teşekkürler Hatice.

11.8.05

Burcu'nun İrmik Helvası

Burcu'nun (Pastacı) irmik helvası tarifi ilginç geldiği için hemen denedim. Benim hoşuma gitti, güzel bir lezzet, teşekkürler Burcu.