24.10.08

Badem Pare


Ben bu tarifte hazır teneke kutularda satılan pudra şekerli badem tozu kullandım. Asya ülkelerine ait marketlerde bu ürünü bulabilirsiniz. Salep gibi hazırlanıp sıcak olarak içilen, Faslıların da şarbat dedikleri bir tür içecek için kullanılan hazır karışım.
Malzemeler:
4,5 su bardağı un
200 gr. margarin (tereyağı kullandım)
2 su bardağı pudra şekeri
4 yumurta
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
1 su bardağı toz badem
Şerbeti için:
5 bardak su
5 bardak şeker
1 dilim limon
Yumuşamış margarini mikserle 3 dk. çırpıyoruz. Mikseri en düşük seviyeye indirip pudra şekeri ilave ediyoruz. Unu karıştırma kabının içine döküyoruz. Ortasını havuz şeklinde açıp unun üzerine toz bademi, kabartma tozunu ve vanilyayı serpiştiriyoruz. Havuzun ortasına köpürttüğümüz yağı alıyoruz. Üzerine sürmek için yumurtanın bir tanesinin sarısını ayırıp geri kalanı yağın içine kırıyoruz. Yağla yumurtayı karıştırıp unu da üzerine alıp hamuru kulak memesinden az yumuşak kıvama gelinceye kadar yoğuruyoruz. Şekiller verip tepsiye diziyoruz. Hamurun üzerine ayırmış olduğumuz yumurta sarısının içine bir kaşık kadar sıvıyağ koyup fırça yardımıyla sürüyoruz.
Önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında badem pareler kızarana dek pişiriyoruz.
Şerbetin hazırlanışı
Suyu, limonu, toz şekeri bir tencereye koyup ocağın altını yakıyoruz. Şerbet 3-4 dakika kaynadıktan sonra tatlımız fırından çıktığı anda kaynar şekilde üzerine gezdiriyoruz.
Tatlının şerbetini iyi çekmesini istiyorsak üzerine kapak kapatabiliriz.
Kaynak: Oktay Aymelek