19.3.07

Bir Kitap... Bir Dünya... Bin Teşekkür...

Sevgi Şenol (sağdaki) geleneksel kıyafet ile.


Bundan birkaç ay önce bayram ve yeniyıl hediyesi olarak emekli öğretmen Sevgi Şenol hanımdan bir kitap ve takı hediyesi almıştım. Mutluluğumu heyecanımı kelimelerle ifade edemem. Sevgi Şenol kendi kaleme aldığı "Balıkesir Boncuk Oyaları" adlı kitabını layık görüp gönderdiği için ona buradan da teşekkür etmek istedim. Yüzyüze görüşmediğim tanımadığım, saygıdeğer bir insanın böylesine bir incelikte bulunması doğrusu beni çok duygulandırdı.

Kitap titiz araştırmaların sonucu ortaya çıkmış ve benim kültürümden bir parça. Menfaat kazanılmak üzere yapılmış bir eser asla değil. Yurdumun unutulmaya yüz tutmuş el sanatı çok ince detaylarla, yapım aşamaları ile birlikte sunulmuş. İtiraf etmem gerekirse boncuk oyaları ile hiç ilgim yoktu. Bu kitap sayesinde kadınlarımızın hangi duygularla o oyaları işlemiş olduklarını ve bir nevi kendi kendilerine terapi uyguladıklarını farkettim. Oyaların isimleri ve kullanılan renkler kadınımızın iç ve dış dünyasını çok güzel yansıtmış. Öğretmenim kültürümüze kazandırdığınız bu ve diğer eserlerinizden dolayı sizi kutluyor, ellerinizden öpüyorum.

Sayın Sevgi Şenol'un izniyle önümüzdeki günlerde birkaç oya örneği sunacağım. Kitaba ulaşmak isteyenler buradan iletişim kurabilirler.


Arpasapı kolye

Arpa sapından yapılmış kolye aldığım en anlamlı hediyeler arasında. Arpa sapları bereketin sembolü, çitlembikler ise nazara karşı kullanılırmış.