19.9.07

Tohum Çimlendirme



Bundan bir yıl kadar önce sevgili Fethiye maş fasülyesini çimlendirmişti. Ben tere ve roka filizini ferahlık verdiği için çok seviyorum. Bir gün mutlaka evde kendim yapacağım bu çimlendirme işini diyeli bir yıldan fazla olmuş! En sonunda tohumları biyolojik ürünler satan bir markette bulabildim. Daha sonra Özgül ablanın da sitesinde görünce iştaha geldim ve başarıyla sonuçlanınca çok sevindim. Yazın yeğenimi sivrisineklerden korumak için pencerelere taktığımız plastik sineklikten artan tül parçalarını atmamıştım. Tohum paketinin üzerinde gerekli olan malzemelerin içinde plastik sineklik yazdığını görünce gülümsedim. Böyle bir amaç için kullanacağım aklımın köşesinden bile geçmezdi. Temizlik açısından aslında bu iş için tülbentten daha uygun malzeme bence.

Çimlenmiş tohumları ekmek arasında, salatalarda, süsleme olarak, soslarda, omlet veya pankeklerde kullanabilirsiniz.

Ne lazım?

Büyükçe bir cam kavanoz (ben salata kasesini kullandım), lastik, tül ya da tülbent bir de çimlendirmek istediğiniz tohum. Tohumlarınızın taneleri çok küçükse sık dokunmuş tül tercih etmek lazım.
Bir yemek kaşığı tohumdan epey çıkıyor. Tohumlar çimlendikten sonra fazla bekletmeyin. Mümkünse iki gün içinde tüketin. Ben içinde yonca, mercimek, çemenotu ve çin turp'u bulunan paketten satın almıştım.

Kaseye 1 kaşık tohum koyup üzerine bol su doldurun. Tülü üzerine örtüp lastiği geçirin. Karanlık bir yere yerleştirin (dolap içi olabilir) ki kendilerini toprak altında sansınlar. Altı saat sonra suyu döküp durulayın. Bir başka kabın üstüne ters çevirin tekrar karanlık bir yere kaldırın. Günde iki defa su doldurup çalkalayın. Suyunu süzdürün. Tohumların çeşidine göre çimlenme süresi 3 ile 5 gün arasında değişiklik gösterebilir. En son gün tohumları gün ışığına çıkarıp aynı işlemi yapın. Son gün tohumlar gün ışığını görünce uyanma zamanı gelmiş artık diyerek canlanırlar. Işığa kavuşmanın sevinciyle allanıp pullanırlar. Ertesi gün yeşermiş filizleri artık kullanma zamanı gelmiştir.

5 yorum:

Unknown dedi ki...

Woow super bir bilgi.Bende oylee cok tohum varki posette.BEn salatalarda cok seviyorum.Ozellikle salata soslari ile mukemmel oluyor.Simdi kendim deneyecegim kesin.Aklima gelmisken soya filizi benim favorim.Denemek isteyenlere...

Sevgilerimle
Gulenay

ZeYNeP dedi ki...

Tuhfecim,
eline saglik ne guzel olmus, afiyetle yiyin.
Bende bir ara yapiyordum simdi vakitsizlikten hic yapamiyorum.

Sevgilerimle.

Zeynep

Adsız dedi ki...

Tuhfe,cim bende tere yetistiriyoum.
Insanin ellerine bir seyler ekmesi ve bicmesi ne hos oluyor degil mi?

NAZLICA dedi ki...

Tuhfeciğim ben geçen yıl yaptım, soya'dan ama pek başarılı olamadım. Acaip bir kokusu vardı, kullanmadan çöpe gitti. Ne güzel anlatmışsın, bir daha denesemmi diye düşündüm. Ben tülbent ile yapmıştım. Sevgiler canım.

Tuhfe dedi ki...

Hosgeldin Gulenay. Bir gun ben de soya filizini deneyeyim cok kullaniyorum cunku.

Hosgeldin Zeynep abla. Biliyorum isin basindan askin ama saglik olsun.

Hosgeldin Serap, haklisiniz. Insan kendi yetistirdigi zaman daha bir gonul rahatligiyla yiyor.

Nazli`cigim, tekrar dene istersen. Duyduguma gore soya cok hassasmis. Suyunu iyice suz hatta calkala ki fazla sulu kalmasin tohumlar. Tohum kok salinca fazla bekletmeden gun isigina cikarip en fazla bir gun sonra tuketmek gerekir. Ben soya filizini denemedim. Eger denersem tecrubelerimi paylasirim seninle.

Hepinize hayirli ramazanlar dilerim. Sevgilerimle.