18.6.07

Bademli Lokum


Tarif Sahrap Soysal'dan. Asıl adı "Fındıklı Lokum". Evde fındık çok az kaldığı için badem ile denedim ve pekmez+tahin miktarını iki katına çıkardım. Tahin+pekmez karışımını seviyorsanız denemenizi tavsiye ederim, pişman olmayacaksınız!
Fotoğrafı oğlumun cep telefonu ile çektik. Artık bir süre böyle idare edeceğiz.

Malzemeler
  • 250 gr. eritilmiş margarin (tereyağı kullandım)
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kab. tozu
  • 8 bardak un (ben azar azar aldığı kadar kullandım)
  • 1 çay kaşığı dövülmüş karanfil
  • 1 yumurta akı
İçi için;
  • 2 su bardağı kıyılmış fındık
  • 2 tatlı kaşığı tarçın
  • 2 tatlı kaşığı pekmez (ben bir su bardağı pekmez ve bir su bardağı tahini karıştırdım ancak yetti!) tarifte bir eksiklik var sanki, bence bolca kullanmak lazım bu malzemeden! 
  • 2 tatlı kaşığı tahin
  • 1 su bardağı şeker
Margarini/tereyağını eritin. Ilık süt, vanilya, kab.tozu, un ve çok ince dövülmüş karanfilleri ekleyip sert bir hamur yapın (ilk denememde sert hamur yapıp açmakta çok zorlanmıştım, bu kez daha yumuşak yaptım ve hiç bir sorunla karşılaşmadım!). Hamuru en az 20 dakika dinlendirin. Tarçın, tahin ve pekmezi karıştırın. Şeker ve fındıkları karıştırın ve 3 kaşık kadarını üzeri için ayırın.

Hamuru 4 eşit parçaya bölün (ben daha fazla parçaya böldüm). Her parçayı unlamadan tezgahın üzerine dikdörtgen şeklinde açın. Hazırlanan içten hamurun üzerine sürün. Hamuru rulo yapıp, 2 parmak genişliğinde kestikten sonra, üzerlerine yumurta akı sürüp, ayırdığınız fındığı serpiştirin.

Tepsiyi yağlamadan lokumları dizin. 175 derecelik fırında 20 dakika pembeleşinceye kadar pişirin.

....................♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ........................

Yeğenimle pasta kurabiye çalışmalarına devam ediyoruz. Yanımdan bir saniye bile ayrılmak, yapım aşamalarını kaçırmak istemiyor. Mutfak tezgahına oturup beni izlemek istiyor. Mutfağım çok küçük olduğu için bazen; Hayır! olmaz, ayağımın altında dolaşma lütfen diyorum. Yeğenim ise her defasında beni harika cevaplarıyla yumuşatmayı başarıyor. " Ama orası ayağının altı değil ki!"
Bugünlerde çok yoğunum. Ablamların gitmesine çok az kaldı. Sizleri ziyaret edemiyorum, en kısa zamanda uğrayacağım. Günlüğüme uğrayıp tebessümlerini bırakanlara, mesaj bırakan ve bırakamayanlara sevgilerimi sunuyor güzel bir hafta diliyorum. Sağlıcakla kalın.

16 yorum:

NiNo dedi ki...

ellerinize saglik harika gorunuyor

Adsız dedi ki...

Güzel bir hafta geçirmen dileği ile.
Sevgiler,

www.berrince.com

Adsız dedi ki...

Tuhfe'ciğim, bende sabah sayfana girmeye çalıştım fakat int. çok yavaş olduğundan başarılı olamamıştım.Senin yorumunuda görünce şimdi sayfamda bir hoş oldum,demek kalp kalbe karşıymış canım.
Bademli lokumun nefis görünüyor ellerine sağlık canım.
Bende sana güzel bir hafta diliyorum.

Sevgiyle

Adsız dedi ki...

Sevgili Tuhfe,
Gül'ün sayfasından buraya gelip tarifleri incelerken güzel yorumun geldi bana.Çok şaşırdım,sevindim.Ben de sizlere çok güzel bir hafta sonu diliyorum.Sevgilerimle
www.beyhan.ile.biz

Hülya YILMAZ dedi ki...

Tuhfe'cim, bunu en kısa zamanda deneyeceğim. Sevdiğimiz tür kurabiyelerden.
eline sağlık.

Bocuruk dedi ki...

Tahin-pekmez ikilisini kim sevmez. Cep telefonu ile çekilmiş olmasına rağmen fotoğraf ne leziz olduğunu çok iyi yansıtıyor. Ellerine sağlık Sevgili Tuhfe:)

sevdamavisi dedi ki...

Tuhfeciğim,
ellerine sağlık çok hoş olmuş lokumun. güzel bir haftasonu diliyorum. sevgiler

NAZLICA dedi ki...

Tuhfeciğim tahinli kurabiyeyi ben de severim, yapıyoruz aşağı yukarı aynı tarif gibi. Ellerine sağlık, tarçın ceviz girince içine kimbilir ne lezzetli olmuştur.Sevgiyle kal canım.

Adsız dedi ki...

Lokum çok leziz görünüyor, ellerine sağlık, sevgiler, iyi haftasonları..

serinmavi dedi ki...

Eline sağlık canım,çok güzel görünüyor...selamlar...........

Hatice dedi ki...

Sevgili Tuhfe çok lezzetli görünüyor, ellerine sağlık...
sevgiler...

Adsız dedi ki...

Süper lezzetli görünüyor.

Adsız dedi ki...

Ellerine sağlık.
Güzel bir hafta dilerim.
Sevgiler,

www.berrince.com

Adsız dedi ki...

uzun zamandır siteye girmek istiyordum.bu gün kısmet oldu.herşey harika görünüyor ellrine sağlık.inşallah bir gün tadarız.

Adsız dedi ki...

Uzun zamandır siteye girmek istiyordum. Bugün kısmet oldu. Her şey harika görünüyor. Ellerine sağlık. Inşaallah bir gün tadarız.

Cennet

Tuhfe dedi ki...

Cennet`cigim, hos geldin. Seni burada gormek cok guzel. Kismet olursa yaparim hep beraber yeriz. Tum aileye ve yegenlerime selam ve sevgilerimi gonderiyorum. Gorusmek uzere.