21.9.06

Pasta

Malzemeler:
200 gr. kedidili bisküvisi
1 bardak sıcak suda eritilmiş neskafe
50 gr. bitter çikolata
50 gr. fındık
250 gr. çilek
250 gr. ricotta ya da labne (mascarpone)
75 gr. şeker
1 limon
1 çay kaşığı (silme) agar agar
2 ½ dl. krema (10 yemek kaşığı)

Kalıbın içine streç folyo serdim. Benim kullandığım kedidili bisküvileri uzun oldukları için ortadan bıçakla kestim. Bir bardak sıcak suyla hazırladığım neskafeye bisküvileri batırarak, kalıbın kenarlarına ve tabanına dizdim. Çikolatayı, fındıkları irice robotta ezdim.Çilekleri doğradım.
Bir kapta ricotta peynirini şekerle çırptım. Fındıkları, çilekleri ve çikolataları ricotta peynirine ilave edip karıştırdım. Limonu yıkadıktan sonra kabuğunu rendeleyip suyu ile birlikte kaynattım. Agar agar ilave edip karıştıra karıştıra koyulaşana kadar pişirdim. Ilıdıktan sonra ricottalı karışıma yavaş yavaş karıştırdım. Kremayı koyulaşana kadar çırptıktan sonra karışıma ekledim.
Kedidillerinin üzerine karışımdan döküp bir sıra daha ıslatılmış bisküvilerden dizdim. Kalan karışımı da döküp üzerini düzledim. Buzdolabında 24 saat (4 saat yeterli) beklettikten sonra üzerini çikolata parçaları ile süsledim.


14.9.06

Bılamık

Bılamık


Bılamık bir tatar yemeğidir. Ben çok seviyorum bu yemeği. Kimden öğrendiğimi tahmin edersiniz umarım. En güzel yine kayınvalidem yapar. O yaptığı zaman parmaklarımızı bile yeriz! Ben hazır alıp yapıyordum ama kesinlikle kendi yaptığımız bılamığın tadını tutmuyordu. İkinci deneyimim olduğu için henüz tam istediğim gibi yapamıyorum. Daha doğrusu hamuru yeterince sert yoğurup, şeritleri eşit kesemiyorum. Aşağıda verdiğim malzeme listesi bir tabura yetecek kadardır. Yapmak isteyenler ölçüleri yarıya indirirlerse iyi olur. Ben ertesi güne kalınca da çok sevdiğimden kocaman bir tencere ile pişiriyorum.

Malzemeler:

6 adet tavuk budu
4 küçük ya da 3 orta boy patates
1 büyük boy kuru soğan
1 kaşık salça
1 buçuk bardak (250 ml.) Un
tuz, karabiber, pulbiber

Hamur:

Unu bir kaba alıp ortasını açıyoruz. Tuzunu serpip yavaş yavaş su ilave ederek sertçe bir hamur yoğuruyoruz. Üstüne nemli bez örterek bir kenara alıyoruz. Yarım saat dinlendirdikten sonra, iki ya da tek beze yapıp hamurları mantı yapar gibi açıyoruz. Yufkamız erişteden azıcık daha ince olacak. Çok ince açarsak pişerken eriyip dağılabilir. İçine yumurta koymadığımız için daha hassas bir hamur! Yufkamızdan iki parmak enliliğinde şeritler kesiyoruz. Bu şeritleri tekrar ince ince erişte keser gibi kesiyoruz. Bir bezin üstüne serip, sosunu hazırlamaya koyuluyoruz.

Bir tencereye zeytinyağı ( ya da tereyağ) koyup, küçük küçük doğradığımız soğanları ilave edip hafifçe kavuruyoruz. Tavuk butlarının (derisiz) etlerini kuşbaşı doğrayıp, tencereye etleri ve kemikleri ekleyip kavurmaya devam ediyoruz. Küp küp doğradığımız patatesleri de ilave edip birkaç dakika daha pişiriyoruz. Salçasını tuz ve biberleri de ekldikten sonra sıcak su ekleyip kaynatıyoruz. Kestiğimiz kibrit çöpü şeklindeki hamurlarımızı, kaynayan suyumuza ilave edip pişmeye bırakıyoruz. Makarnalarımız piştiğinde, tavuk kemiklerini yemeğin içinden çıkararak sıcak sıcak servis yapıyoruz.


Ravioli


Malzemeler:
400 gr.un
5 yumurta
1 kaşık su
bir fiske tuz, biber
1 damla sirke
300 gr. Hüttenkäse (lor ya da ricotta)
80 gr. parmezan peyniri (rendelenmiş)
4 lt. su
100 gr. tereyağ

Unun ortasını açıp 4 yumurta, bir damla sirke ve bir kaşık soğuk su ile katıca bir hamur yoğuralım. Plastik bir torbanın içine koyup yarım saat dinlendirmeye alalım.

Hüttenkäse' yi (ya da lor) bir bezin içine alıp iyice sıkıp, suyunun akmasını sağlıyoruz. Peyniri bir kaba alıp üzerine 1 yumurta, 40 gr. parmezan, tuz ve biberi ekleyip karıştırıyoruz.

Hamurumuzu iki beze yapıp bezeleri 1mm açalım. Alt yufkaya bir tatlı kaşığı yardımıyla ( pastacı şırıngası kullanılabilir) eşit aralıklarla peynir dolgumuzu yerleştirelim. Parmağımızla boş kalan yerleri kare şekli verecek şekilde ıslatalım. Diğer yufkayı da üzerine kapatıp elimizle ıslattığımız yerlerin üzerini yapıştıralım. Hamur kesme aletiniz varsa onunla, yoksa bıçakla 4mm aralıklarla kareler keselim. Yarım saat kurumaya bırakalım. (Ben yufkayı kareler halinde kesip peynirleri yerleştirdim ve üçgen şeklinde katladım. Bazılarını da tortellini gibi katladım)

Tencereye tuz ve suyu koyup kaynatalım. Raviolileri atıp on dakika kadar hafif ateşte pişirelim. Süzdüğümüz raviolileri servis tabaklarına alalım. Üzerlerine erittiğimiz tereyağını gezdirip kalan parmezan peynirlerini serpelim.

Tarif Blue Band`ın "Pasta&Rijst" kitabından alınmıştır.

13.9.06

Ekmekarası

Hırsızlık Olayları

Sevgili Tijen' in (Mutfakta Zen) sitesinde yayınlanan yazıyı aynen kopyalıyorum.

"BU YAZIYI WWW.ISKENDERIYE.COM SITESININ ALT SITESI OLAN WWW.GURME.NET SITESININ YUZSUZLUGUNU IFSA ETMEK ICIN YAZIYORUM. EGER OTOMATIK OLARAK ALIYORLARSA YAZI VE RESIMLERIMIZI, BUNU DA YAYINLAYACAKLARDIR. SIZLERDEN RICAM SIZLER DE SITELERINIZDE BENZER YAZILAR YAYINLAYINIZ KI ONLARI DA YAYINLASINLAR. SADECE BEN SEN O DEGIL, NEREDEYSE TUM YEMEK BLOGLARININ YAZILARI (KI ARALARINDA OZELLERIMIZ DE VAR, YANI IC DOKTUGUMUZ, GURME.NET SITESININ OKURLARINI NORMALDE ILGILENDIRMEMESI GEREKENLER DE. USTELIK BU ISI 2005 YILININ HAZIRAN'INDAN BERI YAPIYORLAR. SAYFANIN SAG TARAFINDAKI ARSIVLERDE EMINIM KENDI ADRESLERINIZI VE YAZILARINIZI DA BULACAKSINIZ. TESADUFEN GORMESEM DAHA DA DEVAM EDECEKLERDI. BU SITENIN DOMAIN SAHIBI VE BILGILERI SOYLE (TESEKKURLER Z.!)
*ADRES BILGISINI KALDIRIYORUM ÇÜNKÜ DOGRU ADRES DEGIL!
*
SIKAYET ICIN AYRICA INFO@ISKENDERIYE.COM ADRESINE YAZMANIZI RICA EDIYORUM. BU SITEDE GUNLUK LINKLERIMIZ OLDUGU GIBI YAYINLANIYOR. BU YAZI SONRADAN GELENLER OLACAGI ICIN KISA BIR SURE SONRA ANA SAYFADA GORUNMEZ OLACAK. LUTFEN SIZ DE DURUMU SITENIZDE YENI BIR YAZIYLA DUYURUN."

Emeğe saygı duymayanları kınıyoruz!



Malzemeler:

Ekmek
Kıvırcık
Kiraz domatesler
Salatalık
Gorgonzola peyniri
Chedar peyniri
Kırılmış fındık
Tere Filizi (çimlenmiş)
Tuz, karabiber

Fındık fındık projesi için çok sönük bir tarif. Karnımız acıktığında evde de malzeme varsa en azından böyle bir ekmekarası ile karnımızı doyurabiliriz. Tere filizi yerine, yonca filizi (alfalfa, lucerne, purple medick) fesleğen ya da roka kullanılabilir. Öğrendiğime göre yonca filizi on çeşit vitamin ihtiva ediyormuş. Gorgonzola yerine diğer peynir çeşitlerinden seçebiliriz. Çeşitlendirmek bize kalmış, yeterki fındık serpiştirmeyi unutmayalım. Bu tarz sandeviçlerde (ekmekiç) genelde çamfıstığı kullanılır. Biz neden fındık tercih etmeyelim! Bence fındık, kahvaltıdan ana yemeğe kadar her şeye yakışıyor.
Ekmeğinizin arasına malzemeleri dilediğiniz gibi dizin, istediğiniz baharat çeşitleriyle de tatlandırın, ekmekarası hazırdır.

Sevgili Fethiye sitesinde maş fasülyesini çimlendirmişti. Ben şimdilik hazır alıyorum, ama en kısa zamanda kendim çimlendirmeyi düşünüyorum. Nohut, fasulye, mercimek, ya da tohum çeşitlerinden bir çok ürün de çimlendirilerek tüketilebilir.


11.9.06

Fındıklı bisküvi/ Fındıklı karışık sebze


Malzemeler:
150 gr. tereyağ
75 gr. şeker
2 yumurta
140 gr. Un
60 gr. soya unu
½ çay kaşığı kakule
½ çay kaşığı tarçın
½ çay kaşığı kabartma tozu
½ çay kaşığı tuz
75 gr. fındık tozu
50 gr. fındık
2 kaşık soya sütü

Yapılışı:
  • Yağ ile şekeri iyice çırpalım.
  • Yumurtaların sarılarını ayıralım (1 yumurta sarısı daha sonra üzerine sürülecek!).
  • Yumurta aklarını ilave edip karıştıralım.
  • Yumurta sarısı, kakule, tarçın, kabartma tozu, tuz, fındık tozu, un ve soya ununu ekleyip tekrar iyice karıştırıp hamurumuzu yoğuralım. Un az gelmiş ise ilave edebiliriz.
  • Hamuru 1 saat dinlendirelim.
  • Yumurta sarısı ile soya sütünü karıştıralım.
  • Hamurumuza şekil verip tepsiye dizelim.
  • Hazırladığımız soya sütlü yumurtayı üzerlerine sürelim.
  • Bisküvilerin ortasına yarım ya da bütün fındık batırıp fırında 6-8 dakika pişirelim.
  • Fırından çıkarıp ızgarada soğutalım.

Fındıklı karışık sebze


Malzemeler:
200 gr. brokoli
1 küçük kabak
1 adet kırmızı dolmalık biber
200 gr. haricotverts (taze fasülye olabilir)
3-4 adet arpacık soğan ya da 1 orta boy kuru soğan
100 gr. mantar
3 kaşık zeytinyağı
45 gr. hazır peynir sosu
75 gr. iri çekilmiş fındık
parmezan, tuz, biber, bir diş sarmısak

Yapılışı:
  • Soğanları doğrayıp zeytinyağ koyduğumuz tencerede çok hafif kavuralım.
  • Temizleyip yıkadığımız fasülyeleri ilave edip biraz daha kavuralım.
  • Dolmalık biberi ve kabakları da kare kare doğrayıp ilave edelim. Mantarları da yıkayıp doğradıktan sonra tencereye alalım.
  • Çiçek çiçek ayırdığımız brokolileri yıkayıp süzdürelim ve tencereye aktaralım. Pişirmeye devam edelim. Ara sıra karıştıralım, sebzeler yumuşayınca fındıkları, sarmısak, tuz ve biberi ilave edip ocaktan alalım. Bir fırın kabına boşaltalım.
  • Bir kaba büyük bir bardak (250ml.) soğuk su doldurup peynir sosunu boşaltalim. Krema haline gelinceye kadar pişirelim. Ocaktan alıp sebzelerin üzerine gezdirelim. Üzerine bir miktar parmezan peyniri serpip fırına sürelim.
  • Peynirler kızarınca fırından çıkarıp servis edelim.

Her hakkı bloglararası fındık projesine aittir. Bu yazımla ilgili hiçbir maddi talebim olmayacaktır.

9.9.06

Fırında brokoli



Malzemeler:
450 gr. milföy hamuru
300 gr. brokoli
100 gr. fındık
100 gr. eski kaşar
3 kaşık ufalanmış bayat ekmek
3 yumurta
100 ml. sıvı krema
beyazbiber, tuz

Yapılışı:
  • Brokoliyi temizleyip küçük parçalara ayıralım. Buhar tenceresinde (yoksa suda) 3-4 dakika haşlayalım.
  • Fındıkları robotta (ya da havanda) irice öğütelim.
  • Milföy hamurlarımızı eritelim. Yağlanmış kalıba ya da tepsiye kenarları bir parmak taşacak şekilde döşeyelim.
  • Ufaladığımız ekmekleri hamurumuzun tabanına serpiştirelim.
  • Brokolileri ve fındıkları ekmeklerin üzerine döşeyelim.
  • Yumurtaları krema ile birlikte çırpıp tuz ve biberini ekleyelim.
  • Kremalı karışımı brokolilerin üzerine dökelim.
  • Rendelenmiş eski kaşar peynirini de karışımın üzerine serpelim. Artan milföylerden kareler kesip dekor yapalım.
  • Önceden ısıttığımız 200 derecelik fırında 45 dakika pişirelim.

3.9.06

Fındıklı Pastacıklar

Malzemeler:
  • 4 yumurta akı
  • 1 yumurta
  • 3 yumurta sarısı
  • 200 gr. şeker (100 gr. ara dolgu için)
  • 10 gr. un
  • 400 gr. kestane (haşlanmış robotta irice çekilmiş)
  • 200 gr. tereyağ
  • 175 gr. fındık
  • süslemek için çikolata parçaları
Yapılışı:

Fındıkların (kavrulmuş) 100 gr. kadarını robotta öğütüp, 50 gram şeker ve unu ilave ederek karıştırıyoruz. Yumurta aklarını bir fiske tuzla sertleşene dek çırpıyoruz. Kalan 50 gram şekeri azar azar ilave ediyoruz. Bu karışımı fındık ezmesi ile birleştiriyoruz. Karışımdan kaşık kaşık alıp silikon minik muffin kalıbına ya da tepsiye döşediğiniz yağlı kağıt üzerine (6cm çapında) 30 adet döküyoruz. Önceden ısıttığımız 170 derecelik fırında 20-25 dakika pişiriyoruz. (fırınınızın ayarına göre pişirirseniz daha iyi olur, dikkat edelim bezelerimiz yanmasın!) 30 adet bezeden 3 katlı pasta yapınca toplam 10 adet mini pastacıklar elde ediyoruz.

Ara dolgu:

Benmari usulü 100 gr. şekerle yumurta sarılarını ve bütün yumurtayı ılınıncaya kadar çırpıyoruz. Sıcak su banyosundan karışımı alıp soğuyana kadar çırpıyoruz. Ayrı bir kapta yağı çırpıyoruz. Yavaş yavaş yumurta sarılarını ilave ederek pürüzsüz hale gelinceye dek çırpmaya devam ediyoruz.
75 gram fındığı robotta krem haline gelinceye dek eziyoruz. Yumurtalı kremaya ilave edip karıştırıyoruz.

Hazırlanışı:

Fırında pişirip soğuyan bezelerden birini alıp kağıt kek kalıbımıza yerleştiriyoruz. Üzerine krema sürüp kestane serpiştiriyoruz. Bu işlemi üç kez tekrarlayıp en üste krema sürdükten sonra, çikolata parçaları ile süslüyoruz. Çikolata sosu döküp tekrar fındık serpiştirilebilir.

Not: Minik pasta yapmaya üşenirim diyorsanız; 3 adet 18cm çapında pişirdiğiniz bezelerden bir adet büyük bir pasta elde edebilirsiniz.

Her hakkı bloglararası fındık projesine aittir. Bu yazımla ilgili hiçbir maddi talebim olmayacaktır.