22.1.06

Taba börek&Tatar çayı

Yazın çektiğim bir fotoğraf. Aradan uzun zaman geçmiş ve ben bu tarifi eklemeye fırsat bulamamışım. Oğlum yaz tatilinde bir kaç günlüğüne arkadaşına gitmişti. Onu almaya gittiğimde arkadaş hamuru yoğurmuş iç malzemeyi pişirmişti. Yemek için vaktim olmadığını belirtince hamur ve iç harcını elime tutuşturmuş bana sadece evde pişirmesi kalmıştı. Ben hamuruna maya kullanırdım ve benimki daha yumuşak olurdu. Çok pratik bir tatar böreği. Bu tür böreklerin yanında mutlaka tatar çayı içeriz. Böreğin yanında bir de pizza görünüyor ama ben malzemeleri hatırlayamıyorum. Evde ne varsa onu kullanmıştım, fotoğrafı çektikten sonra balkonda yemiştim. Tatar Böreği/Taba börek Malzemeler: 1 kg. un 2 paket kabartma tozu yarım kaşık tuz 1 bardak sıvı yağ 1 bardak yoğurt 1 bardak süt. İç harç: 1 adet kuru soğan 1 kaşık salça 1 kg. ıspanak 1 büyük boy patates tuz, baharat Yapılışı: Hamur malzemeleriyle ele yapışmayan kıvamda (hafif katı) hamuru yoğurup en az yarım saat bekletelim. Doğranmış soğanı sıvıyağda kavurup 1 kaşık salça ekleyelim. Doğranmış ıspanakları ilave edip pişirelim. Ocağın altını kapatalım. Patatesi rendeleyip tencerenin kapağını kapatalım. Hamuru tepsimize göre yuvarlak ya da kare ve her tepsi için bir alt ve üst olmak üzere ikişer beze yapalım. Üst bezeler biraz daha küçük olmalı. Alt bezeyi açıp iç harcımızı yaydıktan sonra üst bezeyi de açıp kapatalım. Üzerine isterseniz yumurta sürebilirsiniz. Ben su sürdüm. Kalan bezeleri de aynı şekilde yapın, fırında pişirin. Tatar çayı: 1lt. suyu tencereye koyup iyice kaynatın. İçine bir avuç siyah çay atıp kaynatmaya devam edin. Çay ham kokmamalı, miss gibi çay kokusunu alana kadar kaynatın acı da olmasın. Ocağı kapatın. İki çay kaşığı neskafe ilave edin. Bir bardak veya; çayın rengi sütlü kahve rengini alıncaya kadar süt biraz da kaymak ilave edilebilir. Sıvı kahve sütü varsa tercih edilir. En güzel tadı bu sütler veriyor zaten. Yoksa kaymak ilavesi de aynı tadı verebilir. Geldik işin en ilginç tarafına. Duymayanlar için garipsenecek bir nokta. Bir tatlı kaşığı kadar tuz atıp çayı karıştırıp özel taslarda servis edilir.

17.1.06

Ayva-Ye

Ayva etkinliği için aslında başka bir tarif yapmıştım. Görüntüsü güzeldi fakat tadını hiç beğenmediğim için fotoğrafını da çekmemiştim. Artan ayvaları ayvaların ağırlığınca şeker ve su ile kaynattım, biraz suyu fazla kaçırmışım. Mikser ile çırptım ve akıcı kıvamda bir reçelim oldu. Sos olarak kullanmak için çok idealdi. Tekrar etkinlik için bir şeyler yapabilir miyim diye düşündüm ve akşam bir kaç dergi karıştırdım. Evde bulunan malzemelerle yapabileceğim çok basit bir tiramisu tarifi buldum. Bunun için sabah erkenden kalktım. Tiramisuyu hazırlayıp Kadın ve Çocuk Merkezine gittim. Akşam üzeri eve gelip acele acele ayva sosunu (reçeli) tiramisu'nun üzerine gezdirdim, bayramdan kalma iki gül tatlısı ve bir kaç tane de baharatlı bisküvi ayırmıştım süs olarak, onları da yerleştirdikten sonra sıra hava kararmadan fotoğraf çekmeye geldi, bu işlemleri de hallettim ve sunuma hazır duruma geldi. Kruidnootjestiramisu/ Ayva Soslu Tiramisu Tarifi "Baksels" dergisinden aldım ve bazı değişiklikler yaptım. Kullandığım bisküvi Türkiye'de bulunur mu bilmiyorum! Tarçın, muskat, karanfil, zencefil, kakule, beyaz biber, anason içeren bir bisküvi. Bu baharatların belli bir oranı var ve genelde noelde yapılan özel bisküvilerde kullanılır. Bu bisküviler yoğun olarak kasım aralık ayında satılır. Amaretti'ye benzer fakat daha küçük ve serttir. 200 gr. baharatlı bisküvi 100 ml. neskafe 100 gr. şeker (kullanmadım) 3 yumurta sarısı ( ben kullanmadım) 1 paket vanilya şekeri 200 gr. labne peyniri 200 gr. cremé fraiche 2 yemek kaşığı portakal ya da tarçın likörü (ben 2 kaşık ayva reçeli kullandım) Kakao (kullanmadım)
  1. Bisküvilerin yarısını düz bir cam kabın tabanına dizdim.
  2. Neskafenin (ılık su içine bir yemek kaşığı neskafeyi atıp karıştırdım) yarısını bisküvilerin üzerine serpiştirdim.
  3. Bir kabın içinde peynir, iki kaşık reçel, vanilya şekerini karıştırıp iyice çırptım.
  4. (Ben reçeli sos olarak kullanacağım için tarifte verilen 100gr. şekeri kullanmadım) Şekersiz sıvı kremayı krema sertleştirici ile çırpıp peynirli karışıma ekledim. Karışımı pürüzsüz hale gelinceye kadar karıştırdım.
  5. Karışımın yarısını bisküvilerin üzerine yaydım.
  6. Kalan bisküvilerden bir kaç adet süsleme için ayırdım. Bisküvicikleri neskafeye batırıp peynirli kremanın üzerine dizdim.
  7. Kalan peynirli kremayı bisküvilerin üzerine yaydım. Buzdolabına kaldırdım.
  8. 3-4 saat sonra üzerine ayva sosunu döküp süsledim.

16.1.06

Salatalar


Eve onbeş dakikalığına geldim ve hemen günlüğe bir şeyler ekleyeyim istedim (eşim ve kızımın "salatanın da mı fotoğrafı çekilirmiş?" sözlerine rağmen!)
Kurban Bayramını geride bıraktık. Çok tatlı ve et yiyerek biraz fazla kaçırmışsanız, size salata ikram edebilirim! Biz hafif başladık hafif bitirdik! İki komşu ziyaret ettik, bize de iki akraba geldi (şükürler olsun) bayram ziyaretine. İşte bütün bayram evde kapı zilinin ve telefonun çalmasını bekledik! Pardon bütün bayram mı yazmışım! Topu topu bir gün izin alabiliyor herkes işyeri ve okullarından! Gün boyunca desem daha doğru olur. İnşaallah herkesin bayramı güzel geçmiştir.

Eyvaaah!!! geç kalıyorum....

8.1.06

Poğaça

 

Bu tarifi Yadigar ve Hatice'den aldım. 

Malzemeler: 

1 bardak sıvı yağ 
2 bar. ılık süt 
1 bar. ılık su 
1 fincan şeker (isteğe göre azaltılabilir) 
1 kaşık tuz (isteğe göre azaltılabilir) 
42 gr. maya 
Aldığı kadar un ( 1 kg. dan fazla) 
Üzerine sürmek için yumurta 
Susam, çörekotu, haşhaş 
İsteğe göre peynirli iç harç