23.12.06

Işgınlı Tart




Daha önce sevgili Mine'nin ışgınlı kekini deneyip çok sevmiştim. Bu kez yine o keke yakın bir lezzet yakaladım fakat ışgınım az geldiği için elma ilave ettim.

Hamur:
200gr. kekun
125 gr. tereyağı
100 gr. şeker
1 paket vanilya şekeri
2 yumurta

Dolgu:
2 ışgın (rabarber)
1 elma

Beze:
2 yumurta akı
100 gr. şeker
100 gr. kadar fındık (ince çekilmiş)

  • Kalıbınızı (Ø 24) yağlayın. Fırınınızı 170 dereceye ayarlayın.
  • Yağ, vanilya şekeri ve şekeri iyice çırpın.
  • Yumurtaları birer birer ekleyip iyice karıştırın.
  • Unu ilave edin. Yumuşak bir hamur elde edin (Un ayarını kendiniz azaltarak veya çoğaltarak yapın, yumurtaların büyüklüklerine göre un miktarı değişebilir).
  • Işgını yıkayıp kurulayın ve soyun. 4cm uzunluğunda kesin. Elmayı temizleyip ince ince dilimleyin.
  • Kalıba hamuru yayın. Üzerine ışgınları ve elmaları dizin.
  • Fırında 30-45 dakika kadar pişirin.
Beze:
  • Yumurta aklarını köpük oluncaya kadar çırpın.
  • Şekeri ilave edin, köpüğün sönmemesine dikkat edin.
  • Fındıkları ilave edip dikkatlice karıştırın.
Fırından çıkardığınız biraz ılımış olan tartın üzerine köpüğü pastacı şırıngasıyla (ya da bir torbaya koyup ucunu kesin) sıkın. Tekrar fırına yerleştirip 10 dakika kadar pişirin.

Afiyet olsun.



* Bezeyi isterseniz tarçın, cevz-i bevva (muskat cevizi) ya da kakule ile tatlandırabilirsiniz.

11 yorum:

Zeynep M. TÖRE dedi ki...

Isgini ben Turkiye'de yasarken bilmiyordum hic gormemistim, Amerika'da sevdigim bir payda kullaniliyordu. Rhubarb olarak geciyordu adi, tadi inanilmazdi.
Sonrasinda ogrendimki bizim ulkemizde de bulunuyormus. Gerci simdiye kadar gormedim pazarlarda v.s ama gorunce alip deneyecegim senin bu guzel tartini canim.
Cok opuyorum.

Adsız dedi ki...

Nefis görünüyor.Yemede yanda yat..

NAZLICA dedi ki...

Tuhfeciğim çok teşekkürler desteğin için. Kardeşin de mutlu olur inşallah.Senin yaptıklarını çok beğeniyorum ben. Sağlıklı ve sıkıntısız güzel günler diliyorum canım benim. Sevgiyle

NuR dedi ki...

Sevgili Tuhfe,
Benim de hiç duymadığım bir baharat, belki de başka bir isimle biliyorum. Araştıracağım.
Sevgiyle kal

Adsız dedi ki...

Kardeşine mutluluklar dilerim.

Tarifler harika. Bu lezzetli paylaşımların için teşekkürler.
Sevgiler,

akçahan dedi ki...

Işgını ben de hiç görmeyenlerdenim. Tartın görüntüsü kadar tadının da güzel olduğunu düşünüyorum. Tuhfe nasıl olduğumu sormuşsun çok teşekkürler çok çok yoğunum. Annem hala hastanede yatıyor. Yanına ancak bayramda gidebileceğim. Sevgiler.

Adsız dedi ki...

ışgını hep duyuyorum ama görmek kısmet olmadı. bir denk gelip alsam da senin bu tartından yapsam...
geçtiğimiz yaz Kızılay'da gezerken birilerinin elinde yerlerken gördüm, buna benzer bir şeydi. sağıma soluma baktım nerden aldılar acaba diye ama bulamadım. hangi mevsimde çıkıyor bunlar?
sonuç olarak eline sağlık...

Tuhfe dedi ki...

Sevgili Zeynep abla, Rahime, Nazlı, Şennur, Berrin, Semanur yorumlarınız ve ziyaretlerinizden dolayı teşekkür ederim.

Sevgili Hülya hanım, ışgın(uçkun) bu aylarda bulunur. Cok eksidir. Tuza batirilip yeniyormus, ben hic pisirilmeden yemedim! Türkiyede nerelerde bulunur bilemiyorum. Belki köylerde başka isimde bulmak mümkündür. Piyasada henüz iyice tanındığından emin değilim.

Hepinize selam ve sevgilerimle.

Adsız dedi ki...

Yeni yılınızı ve bayramınızı en içten dileklerimle kutluyorum;)))
SEVGİ VE DE MUHABBETLE...

one ben bir sey dedi ki...

Tuhfem
yeni yılınızı ve bayramınızı en içten sevgiler ve dileklerimle kutluyorum.

Meral dedi ki...

Tuhfecim yeni yıl ve bayramınızı canı gönülden kutluyorum. Ailenle sağlıklı mutlu günler diliyorum.
Öpüyorum :-)