22.1.06

Taba börek&Tatar çayı

Yazın çektiğim bir fotoğraf. Aradan uzun zaman geçmiş ve ben bu tarifi eklemeye fırsat bulamamışım. Oğlum yaz tatilinde bir kaç günlüğüne arkadaşına gitmişti. Onu almaya gittiğimde arkadaş hamuru yoğurmuş iç malzemeyi pişirmişti. Yemek için vaktim olmadığını belirtince hamur ve iç harcını elime tutuşturmuş bana sadece evde pişirmesi kalmıştı. Ben hamuruna maya kullanırdım ve benimki daha yumuşak olurdu. Çok pratik bir tatar böreği. Bu tür böreklerin yanında mutlaka tatar çayı içeriz. Böreğin yanında bir de pizza görünüyor ama ben malzemeleri hatırlayamıyorum. Evde ne varsa onu kullanmıştım, fotoğrafı çektikten sonra balkonda yemiştim. Tatar Böreği/Taba börek Malzemeler: 1 kg. un 2 paket kabartma tozu yarım kaşık tuz 1 bardak sıvı yağ 1 bardak yoğurt 1 bardak süt. İç harç: 1 adet kuru soğan 1 kaşık salça 1 kg. ıspanak 1 büyük boy patates tuz, baharat Yapılışı: Hamur malzemeleriyle ele yapışmayan kıvamda (hafif katı) hamuru yoğurup en az yarım saat bekletelim. Doğranmış soğanı sıvıyağda kavurup 1 kaşık salça ekleyelim. Doğranmış ıspanakları ilave edip pişirelim. Ocağın altını kapatalım. Patatesi rendeleyip tencerenin kapağını kapatalım. Hamuru tepsimize göre yuvarlak ya da kare ve her tepsi için bir alt ve üst olmak üzere ikişer beze yapalım. Üst bezeler biraz daha küçük olmalı. Alt bezeyi açıp iç harcımızı yaydıktan sonra üst bezeyi de açıp kapatalım. Üzerine isterseniz yumurta sürebilirsiniz. Ben su sürdüm. Kalan bezeleri de aynı şekilde yapın, fırında pişirin. Tatar çayı: 1lt. suyu tencereye koyup iyice kaynatın. İçine bir avuç siyah çay atıp kaynatmaya devam edin. Çay ham kokmamalı, miss gibi çay kokusunu alana kadar kaynatın acı da olmasın. Ocağı kapatın. İki çay kaşığı neskafe ilave edin. Bir bardak veya; çayın rengi sütlü kahve rengini alıncaya kadar süt biraz da kaymak ilave edilebilir. Sıvı kahve sütü varsa tercih edilir. En güzel tadı bu sütler veriyor zaten. Yoksa kaymak ilavesi de aynı tadı verebilir. Geldik işin en ilginç tarafına. Duymayanlar için garipsenecek bir nokta. Bir tatlı kaşığı kadar tuz atıp çayı karıştırıp özel taslarda servis edilir.

19 yorum:

Binnur dedi ki...

Tuhfecim,
Ellerine saglik. Mevsimlerden yaz, balkondasin, sehpanin uzerinde Tatar boregi, Tatar cayi, hepsi tam bana gore:)))

Serra dedi ki...

Tuhfe eminsin di mi bu cayin tadi guzel oluyor? Hayal edemiyorum bu karisimdan ne cikar.

ZeYNeP dedi ki...

Tuhfe, harikasin,
senin tarifi esime okudum, aaa babaaneemin cayi dedi, onlar normal kahve koyarak yaparlarmis o zamanlar.
Her ikiside cok guzel,
Serra evet bu cok ozel ve guzel bir cay, dene begeneceksin. tuhfeden once ben yanitladim ama tatar ailesi geliniyim o sebeple biliyorum.
Sevgilerimle,
Zeynep

akçahan dedi ki...

Yaz ve balkonda börek keyfi.Dışarıda fırtına varken ve Istanbul karakışa odaklanmışken ne hoş geliyor Tuhfe. Bu tatar çayı çok değişik sanırım, Serra gibi hayal edemedim ama tuzdan başka içerken şeker de atılıyor mu? Sevgilerimle, hoşçakal Sevgili Tuhfe.

Adsız dedi ki...

Tuhfe bir çay kolik olarak bunu deneyeceğim bakalım sevecekmiyim.Börekte yum yum yok super yapılabilir.Öptüm.)))

ZeYNeP dedi ki...

Tuhfe çay cok ilginç, hoş ben çay vs. içmiyorum ama sevenleri için cok değişik, cok özgün tarifler bunlarda:) Ellerine saglık,

Figen

Elifce dedi ki...

walla canım çekti tuhfe bunu da düşündünmü :)) şaka şeker ellerine sağlık oldukça leziz gözüküyor.

Hülya YILMAZ dedi ki...

Börek çok güzel görünüyüyor da...
çayın tadı gerçekten güzel mi??? denesek mi acaba...

NAZLICA dedi ki...

Tuhfeiğim bu Nogay çayı dedikleri heralde. Arkadaşımda içmiştim, özellikle kış sabahları içiliyor heralde.Börek de pratik ve ıspanaklı. Daha ne olsun, balkon özlenmiş anlaşılan, sabret az kaldı.3-4 ay kadar:)))
Sevgiyle canım ellerine sağlık

Tuhfe dedi ki...

Sevgili Binnur gel beraber yiyelim balkonda değil ama:)

Sevgili Serra ben ilk içtiğimde bir daha ağzıma almam diyordum, büyük konuşmuşum. Biraz önce içtim içimi ısıttı. Ben çok seviyorum. Arkadaşlarıma yaptım onlar sevmediler. Ben tatar geliniyim ama onlardan daha çok seviyorum bu çayı. Herkesin yaptığını da sevmiyorum. Çinliler gibi seromoniyle içeceksin bu çayı, hele o dibinde kalan siyah yumuşamış çaydan ağzına alıp çiğnemek yokmu... bayılıyorum. Biraz önce içtim tadı damağımda...

Sevgili Zeynep abla teşekkür ederim. Aslında ilkönceleri bu çaya kahve katılmazmış. Kahvenin keşfinden sonra kullanılmaya başlanmış. Biz sık olmasa da ara sıra içiyoruz ben çok seviyorum.

Sevgili Semanur bu çaya azıcık tuz katılıyor. Şeker kullanılmıyor. Biraz garip geldi değil mi? Ben de ilk duyduğumda garipsemiş hatta ilk içtiğimde dudak bükmüş ve asla ağzıma almam diyerek büyük konuşmuştum...şimdi çoook seviyorum.

Sevgili Candan bir taslık denemei öneririm. Yazık olur yoksa caanım çaya...hani beğenmeybilirsin ilk önce...ikinci kez cesaret edip pozitif düşünerek içersen belki seversin. Tuzu fazla koymayacaksın belirsiz olacak. Suyu iyi kaynat. Zaten çayla birlikte kaynarken etrafa saldığı o koku yok mu... ooooh miss gibi. Süt çok önemli ligt olmasın. Mümkünse azıcık kaymak. İngiliz çayı gibi yaw...Sadece azıcık tuz işte hepsi bu.

Sevgili Figen teşekkür ederim. Niye çay içmiyorsun sevmiyor musun yoksa, ya da başka nedenleri mi var sağlık açısından zararlı mı görüyorsun?

Sevgili Elif kusura bakma :) ikram etmişim, birlikte yemişiz say olur mu!

Sevgili Hülya hanım çay gerçekten bana göre güzel. Fakat ilk olarak bir ustanın elinden içmek daha akıllıca. Herkes tutturamıyor çünkü.

Sevgili Nazlı evet bu nogay çayı. Ben kayınvalidemden öğrendim bu çayı. Kayınvalidem günde iki defa içer bu çaydan. Çay içmezse karnının doymadığını söyler. Nazlıcığım, ben balkonu değil Türkiyeyi özledim. Hiç bu kadar uzun kalmamıştım buralarda...

Sevgili Semra denersen haber verirmisin!

Arkadaşlar ziyareetinizden dolayı hepinize teşekkür ederim.

Adsız dedi ki...

Merhaba
Ben gürcü geliniyim. Ilk zamanlar tadini bilmedigim icin rengine aldanarak yemezdim gürcü yemeklerini. Halbuki simdi zevkle pisiriyorum, harika tadlar.
Baba tarafim tatar ama ben tatar cayi hic icmedim. Bu soguk kis günlerinde hemen deneyecegim ve müsaadenizle tarifi de bloguma alacagim sevgiler...

Serpilce dedi ki...

Sevgili Tuhfe,
Börek çok güzelde çayı bilemedim.ama deneyemiyeceğim de zaten.tuz olunca.
sevgiler.

Adsız dedi ki...

Merhaba bende bir tatarkizi olarak sizin mesajlariniza bazi cevaplar yazmak isterim.

Birincisi icmemis ve bilmeyen biri icin sut, tuz, cay karisimi biraz acaip gelebiliyor. Fakat biz bebeklikten hemen sonra bu caya basladigimiz icin bizde onemli bir yeri vardir. Ayrica icinde Yagli sut/kaymak oldugu icin migdeyi yumusattigini soyleyen cok olur. Bizim ailede bazen iyice ezilmis cevizde eklenir. Hani bu dondurucu soguklarda oyle guzel geliyorki, sicacik cay kokusu ,kahve renginde goze hitap ediyor birde ceviz ezmesi atarsan oda baska bir koku yayiyor ozaman icmesi harika oluyor. Tuhfeninde dedigi gibi bilmeyen kisi pek ayarini tutturamiyor, cay demini alincaya kadar kaynatmali eger iyi kaynamazsa sut karisimi ile sanki suyu sutlu icmis gibi oluyor insan :-) Ben kendim tuzu bayagi atarim, yemek gibi tuzlu icerim.

Tatar boregine gelince, bunu baska turlude deneyebilirsiniz, beze yaptiktan sonra bunu oklava yardimi ile yufka gibi aciyorsun sonra icine eritilmis margarin suruyorsun ve bir ucundan icine dogru katliyorsun sonunda elinde kalin bir ip kaliyor bunun ustune az yag daha surup yine katliyorsun yani katmer yapar gibi, bunu yaptiktan sonra firin tepsisinin buyuklugunde aciyorsun ic malzemesini koyup aynisini ustunede yapip kapatiyorsun. Ustune yumurta sarisi veya sut surersen bu kuru pismis halinden kurtulup nar gibi kizarip parliyor.
Icini ispanakli , patatesli veya kiymali hatta patlicanli deneyebilirsiniz.

Cok uzun yazdim burada keseyim.

Herkese sevgiler.

Tuhfe dedi ki...

Sevgili Burcu haklısın ilk duyanlar görenler için biraz ilginç :)

Sevgili Unutmabeni hoşgeldiniz. Tabiki tarifi kullanabilirsiniz. Haklısınız tanımadığımız tatlar ilk etapta bize yabancı geliyor sonradan alışabiliyoruz. Ama her zaman bu mümkün olmuyor tabi:)

Sevgili Serpil hanım canınınz sağolsun. Tuzsuz da olur herhalde!

Sevgili anonim açıklamaların için teşekkür ederim. Ben de tatar böreğinin diğer çeşitlerini yaparım ama bu şeklini arkadaşımdan öğrendim.

Hepinize ziyaretlerinizden dolayı teşekkür ederim.

Adsız dedi ki...

hayatımda duyduğum en ilginç tarif izninizle bloğumda yayınlayabilirmiyim.Bu akşam denemek istiyorum sevgiyle...

Tuhfe dedi ki...

Sevgili Lale hanım hoşgeldiniz, tabiki yayınlayabilirsiniz, umarım seversiniz!

Sevgiler.

Adsız dedi ki...

bende tatar kiziyim ve taba börek ayak say baska bir sey istemem diyorum ben bayagi kisileri alistirdim tatar cayina simdi kendileri yapip iciyor slm.

Adsız dedi ki...

Hah nihayet buldum iste..Yahu dedim ben bloglarda gezerken kuru dilimlenmis borek gormustum hangisinde diye bir haftadir ariyordum Tuhfe..Tatar diye aklimda kalmis hep aradim google'da ama resim tutmadigi icin yok bu degildi dedim.Senin sitede imis meger..Cok severim yagsiz kuru borekleri ben..Bunu derhal yapacagim bu hafta..

Ellerine saglik

Tuhfe dedi ki...

Sevgili Anonim! ben de çok seviyorum bu ikiliyi. Sen nasıl yapıyorsun çayı seninki ile tutuyor mu! yaar mısın bize?

Sevgili Deniz Güney, seni uğraştırmış biraz :) Bu tarif arkadaşıma ait. Ben kabartma tozu yerine maya kullanıyordum. O biraz daha sert seviyormuş! Maya ile de güzel oluyor. 1 bardak sıvı yağ var hamurunda tamamen yağsız değil! Pratik bir börek. İnşaallah beğenirsin.

Sevgiler.