17.1.06

Ayva-Ye

Ayva etkinliği için aslında başka bir tarif yapmıştım. Görüntüsü güzeldi fakat tadını hiç beğenmediğim için fotoğrafını da çekmemiştim. Artan ayvaları ayvaların ağırlığınca şeker ve su ile kaynattım, biraz suyu fazla kaçırmışım. Mikser ile çırptım ve akıcı kıvamda bir reçelim oldu. Sos olarak kullanmak için çok idealdi. Tekrar etkinlik için bir şeyler yapabilir miyim diye düşündüm ve akşam bir kaç dergi karıştırdım. Evde bulunan malzemelerle yapabileceğim çok basit bir tiramisu tarifi buldum. Bunun için sabah erkenden kalktım. Tiramisuyu hazırlayıp Kadın ve Çocuk Merkezine gittim. Akşam üzeri eve gelip acele acele ayva sosunu (reçeli) tiramisu'nun üzerine gezdirdim, bayramdan kalma iki gül tatlısı ve bir kaç tane de baharatlı bisküvi ayırmıştım süs olarak, onları da yerleştirdikten sonra sıra hava kararmadan fotoğraf çekmeye geldi, bu işlemleri de hallettim ve sunuma hazır duruma geldi. Kruidnootjestiramisu/ Ayva Soslu Tiramisu Tarifi "Baksels" dergisinden aldım ve bazı değişiklikler yaptım. Kullandığım bisküvi Türkiye'de bulunur mu bilmiyorum! Tarçın, muskat, karanfil, zencefil, kakule, beyaz biber, anason içeren bir bisküvi. Bu baharatların belli bir oranı var ve genelde noelde yapılan özel bisküvilerde kullanılır. Bu bisküviler yoğun olarak kasım aralık ayında satılır. Amaretti'ye benzer fakat daha küçük ve serttir. 200 gr. baharatlı bisküvi 100 ml. neskafe 100 gr. şeker (kullanmadım) 3 yumurta sarısı ( ben kullanmadım) 1 paket vanilya şekeri 200 gr. labne peyniri 200 gr. cremé fraiche 2 yemek kaşığı portakal ya da tarçın likörü (ben 2 kaşık ayva reçeli kullandım) Kakao (kullanmadım)
  1. Bisküvilerin yarısını düz bir cam kabın tabanına dizdim.
  2. Neskafenin (ılık su içine bir yemek kaşığı neskafeyi atıp karıştırdım) yarısını bisküvilerin üzerine serpiştirdim.
  3. Bir kabın içinde peynir, iki kaşık reçel, vanilya şekerini karıştırıp iyice çırptım.
  4. (Ben reçeli sos olarak kullanacağım için tarifte verilen 100gr. şekeri kullanmadım) Şekersiz sıvı kremayı krema sertleştirici ile çırpıp peynirli karışıma ekledim. Karışımı pürüzsüz hale gelinceye kadar karıştırdım.
  5. Karışımın yarısını bisküvilerin üzerine yaydım.
  6. Kalan bisküvilerden bir kaç adet süsleme için ayırdım. Bisküvicikleri neskafeye batırıp peynirli kremanın üzerine dizdim.
  7. Kalan peynirli kremayı bisküvilerin üzerine yaydım. Buzdolabına kaldırdım.
  8. 3-4 saat sonra üzerine ayva sosunu döküp süsledim.

11 yorum:

akçahan dedi ki...

Hoş gözüküyor ellerine sağlık Tuhfe. Kavanozu bende soracağım. Çok cici.

NAZLICA dedi ki...

Tuhfe Ayva etkinliğini duyunca merakla beklemeye başladım senin ürünlerini. Herzamanki gibi çok şık lezzetler çıkarmışsın. Ellerine sağlık canım.

Tuhfe dedi ki...

Sevgili İpek evet kavanozu ben boyadım. Beğenmene çoook sevindim. Bir kaç tane daha boyamıştım değişik desenlerde. Oğluşumun çukulata kavanozları onlar :) Oğlum ilk önce tatlıyı yemek istemedi, daha sonra beğendi ve arkasından hemen başka bir tatlı (çukulatalı toplar) siparişi aldım!

Sevgili Semanur çok teşekkür ederim. Kavanozu İpek'e de anlattığım gibi kendim boyadım. İlerde diğerleriyle birlikte bloğa eklerim.

Sevgili Nazlı ben de her etkinlikte seni anmadan edemiyorum. Senin bir sözün aklıma geldikçe gülümsüyor, pozitif enerji depoluyorum kendime, iyi ki varsınız :)

Sevgili Semra çok teşekkür ederim. Tadı gerçekten güzeldi fakat aynı gün tüketilmesi, ertesi güne bırakılmaması gerekiyor.

Hepinize sevgilerimle.

Adsız dedi ki...

selam Tuhfe abla seninde kurban bayramin mubarek olsun. ben hala sedeflerle bogusuyorum gun gectikce cogalior birde ayak bileklerimde artritis olustu bayramdan beri yuruyemiorum ihtiyacimi kol deynekleriyle goruyorum annem olmadigi zamanlar bu sebepten pek internette oturamiorum tam guzel bir ortam ugrasi buldum demistim ama olmadi aranizda olamadim insaallah birgun Allahim sifasini verecek bende donecem araniza.
Selamlar kendinize iyi bakin opuyorum Emine

incikboncuk dedi ki...

dar zamanda yine harikalar yaratmissin, ellerine saglik

sebboy dedi ki...

Merhaba
neler kaçırmışım. Bunu sizin sayfanıza bakınca anladım. Her zamanki gibi çok keyifli ve zevkli şeyler paylaşmışsınız. Pacthwork e bende bayılıyorum. Yapmak çok keyif veriyor seyretmek daha da çok .
Ellerinize sağlık...

Adsız dedi ki...

Pratik reçel çok lezzetli olmuş(tattım biliyorum:)).Kavanoz da çok şirin görünüyor.öptüm:))))

Adsız dedi ki...

Pardon tuhfem latch hookta kullanılan düğüm aynı düğüm yalnız kanvas farklı .Salatada super tam benlik.))))Tekrar öptüm:))

Adsız dedi ki...

Çok güzel görünüyor. Ellerine sağlık. Ben de ayva etkinliğine katılacağım söz.
Sevgiler,

Bengisu dedi ki...

Ellerine sağlık Tuhfe bayılırım ayvalı olan herşeye:)

Adsız dedi ki...

Nefis görünüyor....
Ellerine saglik