30.11.05
Kuru fasulye köftesi
Ziyafet dergisinde gördüğüm "Adana'nın Tahinli Sarması" nı ne zamandır yapmak istiyordum. Hazır evde tahin bulmuşken hemen denedim. Tahin buldum ama bu kez derin dondurucuda haşlanmış nohut kalmamış. Onun yerine haşlanmış kuru fasulye kullandım. Tadı pek hoşuma gitmediği için tarifi buraya yazmak istemedim. Lahana sarmasından artan fasulyelerle köfte yaptım.
Kuru Fasulyeli Köfte
1 kase haşlanmış kuru fasulye
1 haşlanmış havuç
3 haşlanmış patates
1 kuru soğan
1 yumurta
2 kaşık un
galeta unu
salça
kekik, karabiber, pulbiber, tuzot
Havuç, kuru fasulye ve patatesleri robottan geçirelim. Salça, yumurta, un ve baharatları da ilave edip karıştıralım. Hamurdan kaşıkla alıp galeta ununa bulayalım. Elimizle düzgün şekiller verip kızgın sıvı yağda hafif kızartalım. Kızarttığımız köfteleri kağıt havluya çıkaralım.
* Köfte, kurabiye, börek ne olursa olsun normalinden fazla pişirme gibi bir alışkanlığım vardır.
28.11.05
Kısır
27.11.05
Batan Güneş
Geçen gün Nilüfer'in günlüğünde güneşin doğuşunun görüntülendiği çok güzel bir fotoğraf gördüm. Nilüferden bir gün önce ben de balkondan güneşin batışını yakalamıştım.
24.11.05
Portakal pelteli tart
Bu tarifi Ziyafet dergisi'nden almıştım.
Malzemeler:
yarım paket margarin (sıvı yağ kullanmıştım)
2 yumurta, 2 su bardağı un
3 çorba kaşığı tozşeker
1 çay kaşığı kanbartma tozu
Üzeri için:
1 portakal
2 su bardağı portakal suyu
2 çorba kaşığı mısır nişastası
1 çay bardağı toz şeker
- Margarin, yumurta ve toz şekeri bir kapta karıştırın. Un ve kabartma tozunu ilave edip yumuşak bir hamur yoğurun. Üzerini nemli bir bezle örtüp dinlendirin. Tart kalıbını yağlayın.
- Hamuru tart kalıbı genişliğinde açıp kalıba yayın. Hamura çatalla delikler açın. Önceden ısıtılmış 170 dereceye ayarlı fırında 15-20 dakika kadar pişirin.
- Portakalı soyup dilimlere ayırın. Tart soğuyunca üzerini portakal dilimleri ile süsleyin (ben portakalsız yapmıştım)
- Mısır nişastasını çok az su ile eritip tozşeker ve portakal suyunu ekleyerek karıştırın. Kısık ateşte krema kvamına gelinceye kadar karıştırarak pişirin. Ilınınca tartın üzerine gezdirerek dökün. Soğuduktan sonra servis yapın.
20.11.05
Fıstık ezmeli kurabiye
Bu tarifi defterime nereden kaydettiğimi yazmamışım. Kaynak belirtemediğim için üzgünüm. Bilen varsa ve bildirirse sevinirim.
Malzemeler:
110 gr. (1/2 bar.) oda sıcaklığında tereyağı
55 gr. (1/4 bar.) fıstık ezmesi
230 gr. (1 bar.) esmer şeker
1 yumurta
2 bardak un
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
1 paket vanilya
Yapılışı:
- Kaseye un, kabartma tozunu ekleyin.
- Mutfak robotunda tereyağı, şeker ve fıstık ezmesini iyice karıştırın.
- Yumurta ve vanilyayı da ekleyip karıştırın.
- Önceden hazırladığımız unlu karışımı yavaş yavaş ekleyip yine karıştırın.
- Yağlı kağıda şekiller vererek yerleştirin.
- 180 derecelik fırında 12 dakika pişirin.
15.11.05
Hurma-Ye
Cevizli Hurma Pastası/Keki
Tarifte pasta yazıyordu ama kek de denebilir.
Malzemeler:
100 gr. (çekirdeksiz hurma)
1 rendelenmiş portakal kabuğu
2 poşet earl grey (limon kokulu çay,Beğ armudu'ndan/Meyvesinin kabuklarından esans elde edilen bir cins turunçgil/citrus bergamia)
100 gr. tereyağ
100 gr. esmer şeker
2 çırpılmış yumurta
2 çay kaşığı bal
100 gr. kendinden kabartma tozlu un
isteğe bağlı miktarda tarçın, kaküle v.s.
100 gr. ceviz
100 gr. suda bekletilmiş kuru üzüm
Yapılışı
- Hurma ve portakal kabuğu rendesinin üzerine sıcak Earl Grey çayını döküp bir gece bekletin.
- Suyu döküp hurmaları kağıt peçete ile kurulayın (ben hurmaların kabuklarını soydum).
- Şeker ve yağı karıştırıp yavaş yavaş yumurtaları ekleyip balı da ilave edin.
- Unu eleyip baharat ve bir çimdik tuzla harmanladıktan sonra yağ karışımına ekleyin.
- Yavaş yavaş dövülmüş ceviz ve hurmaları ilave edin (benim kullandığım hurmalar çok küçüktüler).
- Yağlanmış fırın kalıbına karışımı döküp 35 dakika pişirin.
- Kahve ya da çayın yanında servis yapın (ben kekin ortasını marzipanlarla doldurdum)
Hurmalı Tatlı (dessert)
Malzemeler:
115 gr. hurma
275 gr. yoğurt
2 muz
50 gr. ceviz
Yapılışı:
- Çekirdeğini çıkardığınız hurmaları yoğurdun (cıvık) içine koyup bir gece buzdolabında bekletin.
- Muzları dilimleyip yoğurda ekleyin.
- Servis tabaklarına yoğurdu paylaştırın ve üzerine ceviz serpip direk servis yapın.
Hurma şekerleri/topları
Malzemeler:
50 gr. hurma
50 gr. tahin
50 gr. soya unu
50 gr. kuru üzüm
25 gr. kavrulmuş susam
2 çay kaşığı portakal kabuğu rendesi
Yapılışı:
- Hurmaları temizleyip minik minik doğrayın.
- Soya ununu tavada biraz kavurun.
- Susam hariç tüm malzemeleri karıştırıp top şekli verin.
- Susama batırıp servis yapın. (ben kürdanların üzerine çikolata kaplı üzümleri yerleştirip tabağın kenarlarını renkli fıstık şekerlerle süsledim, bir gün bekletip ertesi gün yerseniz daha lezzetli oluyor)
7.11.05
Çörek
Gerekli Malzeme:
1 çorba kaşığı toz maya
1 tatlı kaşığı tuz
1.5 su bardagı sıvı yağ
1 su bardağı haşhaş
1 yumurta
Aldığı kadar un ( 6 bardak kadar)
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)