29.9.05

Etamin



Hollanda'nın eski kültüründen izler.
Mavi-beyaz seramik eskiden çok gözdeymiş. El-yüz yıkamak için kullanılan bu sürahi tipi ibrik ve leğen çok hoşuma gitmişti.

28.9.05

Kaşık börek/Mantı

Bildiğimiz mantı ve Nogayların "kaşık börek" dedikleri sulu mantı. Kaşık börek sarmısak sossuz yenir, biraz suludur ve... çok lezzetlidir.

22.9.05

Peynirli-Ispanaklı Cannelloni

Almanca blog event' te "yerel lezzetler" yarışmasında 1.ci olan sevgili Dilek'ten aldığım cannelloni, bir tür lazanya yemeği. Ben bu yemeği yapalı çok oldu. Dilek tatilde iken yapmıştım o geldikten sonra yayınlamak istedim. Değişik görüntüler arayanlar için güzel bir seçim. Teşekkürler Dilek.

20.9.05

Goblen işleme



Önceki gün belediye binasında kraliçe Beatrix'in boncuklardan yapılmış harika bir tablosunu görünce aklıma Hollandalı bir bayandan CD'ye kopyaladığım bu model geldi. İşlemek isteyenler için şablonlar 1, 2, 3, 4,

14.9.05

Tarifi anlaşılamayan kek

Yarın elma günü. Bir çok sitede elmalı tarifler göreceğiz. Ben bu kez bu etkinliğe bulduğum tarifi iyi anlayamadığımdan dolayı katılamıyorum. Kolay ve malzemesi evde bulunabilen bir tarif elime geçti. Kolları sıvadım, başladım yapmaya...,hamur kıvama gelmek şöyle dursun, verilen malzemeyle kaynaşmadı bile! ... , tarifte 3 kaşık krem şanti yazıyor, toz mu sıvı mı anlayamadım, 1 kutu sıvı şantiyi (slagroom/sahne) boca ettim ve birazda sıvı yağla ancak hamurumuz şekil verilebilecek hale geldi (bir paket bisküvi yazıyor, kaç gramlık nasıl bir bisküvi!). Hamurdan elimle parçalar koparıp yassılaştırdım ve muffin kalıbına (kenarlarından taşacak) 12 adet olmak üzere yerleştirdim. İçine rendelenmiş elma, tarçınlı şekerli karışımı birer kaşık ilave ettim. Üzerini taşan hamurla kapattım ve fırında pişirdim. Üzerine soğuduktan sonra hazır çikolata sosu gezdirdim. Meyveli kek yemeyen oğlum, çikolata sosunun aşkına bu keki yedi. Kek fena olmadı da, ben tarifi tutturamadım nedense! orjinal tarifi aşağıya yazacağım buna benzer tarifi olan varsa, bana gönderirse çok sevinirim. Malzeme: 3 su bardağı Un 3 çorba kaşığı margarin (sıvı yağ kullandım) 3 elma 6 çorba kaşığı toz şeker 3 yumurta 3 kaşık krem şanti 1 pak. kabartma tozu 1 limon kabuğu rendesi 1 tutam tarçın 1 paket bisküvi! (kaç gr.lık yazmıyor, belki benim paket büyük geldi!) Pudra şekeri Yumuşamış yağla birlikte un yoğrulur. Krem şanti, toz şeker, kabartma tozu, 2 yumurta sarısı, rendelenmiş limon kabuğu, havanda dövülmüş (robotta ezilmiş) bisküviler ilave edilir. Hamur iki parçaya ayrılarak ince açılır. Elmalar kabukları soyulduktan (çekirdekleri çıkarıldıktan) sonra rendelenir. Bir kek kalıbının içi yağlanıp unlanır. Hamurun bir katı kalıba döşenir, üzerine rendelenmiş elmalar, tarçın şekerin kalanı yayılır. Üstüne hamurun ikinci katı örtülür. 1 yumurta sarısı hamurun üzerine sürülür. 180 derecelik fırında 30 dakiaka pişirilir. Soğuduktan sonra kek kare parçalar halinde kesilir ve üzerine pudra şekeri serpilerek servis yapılır.

12.9.05

Hafta sonu lüksleri



Cumartesi günü kızım için; patlıcan, kabak patatesler yağda kızartıldı. Biberler közlendi. Üzerine sarmısaklı yoğurt ve domates sosu gezdirildi. Taze soğan ve maydanozla süslendi.



Pazar günü oğlum için; (pizza pan'da) lahmacun yapıldı.
Nasıl yaptım!
Hamurun tam ölçüsünü veremiyorum çünkü göz kararı yoğuruyorum. 1 kilo un, biraz sıvı yağ, yaş maya (42 gr.) ve tuz ile fazla yumuşak olamayan, açarken oklavaya yapışmayacak kıvamda hamur yoğurup mayalanması için bir kenara alıyorum.
İç malzeme için de kıyma, sivri biber, maydanoz, kuru soğan tuz ve baharat gerekli. Soğan maydanoz ve biberleri robotta kıyıyorum. Kıyma ve kıyılmış malzemeye tuz baharatlar ekleyerek bir kapta karıştırıyorum. Kıymamız genelde yağsız olduğu için birazcık sıvı yağ ekliyorum, eğer yağlı ise gerek kalmaz.
Hamurumuz mayalandıktan sonra ceviz büyüklüğunde(biraz daha irice olabilir) bezeler yaparak onları üçer adet olmak üzere açıp iç harcı kaşıkla hamurun üzerine yayıyor ve elektrikli pizza tavasında pişiriyorum. Bu arada lahmacunlar pişerken üç tane daha lahmacun hazırlıyorum, o esnada diğerleri pişmiş oluyor zaten.
Yardımcı olabilmişimdir umarım. Afiyet olsun.

9.9.05

Köfteli patlıcan


Kırmızı, yeşil, sarı, turuncu biberlerle süslenmiş, fırına sürülmeye hazır.



Servise hazır.

Köftelere yuvarlak şekiller vererek mikrodalga fırında pişiriyorum.
Patlıcanları soyup tuzlu suda beklettikten sonra kuruluyor ve kızartıp kağıt havluya çıkarıyorum. Ardından, köftelerle eşit büyüklükte olan (ön kızartmadan geçirilmiş, hazır derin dondurucu paketi) yuvarlak patatesleri kızartıp kağıt havluda bekletiyorum. Ayrı bir tavada domates/salça sosu hazırlıyorum. Fırın kabıma patlıcanları, köfteleri, rengarenk doğranmış dolma biberlerini, sarmısakları diziyorum. Tuz ve baharatlarla tatlandırılmış salça sosunu üzerine gezdirdikten sonra, fırında biraz pişiriyorum. Piştikten sonra servise yakın patatesleri ilave ederek maydanozla süslüyorum.