3.12.05

Işgınlı (rabarber) kıtırlı kek

Bu keki yapalı sanırım altı ay kadar olmuştur. Bir türlü sıra bu tarife gelmemişti. Henüz günlük sahibi olma gibi bir niyetim yokken çekilmiş bir fotoğraf. Günlüğüm yokken bazı fotoğraflarımı bir arkadaşıma gönderiyordum, bu fotoğraf da onlardan biri. Tarif Mine'den. Mine'ye gelen yorumlar arasında Van ve Sivas taraflarında yetiştiğini, bir diğer adının "uçkun" olduğunu okumuştum. Ekşi sevenler için ideal bir seçenek. Işgın yerine elma, mürdüm eriği veya armut tercih edebilirsiniz. Bu güzel tarif için Mine'ye teşekkür ederim. www.rhubarbinfo.com adresinde İngilizce olarak Işgın (Rabarber/Ravend/ Rheum/ Rhubarb) hakkında bir çok bilgiye ulaşabilirsiniz. Ayrıca değişik ışgınlı tarifler bulmanız mümkün, buradan da İngilizce, Hollandaca dillerinde bilgi edinilebilir. Türkçe bilgi için bakınız. Ravend/Işgın yeşil saplı ışgın/uçkun kırmızı saplı ışgın/uçkun

24 yorum:

Serra dedi ki...

Isgin bulunur mu diyorsun Tuhfe. ben de isgin ne ki diyorum? Ne bu nasil bir meyve? EMinim guzel olmustur, agizda dagilacak gibi bir izlenim birkati bende fotograf. Eline saglik.
Seccadeyi ben boyamadim bu arada.

Binnur dedi ki...

Tuhfecim,
Guzelim, nedir bu isgin. Bulursam onunla da denerim tabii, ama nedir hic bilmiyorum:) Baska bir adi daha var mi?
Ellerine saglik:)

Tuhfe dedi ki...

Sevgili Serra ve Binnur sizler için internetten yaptığım araştırmadan edindiğim bilgileri aşağıya aktarıyorum. Değişik isimlerini de baş sayfaya yazdım, fotoğrafını da ekledim belki tanırsınız. Türkiye de adı Işgın burada Rabarber deniliyor, ekşi bir tadı vardır.

Rabarber: Karabuğdaygiller familyasından; büyük yapraklı, çok yıllık bir bitki cinsiymiş. Sebze veya süs bitkisi olarak da yetiştirilen türleri varmış. Doğu Anadolu bölgesindeki yüksek yerlerde ışgın denilen türü yetişiyormuş. Boyu 150 cm kadarmış. Mayıs - Haziran aylarında çiçek açıyormuş. Yaprakları dairemsi, kenarları ince dişli, yüzeyi pürüzlü ve sert. Kökleri ilaç yapımında kullanılıyormuş. Taze sürgünleri ve genç yapraklarından da sebze olarak faydalanılır. İçeriğinde Tanen varmış.

Sevgiler.

Adsız dedi ki...

himmm :) , ışgın'ı hiç duymamıştım , yeni bişi öğrenmiş oldum böylece.Bulunursa Beykoz pazarında bulunur gibi geldi bana.Güzel görünüyor eline sağlık..

Hülya YILMAZ dedi ki...

ışgın yalnızca benim bilmediğime sevindim!!!
Peki bu ışgını taze olarak mı kullanıyorsun, yoksa kurutulmuş olarak satılıyor mu? (çok abuk bir soru olabilir)

Serra dedi ki...

Ben bu rhubarb halini cicek satilan yerlerden hatirliyorum ama yenilecek bir kisimdan cok koku olan bir bitki gibi kalmis aklimda. Degisik cesitleri varmis demek. Sagol Tuhfe, zahmet verdim sana da.

ZeYNeP dedi ki...

Tuhfe harika olmus,
ben rhubarbdan pay yaparim, normal elmali pay gibi ama bunda isgini biraz pisiririm once,ozellikle yeni yila girilecegi zaman burada cok olur marketlerde, fiyat olarakda o zaman uygun oluyor, ne iyi yapmissin, bu tarifte cok guzel, Mine'nin ve senin ellerinize saglik...
Zeynep

ev perisi;) dedi ki...

Ben ışgın olarak tanımadım kendisini lakin Almanya'da yaşadığım yıllarda tükettiğimizi hatırlıyorum! buralarda hiç rastlamadım! var mıdır acaba?DEĞİŞİK BİR TARİF OLMUŞ! ELLERİNE SAĞLIK...

ev perisi;) dedi ki...

Ha birde mayhoş bir tadı vardı! doprumudur acep?

Tuhfe dedi ki...

Sevgili Kiraz teşekkür ederim.

Sevgili Hülya hanım Işgın saplarını taze olarak kullanıyorum. Kurutulmuşunu hiç görmedim ama konservesi bulunuyor. Henüz Türkiye'de yaygın değil sanırım. Belki de yörelere göre ismi değişiyordur. Mesela Van'da "uçkun" deniliyormuş.

Sevgili Serra zahmet ne demek! sayende ülkemin pek tanınmayan bitkisi hakkında bilgi edinmiş oldum. Bakarsın popüler olur ve mutfaklarda hakettiği yere kavuşur.

Sevgili Zeynep abla bu da bir nevi pay aslında tam kek denilemez. Mine kek olarak adlandırdığı için ben de öyle yazdım. Çok beğendiğim bir pay oldu. Aynen senin gibi pişirerek yaptım ben de. Sen de yakında siteye tarifini koyarsın değil mi!

Sevgili Şükran ben de ışgın diye bir şeyler duyardım da hep nasıl bir şey olduğunu bilmezdim. Burada marketlerde pazarlarda bol bulunur. Ben görürdüm ama almaya cesaret edemezdim. Mine de bu tarifi gördükten sonra aldım ve denedim, harika ekşi bir tadı var.

Selamlar sevgiler herkese.

manolya dedi ki...

Birkaç yildir pazarlarda var. Yillar önce ilk gördügümde seker hastaligina iyi geldigi söylendiginden almistim babam için, hiç yenmedi ve atildi. Böyle tariflerde kullanildigini bilseydim yine alirdim. Artik gözüm üstünde olacak.
Sevgiler

Adsız dedi ki...

Tuhfecim, Rhabarber'i cok severim, recelide, pastasida sahane oluyor. Ben birde onu soyup üstüne tuz ekim yerim, ayni yesil erik gibi tadi var tuzla cig yiyince. Ellerine saglik nefis bir tarif.
Sevgilerimle canim

Serpilce dedi ki...

Sevgili Tuhfe,
hakikaten nerede buluyorsun bu ilginç bitkileri ne duymuştum nede görmüştüm.karnıbahar gibi.bakalım bizlere daha neler sunucaksın.Merakla bekliyorum.
Sevgiyle kal.

NAZLICA dedi ki...

Ben de ilk defa böyle bir bitki duydum. Benim bildiğim bitkinin yeni filizlerine ışgın derler. Çok ilginç ve değişik bir kek olmuş. Her zamanki gibi iyi bir fotoğraf, iyi bir konu.Ellerin dert görmesin Tuhfe.

akçahan dedi ki...

Sevgili Tuhfe
Işgını duymuştum ama sayende tadı ve görüntüsü hakkında bilgi sahibi oldum.Kekin lezzetli olduğundan eminim.Sevgilerimle.

Adsız dedi ki...

Bende duymuştum ama pazarlarda falan hiç görmedim şimdiye kadar değişik bir tat ,ışgını bulursak kekinide deneriz inşallah ellerine sağlık...

Elifce dedi ki...

Sevgili Tuhfe; bizleri aydınlattığın için ve yeni şeyler öğrettiğin ve paylaştığın için tşk...Bende ilk defa duydum.Site önerin için ayretten tşk. hakikaten çok faydalı şeyler.Bilmemizde yarar var diyorum.

Tuhfe dedi ki...

Sevgili arkadaşlar yorumlarınızdan dolayı çok çok teşekkür ederim sağolasınız.

sevgiyle kalın.

Binnur dedi ki...

Tuhfecim, Harikasin, resmini gorunce tanidigim bir bitki bu benim dedim. Burada var ama inan hic alip da denememistim, ismini bile farkinda degildim. Ozgulucum, burada yesil erik yok, bende bayilirim tuza batirip yemege, aksam ustu alip erik gibi yemege karar verdim. Herkese tekrar tesekkurler:)
Mutlu haftalar..

NuR dedi ki...

Sevgili Tuhfe,
Ben ışgını, otsu bitkilerin sürgününe verilen ad olarak biliyordum. Ne hoş birbirimizden bir dolu şey öğreniyoruz. Açıklayıcı bilgiler ve resimler için sağol. Belki bizim buralarda da, bölgelere göre değişik isimlerle biliniyordur. Hiç kullanmadım ve görmedim.
Sevgiyle kal.

Adsız dedi ki...

RHUBARB BEN ILK DEFA TUZA BATIRIP YEMISTIM VE COK HOS EKSI BIR TADI VARDI PIA OLARAKTA BEN EVIMIZI SATIN ALDIGIMIZDA KOMSUMUZ HOSGELDINIZ DIYE YAPMISTI VE GETIRMISTI KIMSE YEMEDI AMA BEN BAYILDIM VE ARA SIRA YAPMAYA BASLADIM TABI TEK BASINADA OLSA BEN YIYORDUM :) TURKCE ADINI HIC BILMEZDIM IYI OLDU SOYLEDIGINIZ..BAKIN INSANLAR NELER OGRENIYOR..

Adsız dedi ki...

Tuhfeee bu rhubarb tanıdım daha çok tatlılarda kullanılıyor gerçi hiç yemedim ama çok tarifini okumuştum.Egzotic bir tat daha çok .Sanırım kereviz türü bir sebze belkide kökü kullanılan bir şeydir biz bilmiyoruz.Çünkü yabancı ülkelerde kereviz kök şeklinde kullanılmıyor sadece rhubarb gibi sapı.paylaştığın için teşekkürler.sevgiler

Adsız dedi ki...

İlk defa duydum. Eminim güzeldir. Umarım bir gün tadına bakma fırsatı bulurum. Değişiklik yeni tatlar kimin hoşuna gitmez ki :)

Tuhfe dedi ki...

Evet arkadaşlar Sümer Ezgü'yü de hatırlamış olalım bu arada. Türküsünün birinde "kuşburnunu(yu) budarlar ışgın sürmesin deyi" cümlesi yer alıyordu. Işgının o zaman iki anlamı var demek ki...Sürgün ve bir bitki adı... emin değilim yazdıklarımdan sorumlu olmak istemem sadece fikirdi...

Erik gibi tuza batırarak yeme fikri çok güzel, ama çok ekşi ya... denemekte fayda var bir dahaki sefere deneyeceğim, dişlerim kamaştı.

Yorum bırakan herkese selamlar sevgiler.

Bulabilenler denesin derim...